Společnosti zabývající se prodejem úsporných světelných zdrojů si mnou ruce. Evropská regulace utlumující využívání klasických žárovek jim přihrává nebývalé tržby.

"Samozřejmě jsme zaznamenali nárůst prodeje, ale hlavní vlnu čekáme tento podzim, kdy lidé budou poměrně masově informováni o konci výroby klasických žárovek.

Více zákazníků než nějaké regulace EU nám ovšem přináší horentní nárůst cen elektřiny," tvrdí zástupci portálu eSvětlo.cz.

Češi si podle statistik nejčastěji kupují jen několik kusů na bezprostřední výměnu. Někteří ale mění i komplet celou domácnost. V takovém případě jsou Češi schopni utratit jednorázově kolem 6 000 Kč. Za jaké zdroje? A které "moderní žárovky" se skutečně vyplatí? Ptali jste se v on-line rozhovoru se zástupcem portálu eSvětlo.cz.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Petr Šimek
Dobrý den, slyšel jsem, že úsporky a ledky mají horší světlo než klasické žárovky, a také že deklarovaná životnost je přehnaná. Co je na tom pravdy?
V současné době jsou na trhu úsporné i LED žárovky, které svítí úplně stejnou barvou i intenzitou jako žárovky klasické, tedy barva světla 2 700 Kelvinů a intenzita světelného toku 470 lumenů u náhrad za 40W 806 lumenů u náhrad za 60W, 1055 lumenů u náhrad za 75W a 1521 lumenů u náhrad za 100W. Tabulka ekvivalentů k dispozici na http://www.esvetlo.cz/soubory/pozor-na-podvodne-praktiky-eshopu.pdf Co se týká životnosti, musíme rozlišovat renomované a nerenomované výrobce. Renomovaní mají životnost opravdu potvrzenou testy a zkouškami (i nezávisle, viz http://www.dtest.cz/testy-vyrobku-203/led-zarovky-a-kompaktni-zarivky) U některých kvalitních LED žárovek může být životnost i 25 000 hodin provozu, což odpovídá zhruba 25 rokům. Naopak u neznačkových žárovek může dojít k tomu, že životnost žárovky bude končit pár měsíců po termínu možné reklamace.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
pavel
Dobrý den, pokud se nemýlím tak klasické žárovky jsou i nadále v prodeji?? Jen je na krabičce napsáno TEPELNÝ ZDROJ. Je to tak?
Dobrý den. Abych byl naprosto přesný, nařízení EU nezakazuje prodej, ale výrobu klasických žárovek, takže firmy působící na území EU již nesmějí žádné úsporné žárovky vyrábět. Aktuálně se řeší problém s dovozem ze zemí mimo EU. Ovšem Vaše narážka směřuje zřejmě k prodejnímu názvu. Slyšel jsem i název tepelné koule, ale nechápu, kdo se zdravým rozumem bude kupovat na svícení něco, co si ze sítě bere 5x tolik elektřiny než třeba LED žárovka; navíc v době, kdy cena elektřiny roste o 7 % ročně.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Jaroslava Seifertová
Dobrý den, jaká je doporučená náhrada za zakázané matné žárovky ? Kompaktní zářivky mám, ale jsem velmi nespokojena s kvalitou světla (omezené spektrum), zhoršenou svítivostí při nižších teplotách, resp. pomalým náběhem na plný výkon. Vím že existují velmi drahé zářivky s tzv. plným spektrem, které se mají kvalitě žárovek blížit, nicméně tyto nejsou v kompaktním provedení běžně v prodeji, a byla jsem varována před jejich nižší životností (proti "obyčejným" zářivkám rychleji klesá jejich světelný výkon, takže třeba po roce jsou výkonem na 2/3 nové). Halogenové žárovky jsou drahé, neexistují v matném provedení a údajně budou taktéž zakázány ? Z výše uvedeného pro mne vyplývá, že EU zakázala žárovky aniž by existovala cenově a kvalitativně odpovídající náhrada ?! Dále mne zajímá, zda je vhodné vyhazovat nefunkční zářivky mezi komunální odpad ? Nikde poblíž nemáme nádoby na nebezpečný odpad, mnoho lidí asi rezignuje na to chodit s nefunkční zářivkou "do krámu". děkuji J.Seifertová
Dobrý den. Váš dotaz je velmi specifický, ale alternativy za uváděné zářivky existují. Klidně nám napište na náš chat a budeme se tomu věnovat detailněji. Zde na to bohužel nemám prostor. Reagoval bych ale na dvě věci: halogenové žárovky drahé nejsou a jejich cena se pohybuje v desítkách korun, ovšem téměř nic vám neušetří na spotřebě elektřiny. Za druhé, na trhu existuje celá řada kvalitativně odpovídajících náhrad, ovšem cenově jde o dražší záležitosti, protože jde o nové úspornější technologie. Jinak zářivky a kompaktní úsporné žárovky rozhodně nepatří do směsného odpadu - je v nich rtuť. Ohledně této problematiky bych Vás odkázal na www.ekolamp.cz, což je nezisková organizace zabývající se sběrem kompaktních zářivek a žárovek.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
MILOŠ MACHÁČEK
Zatím jsem nezažil úspornou "žárovku"(zářivkového typu) aby byla schopná vydržet počet hodin uvedených výrobcem. Z čeho vychází počet hodin, resp. životnost zdroje a jak se v něm počítá s počtem zapnutí? Je LED zdroj citlivý na počet spínání? K čemu je dobrá teoretická životnost zdroje 5 a více let, když po 2 letech je po záruce a nemáte možnost reklamovat nedodržení parametrů? Životnost 25 let je čistě teoretický předpoklad bez možnosti ověření. Navíc ze zářivkových úsporek se uvolňují karcionogenní látky, stačí si "přivonět" k zdroji, rozhodně nevoní. Děkujiza odpověď. Světlu vstříc!
Dobrý den. V tomto případě bych Vám doporučil pořídit si opravdu značkové špičkové žárovky, u nichž je i nezávislými testy (viz http://www.dtest.cz/clanek-2284/test-uspornych-zdroju-svetla-2012-ii ) potvrzeno, že skutečně svítí garantovanou dobu. Za sebe bych Vám ovšem doporučoval LED žárovky, které mají životnost až 3x delší a netrpí nedostatky jako pomalejší náběh nebo malá odolnost proti častému rozsvěcováni. Jinak doba životnosti žárovky je uváděna v hodinách provozu, které se dají přepočítat na roky, protože průměrná žárovka v české domácnosti svítí kolem 3 hodin. Takže když máte značkovou kvalitní LED žárovku s garantovanou životností provozu 25 000 hodin, věřte tomu, že těch 25 let svítit bude. Abych odpověděl na vše, tak životnost 25 let byla dokazována ve specializovaných laboratořích a dá se na ni spolehnout a karcinogení látky nejsou rozhodně v LED žárovkách, ale pouze v kompaktních úsporných žárovkách a zářivkách lze nalézt rtuť (stopové množství), proto by měli být odevzdány k recyklaci.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Funtom
Jestliže životnost úsporných zdrojů světla, výrazně překračující standardní záruční dobu 2 roky, hraje klíčovou roli v návratnosti nezanedbatelné investice, neměla by se tato záruční doba prodloužit?
Tento dotaz je směřován spíše na výrobce. Vím, že i nezávislé testy u značkových kvalitních žárovek inzerovanou životnost potvrzují. Nesmíte si ovšem koupit např. neznačkovou LED žárovku za 99,- Kč v nějakém superhyper marketu.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Ohm
Čím nahradit žárovku ve stolní lampě, když se pracuje s barvami (např. restaurování)? LED mají nespojité spektrum, barevná věrnost u komerčně dostupných zdrojů (pro našroubování do patice žárovky) je tragická. Plošné zdroje nejsou problém (speciální zářivky s vysokofrekvenčními předřadníky), ale někdy je potřeba bodový zdroj.
S takovým dotazem se setkávám poměrně často. Chtěl bych Vás ujistit, že speciální světelné zdroje jsou před ukončením výroby uchráněny a pravdou je, že k některým speciálním úkonům je technologicky stále nejlepší klasická forma žárovky. Na konkrétní dotaz vám rádi odpovíme na našem zákaznickém chatu. Ovšem pokud hovoříme o žárovkách na osvětlení domácnosti, je klasická žárovka již přežitkem.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Jiří Svejkovský
Dobrý den. Myslíte si, že je správné, aby evropská komise rozhodovala o tom, za co občané utratí své peníze nebo čím budou svítit?
Dobrý den. Nemohu hodnotit rozhodnutí EU, přestože je nešťastné řešit pozitivní věc formou příkazu. Je to jako s očkováním - ví se, že pomáhá, ale je povinné. Mohu jen říct, že v době, kdy horentně rostou ceny elektřiny, je nesmysl svítit doma něčím, co má pětinásobnou spotřebu než dostupné technologie, u nichž se investice vrátí do 2 let.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Neo
Dobrý den,zajímá mě jediná věc.Mám terárium a výtop řeším klasickou 60W žárovkou která stojí 10kč a vydrží 2-3 měsíce při využití 8-10h denně.A vylučuje velké teplo což potřebuji.Jakou žárovkou jí mám nahradit v podobné cenové relaci.Díky
Dobrý den. Mohu vás ujistit, že na tyto speciální světelné zdroje se vyhláška o zákazu výroby nevztahuje. Tyto výrobky by měly bát dále bez omezení na trhu.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Václav
Dobrý den, v řadě případů je třeba větší světlo po krátkou dobu, např. přenosná lampa, světlo ve skladu. Tam se rozsvící jednou do týdne. Připadá mi scestné i zde tlačit na úsporné zdroje nebo halogeny. Žárovky by měly zůstat, třeba za vyšší cenu.
Dobrý den. Máte naprostou pravdu. Není nutné pořizovat si finančně nákladnou žárovku tam, kam jdete jednou za rok. Ovšem na takovém místě Vám ta klasická vydrží rozhodně déle než rok. Ale pokud hovoříte o intervalu jednou do týdne, tak bych oponoval s odvoláním na úsporu elektřiny. 60 W žárovka si vezme za 24 hodin provozu elektřinu za 7 korun, LED žárovka za 1,5 koruny. Z toho vychází, že i když budete svítit LED žárovkou 10 celých dní ušetříte 55 korun.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Jirka
Není měření svítivosti úsporek vzdáleno od skutečného reálného života? Všechny úsporné zářivky podle mých zkušeností (i lidí v mém okolí) svítí subjektivně méně než je deklarováno. Od té doby co používáme úsporné zářivky se cítím jako bych žil v pološeru. Nutí mne to kupovat úsporky, které v přepočtu svítí 150W a více (ale tak silné žárovky jsme nikdy nepoužívali)...
Nejste první, od koho tento názor slyším. Při nákupu jsou totiž zákazníci často podváděni (viz http://www.esvetlo.cz/soubory/pozor-na-podvodne-praktiky-eshopu.pdf). Důležité je totiž sledovat počet lumenů u intenzity světelného toku žárovky či zářivky. Pokud Vám nějaký prodejce bude tvrdit, že náhrada za 60W žárovku svítí intenzitou 500 lumenů, tak Vám bezostyšně lže. Ekvivalent schválený i EU je 806 lumenů.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Pepa
Berete v úvahu o životnosti také počet spínacích cyklů, rozsvěcení a zhášení? To je kritické například v chodbách paneláků atd. Mám pocit, že zrovna LED žárovky na tom zatím moc dobře nejsou. U úsporek je zase problém v době náběhu na plný výkon.
Dobrý den. Spínací cykly jsou problémem jen u kompaktních úsporných žárovek, i když některé typy to již řeší (např master). Co se týká LED žárovek, právě ty jsou konstruovány tak, aby jim časté rozsvěcení nevadilo. Vydrží klidně i 100 000 cyklů.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Jacober
Budete taky dělat domovní prohlídky u těch, co se zásobili do doby, než EUSSSR padne a tyto lidi vláčet po kriminálech či je ničit likvidačními pokutami.
Dobrý den. Já osobně zastupuji prodejce a rozhodně neplánuji zjišťovat, čím kdo doma svítí :-) Mohu jen apelovat na zdravý rozum a poradit každému, kdo má doma klasické wolframové žárovky, aby si je vyměnil za úspornou variantu. Aktuálně vycházejí nejlépe asi LED žárovky, které mají již stejnou barvu světla, stejný závit a berou si jen pětinu elektřiny, než je tomu u klasických žárovek.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Vendula
Dobry den, co je pravdy na tom, ze z financniho hlediska byly (v nekterych pripadech) vyhodnejsi klasicke zarovky, protoze energii usetrenou provozem tech uspornych bude nutno vynalozit na vytapeni, jelikoz nemaji takovou vyhrevnost jako zarovky klasicke? Dekuji za ujasneni.
Dobrý den. Již jsem ten názor někde zaznamenal, ale všichni experti mi potvrdili, že jde o naprostý nesmysl, protože k výraznější změně teploty v obytné místnosti pomocí žárovek budete potřebovat těch žárovek mnoho desítek. Tento argument je spíše k smíchu.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Karel
Jak dlouho vydrzi klasicka zarovka pokud se nepouziva? mam na mysli situaci, kdybych si jich 20 nakoupil do zasoby a postupne pouzival... diky za info !!!
Dobrý den. Může to být i desítky let, ale nevím, jestli se je Vám tam bude chtít montovat za nějakých 10 let, kdy bude cena elektřiny již zase o 40 % vyšší. Rozhodně nedoporučuji se zásobit - investice do úsporných zdrojů světla se vrátí maximálně do 3 let a pak už jen šetříte.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
TeePee
Dobrý den, čím bude možné nahradit klasickou žárovku (po ukončení jejich výroby) tam, kde je třeba ji použít i jako tepelného zdroje? (např. lávová lampa)
Jak jsem již odpovídal na jiném místě, speciální žárovky na klasické bázi se budou vyrábět dál. Jich se vyhláška EU netýká
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Martin
Jste si naprosto jistý, že existuje 100 % náhrada klasické žárovky (mimo halogenky) nejenom ve svítivosti, ale i ve spektrální charakteristice ? Co se týká svítivosti, tak LED stále zdaleka nestačí na 100 W klasiku 1350 lm a spektrum úsporky i LEDky je naprosto tragické. Také mě zajímá zda i Vy zamlčujete lidem 30 % pokles svítivosti LEDky v prvních 2-3 letech.
Dobrý den. Máte naprostou pravdu v tom, že pokud budete mít LED žárovku s intenzitou 1350 lumenů, nenahradí to 100W. Správně musí mít 1521 lm, přičemž stále upozorňuji na klamavé a podvodné praktiky některých podvodníků, kteří ohledně těchto ekvivalentů lžou. Spektrální charakteristika je věc spíše na akademickou debatu, ale světlo LED žárovky poslouží naprosto stejně jako té klasické. Pokles svítivosti je problém u neznačkových a nekvalitních žárovek. Tam rozhodně nic zamlčovat nebudu - pokud nechcete pokles svítivosti a krátkou životnost, špatnou barvu světla a nízkou intenzitu, připlaťte si za kvalitu. To platí nejen u žárovek.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
kingtheking
Dobrý den, chci se zeptat na otázku bezpečnosti LED žárovek s chladičem. Slyšel jsem, že chladič může probíjet.
Dobrý den. U kvalitní značkové žárovky jsem se s tímto problémem nesetkal.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Tomáš Suchomel
Proč obchod eSvětlo neustále používá nesmyslné termíny LED žárovka a úsporná žárovka? A kolik vás stál ten reklamní článek na iHned?
Dobrý den. Pokud někdo řekne mezi odborníky LED žárovka, je považován za hlupáka. Odborník takový termín z úst nevypustí. Zkratka LED označuje světlo emitující diodu, a právě tyto diody jsou použity v zařízení, které je velice obecně a nepřesně označováno jako LED žárovka. Ovšem tato poradna a naše stránky nejsou určeny elektroexpertům. Tato poradna není rozhodně komerčního charakteru a pouze se zde snažím pravdivě odpovídat na konstruktivní dotazy čtenářů iHNed.cz
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Michal
Dobrý den, nemám žádný dotaz. Jen deklaruji, že klasické žárovky budu nakupovat dál, a sice v zemích mimo EU, když už to jinak nejde. Případně jednorázově nakoupím takové množství klasických žárovek, aby mi vydrželo až do konce života :-)
michal masin
Dobry den, cim nahradit 60watt zarovku v predsini: nasvitim s ni cca 10 minut denne max, potrebuji aby se rosvitila okamzite tedy zadne pozvolne rosvecovani, a aby ji nevadilo caste rozsveceni a zhasinani. zivotnost pozaduji zhruba takovou, jakou ma na stejnem miste klasicka ilegalni zarovka - u me v predsini vydrzi cca rok. zaroven za provoz + porizovaci naklady nechci platit vic, nez platim ted.
Dobrý den. Moc děkuji za konstruktivní dotaz. Ideální by bylo ji nahradit LED žárovkou se spotřebou 12W a životností 25 let. Pokud ovšem svítíte 10 minut denně, ročně Vás to nyní stojí kolem 20 Kč. Je proto lepší koupit si sem kompaktní úspornou žárovku cca za 70 Kč, která má životnost tak 10 let a za tu dobu ušetří 160 Kč.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
jakou marži máte při prodeji klasické žárovky a jakou při prodeji úspodné LED žárovky či kompaktní zářivky?
Dobrý den. Vzhledem k tomu, že řeším pouze komunikaci za portál eSvětlo.cz, nemám k těmto údajům přístup.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
goethe
Dobrý den. Úsporné žárovky vylučují rakovinotvorné fenoly, to je fakt nebo jen španě naměřené? Dále použití vysoce toxické rtuťi se mi zdá jako zdraví ohrožující, krom toho se snižuje světelný tok s dobou svícení a neúplné spektrum frekvencí taky lidskému oku zrovna neprospívá, jak je možné že je ten výrobek vůbec prodejný? Dal by jste si takovou super žárovku ke svému miminku??
Dobrý den. Toto je dotaz opět spíše na výrobce, ale odpovím. U značkových kvalitních žárovek bych fenoly neřešil, ale rtuť je skutečně ve stopovém množství obsažena v kompaktních úsporných žárovkách. Na druhé straně jsem nečetl nikdy žádnou studii, kde by byly popsány negativní vlivy na lidský organismus. K miminku bych rozhodně žádnou neznačkovou a netestovanou žárovku nedal. Řešením je kupovat LED žárovky, tam rtuť není.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Pavel
Dobrý den, mám jeden jediný skromný dotaz. Výroba, které žárovky je zdrojově náročnější a tím i nákladově dražší a můžete to dát i do souvztažnosti resp. zkomparovat s monožstvím spotřebované energie, kterou klasická a úsporná žárovka vykoná během své životnosti?
Dobrý den. Váš dotaz je naprosto logický, ale problém je v tom, že až se bude například žárovková LED technologie prodávat ve stejném množství jako je to u klasických žárovek nyní, tak náklady na výrobu budou téměř identické.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Petr
Dobrý den, nejprve Vám popíši svoje zkušenosti s úspornými a ostatními žárovkami. Postupně jsem v domě vyměnil všechny klasické žárovky (tam kde existuje tvarově a výkonově odpovídající náhrada) za úsporné zářivky a za halogenové žárovky. Mohu Vám říci stanovisko očí mých a celé mé rodiny. Postupně všechny úsporné zářivky nahradím halogenovými žárovkami, protože vydávají opravdu příjemné světlo. Ano, uspoří jen 30% oproti klasické, ale oči mám jen jedny. Zatím nemám zkušenost s LED žárovkami. Značkové jsou nesmyslně předražené a vyzkouším je až bodou stát čtvrtinu toho co teď. A nyní dotazy: Kdy podle Vás klesne cena značkových LED žárovek na čtvrtinu? Kdy bodou existovat LED náhrady za všechny klasické žárovky (např. 25W, závit E17)? Děkuji
Dobrý den. Toto je velice těžké predikovat, záleží jak poroste výroba podle zájmu spotřebitelů, ale zřejmě poroste velice rychle, stejně jako roste cena elektřiny. Na čtvrtinu opravdu neodhadnu, ale o čtvrtinu bych to viděl na 2-3 roky. Co se týká náhrad za E17 25W, již existují. Napište nám na chat - pomůžeme. Jinak alespoň jednu značkovou LED žárovku byste mohl vyzkoušet, svítí úplně stejně jako klasická.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Karlík
Dobrý den, jaký je rozdíl ve spotřebě mezi "úsporkou" a žárovkou? (dejme tomu ekvivalent běžné 60W žárovky) Děkuji
Dobrý den. Super dotaz. 60W kalsická žárovka má ekvivalend u LED žárovky 12W, což znamená, že spotřeba je pouze pětinová. Ovšem například LED bodové žárovky mají úspory až 93 %.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Soumenvodjabka
Dobrý den. Vracím se k dotazu kolegy, co se ptal na vyhřívání terária běžnou 60W žárovkou. Odpovídáte mu, že: "na tyto speciální světelné zdroje se vyhláška o zákazu výroby nevztahuje." Kolega se ale neptal na "speciální světelné zdroje" ať už to znamená cokoliv. Jeho dotaz směřoval k tomu, že vyhřívá terárium za pomocí žárovek za 10 Kč, kterých má kvůli intenzivnímu způsobu používání velkou spotřebu. Jakou konkrétní náhradu má nyní použít, kde ji sežene a za kolik?
Dobrý den. Omlouvám se kolegovi i Vám. Pokud vytápí klasickou 60W žárovkou, bude si muset skutečně pořídit nějakou speciální teraristickou. Ovšem do roku 2016 může používat halogenové žárovky, které budou zakázány až za 4 roky a stejně jako klasické mění většinu elektřiny na teplo.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Věra
Dobrý den, přestanou se vyrábět i malé žárovky o výkonu 15W, například na osvětlení u šicího stroje, v ledničce a podobně? A co žárovičky na vánoční stromek, muchomůrky, sněhuláčci a další? Vytápím přímotopy, myslím, že výměnou klasických žárovek za úsporné nic neušetřím. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Začnu z konce. Prokazatelně ušetříte, záleží jen kolik, což souvisí s prosvíceným časem a počtem žárovek v domácnosti. Velký rodinný dům může výměnou klasických za úsporné či LED žárovky ušetřit ročně klidně několik tisíc, garsonka několik set. Jinak speciální žárovky, o kterých mluvíte se budou vyrábět dál - těch se zákaz netýká.
eSvetlo.cz, Robert Hladil
Jan Mach
Dobry den. Me se to zda jako hloupost, kupovat uspornou zarovku. Protoze o co mene mi vyhreje byt zarovka(ktera ma vybornou ucinnosu 90%), o to vice musim "protopit" nekde jinde. A za ti ctyri mesice v roce, kdy nemam pustene topeni se mi to snad nemuze vratit? omlouvam se za chybejici diakritiku.
Dobrý den. Již jsem na podobný dotaz výše odpovídal. Je to skutečně pověra a mýtus. Klidně oslovte technickou zkušebnu, nebo třeba ČVUT. Všude vám řeknou, že je to nesmysl a nechápu, jak se dostal mezi občany.
eSvetlo.cz, Robert Hladil