Umí odezírat slova ze rtů, hraje šachy jako Kasparov, pozná houby stejně jako nejlepší experti, rozhoduje o tom, které e-maily spadnou do spamu, nebo ve firmách zefektivňuje jednotlivé výrobní procesy.

Umělou inteligenci (AI) v loňském roce využívalo podle evropského statistického úřadu Eurostat sedm procent firem do deseti zaměstnanců. Česká republika byla se šesti procenty mírně pod tímto průměrem. Ve srovnání s lídrem tabulky Irskem je na tom ale téměř čtyřnásobně hůře.

Česko má přitom podle expertů potenciál stát se v oblasti umělé inteligence světovou velmocí. Co Čechům rozhodně nechybí, jsou odborníci v oblasti AI. „Jako národ máme přirozenou inovativnost a zároveň máme několik start-upů, které nabírají na světové slávě. Jsou to například Beat Games, Avast, Memsource, Rohlík.cz nebo Kiwi. Též máme vynikající vědce. Jsou špičkou v oborech jako třeba zpracovávání obrazu, zpracovávání přirozeného jazyka nebo obecně výzkum umělé inteligence,“ říká Sara Polak, absolventka Aspen Young Leaders Program, která je expertkou a dlouholetou propagátorkou umělé inteligence ve světě.

Konference se zúčastnili

David Čaněk – zakladatel české technologické firmy Memsource, která se z malé firmy stala za deset let jednou z největších světových společností v oboru s ročními tržbami přes deset milionů dolarů.

Andrej Kiska – syn bývalého slovenského prezidenta a jeden z partnerů největšího českého fondu rizikového kapitálu Credo Ventures, který se zaměřuje na start-upy s globálním potenciálem.

Jan Míča – vedoucí oddělení evropské digitální agendy Úřadu vlády ČR  

Josef Šivic – člen Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky Českého vysokého učení technického v Praze (CIIRC), který se věnuje novým metodám počítačového vidění a strojového učení.

Polak také upozorňuje na fakt, že Česko bohužel nedokáže z dostupných zdrojů dobře zaplatit studenty a zajistit jim dlouhodobě příznivé podmínky v takových kvantitách jako na Západě nebo v severských zemích. K rovnocenným podmínkám a zachování nezávislosti v oblasti AI by podle ní mohla přispět systemizace investic, založení fondu pro financování menších projektů a větší komunitní vzdělávání v oblasti umělé inteligence.

Jak se starat o české AI talenty? Jaké jsou možnosti financování start-upů a vědy pro rozvoj umělé inteligence? Jak může pomoci založení fondu pro financování menších projektů? Jaká by měla být podpora státu AI odvětví? O těchto a dalších otázkách diskutovali experti v rámci debaty AI v Česku. Kde na to vzít?, kterou uspořádal Aspen Institute Central Europe ve spolupráci s Hospodářskými novinami. 

Diskusi diváci mohli sledovat on-line na iHNed.cz nebo na Facebooku ve středu 21. dubna od 14:00

 

 

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Aleš Mohout
Jaký objem investic do oblasti AI ve srovnání s Českou republikou dávají západní země nebo Izrael?
Fanda
Jaká je vhodná sada znalostí pro úspěšný vstup do používání AI?