Americká centrální banka (Fed) dnes podle očekávání snížila základní úrok pro mezibankovní úvěry o čtvrtinu procentního bodu na 4,25 procenta; od poloviny září tak již tato sazba klesla o celý procentní bod. Další snížení úvěrových nákladů by mělo největší ekonomice světa pomoci vyrovnat se s krizí realitního trhu a zabránit ekonomice v propadu do recese.

Fed rovněž snížil diskontní sazbu, za níž půjčuje přímo bankám, rovněž o čtvrtinu bodu na 4,75 procenta. Snížením diskontu chce Fed podle analytiků posílit finanční sektor otřásaný od léta potížemi na úvěrových trzích.

Dnešní krok Fedu zklamal akciové trhy, které jej posoudily jako příliš opatrný. Řada investorů doufala, že centrální banka se odhodlá k razantnějšímu zásahu ve prospěch oživení ekonomiky a sníží sazby o půl procentního bodu. Dow Jonesův index, který předtím mírně rostl, tak po zprávě Fedu klesl o zhruba jedno procento. Rostl naopak kurz dolaru a ceny vládních obligací.

Americká ekonomika se nyní potýká s hlubokým propadem trhu s bydlením a potížemi na úvěrovém trhu, které mají negativní dopady především na banky. Analytici krok Fedu převážně očekávali, někteří však předpovídali redukci o půl procentního bodu. Fed snížil základní sazbu poprvé za čtyři roky v září z původní úrovně 5,25 procenta.

Snižování sazeb má Američany chránit před následky poruch na úvěrovém trhu

Fed dává snižováním sazeb najevo, že chce Američany chránit před následky poruch na úvěrovém trhu, které hrozí vykolejením celé ekonomiky. Potíže vznikly v důsledku hypoteční krize, která vznikla na trhu hypoték pro rizikové klienty; odtud se rozšířila do celého finančního sektoru a od léta otřásá bankami a finančními trhy po celém světě. V posledních týdnech se situace zhoršila v tom, že velké finanční instituce v USA i jinde hlásily vysoké odpisy ztrát v důsledku angažovanosti na americkém trhu hypoték.

"Dnešní krok, ve spojení s dřívějšími zásahy, by měl během doby podpořit přiměřený ekonomický růst," uvedl měnový výbor Fedu v oficiálním prohlášení. Poznamenal, že napětí na finančních trzích se v posledních týdnech zvýšilo, což zhoršilo nejistoty obklopující výhled ekonomického růstu a inflace.

Ekonomika USA nicméně dále roste a hrubý domácí produkt Spojených států se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 3,9 procenta, tedy nejvíce od začátku loňského roku. Také solidní přírůstek nových pracovních míst za minulý měsíc nebo příznivý vývoj spotřebitelských výdajů naznačily, že ekonomika je sice pomalejší, do fáze sestupu však nezabředla. Inflační signály mezitím naznačují ochlazování cenových tlaků, což Fedu rozhodování o poklesu úroků usnadňuje.