Schodek zahraničního obchodu Spojených států loni díky rekordnímu exportu poprvé za šest let klesl. Pokles deficitu pokračoval i v posledním měsíci roku. Schodek se proti předešlému roku snížil o 6,2 procenta na 711,6 miliardy dolarů a jeho pokles byl nejvýraznější od roku 1991, oznámilo dnes ministerstvo obchodu USA.

Export byl podpořen zejména slabým kurzem dolaru. Za celý rok se hodnota exportu zvýšila o 12,2 procenta na rekord 1,62 bilionu USD. Maximum zaznamenaly vývozy investičního i spotřebního zboží, automobilů i potravin.

Ropný deficit

Rekordně vysoký byl ale i dovoz, který dosáhl hodnoty 2,33 bilionu dolarů,a  to zejména kvůli růstu cen ropy. Deficit v obchodě s ropou a ropnými produkty dosáhl 293,5 miliardy USD a na celkovém schodku se podílel asi 40 procenty.

Navzdory poklesu celkového deficitu se politicky citlivý schodek v obchodě s Čínou dále zvyšoval a za celý rok narostl o deset procent na rekordních 256,3 miliardy USD. Dovoz z Číny vzrostl o 11,7 procenta, zatímco americký export do asijské mocnosti vzrostl o 18,2 procenta.

V samotném prosinci obchodní deficit klesl proti listopadu o 6,9 procenta na 58,8 miliardy USD a zaznamenal nejhlubší pokles za déle než rok. Schodek byl proti odhadům analytiků nižší o téměř tři miliardy dolarů.