mrakodrapy192.jpgDeficit na americkém běžném účtu, který je nejširším měřítkem zahraničněobchodní výměny země, klesl ve třetím čtvrtletí, zčásti díky slabému kurzu dolaru, nejníže za dva roky. Schodek se proti druhému čtvrtletí snížil o 5,5 procenta na 178,5 miliardy dolarů, což bylo nejméně od třetího čtvrtletí roku 2005. Dnešní údaje ministerstva obchodu USA byly nižší, než se očekávalo.

 

Běžný účet zahrnuje vedle obchodu se zbožím a službami i běžné finanční toky jako čerpání příjmů z investic v zahraničí nebo státní rozvojovou pomoc. Americký deficit této bilance rostl v minulých pěti letech na stále nové rekordy, což vyvolávalo časté obavy z nárůstu nerovnováhy ve světové ekonomice. Nyní však již schodek klesá druhé čtvrtletí po sobě a ekonomové předpokládají, že letos by mohl začít klesat i celoročně.

 

Analytici podle agentury Reuters čekali, že schodek klesne jen na 183,8 miliardy USD ze 190,7 miliardy USD, původního údaje za druhé čtvrtletí; ten byl dnes revidován na 188,9 miliardy USD. Vedle slabého dolaru, který podpořil americké vývozy, měl na zlepšení vliv zejména prudký nárůst příjmů z investic v zahraničí.

 

Deficit v obchodě se zbožím klesl díky rekordní hodnotě amerického vývozu o 2,2 procenta na 199,7 miliardy USD. Ve službách mají USA dlouhodobě přebytek, který vzrostl o tři procenta na 26,5 miliardy USD. Přebytek u příjmů z investic vyskočil o 61,5 procenta na 20,5 miliardy dolarů. Pouze v kategorii zahraniční pomoci se deficit zvýšil o 2,6 miliardy na 25,8 miliardy dolarů.