bush-projev-192-128.jpgAmerický prezident George Bush dnes vyzval k podpoře domácí ekonomiky souborem daňových úlev a dalších opatření v hodnotě za zhruba 145 miliard dolarů.

Ekonomika Spojených států amerických se nyní potýká s útlumem na trhu s bydlením a obtížnějšími podmínkami pro získání úvěrů.

"Flirtování americké ekonomiky z recesí bude trvat i po Bushovu balíčku změn. Bush dá ekonomice jen krátkodobý stimulul, zásadní problémy neodstraní. Je třeba dále počítat s tím, že v první půlce roku může jít růst HDP v Americe až k nule nebo i do mírného záporu," uvedl pro server iHNed.cz analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Lidem se podle Michla nechá více peněz, které mohou utratit. "To sice může ekonomiku nakrátko zrychlit, ale pokud to navýší deficit státního rozpočtu, tak jsme zase tam kde jsme byli předtím," upozornil Michl.

Bush: Naše ekonomika má solidní základy

Aby byla opatření na podporu ekonomiky efektivní, musí podle Bushe odpovídat zhruba jednomu procentu hrubého domácího produktu (HDP) země. Podle poradců Bílého domu to představuje zhruba 145 miliard dolarů, píše agentura AP.

"Naše ekonomika má solidní základy, ale jsou tu opravdu znepokojivé oblasti. Moji poradci i mnozí další odborníci očekávají, že naše ekonomika bude v nadcházejícím roce pokračovat v růstu, ale mírnějším tempem než v několika uplynulých letech," dodal Bush.

Amerika má před volbami, proto je politické smýšlení od toho ekonomického podle Michla mírně vychýleno. "To je běžné všude na světě. Co je ale důležitější, nedomnívám se, že současné problémy třeba na trhu amerických hypoték, trhu nemovitostí, trhu práce takové stimuly vůbec vyřeší. Pravděpodobnost recese je nyní 40procentní. Jsme opatrnými optimisty," dodal Michl.