Největší zpracovatel mléka v zemi, jihočeská Madeta, se dostala z "klinické smrti". Jak říká její majitel Milan Teplý, firmě se daří a zisk i obrat stoupají. Kromě zvyšujících se prodejů v tuzemsku na tom má velký podíl i export. 

Především na ruský trh se chce Madeta nyní ještě víc zaměřit. "Nebyl jsem ani v pionýru, ale pustit ruský trh takovým způsobem, jak se to povedlo, to byla neuvěřitelná hloupost. Teď se tam snaží všichni dostat zpátky," říká v rozhovoru Milan Teplý. 

V poslední době se hodně mluví o kvalitě potravin, na druhé straně při nákupu se projevuje jako rozhodující kritérium cena. 

Nebudu zastírat, že jsme v tomto opatrní. Kde jsou velké problémy s kvalitou, to jsou řetězce. Tlačí na cenu, výrobci se podbízejí cenami a kvalita jde kvůli náhražkám dolů. Ale takovou odvahu nemám, abych s tím vystoupil na Václavském náměstí. Madeta je malá v evropském poměru a velká na český trh. Do řetězců dodáváme 75 procent naší produkce. Nejsem v tomhle osamocený, to je všude. Potravinářská komora do toho tluče a dělá to dobře.

Jak sledujete diskuse o dovozech potravin ze zahraničí a kvalitě potravin, například z Polska? 

Musím se zase otřít o Evropskou unii. Kdo a jak dlouho bude Polákům trpět, že neposkytují informace o původu potravin? Když se dává technická sůl do jídla, tak končí sranda. Když se může dávat maso zdechlých zvířat do salámů, tak to už je za hranicí. A to je problém celoevropský.

Zatím jste si přečetli 20 % textu. Pokračování je k dispozici pouze pro platící čtenáře.

Předplatitelé mají i řadu dalších výhod: nezobrazují se jim reklamy, mohou odemknout obsah kamarádům nebo prohlížet archiv.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru