Koronavirová pandemie poslala v březnu akciové trhy po celém světě o desítky procent dolů. Během několika týdnů se ale rychle vzpamatovaly a začaly prudce růst. V současnosti se tak už hlavní americké burzovní indexy pohybují na dosah od hodnot před pandemií. Podle analytika Tomáše Pfeilera ze společnosti Cyrrus má na tomto vzestupu významný podíl kromě centrálních bank také příliv drobných investorů, kteří do akcií posílají své úspory prostřednictvím aplikací typu Revolut nebo Robinhood. Nezřídka nakupují akcie společností v potížích, do nichž by ostřílený portfolio manažer nikdy nevložil ani halíř. 

Sám věří, že atraktivní jsou akcie technologických společnosti jako Apple nebo Microsoft a lze očekávat, že jejich akcie porostou i nadále. Naopak do Tesly by nyní neinvestoval. "V delším období budou pro Teslu představovat riziko etablované automobilky a jejich elektromobily. Teslu rovněž mohou ohrozit vyostřené vztahy mezi USA a Čínou," odpovídal Pfeiler. Investice do leteckých společností by nedoporučil, naopak u výrobců letadel Airbusu nebo Boeingu je optimističtější.

Do kterých akcií investovat a kterým se raději vyhnout? Má smysl zajišťovat se proti kurzovému riziku? Čeká nás vysoká inflace?

Na otázky čtenářů odpovídal analytik a portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Martin
Co si myslíte o akciích URW (Unibail Rodamco) za ceny okolo €50? NAV podle výkazů je okolo €200, budou tam odpisy, asi záporná EBITDA ve 2020, ale v horizontu 3 let? Dále jsem se chtěl zeptat na Váš názor na fyzické zlato jako uchovatele hodnoty v inflačním prostředí vs. např. ETF na akciové indexy. Akcie nesou dividendy, zlato nenese nic. Přesto je vyhledávanou investicí. Co o tom soudíte. Děkuji!
NAV se v případě nemovitostních fondů může výrazněji odchylovat od tržní ceny, což souvisí s obecně nižší likviditou nemovitostí. Pro URW navíc představují klíčový segment obchodní centra, na která tvrdě dopadla pandemie covid. Ta může urychlit i některé strukturální trendy jako např. přechod na online prodeje. Proto lze s vysokou pravděpodobností předpokládat, že NAV fondu v následujících kvartálech poklesne (klidně o 20–30 %). Na druhou stranu v případně URW je diskont oproti NAV skutečně velmi výrazný. Kromě toho předpokládáme, že se makroekonomické prostředí eurozóně v následujících měsících zlepší. Maloobchodní tržby, stěžejní ukazatel pro obchodní centra, za květen pokořily analytické odhady. Proto můžeme říct, na aktuálních cenových úrovních dává nákup URW smysl. Na současných úrovních bych nákup zlata nedoporučoval. Nahoru vyhnala ceny žlutého kovu jak averze k riziku, tak i extrémně uvolněná měnová politika, která se promítá do ultra-nízkých výnosů vládních dluhopisů. I mezi bezpečnými aktivy existují konkurenční vztahy. Reálný výnos amerických vládních bondů se nachází v záporném teritoriu, což znamená, že v takovém prostředí investice do vládních dluhopisů vedou k reálnému znehodnocování majetku. Investoři hledající bezpečí v takovém prostředí upřednostňují zlato.
Tomáš Pfeiler
Hedgehog
Dobrý den, FED, ECB, SNB, BoJ - všichni nafukují svoje bilance extrémním způsobem. ČNB už nafukovala v době kursového závazku, ale nyní zatím nejde s proudem. Část těch nových USD, EUR, CHF se časem mohou konvertovat do CZK a mohou tlačit na posilování CZK (pokud bude existovat kladný úrokový diferenciál) jako alternativního aktiva. Jak myslíte, že bude reagovat ČNB? Jak očekáváte, že se to projeví na CZK?
Dobrý den, koruna od půlky března setrvale posiluje, jelikož se z trhu pomalu vytrácí averze k riziku. Narůstající rizikový apetit povede k dalšímu zpevňování tuzemské měny. Úrokový diferenciál korunu taktéž podpořil. Tuzemský roční vládní bond aktuálně nese o 0,3 procentního bodu více než německý vládní papír se stejnou splatností. To zhruba odpovídá nákladu na měnové zajištění z EUR do CZK. Další posilování CZK by nastalo, pokud by se ČNB, např. z důvodu přetrvávající inflace, rozhodla zvednout sazby.
Tomáš Pfeiler
Čtenář
Co říkáte na trend, kdy na burzu vstupuje pomocí appek typu Robinhood stále více drobných investorů? Jak velký mohou mít podíl na objemech obchodování? Znamená to , že trhy budou trhy rizikovější, kolísavější?
Dobrý den, neřekl bych, že burzy obecně budou kvůli rozmachu těchto aplikací kolísavější, protože jim dominují institucionální hráči. Volatilnější však mohou být jednotlivé tituly, zejména takové, které se potýkají s výraznými problémy a jejich ocenění je proto velmi nízké. Tato „buy the dip“ mentalita se krásně projevila v případě akcií Hertz. Firma požádala o ochranu před věřiteli a její akcie zamířily prudce dolů. Půjčovna automobilů se však stala oblíbeným terčem retailových investorů, kteří při absenci investorů institucionálních dokázali vyhnat cenu výrazně nahoru. Od 26.5. do 8.6. zhodnotil titul o téměř 900 %. Od té doby však opět odepsal 75 % své hodnoty. Rozmach aplikací typu Robinhood tak může spíše vysílat nesmyslné cenové signály u bankrotujících firem.
Tomáš Pfeiler
Radek
Doporučil byste české protiinflační státní dluhopisy? A proč se o nich tak málo mluví, když díky nim lze porážet takřka bez rizika inflaci?
Dobrý den, jde o jeden z nejzajímavějších produktů mezi státními dluhopisy. Na druhou stranu investor může nakoupit bezpečné korporátní dluhopisy, které nabídnou atraktivnější výnos při podstoupení akceptovatelné míry kreditního rizika. V úvahu by teoreticky připadly i nákupy investičních certifikátů s vysokou mírou kapitálové garance.
Tomáš Pfeiler
Petr Pfeifer
Má v současné době - s ohledem na neustálý každodenní růst, který již trvá několik měsíců v řadě - ještě smysl investovat do akcií technolog. firem typu Apple, Microsoft, Google apod?
Dobrý den, přestože krátkodobou korekci nelze vyloučit, firmy jako Microsoft, Google a Apple provozují dlouhodobě perspektivní byznys, a proto lze očekávat, že jejich akcie budou pokračovat v nastoleném růstovém trendu. Nejzajímavější je byznys Microsoftu, kterému v mnoha ohledech pandemie pomohla. Zmíněná korekce může představovat atraktivní příležitost pro vstup do pozic.
Tomáš Pfeiler
Vladimír Khol
Jaké sektory by z akciového pohledu dle vašeho názoru nejvíc postihla případná podzimní druhá vlna koronaviru v případe, že by nedošlo k úplnému zastavení ekonomiky? Kde myslíte, že v takovém případě by se objevily největší příležitosti (v segmentech i u jednotlivých akcií)?
Dobrý den, druhá vlna infekcí bez plošných restriktivních opatření nejvíce zasáhne sektory navázané na cestovní ruch. Tzn. aerolinky, hotely, restaurace, popř. některé zábavní firmy. Dá se totiž předpokládat, že dokud nebude existovat účinný lék či vakcína proti covid-19, mohou lidé cestování odkládat. Nové technologie zároveň mohou způsobit omezování obchodních cest. Pokud druhá vlna vypukne, projeví se širší korekcí na indexech. Proto bude příležitost nakoupit akcie firem, jejichž byznys pandemie přímo nezasáhla za zajímavější cenu. Takové nákupy bych upřednostnil před investicemi do valuačně levných, avšak velmi rizikových sektorů.
Tomáš Pfeiler
Adam Novotný
Dobrý den, má dle Vašeho názoru smysl investovat do firem jako je Alibaba (BABA.US) nebo Zoom (ZM.US), u kterých se stále čeká růst, nebo koupit levně aerolinky a výrobce letadel a čekat na oživení ekonomiky? Děkuji.
Dobrý den, Alibaba je velmi perspektivní firmou, která kromě e-commerce proniká do mnoha dalších odvětví, jako např. cloud apod. Od začátku měsíce však silně posilovala, což souvisí s prudkým růstem čínských akcií. Čínská vláda skrze tamní média doporučuje nakupovat akcie. Do těchto nákupů se na doporučení tamních autorit zapojily i finanční instituce. Rovněž se rozmohlo obchodování na páku. Jelikož trhy mohou korigovat, vyplatí se nyní vyčkávat s cílem pořídit akcie Alibaba na zajímavějších úrovních. Přestože Zoom nepochybně patří mezi vítěze pandemie covidu, považuji cenový vzestup o téměř 300 % od začátku roku za příliš optimistický. Aktuálně se titul nachází nad cílovými cenami. Nákup tedy nedoporučuji. V případě aerolinek bych byl velmi opatrný. Mohou se stát obětí druhé vlny pandemie koronaviru, i hlubších strukturálních změn – jako např. rušení obchodních cest a preference videokonferencí. Lze očekávat, že některé aerolinie krizi nepřežijí. U výrobců letadel bych byl o něco optimističtější. Airbus i Boeing mají dostatek hotovosti, která jim umožní přestát období ochromené poptávky ze strany aerolinek. Obě firmy se kromě výroby dopravních letadel angažují i v obranném průmyslu. Zároveň jde o národní šampiony, kteří se mohou těšit podpoře svých vlád. Obě společnosti pravděpodobně projdou procesem zeštíhlení, avšak troufám si tvrdit, že pandemii přežijí a jejich akcie v následujících letech opět posílí. Boeingu navíc pomůže recertifikace letadel 737 max.
Tomáš Pfeiler
Marek
Dobrý den, co si myslíte o Tesle? Je to nafouknutá bublina, nebo skutečně budoucí automobilový hegemon a má smysl do jejich akcií investovat? Děkuji
Dobrý den, přestože se Tesle daří rozvíjet byznys, např. ve 2Q prodala více vozidel, než se předpokládalo, považuji prudký růst akcií za neadekvátní. V delším období budou pro Teslu představovat riziko etablované automobilky a jejich elektromobily. Teslu rovněž mohou ohrozit vyostřené vztahy mezi USA a Čínou, jelikož se společnost na čínský trh zaměřuje. Tzn. pokud v následujících měsících opět vyeskaluje obchodní spor mezi USA a Čínou, mohou akcie Tesly oslabit.
Tomáš Pfeiler
Lenka
Myslíte, že nás čeká výraznější inflace, až odezní šok pandemie? Nebo to je jen strašení, když toho stejného se ekonomové obávali i po minulé krizi? Jak myslíte, že se bude vyvíjet situace v zahraničí a u nás?
Dobrý den, inflace je nyní reálnější než po předchozí finanční krizi. Extrémně uvolněná měnová politika v předchozí dekádě výraznější růst cenové hladiny nevyvolala, jelikož nově vytvořené peníze často končily zpět u centrálních bank ve formě přebytečných rezerv. K tomu můžeme připočíst zvýšenou opatrnost bank a restriktivní fiskální politiku. Aktuálně však rozsáhlé monetární stimuly doprovází i stimuly fiskální. Časté jsou vládní garance pro bankovní úvěry – finanční domy se tak nemusí obávat půjčovat peníze. Firmy využívají uvolněných měnových podmínek a rekordně emitují dluhopisy. Trumpova administrativa poskytla domácnostem helkoptérové peníze s cílem rozhýbat spotřebu. Všechny tyto faktory mohou způsobit akceleraci inflace. Inflační očekávání měřená pětiletými inflačními swapy se zvedla ze svých březnových minim. V ČR se inflace nachází poměrně vysoko nad cílem. To zabraňuje tuzemské centrální bance v dalším uvolňování měnové politiky. Ve druhé půlce roku však lze očekávat, že inflační tlaky ustoupí. Pravděpodobně se zvýší nezaměstnanost a zhorší se spotřebitelská aktivita, což promluví do pomalejšího růstu cen. Zároveň očekávané posilování CZK pomůže zabránit importované inflaci.
Tomáš Pfeiler
Marek Dobrovolný
Pěkný den, součástí investic v českém prostředí může být i odpovídající zajištění proti kurzovému riziku, zejména s ohledem na historický trend apreciace CZK vs USD/EUR a na nadhodnocené kurzy těchto měn vinou zvýšené nejistoty. Je možné poradit retailovému investorovi, jak nejefektivněji a nejlevněji zajistit své investice v tomto smyslu? Vedle tradičního nástrojů typu měnového forwardu mi jde o Váš názor na efektivitu (cenu) a likviditu měnových futures, CFD a opcí. Děkuji a zdravím
Dobrý den, doporučuji zajištění prostřednictvím měnových forwardů. Jde o flexibilní a levný nástroj, který umožní vyhnout se měnovým výkyvům. Pokud chci na rok zajistit eurovou expozici do korun, realizuji na forwardu prémii okolo 0,3 %. V případě zajištění USD do CZK dosahuje roční náklad okolo 0,5 %. Futures nejsou retailový nástroj. Jde navíc o standardizovaný instrument (stanovený objem, splatnost), takže nenabízí takovou míru flexibility jako forwardy. Opce taktéž patří mezi méně obvyklé nástroje. Navíc roční opce na USD/CZK aktuálně vychází asi na 4 % zajišťované částky. Jde tak o poměrně drahou pojistku.
Tomáš Pfeiler
Tomáš
Lemonade, Agora..... mohl bych pokračovat výčtem podobných firem. Jak je možné, že jejich akcie po vstupu na burzu tak prudce posílí? Respektive to jsou tak neschopní odhadnout skutečnou poptávku, když vstupní cenu tak podstřelí, nebo je v tom něco víc?
Dobrý den, výrazné cenové pohyby u společností po IPO nejsou ničím mimořádným. Tyto firmy většinou přichází s inovativními produkty nebo službami, proto se jejich akcie těsně po uvedení na burzu těší velkému zájmu retailových investorů. K tomu můžeme připočíst extrémně uvolněnou měnovou politiku, která zvedá valuace napříč trhem.
Tomáš Pfeiler
Jan
Dobrý den, co si myslíte o kauze spojenou s německou společností wirecard, která je v současné době v insolvenci? Společnost poskytovala funkční produkt, jenomže vedení pravděpodobně klamalo o ziscích společnosti. Má tato německá společnost ještě nějakou šanci na záchranu? Děkuji.
Dobrý den, účetní skandály takového rozsahu bývají pro firmy většinou fatální. Společnosti by trvalo roky, než by se jí opět podařilo získat zpět důvěru investorů. Smysl proto dává prodej aktiv Wirecardu jiné společnosti.
Tomáš Pfeiler