Ekonomika Spojených států v současnosti čelí zvýšeným rizikům, má ale silné základy a příznivé dlouhodobé vyhlídky. Novinářům to řekl americký prezident George Bush poté, co podepsal výroční hospodářskou zprávu pro Kongres.

"Tato zpráva naznačuje, že naše ekonomika je z dlouhodobého hlediska strukturálně zdravá a že se potýkáme s nejistotami v krátkém období," uvedl Bush. Zpráva nezměnila prognózu Bílého domu, podle které by měla americká ekonomika v letošním roce stoupnout o 2,7 procenta. Analytici ze soukromého sektoru přitom letos počítají s nárůstem o pouhých 1,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Americký Kongres minulý týden definitivně schválil plán, který má ve volebním roce pomocí dočasných daňových slev a investičních pobídek zabránit propadu slábnoucí ekonomiky do recese. Konečná podoba balíčku má hodnotu 152 miliard dolarů. Na opatřeních se dohodly obě strany zastoupené v Kongresu s prezidentem, který by měl zákon podepsat ve středu. "Pomůže nám to potýkat se s nejistotami v této ekonomice," řekl Bush. Dodal však, že k posílení ekonomiky jsou zapotřebí další opatření.

Americké hospodářství se nyní potýká s útlumem na trhu s bydlením a obtížnějšími podmínkami pro získání úvěrů. Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn dnes uvedl, že zpomalení růstu ekonomiky Spojených států bude výrazné a určitý čas potrvá. MMF již koncem minulého měsíce snížil odhad letošního hospodářského růstu v USA na 1,5 procenta z původně předpokládaných 1,9 procenta. Loni stoupla americká ekonomika o 2,2 procenta.