Henry Paulson se domnívá, že nejistota na úvěrových trzích bude trvat delší dobu než rozruch, který následoval po finanční krizi v Asii v roce 1997 nebo po vyhlášení platební neschopnosti Ruskem v devadesátých letech. Řekl to pro britský Financial Times.

K prodlužování krize přispívá podle Paulsona to, že cenné papíry jsou rozšířeny po celém světě. "Důvodem toho, že krize bude trvat déle je také globalizovanější svět," řekl Paulson.

Úvěrová krize je následkem problémů amerických hypoték, u nichž mají v poslední době Američané potíže se splácením. V srpnu tyto problémy vedly k otřesům na finančních trzích a výprodejům akcií.

"Rozdíl ve srovnání s asijskou krizí je v tom, že v roce 1997 se jednalo o krizi emerging markets, tedy o krizi, která postihla relativně méně důležitou část světa. Krize hypoték je ovšem první závažná krize v USA po zhruba 25 letech. Proto budí tolik obav a proto je jí věnována taková pozornost," řekl ekonom Pavel Kohout. O skutečném rozsahu škod však podle něj neví nikdo nic přesného, protože údaje zkrátka nejsou k dispozici.

Česko zatím z krize profituje

"Dopad pro ČR byl zatím velmi subtilní a kupodivu spíše příznivý: mírně posílila koruna a nepatrně vzrostly ceny státních dluhopisů," řekl dále Kohout. Korunové dluhopisy jsou totiž vnímány mezinárodními investory jako "bezpečný přístav" a je po nich zvýšená poptávka. Lze ovšem očekávat zpomalení toku investic do některých odvětví, zejména nemovitostí. Zatím však žádné zpomalení na základě faktů nelze potvrdit, dodal ekonom.

Přísnější kontroly

Jean-Claude Trichet, prezident Evropské centrální banky (ECB), již upozorňoval, že pro světové finanční autority nastal čas, aby zavedly přísnější kontrolu dosud neregulovaných subjektů, jejichž aktivity byly jednou z příčin posledních otřesů.

Ve Washingtonu se má uskutečnit zvláštní setkání úvěrových ratingových agentur, aby vysvětlily, jak hodnotí finanční produkty založené na hypotečních aktivech. Trichet navrhl, aby ECB vyslyšela žádosti evropských politiků o přísnější dohled nad ratingovými agenturami. Podle něj však investoři, kteří udělali špatná rozhodnutí, mohou obviňovat jenom sami sebe.