Smutným rekordérom v stratách spôsobených zlým investovaním je renomovaná finančná spoločnosť Merrill Lynch Snímka: Profimedia.sk

Následky krize hypotečního trhu v USA si vybraly další daň. Americká banka Merrill Lynch ve čtvrtém čtvrtletí vykázala ztrátu 9,83 miliardy dolarů. Větší ztrátu do té doby nikdy nezaznamenala. O rok dříve vykázala zisk 2,35 miliardy dolarů. Banka kvůli špatným hypotečním investicím musela ve čtvrtletí odepsat 14,1 miliardy dolarů. Informovala o tom agentura Reuters.

"Zisková výkonnost firmy je zjevně nepřijatelná, v posledních týdnech jsme však výrazně posílili likviditu podniku," řekl generální ředitel společnosti John Thain. Thain, bývalý prezident Goldman Sachs Group, v prosinci nahradil Stana O'Neala.

První ztráta od roku 1989

Firma ve středu uvedla, že kvůli ztrátám na hypotečním trhu uzavřela se skupinou investorů dohodu o posílení základního kapitálu o 6,6 miliardy dolarů výměnou za prioritní akcie. Již koncem minulého měsíce se banka dohodla na prodeji podílu v hodnotě pěti miliard dolarů singapurské státní společnosti Temasek Holdings a dalších akcií za 1,2 miliardy dolarů firmě Davis Selected Advisers.

Celoroční ztráta Merrill Lynch se vyšplhala na 7,78 miliardy dolarů, což ostře kontrastuje s rekordním čistým ziskem 11,6 miliardy dolarů Goldman Sachs a 3,2 miliardy Morgan Stanley. Merril Lynch zaznamenal první ztrátu od roku 1989. Její akcie se dnes krátce po začátku obchodování propadly z 55,09 dolarů na 52,75. Za celý loňský rok ztratily akcie 42 procent.

Nový ředitel Thain se snaží ušetřit. Redukoval odměny za rok 2007 některým oddělením a snížil počet pracovních míst.