Krize na americkém trhu hypoték způsobila potíže největší švýcarské bankovní skupině UBS. Následky potíží banky ponese jak management, tak zaměstnanci. Banka totiž dnes sdělila, že vymění část nejvyššího managementu a zruší půl druhého tisíce pracovních míst. Nejvíce míst přitom bude zrušeno v divizi investičního bankovnictví, kde se problémy koncentrují.

Miliardové ztráty

Bankéři rozhodli o odepsání z hodnoty vlastněných dluhopisů a dalších aktiv čtyři miliardy švýcarských franků (67 miliard Kč). Banka tak vykáže za třetí čtvrtletí první čtvrtletní ztrátu za devět let. Ze své funkce kvůli vysokým odpisům odejde i šéf divize investičního bankovnictví Huw Jenkins, který v posledních letech řídil expanzi této součásti a dovedl ji do první světové pětky ve svém oboru.

Další obětí bude finanční ředitel celé skupiny Clive Standish. Kontrolu nad investiční bankou převezme generální ředitel UBS Marcel Rohner, který teprve v červenci po zjištění ztrát u specializovaného fondu banky nahradil tehdejšího šéfa Petera Wuffliho.

Wuffli vedl banku k široce založené expanzi mimo její tradiční základnu privátního bankovnictví a správy majetku. Zejména se soustředil na rychlé budování aktivit na americkém trhu. Dnešní změna by podle některých pozorovatelů mohla naznačovat, že banka by mohla opustit strategii zaměřenou stále více na investiční bankovnictví.

Česko zatím mimo hru

Jak se krize na americkém trhu hypoték projeví u bank, které operují na našem území, se ukáže až za měsíc, kdy tuzemské banky budou reportovat své výsledky za 3. kvartál. "Vidím nicméně dva důvody k relativnímu optimismu. Za prvé, na rostoucím trhu, jakým momentálně český bankovní trh je, nemají subjekty takovou potřebu zlepšovat svůj výsledek investicemi do rizikových instrumentů. Za druhé, vzhledem k dobré likviditní pozici tuzemských bank příliš nehrozí, na rozdíl od eurozóny, ani sekundární dopad americké hypoteční krize," sdělil serveru iHNed.cz analytik Pavel Sobíšek.

Otazníky kolem úvěrů

Světoví investoři se obávají, že s uzavíráním účtů za bouřlivé třetí čtvrtletí by ztráty kvůli úvěrovým problémům mohly hlásit i další banky. Obavy o zdraví bankovního systému v důsledku hypoteční krize v USA vyvolaly zejména v srpnu na finančních trzích prudké otřesy, proti nimž musely centrální banky světa zasahovat uvolňováním výrazně zvýšeného množství krátkodobých úvěrů. Krize hypoték vedla k rozšíření nedůvěry mezi bankami, které tak přestaly být ochotny poskytovat úvěry.