Vládní balíček, který má zvýšit daň z přidané hodnoty (DPH), zavést solidární zdanění a zrušit některé daňové výhody, směřuje v Senátu k zamítnutí. Doporučily to ve středu 28. listopadu jeho výbory hospodářský a ústavně-právní. Místopředseda tohoto výboru Miroslav Nenutil (ČSSD) zdůvodnil odmítnutí zmatkem, který by mohly změny daňových sazeb počátkem roku způsobit. S výjimkou obou zástupců ODS zamítnutí podpořili všichni ostatní členové výboru.

"Obsah novel je téměř nepřezkoumatelný," uvedl Nenutil s tím, že zamítnutí navrhl "z čistě legislativních důvodů". Poukázal na to, že pokud by balíček nebyl přijat včas do konce roku, sazby DPH by se měnily až v průběhu příštího roku. Připomněl také, že vláda s přijetím odmítaného balíčku počítá v návrhu státního rozpočtu na příští rok, kterým se dnes začala zabývat Sněmovna.

Sociální demokraté už dříve avizovali zamítnutí balíčku v Senátu kvůli tomu, že prý zhorší životní úroveň v zemi a bude brzdit hospodářský růst. Vláda bude k přehlasování senátního veta potřebovat ve Sněmovně 101 hlasů. Právě tolik poslanců na listopadovém schůzi dolní komory pro balíček hlasovalo.

Od příštího roku by se obě sazby daně z přidané hodnoty měly vzrůst o jeden bod na 15 a 21 procent. Lidé s příjmy nad asi 100 tisíc korun měsíčně budou platit sedmiprocentní dodatečnou solidární daň. Živnostníkům zákon omezí výdajové paušály. Pro příští dva roky se zruší stropy pojistného na zdravotní pojištění. Státnímu rozpočtu by měly všechny změny v balíčku přinést víc než 20 miliard korun.


Jak firmy vnímají český daňový systém? Vadí jim jeho časté změny? Proč přesidlují do daňových rájů?

Ptali jste se Jana Žůrka, řídícího partnera společnosti KPMG ČR. Na dotazy čtenářů serveru Ekonom.cz  odpovídal v úterý 4. prosince od 10.00 do 11.00.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
michal
Dobry den, mohl byste mi prosim rict, jaka dan DPH teda vlastne bude platit od ledna? Mam v tom zmatek. (a ocividne nejsem sam...) Diky.
Od ledna, pokud bude schválen tzv. úsporný balíček, budou sazby 21 a 15%. Pokud nebude schválen, tak jednotná sazba 17,5%. Od zítřka bude o 21% a 15% sazbě rozhodovat Senát.
Jan Žůrek, KPMG Česká republika
Petr Bul
V čem je prosím současná nejistota ohledně sazeb Dph pro firmy zásadní? teď pracují s jednou sazbou daně, až se změní zákon a vstoupí v platnost, tak prostě ve svých systémech změní jedno číslo za jiné a pojede se dál. Proč se kolem toho dělá takový humbuk? Děkuji za vysvětlení.
Podle našich zkušeností plátci daně určitě nejsou spokojeni s nejistotou, ale určitě to tak dramaticky neprožívají. Důležité je, aby zákon nebyl přijat na Silvestra. To by nikdo nezvládl při nastavení IT systémů.
Jan Žůrek, KPMG Česká republika
anonym
JE PRAVDA, ze ve svedsku maji dan z prijmu az 60 %?! Vzdyt atakovou sazbu preci nikdo nebude odvadet a prijem si bude vyplacet "nejak jinak".
Podle našich informací je v současnoti ve Švédsku sazba firemní daně 26,3% a od roku 2013 bude 22%. U fyzických osob je progresivní zdanění s nejvyšší sazbou 25%. Složená daňová zátěž zahrnující daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění je ve Švédsku 56,6%. Ve Švédsku je mnohem vyšší disciplína při placení daní. To je dáno nejenom důslednějším systémem kontroly, ale i pocitem občanů, že si daněmi platí kvalitní služby veřejného sektoru.
Jan Žůrek, KPMG Česká republika
jana
Zdravím vás! Měla bych tento dotaz: Dříve se spekulovalo o tom, že by Česko mělo ambici stát se daňovým rájem, snížit sazbu a tím sem přilákat zahraniční firmy a investory (http://byznys.ihned.cz/c1-54903310-cesko-danovym-rajem-teoreticky-snad). Je to podle vás reálné? A opravdu by stačilo jen srazit sazbu firemní daně? Děkuji.
Sazba firemní daně není jediný aspekt. Důležitá je i sazba daně z příjmů fyzických osob, ta bude bohužel od 1. ledna zvýšena. Kritickým faktorem pro přemísttění kvalifikované pracovní síly do ČR - holdingové firmy, IT firmy, - jsou i stropy na zdravotní a sociální pojištění. Od 1. ledna bude strop na zdravotní pojištění zrušen. Takže se na záměr udělat z ČR daňový ráj díváme skepticky.
Jan Žůrek, KPMG Česká republika
T. Drahokoupil
Jak hodnotíte politiku vlády, která i v krizi zvedá občanům daně, tlumí tak spotřebu a dusí ekonomický růst? Nebylo by podle vás, jako experta na danou oblas, prozíravější nyní jet třeba rok "na dluh" a ekonomiku dopovat a znovu nastartovat růst a až poté zvýšit daně a půjčky splatit?
Byl bych velmi opatrný se zvyšováním dluhu. Důležitá je rovnováha ekonomiky, ale nemyslím si, že by vláda měla příliš zvyšovat daně, zde by měla používat lékárnické váhy.
Jan Žůrek, KPMG Česká republika
JAKS
Uvazuju o tom, ze bych presidlil firmu z Brna do Vidne nebo na Slovensko, co byste vzhledem k danove zatezi doporucil?
To je trochu komplexní otázka, na kterou nelze obecně odpovědět. Můžete se obrátit na naši firmu, rádi vám poradíme.
Jan Žůrek, KPMG Česká republika
eKonom
Pane Žůrku, státu utíkají obrovské miliardy na firmách, které se odstěhovaly do daňových rájů, na tom se myslím shodneme, že? Co byste vládě doporučil, aby tento exodus zastavila a naopak motivovala české firmy k návratu do ČR??? Těším se na vaše vyjádření.
Vládě bych doporučil snížení administrativní zátěže pro firmy, stabilita a nezvyšování daní, včetně sociálního a zdravotního pojištění a transparentní rozhodování o veřejných zakázkách. U nás je k dispozici kvalifikovaná a motivovaná pracovní síla, takže by toto mohlo zafungovat.
Jan Žůrek, KPMG Česká republika
V. Bílek
V Ekonomu jsem se dočetl, že současný zmatek kolem daní v Česku je prý nepříjemný i pro daňové poradce. Můžete mi to vysvětlit? Vždyť oni (a potažmo i vy jako KPMG) přeci musíte mít žně. Nikdo neví, jaká je situace a potřebuje se poradit. A od koho jiného by měl brát radu, než od poradců?! Takže, jaký máte nárůst obratu za poslední týdny?
Na zmatky jsou v ČR daňoví poplatníci už za ta léta zvyklí. Takže takové haló kolem toho není, ale poptávka po našich službách roste.
Jan Žůrek, KPMG Česká republika
čssd
1. Jak se díváte na progresivní zdanění fyzických osob? 2. Mělo by mít toto zdanění nějaké stropy? 3. Existuje někde ve světě progresivní zdanění u firemní daně? Například podle počtu zaměstnanců nebo celkového obratu?
1. mírné progresivní zdanění samo o sobě není špatné. Kdybychom měli u nás sazbu 15% a 22%, tak by to spíše situaci prospělo. Nesmyslná je ovšem superhrubá mzda. 2. viz výše 3. existuje, i když to není časté. Například Slovensko zavádí pro regulovaná odvětví zvláštní odvod pro firmy.
Jan Žůrek, KPMG Česká republika
Buková Jitka
Dobrý den, často se v tisku hovoří o daňovém ráji? Mohl byste mi tento termín vysvětlit? Od jaké sazby a jaká daně je daná lokalita označovaná za ráj? Setkávám se totiž s tímto přídomkem u Kypru, Seychell, Nizozemska, dokonce i Maďarska. Děkuji za upřesnění a zdravím!
Je to složitá otázka, ke které není jednotný přístup. V zásadě jsou to země s nulovou nebo nízkou daňovou zátěží a jednoduchou úpravou správy daně. Česká správa daně nezvěřejnila žádný oficiální seznam zemí, které jsou "na indexu".
Jan Žůrek, KPMG Česká republika
kangs
Lze podle vás šikovnou daňovou politikou ze strany vlády nastartovat ekonomický růst v Česku? Můžete uvést konkrétní příklad, jak by se toho dalo dosáhnout? Díky.
Jsme sice poradenskou firmou, ale pracujeme hlavně pro firmy a fyzické osoby. Vládě radí NERV, tam je dost makroekonomických odborníků, kteří jsou více povoláni na toto kvalifikovaně odpovědět.
Jan Žůrek, KPMG Česká republika
Karel T.
Je pravda ze u lidi klesa ochota platit dane? Cemu to pricitate?
My k tomu nemáme žádnou statistickou evidenci. To je spíše otázka pro českou daňovou správu. Naši klienti chtějí mít daňové záležitosti v pořádku. Jsou ochotni platit daně, ale v rozumné výši.
Jan Žůrek, KPMG Česká republika
volič ze Zlína
Proč podle vás žádná vláda nezavedla daňové přiznání na jednom listu A4? To je to tak složité? Každý to slibuje, ale již několik let se nic neděje! Proč?
Maximální zjednodušení daní je oblíbeným volebním slibem politických stran, včetně přiznání na jednu stránku. Jedná se však o peníze, takže to je citlivá, nikoliv triviální záležitost. Daňová přiznání v jiných zemí jsou více složitá než u nás, např. ve Spojených státech, v Německu, či Velké Británii.
Jan Žůrek, KPMG Česká republika
Michal Malý
Dobrý den. Pne Žůrku, často se vyjadřujete proti superhrubé mzdě, já ze své pozice finančního ředitele v malé firmě jsem její zavedení naopak uvítal. Mohl byste mi uvést tři argumenty, proč byste ji zrušil? Děkuji vám. M. Malý.
1. unikátnost alá kupónová privatizace. My Češi rádi vymýšlíme originální řešení, abychom se zapsali do ekonomické historie. 2. netransparentnost - superhrubá mzda se tváří, že daňová zátěž je 15%, ale ta je ve skutečnosti až 21%. 3. celý systém výpočtu daňové zátěže komplikuje, v návaznosti na sociální a zdravotní pojištění
Jan Žůrek, KPMG Česká republika
anonym
pripadá mi že máte dobrý názory, nechcete jít do politiky? volil bych vás :)
Děkuji za ocenění. Do politiky určitě nepůjdu.
Jan Žůrek, KPMG Česká republika