Úřad pro veřejné zdravotnictví na Slovensku informoval, že podle laboratorních testů obsahoval český sýr vyrobený společností Madeta a prodávaný na Slovensku nebezpečné množství bakterie listeria, která může způsobit vážné zdravotní problémy. V České republice zemřelo v loňském a letošním roce na nemoc způsobenou touto nebezpečnou bakterií 15 lidí.

Společnost Madeta se již dříve proti informacím o možné závadnosti sýru ohradila. Výrobní ředitel společnosti vydal již v polovině ledna čestné prohlášení, ve kterém ujistil o nezávadnosti svých výrobků. Generální ředitel mlékárenské společnosti Milan Teplý nyní uvedl, že si počká na stanovisko české Státní veterinární zprávy. Postup hygieniků na Slovensku je podle něj nestandardní.

"Všechny odebrané vzorky, které máme, jsou negativní. Žádné jiné vzorky od veterinářů, které by něco prokazovaly a k nimž bych měl zaujmout stanovisko, k dispozici nemám. Když vezmu do úvahy, jaké bylo stanovisko ústředního ředitele Státní veterinární správy, tak ten v podstatě řekl, že o tom nic oficiálně neví," uvedl Teplý.

Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben uvedl, že ze slovenské strany zatím nejsou žádné oficiální informace k dispozici. Přesto však byla v minulém týdnu provedena v Madetě kontrola. "Zatím nemáme žádné výsledky, které by závěry slovenských kontrolorů potvrzovaly," uvedl Duben.

Testy slovenských hygieniků neprošlo pět z deseti zkoumaných vzorků s datem spotřeby 12. února. Přítomnost listerie v těchto výrobcích přesáhla povolenou hranici 100 kolonií v jednom gramu. Sýr objevili kontroloři v jedné z Bratislavských prodejen společnosti Lidl a jeho prodej zakázali.