Prodej nemovitostí na jihu Kalifornie v září meziročně poklesl o 49 procent na nejnižší hodnotu pro tento měsíc v posledních dvaceti letech. Za poklesem stojí hypoteční krize, kvůli které je pro Američany těžší dosáhnout na úvěr. Informovala o tom firma DataQuick Information Systems a agentura Bloomberg.

V okresech Los Angeles, Riverside, San Diego, Ventura, San Bernardino a Orange klesl prodej nemovitostí na 12 455 z 24 195 v září loňského roku. Byl to nejnižší prodej od roku 1988. Průměrně se v této oblasti v září prodá přes 25 000 domů a bytů.

Ceny nemovitostí budou dále klesat

Propad na trhu nemovitostí následuje po letním kolapsu hypotečního trhu, který zasáhl na finanční trhy celého světa. Banky nyní po klientech požadují větší první splátky a lepší bonitu. Největší pokles prodejů zaznamenal okres San Bernardino s 56procentním propadem.

Průměrná cena nemovitostí byla v tomto regionu v září 462 000 dolarů, což znamená 7,6 procentní pokles vzhledem k srpnu a čtyřprocentní meziroční pokles. Ceny poklesly ve všech okresech s výjimkou Los Angeles, kde vzrostly o 1,2 procenta. Předpokládá se, že ceny v Kalifornii klesnou příští rok o čtyři procenta, což by byl největší pokles za posledních 15 let.