Deutsche_Bank_192.jpgInvestiční součást německého finančního ústavu Deutsche Bank utrpěla ve třetím čtvrtletí ztrátu 179 milionů eur (asi 4,8 miliardy Kč). Doplatila tak na problémy, které v důsledku krize na hypotečním trhu v USA zasáhly i některé další banky. Skupina Deutsche Bank jinak vytvořila zisk, ten je však nižší než před rokem.

Deutsche Bank je největší bankou v Německu a ve třetím čtvrtletí vytvořila zisk před zdaněním 1,4 miliardy eur. Proti stejnému období loni je to pokles o 19 procent.

Obchodní divize, která kupuje a prodává cenné papíry, zaznamenala ztrátu více než 800 milionů eur. Krize na trhu totiž nepříznivě ovlivnila hlavně nákup a prodej dluhových cenných papírů. Celkové výnosy zde klesly o více než dvě třetiny a dostaly se pod 600 milionů eur.

Výsledky jsou nižší než loni, přesto však převyšují odhady

Oba výsledky jsou mírně nad odhady, které banka zveřejnila zhruba před měsícem. Tehdy uvedla, že zisk skupiny bude činit asi 1,2 miliardy eur, zatímco hrubá ztráta v divizi podnikového bankovnictví a obchodování s cennými papíry dosáhne 250 milionů až 350 milionů eur.

Generální ředitel Josef Ackermann ale řekl, že čtvrté čtvrtletí začalo pro banku příznivě. Pokud finanční trhy nezasáhnou žádné další problémy, měla by Deutsche Bank podle něj být schopna naplnit i předpokládaný cíl na příští rok.

Navzdory mírnému optimismu ale banka investory varovala, že ve čtvrtém čtvrtletí budou příjmy z investičního bankovnictví výrazně nižší než před rokem. V letošním třetím čtvrtletí činily příjmy této divize 1,9 miliardy eur a meziročně klesly o více než polovinu. Bance ve čtvrtletí částečně pomohl také jednorázový zisk z prodeje majetkových účastí, prodávala ale i kanceláře na Wall Street.

Kvůli krizi na trhu hypoték v USA bude muset Deutsche Bank odepsat část investic. Včetně dluhů to bude více než 1,5 miliardy eur.