Americká ekonomika v srpnu přišla zhruba o 4 000 pracovních míst, což znamená první pokles po čtyřech letech. Srpnový vývoj ostře kontrastuje s odhady analytiků, kteří předpokládali, že firmy budou dál přijímat nové zaměstnance. Zpráva Ministerstva práce USA bude zřejmě silným impulzem k tomu, aby tamní centrální banka (Fed) přistoupila k uvolnění měnové politiky.

Překvapivě slabá čísla o situaci na trhu práce přicházejí v době, kdy se ještě nestačily projevit dopady krize na americkém hypotečním trhu. Přední výzkumné organizace v minulých dnech začaly upozorňovat, že problémy části hypotečního trhu zasahují na trhy úvěrové, a zřejmě sníží i dynamiku růstu hrubého domácího produktu (HDP) USA a některých dalších zemí.

Americká ekonomika naposledy přišla o pracovní místa v srpnu 2003, kdy zmizelo asi 42 000 pracovních příležitostí. Od té doby firmy měsíc co měsíc nabíraly nové zaměstnance. V minulých týdnech k propouštění začaly sahat některé banky a další firmy, které se pohybují v odvětví finančních služeb. Všechny shodně uvedly, že jako problém se jim jeví dopady krize na trhu hypoték horší kvality.

Vedle srpnového úbytku pracovních příležitostí ministerstvo snížilo také původní odhady tvorby nových pracovních míst za červen a červenec. Revize dat ukázala, že v červnu v USA vzniklo jen 69 000 míst, nikoliv 126 000, jak ukazovala první předběžná zpráva. Podobně údaj za červenec ministerští úředníci snížili na 68 000 z původně oznámených 92 000.