greenspan-192x128.jpgAmerická ekonomika už je možná v recesi a pokud ne, moc jí k tomu nechybí, řekl v rozhovoru pro americký list The Wall Street Journal (WSJ) bývalý guvernér americké centrální banky Fed Alan Greenspan. Ten tvrdil už na podzim loňského roku, že pravděpodobnost recese je v USA zhruba 50procentní.

Pravděpodobnost recese v současnosti není podle Greenspana jednoznačná, může už však být více než 50procentní. "Jsou zde jasné příznaky. K recesím nedochází pozvolna, obvykle je signalizuje diskontinuita na trhu a data z posledních týdnů lze takto klidně charakterizovat," vysvětlil Greenspan.

O recesi svědčí podle bývalého šéfa Fedu pokles aktivity mezi výrobními podniky nebo růst nezaměstnanosti. Ta v prosinci vystoupila na pět procent, je tedy nejvýše za dva roky.

Michl: Růst v USA míří k nule

List také uvedl, že Greenspan se stane poradcem hedgeového fondu Paulson & Co. Ten sídlí v New Yorku a spravuje aktiva za zhruba 28 miliard dolarů (zhruba 486 miliard korun).

Citigroup dnes oznámila největší čtvtletní ztrátu v historii. Do toho Alan Greenspan řekl že Amerika je v recesi. Důvěra investorů v německou ekonomiku od instituce ZEW spadla na patnáctileté minimium. Takže nálada na trhu podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla příliš pozitivní není.

"Celý trh čeká, že hospodářství Spojených států zpomalí. První polovina letošního roku ukáže, co bude dál. Růst v USA zřejmě zamíří v prvním pololetí směrem k nule. Pozitivním impulsem pro ekonomiku by ale měla být rychlá vlna snižování zámořských úrokových sazeb," uvedl pro server iHNed.cz Michl.

Podle kritiků je Greenspan zodpovědný za potíže ekonomiky USA

Greenspanovi kritici často poukazují za to, že Greenspan je za současné problémy americké ekonomiky zčásti zodpovědný. Od června 2003 do června 2004 totiž držel základní úrok na půlstoletém minimu jednoho procenta. To podle kritiků mohlo přispět k závratnému růstu úvěrů.

"Moji kolegové ve Vídni, kteří v rámci skupiny Ameriku dělají, drží prognózu: letos čekají ve druhém polovině roku živou vodu a růst HDP kolem 1,7 procent. Napřesrok pak růst ekonomiky USA o 2,7 procent," dodal Michl.

Pro fond Paulson & Co byl loňský rok mimořádně úspěšný. Vsadil totiž na to, že situace na trhu hypoték podřadné kvality se bude postupně zhoršovat, což se také stalo. Fond na tomto vývoji podle WSJ vydělal hodně peněz.