dolar-192-128.jpgMezinárodní měnový fond dnes některé evropské politiky podráždil veřejným prohlášením, že kurz dolaru je i na nebývalém minimu stále nadhodnocený. Přitáhl tím pozornost ke své snaze monitorovat vývoj devizových kurzů mnohem aktivněji.

Dolar v pátek vůči euru spadl na historické minimum pod 1,43 USD a od začátku roku klesl o osm procent. Mnoho evropských politiků se proto s obavami vyjadřuje o tom, že vysoký kurz eura ohrozí vývoz z eurozóny. Německý ministr financí Peer Steinbrück ale naopak říká, že silný kurz evropské měny je lepší než slabé euro.

Zpevnění eura vůči dolaru, japonskému jenu a čínskému jüanu ohrožuje export a hospodářský růst eurozóny, dává hlasitě najevo Francie a pro tento názor získává další stoupence. A do toho MMF na svém výročním zasedání se Světovou bankou veřejně prohlásí, že dolar je stále nadhodnocený a že má ještě prostor k poklesu.

Fond je pod tlakem, aby monitorování světové ekonomiky zostřil. A tak poprvé po 30 letech upravil svá měřítka pro posuzování devizových kurzů, aby lépe viděl, zda kurzy odpovídají ekonomické situaci.

Spojené státy a Evropa po takovém kroku volaly. Jejich reakce na výsledek poslední analýzy ale odkryla politickou citlivost takového monitoringu, zvláště když se tolik volá po transparentnosti.

"K ničemu to není," reagoval na hodnocení fondu nejmenovaný zdroj z finančního sektoru eurozóny. "Jejich analýzu nekritizujeme. Myslíme si ale, že není vhodná doba na odhalování takových věcí," dodal a jeho kolegové s ním souhlasili.

Evropský komisař pro měnové záležitosti Joaquín Almunia uvedl, že analýza fondu by se měla brát v potaz velmi opatrně. Připomněl, že existují i analýzy s jinými závěry.

Kurz eura se na konci týdne dostal na rekord nad 1,43 dolaru. Proti svému rekordnímu minimu z roku 2000 je tak nyní evropská měna vyšší zhruba o 74 procent. Za posledních 12 měsíců se kurz eura zvýšil o 15 procent, připomněla agentura Reuters.