Cena americké ropy se při nočním elektronickém obchodování poprvé v historii přehoupla přes 90 dolarů za barel. Důvodem byl pokles kurzu dolaru a stoupající obavy ohledně zásob paliv před zimní sezonou.

Kolem 8. hodiny středoevropského času se americká ropa prodávala za 89,52 dolaru. Proti čtvrtečnímu závěru tak stoupla o pět centů. Během elektronického obchodování se její cena vyšplhala až na 90,02 dolaru. Severomořská ropa Brent zlevnila o 18 centů na 84,42 dolaru.

Za drahou ropu může politické napětí

Podle hlavního ekonoma společnosti Atlantik FT Petra Sklenáře je hlavním důvodem současného růstu cen ropy politické napětí mezi Tureckem severním Irákem. "Pokud by turecká armáda eskalovala napětí a vstoupila do toho regionu, mohlo by to celý tento region destabilizovat. Přičemž z této oblasti odchází téměř třetina celosvětové produkce ropy," uvedl pro server iHNed.cz Sklenář.
 
Zmíněného tlaku podle Sklenáře využívá velká část spekulantů v obavě o to, že následující zima může být chladnější a bude potřeba většího množství zásob.

"Dolar opět oslabil, což přilákalo určité investice do ropy," řekl analytik David Moore ze společnosti Commonwealth Bank of Australia. "Přetrvávají obavy, že situace na ropném trhu zůstane během zimy na severní polokouli napjatá," dodal.

Výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Rodrigo Rato ve čtvrtek uvedl, že rychlý růst cen ropy zatím nemá na globální ekonomiku větší dopady, ale později by ji mohl nepříznivě ovlivnit.