Obavy z dopadů globálního růstu úrokových měr zasáhly finanční trhy na celém světě. Asijské akcie končily včerejší obchodování se ztrátou přes dvě procenta, podobný scénář byl k vidění i na Wall Street.

Asijské akciové trhy dnes v reakci na čtvrteční propad akcií v USA a Evropě zamířily dolů. Situaci na japonském trhu navíc zhoršil růst jenu a nervozita před víkendovými volbami. Hlavní japonský index Nikkei v závěru obchodování oslabil o 418,28 bodu, tedy 2,36 procenta, na 17.283,81 bodu. V jednu chvílí index ztrácel až tři procenta, později se mu však podařilo část předchozích ztrát smazat.

"Pokud zahraniční fondy prodávají asijský majetek, znovu přehodnocují své portfolio nebo se snaží pokrýt ztráty v USA," uvedl předseda Westlink Global Equities Rommel Macapagal. "Avšak u místních investorů jde o pocity. Když přijdou velké poklesy, mají sklon k nervozitě, protože očekávají prodeje zahraničních fondů. Mají tendenci se stáhnout," dodal k vývoji na asijských trzích.

Prudce klesly trhy v Hongkongu, Austrálii, na Tchaj-wanu, v Singapuru, Malajsii a na Filipínách. Většina zahraničních investorů se totiž v reakci na propad v USA rozhodla stáhnout z rizikového majetku, mezi který řadí i investice na rozvíjejících se asijských trzích. Na Filipínách byl pokles indexu nejvyšší za deset let a tchajwanský index oslabil až o 4,2 procenta.

Dolů zamířily i čínské akcie, jejich ztráty však nebyly tak výrazné, jako u ostatních akciových trhů. Čínské trhy stáhla dolů hlavně obava, že akcie za posledních pět dní rostly příliš rychle. Po otevření index oslabil o 1,79 procenta, dopoledne však jeho ztráty činily pouze 0,11 procenta. Ve čtvrtek index vzrostl o 0,52 procenta na rekordních 4346,458 bodu a za pět předchozích seancí posílil o 11 procent. Pokles čínských akcií o devět procent na konci února vyvolal propad akciových trhů na celém světě.

Globálnímu propadu se nevyhnula ani pražská burza, která při včerejšku ztrácela téměř dvě procenta. Propadem o další dvě procenta navíc zahájila i páteční seanci. Na akciích společnosti Zentiva se jen během dopoledne zobchodovalo 1,1 mld. koruna a titul se propadal o 10,5 procenta. Německý index DAX zahájil páteční seanci propadem níže o 1,6 procent.  

Končí období levných peněz

Analytici a investoři varovali, že se v poslední době objevilo několik faktorů, které dohromady vytvářejí rizikové prostředí pro kapitálové trhy. Starosti, kterými se v minulých dvou letech nemusel nikdo zabývat, nyní podle analytiků přicházejí. Během posledních několika let docházelo k neustálému růstu zisků společností, cen bydlení. Rostly hodnoty jednotlivých fůzí a akvizic.

To vše umožňovaly nízké úrokové sazby. Společnosti mohly levně financovat svůj rozvoj, domácnosti si mohly levně půjčovat peníze a financovat jimi své nákupy.

Období levných peněz se však pomalu blíží ke konci. Centrální banky po celém světě zvyšují úrokové míry, aby tak čelily inflaci, která se neúprosně zvyšuje. Neustále rostou také ceny ropy a náklady na výrobu energie. To vše přispívá k obavám, že růst inflace by se tak mohl v následujících letech ještě zvyšovat.