Podíl nemovitostí, které největší hypoteční ústav v USA Countrywide Financial zabavil kvůli nesplácení hypoték, vzrostl v lednu na rekordních 1,48 procenta z 9,02 miliónu hypoték. Tato skutečnost tak naznačuje, že krize na trhu s bydlením a úvěry se prohlubuje.

dum_usa_192.jpg Loni v lednu byla míra zabavených domů na 0,77 procenta, tedy téměř poloviční. Prosincový údaj byl 1,44 procenta. Podíl opomenutých plateb v lednu vzrostl na 7,47 z prosincových 7,20 procenta, zatímco před rokem byl na 4,32 procenta. Celkové portfolio hypoték Countrywide na obytné domy dosahuje 1,48 bilionu dolarů (25,4 bilionu Kč).

Roste počet žádostí o hypotéku

V nových hypotékách na obytné domy Countrywide v lednu poskytla 21,9 miliardy dolarů. Proti lednu minulého roku je to propad o 41 procent a proti prosinci šestiprocentní pokles.

Denní průměr žádostí o půjčku ale vyskočil proti prosinci o 72 procent na 2,64 miliardy dolarů. Nárůst žádostí o refinancování hypoték zaznamenalo mnoho hypotečních ústavů, protože klesla základní úroková míra. Meziročně denní průměr žádostí přesto klesl o šest procent.

Countrywide minulý týden odsouhlasila, že se nechá převzít bankovním gigantem Bank of America. Při čtvrteční ceně akcií je transakce za 4,4 miliardy dolarů.

Countrywide postihly jako mnoho jiných amerických hypotečních ústavů klesající ceny domů, rostoucí potíže s nesplácenými hypotékami a horší dostupnost financí na kapitálových trzích. Loni dosáhla ztráta Countrywide 704 milionů dolarů, napsala agentura Reuters.