Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) povedou současné výkyvy na finančních trzích ke snížení světového hospodářského růstu, zejména pak ekonomiky USA, negativním dopadům se však nevyhne ani eurozóna. MMF také pravděpodobně sníží odhad růstu světové ekonomiky na příští rok.

Měnový fond dvakrát ročně vydává výhled světové ekonomiky a ten nejbližší zveřejní v říjnu. Komentář fondu přichází pouhý den poté, co snížila odhad růstu největším ekonomikám také Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ta rovněž uvedla, že revize směrem dolů se nejvíce týká USA, respektive zemí G7.

Svou měnovou politiku dnes posuzovala Evropská centrální banka a také centrální banka ve Velké Británii. Obě se rozhodly ponechat základní úrokovou sazbu beze změn a obě shodně uvedly, že potřebují více informací, aby mohly posoudit, jaké dopady na hospodářství budou mít nynější výkyvy na trzích.

Minimální dopady krize měnový fond předpovídá kategorii zemí, které patří do skupiny emerging markets, což je mimo jiné i Česká republika. Představitelé MMF nicméně varovali, že i v této skupině lze čekat těžkosti, a to u zemí, které jsou závislé na externím financování.