Americká společnost Citigroup utrpěla ve čtvrtém čtvrtletí čistou ztrátu 9,83 miliardy dolarů (zhruba 170 miliard korun). Jde o vůbec první čtvrtletní ztrátu od vzniku banky v roce 1998. Firma také oznámila, že kvůli vysokým ztrátám z investic sníží výplatu dividendy o 41 procent. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Citigroup je jednou z největších obětí krize na trhu hypoték v USA. Banka je největší společností finančních služeb v USA a působí ve více než 100 zemích světa, a to včetně České republiky. Před rokem měla čistý zisk 5,13 miliardy dolarů, což bylo 1,03 dolaru na akcii. Nyní ztráta na jednu akcii činí 1,99 USD. Analytici v anketě agentury Reuters letos očekávali ztrátu na akcii 1,01 USD.

Situaci nyní banka bude řešit zvýšením kapitálu, který dodá několik investorů. Banka nabídla směnitelné prioritní akcie, z jejichž prodeje si zajistila zhruba 14,5 miliardy dolarů.

Ztráty, jež Citigroup utrpěla, jsou převážně výsledkem odpisů špatných investic. Jejich objem dosahuje 18,1 miliardy dolarů. V posledních dnech se objevovaly spekulace, že Citigroup bude možná nucena odepsat 24 miliard dolarů.