Například Erste svými čísly pozitivně překvapila analytiky i investory. Na opačném konci úspěšnosti je pak skupina CME (majitel TV Nova), které po zveřejnění výsledků klesly akcie na méně než polovinu původní hodnoty.

Zklamáním výsledkové sezony je ale například i Pegas, na kterém se projevily odstávky provozu a problémy v Egyptě. Aktuální otazníky jsou pak především kolem dividendových akcií Telefónica CR.

Podle Jiřího Zendulky je pražská burza zajímavým místem pro investice.

"Podívejte se napříkla na akcie Fortuny, které jen od počátku roku přidaly téměř 50 procent. Navíc firma vyplácela výraznou dividendu," chválí Zendulka.

Přečtěte si i jeho další odpovědi.

Zendulka fotoKteré tituly na burze v Praze jsou tedy nyní vzhledem ke svému tržnímu ohodnocení nejlepší investicí? A kterým by se naopak analytik BHS Jiří Zendulka vyhnul? Odpoví v on-line chatu se čtenáři IHNED.cz ve čtvrtek od 10:00.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Pavel
Dobrý den, za poslední rok vzrostl index PX z 980 na 1020 bodů. Jak úspěšní byli vaši konzultanti? Máte nějaké analýzy o kolik se v průměru zhodnotilo portfolio vašich klientů? Děkuji Pavel
Hezké dopoledne všem čtenářům ihned.cz K Vašemu dotazu mohu uvést, že statistika bude k dispozici až po ukončení roku (pokud se tedy ptáte na výkonost klientů, kteří u nás mají asset - správu aktiv). Každopádně v posledních letech mohli být klienti spokojeni, výkonnost portfolií převyšovala výkonnost indexu PX. Například i ve výrazně ztrátovém roce 2011, kdy index přišel o čtvrtinu hodnoty, asset dosáhl kladných čísel. BH Securities i nabízí jiné služby u kterých lze stanovit míru úspěšnosti. Vytváříme tzv. Trade Idea. Jedná se většinou o krátkodobé investiční tipy, které jsou zatím i veřejně k dispozici na našich stránkách. Od zahájení těchto tipů od začátku roku 2012 se v 71 % titul vyvíjel podle našeho předpokladu. Jen od počátku roku tohoto roku mohli klienti zrealizovat dohromady zisk (po odečtení i ztrát) přes 31 %. Pokud Vás zajímají podrobnosti, včetně statistiky naleznete je na www.bhs.cz.
Jiří Zendulka
Radim
Zdravím Vás, pane Zendulko, co si myslíte o záměru PPF stáhnout Telefóniku CR z burzy?
Tento krok dosud skupina PPF neoznámila. Můžeme tak jen o něm spekulovat. Já osobně si myslím, že PPF bude chtít společnost ovládnout celou a tedy že časem z BCPP zmizí. Ze strany PPF jde o poměrně logický krok. Pokud se podíváme i do historie, PPF šla cestou vlastnit společnosti ze 100 %. Blíže o této záležitosti byl zrovna včera na ihned.cz publikován i můj článek (viz. http://byznys.ihned.cz/analyzy-a-komentare/c1-61324790-dva-temne-scenare-pro-investory-do-akcii-telefoniky-bez-dividendy-a-za-nizsi-cenu).
Jiří Zendulka
Zdenek
Dobrý den, proč bych měl obchodovat zrovna na pražské burze? V čem je to pro mě výhodnější než obchodovat na větších evropských/amerických/asijských burzách? Díky za odpověď
Myslím, že i pražská burza může nabídnout zajímavé investiční příležitosti. Podívejte se např. na akcie Fortuna, které jen od počátku roku přidaly téměř 50 %, navíc firma vyplácela výraznou dividendu. Pro řadu investorů je důležitým faktorem také i měnové riziko. Nejsme členy eurozóny (a dlouho nebudeme), takže řada investorů stále preferuje investice v korunách. Navíc myslím, že oproti minulosti došlo k velkému pokroku i v oblasti poplatků za obchody na BCPP. Za optimální každopádně považuji portfolio rozložit i do zahraničí.
Jiří Zendulka
Sabina
Dobrý den, jakou má podle Vás pražská burza budoucnost? Děkuji, Sabina
Nejen doma, ale i ve světě můžeme v poslední době vidět výraznou integraci burz, přinejmenším z hlediska vlastnictví. Jak i ukázala historie poslední doby, rozvoj domácího trhu prostřednictvím primárních emisí je fata morganou. Rozšíření nabídky pro investory je tak spíše ve světle propojení burz, duálních listingů. Z hlediska domácích titulů jdeme bohužel vlastně stále stejným smutným směrem, viz i možný odchod další emise - zmiňovaných akcií Telefónica C.R.
Jiří Zendulka
David
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké kritéria sledujete při výběrů zaměstnanců. Případně jestli jsou výhodou zkoušky odborné způsobilosti či BAT testy. Děkuji a přeji vysoké zjodnocení.
Ze své pozice samozřejmě nemám ve své náplni oblast „lidských zdrojů“. Možnosti/podrobnosti uplatnění jsou k dispozici na http://www.bhs.cz/kariera.aspx
Jiří Zendulka
Jukuk
Dobrý den, kterým českým firmám byste doporučoval vstup na burzu? Jsou tu takoví hráči, kteří "na to mají"?
Ideálně firmám s vizí, firmám s novými inovativními produkty, které nabízejí možnost výrazného růstu. Česká republika disponuje spoustou chytrých hlav a tedy zajímavých podnikatelských nápadů. Je to tedy jen o uplatnění, resp. zúročení možné expanze i prostřednictvím pražské burzy. Vzhledem k historickému vývoji, a tedy už i určité investorské nedůvěře vůči primárním emisím, si však potencionální uchazeči toto směrování bohužel rozmyslí.
Jiří Zendulka
Ina
Zdravím, kdo je pro vás osobně nejpříjemnějším překvapením výsledkové sezony? A proč? Díky!
Asi už zmiňovaná společnost Fortuna. Překonala očekávání ohledně rozvoje svého byznysu, jinými slovy hráčství v ČR, SR i Polsku přes horší ekonomickou situaci jen kvete.
Jiří Zendulka
Aleš
Pěkný den, mám otázku trochu mimo téma, nicméně týká se vlastně i burzy. Velká Británie oznámila, že začne vydávat islámské dluhopisy (obchoduje se s nimi i na tamní burze). Mají podle Vás budoucnost i u nás?
Dluhopisy jsou pro mne spíše okrajová záležitost, takže až tolik nemohu odpovědět. Ve vztahu k ostatním evropským zemím ale Velká Británie vlastně vstupuje do neznáma. Na druhou stranu jde vlastně o poměrně logický vývoj daný rozvojem vzájemného obchodu s danou oblastí světa a také i počtem přistěhovalého/žijícího obyvatelstva v zemi s danou orientací. Na domácím trhu si takovéto dluhopisy tedy zatím nedovedu představit.
Jiří Zendulka
Jana
Dobrý den, pane Zendulko, Jsou podle Vás na burze i firmy, které tam, zjednodušeně řečeno, nemají co dělat? Co byste jim doporučil?
Myslím, že skutečně jsou. Je pro mě především nepochopitelný příchod na BCPP společností jako např. Ocel Holding či Energochemica. Myslím, že právě pražské burze i nepřispívá přijmout na trh emise, které v daný okamžik mají dokonce jen jednoho vlastníka a nestupují formou primární emise. K čemu pak je, když se početně rozšíří kurzovní lístek, ale s tituly se neobchoduje? Takové emise právě dle mého nemají na burze co dělat.
Jiří Zendulka
Jan Kovák
Zdravím, pražská burza nemá kdo ví jakou pověst, spekuluje se o tom, zda má vůbec smysl. Přesto: řekněte, proč se tyto hlasy mýlí? Děkuju za odpověď!
Viz. již i částečně odpověď z 10:15 hod. Burza je každopádně nutnou součástí každé tržní ekonomiky, tedy i naší. U nás byl její vznik ovlivněn vlastně jinými událostmi (kupónovou privatizací) a potažmo se bohužel následně nestala tím, čím má i být ekonomice nápomocna. Společnosti si na domácí akciový trh pro kapitál prakticky nechodí a ani i přímá privatizace některých zbylých státních podílů se touto cestou neuskutečnila. Na druhou stranu nelze opomenout dluhopisový trh, kde jsme v posledních 2 letech mohli zaznamenat větší aktivitu i od privátních „nových“ společností. Závěrem mi dovolte poděkovat za otázky a popřát Vám i čtenářům pokud možno jen úspěšné investice. Přeji hezký den
Jiří Zendulka