Statistiky Policie ČR za první pololetí letošního roku ukazují, že se situace v naší metropoli z hlediska bezpečnosti lepší. Dochází k méně dopravním přestupkům a snížil se počet kapesních krádeží. Policie jich sice za první půlrok zaznamenala 5 400, loni jich ale bylo kolem 7 200.

Strážci zákona také zadrželi stovku dealerů. Speciální tým navíc objevil čtyři velkopěstírny marihuany, devět možných přípraven drog a osmdesát lokalit, kde se narkotika prodávají a nabízejí.

Celkový počet trestných činů byl za první půl rok v metropoli nižší zhruba o 11 procent, ale jen letos se v ní vykradlo nebo ukradlo přes 10 tisíc aut, což je přes 45 nahlášených trestných činů denně jen v této oblasti. Počet vloupání narostl o deset procent.

S výsledky se ve středu pochlubila pražská radnice, kterou v současnosti ovládá ODS. Tu čekají na podzim komunální volby a je otázkou, zda prezentování výsledků boje proti kriminalitě pomůže straně znovu zvítězit.

Pokud jde o místo k životu, je mnohde i lépe. Česká metropole skončila v letošním globálním žebříčku kvality života až na 70. místě. Sice je lepší než Budapešť nabo Lublaň, ale zaostala za Vídní, Helsinkami nebo Londýnem. Česká metropole je považována na jedné straně za turistický magnet, ale na druhé straně jde za tak trochu nudné místo, které není pro život zvlášť zajímavé.

 

 

Jak se v hlavním městě cítí jeho obyvatelé? Co je jejich největším problémem a jak by se dal řešit? Změní se nějak život v Praze po podzimních volbách? Co jsou největší přednosti a zápory Prahy?

Ptejte se od 13:00 hodin Rudolfa Blažka, náměstka primátora hl. m. Prahy.

Prosíme, omluvte časovou prodlevu při zobrazování Vašich dotazů.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Jiří Janoušek
Jak zlepšil nákup terénních vozidel Hummer a tříkolky Spyder jezdící rychlostí až 200km/h bezpečností situaci v Praze?
Přeji všem dobré odpoledne. Jak už jsme několikrát říkali, zmíněná tříkolka je darem Městské části Praha 1, tudíž nebyla pořízena z prostředků městské policie. Dle zkušeností strážníků z Prahy 1 se osvědčila, přičemž rychlost není rohodující hledisko. Tři vozidla Hummer H3, která městská policie provozuje, jsou permanentně vytížena při desítkách případů faktické pomoci motoristům i dalším lidem a možnost hlídkování i v jinak těžko přístupném terénu a jsou pro mne dostatečným argumentem pro jejich využívání.
Rudolf Blažek
Karel P.
Dobrý den, můžete prozradit nějaké policejní taktiky, jak chytáte kapsáře? Kolik policistů denně tuto věc řeší? liší se jejich aktivity třeba podle měsíců?
Je třeba říci, že se jedná o specializovanou činnost policie. Nelze tudíž konkretizovat všechny postupy. Významnou roli určitě hraje městský kamerový systém, hlídková činnost strážníků a policistů v turisticky exponovaných místech, která pak umožňuje policistům v civilu odhalovat kapsáře přímo při činu nebo bezprostředně poté.
Rudolf Blažek
jan eisner
Dobrý den, můžete veřejnost informovat více o usnesení rady, kterým byli bezdůvodně odvoláni ředitelé příspěvkových organizací města v sociální oblasti? Důvodem k jejich odvolání byla prý neochota podepsat smlouvu s firmou zajišťující po dobu příštích 4 let centrální zadávání zakázek. Ze zdroje z MHMP je také zmiňována snaha magistrátních úředníků umístit na uvolněná místa před volbami úředníky a kamarády úředníků na ředitelská místa. Bývalí ředitelé vedli své organizace bez připomínek města více než deset let a často byla ještě před měsícem jejich práce více než chválena a pan primátor jim rozdával ozdznaky za zásluhy. Můžete na tyto informace odpovědět. Jan Eisner
Sociální oblast není v mé gesci a o neochotě podepisovat smlouvy opravdu nevím. Byl jsem informován, že se jedná o přirozený proces na vedoucích místech v organizacích v sociální oblasti. Pokud ovšem máte pravdu, je to pro mne znepokojivá informace a prověřím si ji.
Rudolf Blažek
Ivan Novotný
Z pražských radních Vás vnímám jako toho slušnějšího, ale vůbec nechápu proč se spojujete s lidmi jako je Hrdlička a Dvořák. Máte ambici kandidovat na primátora?
Ambici mám kandidovat do Zastupitelstva a v případě úspěchu se dále zabývat bezpečností. Kandidát na primátora za ODS bude rozhodně silná a kvalitní osobnost, kterou pražská ODS vybere v řádech několika týdnů. O tom rozhodne vedení celé pražské ODS. Kdo to bude, o tom opravdu teď nechci spekulovat. Oba dva pánové, které jste zmínil, jsou členy vedení pražské ODS a já s nimi jednám stejně jako se všemi ostatními.
Rudolf Blažek
Tomíno
Chlubíte se tím, kolik dealerů jste pochytali. Jak ale předpokládám, jde jen o malé ryby. Co udělat pro to, aby se dostali za katr i ti, kteří z toho většinou mají největší prospěch?
Já za sebe rozhodně podporuji a budu i dále podporovat obě policie. Podle ředitele pražské policie se nyní Policie ČR zaměřuje nejenom na dealery, ale právě na výrobce a velké distributory. Kromě oněch cca 100 dedalerů bylo Policií zadrženo dalších 100 osob, které se podílely právě na výrobě a distribuci drog. Ovšem pravdou je, že zavření těchto "velkých" ryb vyžaduje větší úsilí a především delší dobu, aby bylo možné jejich aktivity důkladně zdokumentovat.
Rudolf Blažek
Mimozemstan
Dobry den, Praha je v zahranici znama jako Mekka sex prumyslu ve vychodni Evrope, kde se verejne podporuje prostituce, protoze se zde pestuje dogma volne ruky trhu, ktera musi neovladatelne radit. Prostituce a drogy jsou jak znamo rizeny mafii a mafie se prizivuje kradenim aut a ostatni kriminalitou. Co jste vy konkretne udelal proti mafii a prostituci, mimo toho, ze jste si na ni stezoval?
Jako náměstek primátora opravdu nemohu efektivně bojovat proti mafii, mohu, a to dělám, maximálně podporovat Policii ČR v jejím úsilí. Jsem přesvědčen, že například kamerový systém, který Praha kompletně vybudovala a také zaplatila patří mezi takové nástroje. K prostituci : osobně jsem se svými spolupracovníky připravil návrh zákona na regulaci prostituce, který bude zaslán Poslanecké sněmovně. Tento zákon by právě celou řadu problémů spojených s prostitucí řešil.
Rudolf Blažek
Martina Loucká
Mám dvě malé děti. Je trochu problém najít vhodné dětské hřiště. A když už nějaké je, člověk aby se bál kvůli psům a injekčním stříkačkám. Myslete prosím více na děti!
Víte, sám mám dětí šest, takže velmi dobře vím o čem mluvíte. Myslím, že za poslední léta se objevila spousta nových či opravených dětských hřišť. Ovšem vandalů a bezohledných lidí taktéž. Proto například pravidelně okrskáři Městské policie kontrolují dětská hřiště, sbírají právě ty zbytky po narkomanech jako jsou stříkačky a nedovolují pejskařům vstup na hřiště. Pokud máte konkrétní připomínku či návrh, ozvěte se mi na moji mailovou magistrátní adresu a budu to řešit. Děkuji.
Rudolf Blažek
nálepky
proč máme tak polepené a počmárané metro? volají vám lidé, když někoho vidí to dělat? proč si lépe nechráníme to, co máme...
Asi to nevíte, ale v pražském metru slouží již 230 strážníků, což je za posledních 5 let čtyřnásobek původního počtu. Vandalismus je nicméně stále problém, ale počet případů i díky fyzické přítomnosti strážníků v metru klesá. Druhou věcí je nevšímavost či apatie lidí, protože k efektivnímu řešení je třeba okamžité sdělení informace, že se tak v metru děje. Pak může policie efektivně zakročit. Ale věřte, že rozhodně tato oblast, bezpečnost cestujích v městské hromadné dopravě, je mojí maximální prioritou.
Rudolf Blažek
Jana Mokrá
a co boj ve volbách? Moc dobře to s ODS nevypadá a mě to štve. Už máte alespoň vybraného kandidáta na primátora? Tůma je ale dost těžká protiváha
Odkázal bych na předchozí reakci. Osobně udělám vše pro to, aby ODS ve volbách uspěla.
Rudolf Blažek
Vykradacky aut
Dobry den, na pankrackem sidlisti je dlouhodobe temer denne vykradeno nejake osobni auto. Ma to nejake reseni?
Podle mne kromě pozavírání těchto lumpů, což musí dělat kriminální policie, je jediným efektivním nástrojem zvýšený počet uniformovaných policistů a strážníků v ulicích. Včera mne ředitel pražské policie ujistil, že právě z těchto důvodů pražská policie nasadí do ulic Prahy výrazně více policistů v řádech stovek. Městu podléhající městská policie už od června má na Praze 4 zvýšen počet strážníků, takže doufám, že se to též projeví.
Rudolf Blažek
david brada
Dobry den, muzete uvest, ktere 3 problemy Prahy vidi ODS jako nejpodstatnejsi? A ktere tri jsou nejvetsi podle vas osobne? dekuji
Petr
Pane Blažku, setkal jste se někdy s korupcí nebo klientelismem na pražském magistrátu?
Jirky
Dobrý den, chci se zeptat na poslední vývoj řešení problémů ohledně turistického ruchu, jako je problém taxikářů, bezpečnosti na některých místech v centru Prahy, okrádání a dalších. Jaká byla přijata nová legislativní opatření, a jak se daří je konkrétně prosazovat.
Evžen Tkáč
Šli byste po komunálkách do koalice i s ČSSD? Mě by to nevadilo, hlavně ne Věci veřejné
Dalibor janda
Dobrý den, v Praze jsem vyrůstal. Je mi 35 let. A můj vztah k Praze? Odstěhoval jsem se 20 km za Prahu a jsem blažený. Praha přestává být na život. Jezdím sem pracovat a pak rychle tradá domů.
Jan Kometer
Dobrý den, pane náměstku, jak hodně se dotkne potírání zločinu v Praze ménší přísun financí, které vyplyne ať už z rozdělování peněz ze státní kasy, tak i nižších příjmů do městského rozpočtu, který se myslím dotkne i Prahy. A i přes zlepšní boje s kriminalitou - nemáte pocit, že jde o boj s větrnými mlýny? - hlavní organizátoři jsou skrytí, kapsářské gangy jsou natolik organizované, že i v případě úspěchu a chycení jde o cizince a na ně policie, krátká, protože viníka sice vyhostí, ale ten se obratem načenro vrací a pokračuje v "činnosti". Co by pomohlo?
Jára
Dobrý den. Máte nějak zjištěno, kolik procent činí kriminalita na seniorech? Co hodláte jako město udělat pro tuto skupinu? Vždyť nás bude jen přibývat...
Jirka
Dobrý den, bydlím na sídlišti na Praze 13. Nemyslím si, že by v této lokalitě bylo málo parkovacích míst. Vždy se dá zaparkovat a některá místa zůstávají prázdná. Přesto městská policie řeší případy parkování na chodníku, na zákazu zastavení na trávníku letáčkem s usměváčkem - podle nich tzv. upozorněním. Ve většině případů se jedná každý den o stejná vozidla. Proč je opakované porušování pořádku ze strany Městské policie tolerováno, proč nepoužívají botičky nebo odtah. Když jsem s nimi mluvil, tak se odvolávali na metodiku magistrátu, tyto přestupky ve večerních a nočních hodinách tolerovat. Odtah se prý v okrajových částech Prahy používá pouze vyjímečně a nebo při čištění komunikací, botičky údajně vůbec nemají. Jak Vám mám věřit, že to s pořádkem a bezpečností v Praze myslíte vážně?
Radoslav Kvapil
Dobrý den, v článku je uvedeno mnoho statistických údajů, které jsou tvořeny pouhými čísly, které nevyjadřují reálný stav. Mnoho obyvatel na základě vlastních zkušeností s postupem policie ( je jedno jestli státní, či městské) již trestnou činnost ani nehlásí a tím se tvoří nový standard chování, nebo chcete-li vyšší práh vnímání proti-společenského chování, které slušné lidi velmi negativně ovlivňuje. Z toho také plyne obecná nechuť dodržovat jakýkoliv společenský řád. Proč, krom akademických rozprav, prakticky neřešíte pouliční nespolečenské chování a u cikánským minorit to omlouváte ? Kdy a jakým konkrétním způsobem začnete praktikovat konkrétní a viditelné zásahy ve prospěch slušně chovající se většiny (SILENT MAJORITY), aby byl cítit pozitivní progres ve společnosti, která je následně ochotna se i angažovat, místo stávající a prohlubující společenské skepse a chuti opustit tuto NAPROSTO NEPRÁVNÍ zemi ?
Martin Slavý
Žiji v Praze zhruba deset let a za tu dobu se dle mého názoru bezpečnostní situace v centru zhoršila na neúnosnou míru. Svůj dotaz shrnu do jediné věty: vzal byste nějakou zahraniční návštěvu či třeba Vaši matku na noční procházku po Václavském náměstí, abyste ukázal bezpečnostní politiku ODS? díky za odpověď
Nevím. Rozhodně si nemyslím, že Václavské náměstí je nebezpečné místo. Na druhou stranu, nepřetržitě se tam pohybuje až dvacet strážníků a policistů. Máte ale pravdu, že pocit bezpečí není u veřejnosti moc vysoký, ale na tom se například podepisuje hojný výskyt nahaněčů do různých barů a nočních podniků, kteří se chovají leckdy neurvale. . Každopádně se obě policie musí a budou centru ještě intenzivněji věnovat. Všem děkuji za položené dotazy čas, ketrý jse se mnou strávili. Uběhla avizovaná hodina, takže se s Vámi loučím těším se na případné příští diskuse. Rudolf Blažek
Rudolf Blažek
Karel
Dobrý den, dám Vám příklad ze včerejška: Zastavil jsem na Václ. nám. Dcerka nutně potřebovala vystoupit. Je zdravotně postižena. Čas ca. 19.30. Příjemný strážník doporučil v případě nevystoupení z auta zastavit raději na žlutém pruhu, než ve druhé řadě. Dle doporučení jsem zastavil, dcerka vystoupila a strážnice mne okamžitě chtěla pokutovat. Nejprve 2.000,- pak ji stačilo 500,- CZK. Na můj dotaz, proč mi bylo doporučeno zastavit na pruhu, odpověděla, cituji: „Každý kolega hodnotí situace jinak“. Mezitím se tam shromáždilo několik strážníků – diváků. Pokutu jsem odmítnul a těším se na správní řízení. Když taková šikana má být náplní práce Vašich kolegů, nedivím se situaci na Václ. nám. S pozdravem Karel
To je špatné. V každé instituci se najdou jak kvalitní tak i méně kvalitní lidé. Já si to prověřím a zjednám nápravu. Za mne prosím přijměte omluvu, tohle se fakt nedělá.
Rudolf Blažek
Martin Zeman
Dobrý den pane náměstku. Budou si i nadále městští vechtři spolu se soukromými firmami mastit kapsy a odtahovat vozy tvořící "překážku provozu" i o sobotách a nedělích, kdy odtahují často vozy ze zcela prázdných ulic? Viz. např. každá sobota ul. Gerstnerova, kde je to do očí bijící, ale vpodstatě to platí pro všechny modré zóny od pátku cca 18 hodin do neděle cca 15 hodin.
Přiznám se, že nevím co je to vechtr. Ale pokud jde o odtahy z míst, kde není zcela zaplněna modrá zóna a nejsou tím omezováni rezidenti, tak souhlasím s Vámi, že to sice je podle zákona, ale není to správné. Proto jsem uložil řediteli Městské policie již před několika měsíci, aby se strážníci takového jednání vyvarovali. Pokud máte jiné zkušenosti, sdělte mi je prosím mailovou formou, ať mohu zakročit. Děkuji.
Rudolf Blažek
Pražák
Chtěl bych se zeptat, jestli se uvažuje o začlenění dalších obcí do Prahy. Konkrétně mám na mysli obec Šestajovice (Praha-východ) a další, třeba Říčany apod. Pokud ano, jaké podmínky musí obec splnit a v jakém časovém horizontu by se připojení mohlo uskutečnit. Můj dotaz souvisí taky s pocíty bezpečnosti - v případě začlenění naší obce do Prahy by se zvýšila bezpečnost jejich občanů, a to díky přítomnosti městských policistů, která by vystřídala nefunkční MP Šestajovice v počtu 2 policistů bez pravomocí... Děkuji za odpověď!
Praha se tomu určitě nebrání, ale je to trochu složitý a hlavně časově velmi náročný proces. Obeslal jsem před několika lety všechny starosty obcí okolo Prahy, protože mne oslovila starostka Přezletic, zda by bylo možné se sloučit, ale nikdo kromě ní o to zájem neprojevil...
Rudolf Blažek
Marek
Dobrý den, trochu se budu snažit to odlehčit, chystáte se skompletovat celou fotbalovou jedenácku,nebo další děti už nechcete?
No upřímně, já bych chtěl. Ale bohužel nevím, jestli k tomu se mi podaří přesvědčit i moji ženu:-)
Rudolf Blažek