Sedmatřicetiletý internista Pavel Vávra z nemocnice v Novém Městě na Moravě byl až do loňského podzimu prakticky neznámým lékařem. O tom, že by mohl být jednou z tváří kampaně Děkujeme, odcházíme, se dozvěděl na konci srpna.

"Na sněmu LOK v květnu jsem pronesl ostrý projev, ve kterém jsem lékaře přesvědčoval, že musíme s našimi platy a pracovními podmínkami něco dělat. Tím jsem na sebe asi upozornil," popisuje Pavel Vávra.

Spolu s dvěma dalšími lékaři objížděli se starou sanitkou česká a moravská města a vysvětlovali lidem o problému "přepracovaných a málo placených doktorů, kteří v českých nemocnicích tvrdě pracují na úkor kvality zdravotnictví".

Díky zájmu lokálních i celostátních médií i díky pravidelným setkáním s nemocničními doktory se z Vávry pomalu stala lékařsko-odborářská hvězda. Možná největší od nástupu Davida Ratha a Milana Kubka v polovině 90. let.

Ambice má Vávra přitom možná větší než David Rath. Počítá s tím, že z nemocnic na začátku března odejde až polovina doktorů.

"Můj odhad je, že nakonec odejde šest až sedm tisíc lékařů. Pak nastane taková krize, že už si nás politici určitě všimnou," říká s rathovským sebevědomím Pavel Vávra, který se koncem minulého týdne opět připomněl ohnivými slovy. Podle Vávry se lékaři v řadě nemocnic místo snahy o nalezení řešení setkali pouze s nátlakem, zastrašováním a uplácením.

Proto prý zvažují, že kromě pracovní smlouvy vypovědí i dohody o pracovní činnosti. Na základě těchto dohod mohou sloužit přesčasové hodiny. Tyto dohody mají výpovědní lhůtu dva týdny. Zaměstnavatelé tak ztratí možnost, jak donutit lékaře k práci přesčas. "Reálně tak hrozí, že péče v nemocnicích, kde lékaři dohody vypoví, zkolabuje již na začátku února," upozornil Vávra.


Jak vnímá celou lékařskou kampaň Děkujeme, odcházíme? Nechtěl se coby řadový internista v rámci masového lékařského protestu jen zviditelnit? Je přesvědčen, že akce má úspěch a plní svůj účel? Co říká tomu, že ministr zdravotnictví Leoš Heger slíbil lékařům přidat od příštího roku? Věří tomu? Ptali jste se Pavla Vávry, tváře kampaně Děkujeme, odcházíme.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Zdenek Macicek
Dobry den, podal jste Vy sam vypoved?
Ano, již na začátku prosince 2010.
MUDr. Pavel Vávra
Mirek
Nechci, aby se mne a kohokoliv z mé rodiny dotýkal vyděrač. Zajistíte, aby všichni ti, kteří se podepsali pod tento organizovaný zločin byli veřejně identifikovatelní a ošetřovali pouze své sympatizanty?
Zajímavý názor.
MUDr. Pavel Vávra
Lukas Kubenka
Zdavim. Plne souhlasim s tim, co lekari pozaduji. Souhlasim i s tim, ze vlady na to mely 20 let s tim neco delat. Otazka zni. Proc, kdyz je konecne nova pravicova vlada, ktera ocividne chce reformovat, chcete pouzit nejtvrdsi formu natlaku-t.j. stavku. Proc sve pozadavky vice nemedializujete a s Hegrem se nedomluvite na nejakem harmonogramu, jak a kdy reformy uskutecnit. Drtiva lekaru nestavkuje jen kvuli platu, ale z novin a televize k nam obcanum jdou zpravy, ze je to hlavne kvuli platu.
My bychom se s panem Hegerem o způsobu řešení krize rádi bavili, ale ministr s námi vůbec nejedná, poslední setkání proběhlo 16.8.2010 !! Tato pasivita je důkazem, že vláda nemá žádnou chuť vizi jak problematiku korupce ve zdravotnictví řešit.
MUDr. Pavel Vávra
Filip Krolupper
Predstavme si situaci, ze MZ Vam vyjde vstric ve vsech bodech DO krome toho aby absolvent nastupujici po skole do nemocnice mel zakladni plat bez prescasu 35000 hrubeho a toho aby zaklad po dvou atestacich mel lekar 70000 hrubeho a nabidne vam postupne zvysovani se zarukami. Budete dal trucovat a chtit stale odchazet? FK
Odchody lékařů do zahraničí by se navýšením platů výrazně omezili, rozhodně bychom dál "netrucovali", i když změna platových podmínek je pouze jednou z námi požadovaných. Dále musí dojít k reformám postgraduálního vzdělávání a celkovému zefektivnění fungování zdravotnictví vč. omezení korupce, tunelování a dalších zlodějen, ale od toho tu máme politiky, to je jejich práce.
MUDr. Pavel Vávra
Stigmatore
Dobrý den, co říkáte na novinářské srovnání vaší osoby s p.Rathem? Můžete se k jeho osobě vyjádřit? Jaký je jeho postoj a vliv na současnou situaci? Máte také politické ambice? Děkuji
Politické ambice nemám vůbec žádné a srovnání s Davidem Rathem vnímám hodně rozpačitě.
MUDr. Pavel Vávra
Ullsperger
Nemyslíte, že vaše akce hraničí s vydíráním? Proč by doktoři měli mít podstatně vyšší platy než ostatní vysokoškoláci, když speciálně nastupující lékař bez praxe je nutně bílá nepopsaná stránka papíru.
Je to úhlem pohledu. Podle mého názoru naopak vláda 20 let vydírala lékaře takovým nastavením podmínek, které je nutili sloužit obrovské množství přesčasů, porušovat Zákoník práce apod. Jinak mladý lékař po absolutoriu by po několik měsíců měl brát nižší plat, ale měl by mít jistotu, že mu plat bude časem výrazně zvyšovat, zejm. pokud získá patřičnou kvalifikaci.
MUDr. Pavel Vávra
rudastraka
dobry den vy nezastrasujete ze odejdete? vy nevzhrozujete ze odejdete?? proc nechcete pristoupit na nejaky plan jak zlepsit oceneni doktoru??? proc jste driv rasantnejsim zpusobem nepoukazovali na nizke financni ohodnoceni doktoru???? takhle to vypada na akci "vsechno nebo nic"
Na špatné ohodnocení nemocničních lékařů poukazujeme kontinuálně od roku 1995. Pohár trpělivosti lékařů už přetekl ...
MUDr. Pavel Vávra
JJ
Cilem vasi akce je docilit stavu, za ktereho dojde k ohrozeni zivotu pacientu. Zkolabovani pece, podle vasich slov. Berete si zivoty lidi jako rukojmi a chcete aby vam Vsichni tleskali? Jak muzete mluvit o uplaceni, kdyz o prachy vam jde v prvni rade? (zbytek kroku ministra CLK do puntiku podporovala). Uvedomujete si, ze podle vsech pravidel se vyderacum neda ustoupit a kdyz tak jenom tak, aby je to hodne stalo?
Pane nebo paní JJ, pokud se alespoň průměrně orientujete v problematice kampaně D-O, nemůžete si nevšimnout, že instituce (vláda), která je přímo zodpovědná po dobu 8 měsíců neudělala pro nás občany nic, čím by zdravotnictví stabilizovala. Zodpovědnost přechází přímo na politické představitele, kteří tedy během této doby mohli alespoň obrazně mohli např. "dovést" do ČR tisíce rumunských nebo bulharských lékařů, kteří nás zastoupili. Politici ale neudělali VŮBEC NIC !!!
MUDr. Pavel Vávra
Manuela
Dobrý den, plně lékaře podporuji, prosím nedejte se zastrašit. Jste první profesní skupina, která se nebojí poukázat na stav evropských cen a k tomu českých platů. Velmi držím palce !!! A teď k otázce. Médiím moc nevěřím. Jak je to s výpověďmi k dnešnímu dni, máte informace ? Kolik lékařů se ke kampani v lednu přidali a kolik své výpovědi ztáhli ?
Děkuji za dotaz. Počet výpovědí pomalu ale jistě roste, byla vyhlášena tzv. "druhá" vlna podání pro ty doposud nerozhodnuté. O stahování výpovědí nemůžeme vůbec hovořit, v celé ČR jich bylo staženo během 2 týdnů asi 30, to je zcela zanedbatelné množství. jak jsem již předeslal, další výpovědi přicházejí.
MUDr. Pavel Vávra
jana braunová
Dobrý den, jakkoli mi přijde nešťastné hazardovat s životní situací mnoha lidí, aktuálně mají lékaři mou podporu, ale myslíte, že lze celou akci "znovu vysvětlit" veřejnosti, té, která nemá jinou možnost, než se vše podstatné dozvídat přes média? po neuvěřitelné "normalizačně" laděné mediální masáži, které jsme svědky, jsem velmi skeptická. Lze něco změnit a udržet motivaci, bez masivní a viditelné podpory veřejnosti? děkuji za odpověď a držím palce.
Veřejnost bohužel stále nechápe, že zde nejde primárně o peníze, ale fungující zdravotnictví. Chceme pro pacienty zajistit fungující nemocnice, ve kterých budou zkušení atestovaní, odpočatzí lékaři. Ne rozvrat systému, rušení lůžek nebo oddělení a nezkušené lékaře po 32 hod odpracovaných hodinách. Ale já jsem optimista, věřím, že to veřejnosti dojde, za delší čas, ale dojde.
MUDr. Pavel Vávra
Stigmatore
ČLK včera večer zveřejnila vlastní plány na reformu zdravotnictví s jednotlivými kroky s vyznačenými prioritami. Za jak dlouho se dá podle vás efektivně provést reforma úhrad, mezd, atestací apod.? V řádech dnů, měsíců, desítek let?
Platy - dny, reforma - měsíce.
MUDr. Pavel Vávra
Pavel
Dobrý den pane Vávra můj bratr je lékař, má rodinu a splácí hypotéku. Tvrdí, že to není dobré ale taky to není nejhorší a z těchto důvodů odmítl podepsat. Přišli za ním pánové z odborů a zeptali se ho, jak to, že nepodepsal a jestli nepodepíše tak, že mu udělají v zaměstnání peklo. Nakonec podepsal. Myslíte, že je to běžná praxe nebo je to jen ojedinělý případ ? Jak se díváte na takový postup ? Děkuji za odpověd Pavel
Nevěřím, že by kdokoli z nás kolegům jakkoli vyhrožoval, to je nesmysl. Podání výpovědí a připojení se k D-O je zcela dobrovolná zálěžitost. Bratr má možnost výpověd stáhnout, pakliže se cítí nějak nucen ...
MUDr. Pavel Vávra
kaspik
Dobry den, byl alespon nejaky naznak ze by vlada chtela jednat (kdyz ne Heger, tak alespon nekdo jiny)? Nebo Vas stale ignoruji? Jak vnimate tlak medii, myslite si ze jsou ovlivnovana z MZ? Drzim palce!
MZ platí proti lékařům "antikampaň", řada médií používá cíleně jakékoli desinformace, které mají za úkol lékaře dehonestovat. To je realita. Ministr a vláda s námi vůbec nejednají, hrají stále "mrtvého brouka" a doufají, že se asi situace vyřeší sama ... To je však velký omyl.
MUDr. Pavel Vávra
JJ
Pokud vlada do puntiku splni, co pozadujete, jak zajistite, ze vsichni ti doktori, co podali vyvoved zustanou? Na to nemate zadny prostredek, nedivte se tedy, ze s vami nikdo nejdna. Pokud potrebuje nemocnice anesteziologa, musi jednat s anesteziologem, ne s vami.
Předpokládám, že by potom 99% lékařů výpovědi stáhlo zpět. To je můj názor.
MUDr. Pavel Vávra
František Branný
Pane doktore, řada úspor se dá najít v lécích, co jste Vy osobně a ostatní odcházejícící lékaři udělali proti ovlivňování lékařů farmaceutiockými firmami, konkrétně např. proti zv. pozitivním listům firem dodávajích léky do nemocnic?
Pozitivní list by měl naopak přinést nemocnicím úspory, ovšem existují i nemocnice, kde je pozitivní list zdrojem korupce a účelného výběru té které farma firmy, to ovšem ovlivňuje vedení nemocnice, nikoli lékaři
MUDr. Pavel Vávra
Eva Weberová
Pane doktore, jak jste se cítil, když Vám v pořadu Máte slovo (listopad 2010) ředitel Motolské nemocnice p.Ludvík bezostyšně lhal do očí? (z pohledu diváka jste to ustál víc než dobře)
Musel jsem se pevně držet stolu a pít hojně tekutin a myslet na slušné vychování :)
MUDr. Pavel Vávra
Sartorius
Jaké procento mezi lékaři kteří podali výpověď jsou mladí neatestovaní lékaři? Kolik lékařů již uspělo u pohovoru v zahraničí a mají od 1.3. zajištěno místo, kam nastoupí? Děkuji.
Přesné číslo nevím, ale odhaduji, že jich bude 10-15%
MUDr. Pavel Vávra
Honza
Hezký den, celé mi to připomíná listopad 89, i s "presidentským" projevem jakoby z Červeného Hrádku, co holka Zagorová chce, no i tehdy po obušcích, tedy "nucenému nasazení" se zjistilo, že král je nahý. I tehdy příslušníci Lidových milic chtěli pouštět na studenty psy. No a je to tady zase. Vytrvejte a nenechte se zastrašit. Díky
Také v naší kampani spatřuji analogii roku 1989, je to boj za očistu společnosti od veřejně známých a nezastíraných nešvarů ...
MUDr. Pavel Vávra
pazderka
Dobrý den, nějak nechápu, co bude následovat po 1.březnu. Že by 7000 lékařů odešlo do zahraničí, to se mi zdá absurdní. Už z jazykových důvodů. Neumím si představit, že všichni umí hovorově německy, nebo anglicky. O latině nemluvě. Takže co ti, kteří neumí? Půjdou zpět do nemocnic, nebo si otevřou soukromé praxe? Nebo se přeškolí na kominíky, kde prý platy dosahují lékařských platů v Německu? Díky za vysvětlení.
Již jsem odpověděl na podobnou otázku, díky za pochopení.
MUDr. Pavel Vávra
Jana Kaas
Jen běžte, Cvachové, bílí hraboši. Zaplaťte za studia a táhněte. Hanba na vás, vyděrači.
Děkuji za názor.
MUDr. Pavel Vávra
Petr Novotný
Dobrý den, není Vám jako odboráři líto sester, které poctivě pracují v nemocnicích za mnohem nižši finanční ohodnocení než lékaři a nyní díky Vám mohou být bez práce jen proto, že jsou zvyklé pracovat a nestěžovat si? Nebo je to pro Vás jen pomocný personál, který je potřeba obětovat pro Vaše vyšší (nepíši ušlechtilejší)cíle?
je mi jich líto a zejména proto, že jsou organizovány v jakési nefungující organizaci s názvem ČAS. My si sester vážíme a chceme, aby i jejich platy byly navýšeny, jejich pasivita a to, že se k nám nepřidaly je ovšem jejich věc.
MUDr. Pavel Vávra
Občan
Když jste pane Vávro objížděl ta česká a moravská města - měl jste na to vypsanou dovolenou, nebo vám v nemocnici normálně běžel plat? Celá ta vaše akce je zlá, nechutná -" hrdino "!!
Měl jsem dovolenou, hrdino občane. Příště se můžete podepsat, já Vám hlavu neutrhnu :)
MUDr. Pavel Vávra
Petr
Dobrý den, vy lékaři (myšleno těch 4000, nikoliv Vás osobně) vyhrožujete odchody do zahraničí. Jste k smíchu, protože drtivá většina z nás ví, že akorát blafujete. Nemáte dostatečnou jazykovou znalost (ostatně dle odpovědí zde v rozhovoru soudím, že ani česky pořádně neumíte), nebudete se chtít s rodinami stěhovat do zcela cizího prostředí a hlavně víte, že na vás nikde s extra otevřenou náručí nečekají. Přesto zkoušíte odchody vyhrožovat, ačkoliv odejít dělat do ciziny můžete už řadu let a bez vydírání. Uvědomujete si, že tímto primitivním chováním jste jako lékařský stav v očích lidí neskutečně ztratili?
Ich sprechce Deutsch. Němnožko gavarju tože pa rusky. Ale díky za názor.
MUDr. Pavel Vávra
Karel Hopfenzapfen
V Německu jsem se setkal s českými doktory, kteří zde velmi úspěšně fungují. V klidu odešli, protože na to měli. Nevytrubovali nic v médiích a nebyli oslíky odbporářů a PR agentury pana Hrabovského. Vaše akce je jen vzbouření Cvachů, proč hrajete tuto hru?
V našich nemocnicích je asi 4000 aktivních Cvachů a další tisíce tiše podporujích Cvachů. Ti naši Cvachové se za ty roky asi polepšili, nebo co myslíte. Naše zdravotnictví je totiž na světové úrovni, pane Karle !
MUDr. Pavel Vávra
Miloš
Proč nepoužijete argument, že soudci a státní zástupci mají platy, takové jako požadujete vy a staví se za ně Ústavní soud, copak lékaři nenesou denně odpovědnost za životy lidí? Proč jedni ano a druzí jsou vyděrači.
Mám stejný názor, tuto argumentaci také používáme.
MUDr. Pavel Vávra
Sartorius
Proč je váš tlak cílen na Hegera, když většina nemocnic jsou akciovky a nejsou v nich tabulkové platy, tudíž ministerstvo nemá žádné kompetence určovat kolik tam lékaři budou brát. Proč necílíte svůj útok na zřizovatele těchto akciovek - což jsou většinou Kraje?
Je nutná systémová změna, ne u zřizovatelů, kteří jsou nuceni šetřit i na toaletním papíře. Jinak nejsem přesvědčen, že většina nemocnic jsou "akciovky", nicméně je to jen jiná forma "státního" vlastnictví.
MUDr. Pavel Vávra
nalim
Pane doktore, prosím, kde berete tu drzost, proč by ministr měl s vyděrači Vašeho typu jednat? Já jsem český důchodce, mám i český důchod. Neběhám po náměstí a neřvu, že chci důchod jako mají v Lichenštejnsku... Tak poděkujte a už, proboha, běžte!
Děkuji a za chvíli poběžím.
MUDr. Pavel Vávra
mim
Pane doktore chci Vás jenom podpořit, obdivuji Vaši toleranci k některým diskutujícím. Lidi jsou moc zmasírování médii než aby chápaly...
Já se na nikoho nezlobím, břímě nedávné totality na někom leží více, na někom méně. Je třeba se ale narovnat a zvednout hlavu, nikdo jiný to za nás neudělá !
MUDr. Pavel Vávra
Renata P
Nesmirne si Vas vazim a stojim na Vasi strane! Jak mohou obcane CR podporit lekare a vyjadrit nesouhlas s ministrem zdravotnictvi atd. Nejsem lekar, ale i ja zvazuji svobodny odchod z CR.
Děkujeme za podporu, v záplavě urážek to potěší :)
MUDr. Pavel Vávra
Jarda
Co je vyhrožování? To, že Vám řeknou pokud výpověď nestáhnete do 20 dní, tak budu na Vaše místo hledat náhradu? Co máme dělat my ostatní - my jsme také platově podhodnocený!!! Nemáme vyděračský potencial a i kdybychom ho měli - máme svědomí a za rukojmí bychom si nemocné nikdy nebrali.
Jsme v demokracii, hledejte si lepší místo, nikdo jiný to za Vás neudělá a Váš zaměstnavatel Vám peníze dobrovolně také nikdy nepřidá.
MUDr. Pavel Vávra
rudastraka
dobry den, pisete se na nizke ohodnocovani lekaru upozornujete uz od roku 1995 jakou formou jste na to upozornovali? snazili jste se nekdy resit formu prescasu tak, ze by jste hromadne prescasy vypovedeli? jake natlakove akce jste delali pro zvyseni ohodnoceni lekaru za vlady cssd?
Jan Hubáček
Mám na Vás malou otázku. Možná hloupou nevím. Ale řekněte mi, proč porovnáváte pořád platy se západem? Copa němci či jiní doktoři ze západu žijí v Česku? Pokud vím tak německý doktor žije v Německu a ne u nás, takže tam platí bydlení v eurech a i další jiné náklady má v eurech. Nebo se snad mýlím?
Náš plat neporovnáváme jen se západem, ale také s ČR. Mimochodem kominík Vám vymete komín za 500 ,-Kč, bude mu to trvat asi 30 min. Lékař Vám komín nevymete, ale ošetří Vás a dostane za 100 Kč/ hod. Kladu si otázku - je to v pořádku ?
MUDr. Pavel Vávra
Luke
Dobry den, proc radsi nebojujete za prolomeni tohoto naseho zdravotnickeho socialismu? Kdyby vsichni lekari pracovali v soukromych nemocnicich, pak by dostavali ferovy trzni plat, presne podle toho, jak jsou spolecnosti uzitecni. Takhle vypadate jako obycejni odborari, kteri jen skemraji o vice penez ze statniho (kde bohuzel nic neni).
Nejsem odborář, jsem odbojář :) Jinak souhlas.
MUDr. Pavel Vávra
Jandys
Dobrý den.Plně Vás všechny podporuji!Velmi mě mrzí přístup politiků a médií k této,tak zásadní věci.Podstata této akce se díky dezinformacím občanů ČR obrátila proti Vám. O to je horší zjištění,že se lidé ještě nenaučili mít svůj názor a hlubší zájem o dané věci.Přeji Vám všem úspěch a pevné nervy!!!
Děkujeme !!! Je to boj za občanskou společnost, proti diktátu a korupci politiků.
MUDr. Pavel Vávra
Pamětník starých dobrých časů
Všimli jste si u vás v nemocnicích, že tu máme kapitalismus a nikoliv socialismus? Vy evidentně čekáte, že vy si vyberete, čím se budete chtít živit, vy si vyberete, kolik za to budete brát a stát ať se o vás postará. Vězte, není tomu tak. Máme kapitalismus. Pokud nejste s výší platu spokojen, zkuste své schopnosti nabídnout jinde. Pokud Vám jinde přidají, tím líp, pokud ne, evidentně nemáte takovou hodnotu na trhu práce, jakou myslíte. A pokud Vám v oboru víc nedají, můžete jít dělat cokoliv jiného. Nikdo vás doktořinu dělat nenutí. Je to poměrně jednoduché a platí to pro všechny profese. Proč zrovna doktoři by měli být výjimkou a natahovat ruku jak za socializmu "státe, postarej se o nás"?
Ano máme kapitalismus, že jeho principy došly i lékařům vadí už i prezidentu Klausovi :)
MUDr. Pavel Vávra
ivana
držím vám palce, chtěla bych, aby mě ošetřovali lékaři, kteří ještě vnímají můj problém, ne ti, kteří díky množství přesčasů padají únavou.
Ano, za posledních 9 dnů jsem měl 4 služby, naposledy jsem spal 3,5 hod, pak jsem musel být skoro celý den v práci. Byl jsem nebezpečný pro své pacienty, ale to nikdo z laiků asi nepochopí ...
MUDr. Pavel Vávra
Pavel Poštulka
Nemám otázku, jen chci vyjádřit podporu a obdiv. Sám jsem poděkoval a odešel z nemocnice před 15ti lety a jsem nyní soukromý lékař. Vydržte!!
My chceme vydržet v nemocnicích :)
MUDr. Pavel Vávra
Zdravý pacient
Dobrý den, již přes 20 let platím zdravotní pojištění a až na malá ošetření jsem vás nepotřeboval a přesto nebrblám že jste mně vyšli šíleně drahe. A teď dotaz, co jste vy sám ve spolupráci s vedením vaší nemocnice udělal,aby u vás byla lékařská služba efektivnější a ošetřili ste stejný počet pacientů na jednoho lékaře jak je to v ostatních zemích EU? Děkuji
Naše zdravotnictví je nohem efektivnější než na západě, protože jinak by za tak malé "vstupy" a s nízkým počtem lékařů nemohlo vůbec fungovat !!
MUDr. Pavel Vávra
lékař
Dobrý den, pane doktore, jak byste charakterizoval postoj Leoše Hegera a vlády k problému?
Bod mrazu, nula, stupor.
MUDr. Pavel Vávra
rudastraka
dobry den, proc se odchody lekaru tykaji hlavne nemocnic spravovanych kraji, tedy rizenymi politiky z CSSD?
Veškeré kraje mají hejtmany z ČSSD, není v tom nic politického.
MUDr. Pavel Vávra
jarous
Nezdá se Vám kampaň naivní ? Politici Vás nepotřebujou. Mají své doktory ve svých drahých klinikách. Ti jim neodejdou. A normální občan je nezajímá. Naopak jim řešíte problém s velkým množstvím důchodců a nemocných. Takhle vymřou dřív a odlehčí se státní rozpočet, takže jim vlastně nahráváte.
Doufám, že občanům brzy dojde s těmito politiky trpělivost. Doufám, že brzy!!
MUDr. Pavel Vávra
Karel Bylina
Dobrý den pane doktore, všiml jste si, že se v novinách začly objevovat inzeráty, že přijmou lékaře ?? Už zvedly jackpot ? Ty inzeráty přece musí stát hodně peněz, nebylo by lepší, aby se ty platy zvedly než dávat inzeráty, vymýšlet krizové scénáře ? Nakonec na tom vydělají jenom noviny, mají o čem psát a nemocnice tam pak budou platit inzeráty, že hledaj lékaře.
Také si myslím, inzerát v celostátním deníku např. stojí tolik jako plat lékaře na několik měsíců
MUDr. Pavel Vávra
Jan
Dobrý den, myslím si, že pokud se chceme zařadit s platy našich doktorů po bok evropských států, s čímž v jistém úhlu pohledu považuji za správné, jelikož naši lékaři a péče je, dle mého názoru, lepší než v zahraničí, ale aby na to byli peníze je potřeba se zařadit i s příjmovou složkou zdravotnictví a tím mám namysli účast pacientů. Např. v Rakousku se platí za rovnátka 2000€. Je tedy toto opravdu co chceme? Nehledě na případnou úspěšnost této kampaně a odstartování rostoucích platů i v jiných odvětví, což bude mít za následek zvýšení inflace a snížení konkurenceschopnosti České republiky celkově.
Prostředky na zvýšení platů máme přímo v rozpočtu zdravotnictví, tudíž do oběhu půjdou stále tytéž peníze, ale utracené za něco jiného. Chceme omezit tunelování a korupci ve zdravotnictví, nákupy předražené techniky apod, nepřicházíme s nataženou rukou a slovy "dej ..."
MUDr. Pavel Vávra
Jan Kotek
Drzim vam palce. Tady v Anglii je dobre :-)
Věříme ! Tady se na to teprve chystáme :)
MUDr. Pavel Vávra
Roman Brazdila
Dobry den. Jakou roli v akci DO hraji odbory? Media to prezentuji jako akci levicovych odboraru.. Mam pocit, ze vypoved nepodavaji pouze lekari-odborari.. Nebo se mylim?
Výpověď podávájí všichni, není důležité, jestli jsou v odborech nebo ne. Všichni jsme lékaři a máme společné problémy.
MUDr. Pavel Vávra
Michal
Drzim Vam palce. Nepovazuji Vas za vyderace, naopak. Domvnivam se, ze forma protestu je adekvatni a nic nedejte na ty, co si stezuji, a ze si berete rukojmi ( se svedomim to nema co delat ) atd... V tomhle state nikdo nic neresi dokud mu netece do bot. Pokud ustoupite od protestu i od vypovedi, tak zradite akorat svoji myslenku a podobnou sanci uz nikdy mit nebudete! On si stezovat umi kazdy (a sam jako statni zamestnanec vim, o cem mluvim) - ale odvahu s tim neco udelat a nebat se hnout zadnici umi malokdo. K otazce: jsou dle vaseho nazoru media objektivni, nebo vnimate u nekterych zmenu postoju, at na tu ci tu stranu?
Média jsou objektivní podle toho, jak se jim to hodí :) Jinak vkládám příspěvek z dnešních HN, není třeba komentáře: Ve sněmovně vystaví českým politikům, byznysmenům a úředníkům nelichotivé vysvědčení. "Sice máte zdroje na to, abyste byli na úrovni Norska, ale vaše instituce jsou podobné spíše Senegalu," říká v rozhovoru pro HN tento profesor z kalifornské Claremont University.
MUDr. Pavel Vávra
Karel Bylina
Dobrý den pane doktore, všiml jste si, že se v novinách začly objevovat inzeráty, že přijmou lékaře ?? Už zvedly jackpot ? Ty inzeráty přece musí stát hodně peněz, nebylo by lepší, aby se ty platy zvedly než dávat inzeráty, vymýšlet krizové scénáře ? Nakonec na tom vydělají jenom noviny, mají o čem psát a nemocnice tam pak budou platit inzeráty, že hledaj lékaře.
Neúspěšná inzerce při hledání neurologa v jisté nemocnici stála údajně 200 tis Kč. To je má odpověď :)
MUDr. Pavel Vávra
Martin
drzim palce Vsem lekarum kteri se k akci pripojili, je dobre ze se v cesku opravdu nekdo snazi s korupci neco delat v takovem meritku. Pokud vlada nepodnika kroky, ktere jsou rekl bych jednodusi nez kdyby museli celou vec hodnotit sami, pak je asi potreba na korupci samostatne upozornit.
Také si myslím, ale to víte ... chytrému napověz ... :)
MUDr. Pavel Vávra
HNF
Reknete mi, kolika "procentni" byl uvazek ktery jste vypovedel, a jake mate dalsi uvazky a soukrome praxe. A napiste sem co rekl vas sef kdyz jste za nim pred podanim vypovedi zasel a rekl si o pridani - to jste prece udelal, ne ?
"Šéf" mi žádné peníze přidat nemůže, protože žádné další nemá, i on má velmi nízký plat vzhledem k postu,k terý zastupuje, pen ! K výši mých úvazků ... ten dominantní je samozřejmě nemocniční, ale jinak Vám do toho nic není.
MUDr. Pavel Vávra
Marek
Chtěl bych se zeptat, jak si vysvětlujete skutečnost, že 5 odborářských předáků pracujících v nemocnicích, kteří propagovali akci "Děkujeme, odcházíme" a lékaře přesvědčovali k odchodu, tak sami výpověď nepodali. Podle nejmenovaného deníku jde o 5 odborářských předáků ze 30 oslovených nemocnic. Děkuji za odpověď.
To nevím, nedovedu odpovědět. Mělo ale asi jiné důvody, než ty, které by jste hledal - jako zbabělost etc...
MUDr. Pavel Vávra
Michael
Nemyslíte, že by lékař, který vystuduje v systému bezplatného školství, měl při využití vzdělání v jíné zemi své společnosti vrátit náklady na vzdělání? A dají se srovnávat platy lékařů u nás a v zemi, kde si na vzdělání musím vzít hypotéku a mám na výkon profese vysoké náklady ? Jste pro zavedení školného pro lékaře a následné vysoké platy?
1. Nemyslím 2. Nedají 3. Ano
MUDr. Pavel Vávra
pavel
dobry den, nepripada Vam, ze mohl byt zvolen jiny nazev akce? treba "Vratim se, az bude poradek a na to si pockam doma" :) to vas porad bavi odpovidat jestli mate mista v zahranici a jestli umite nemecky? nepripada vam, ze se z toho stal medialni boj? jak je mozne, ze jsou v mediich kontinualne uvadeny nepravdy? a prostor davan zejmena "provladnim" nazorum? budou si lekari jeste nekdy v teto zemi kupovat noviny nebo chodit k volbam? pavel
Je to mediální boj a hlavně boj politiků, kteří si díky D-O začnou mezi sebou vyřizovat účty, na což doplatíme my všichni, lékaři i pacienti.
MUDr. Pavel Vávra
Jana
Pane, doktore, pokud pracujete ve státní nemocnici, jste státní zaměstnanec. A snad víte, že Vašim kolegům, tj, státním zaměstnancům - policistům, hasičům, úředníkům - klesl od 1.1. plat o 10 % . Také nejsou spokojení, nevyvádějí ale tak, jako vy, nevydírají !! Řada z nich je ráda, že nepřišla o práci - také se propouštěno ! Každý by chtěl lepší plat, vy ho chcete ale na úkor ostatních obyvatel !! Možná byste zatleskali Kalouskovi, kdyby pro změnu zavedl "Bílou daň"! - ve prospěch vašich mzdových požadavků, že !!??
Paní, nechceme "bílou" daň, chceme jen, aby se v resortu zdravotnictví začaly peníze používat efektivně, aby se přestalo krást a takto ušetřené prostředky byly využity na platy lékařů a sester. Od občanů žádné peníze nechceme, ani od Vás.
MUDr. Pavel Vávra
Vendy
Nemám dotaz, jen bych ráda vyjádřila podporu lékařům, kteří pracují za naprosto neadekvátních podmínek. Nařčení, že je tato akce vyděračstvím, je směšné. Je to potřeba. Všem lékařům, kteří se připojili přeji, aby vydrželi a nenechali se zastrašit.
Děkujeme.
MUDr. Pavel Vávra
tomas
Dobry den, mame v sirsi rodine nekolik lekaru, chapu Vas postoj, ale taky dobre vim ze ikdybych chtel nemuzu oficialne priplatit za lepsi peci, kdyz nekdo potrebuje vsasnou lecbu, operaci, bez uplatku to nejde apod.Nastoupil jste do skoly s vidinou prace v systemu jaky je a urcite jste myslel ze se zmeni. Bohuzel zhusta jste to Vy lekari, nebo aspon Vaseho razeni, kteri jsou proti jakymkoliv zmenam. Ale to jal vyuzivate svuj potencial k vydirani je nehorazne a ztratil jsem celkem dobre mineni o inteligenci lekaru. Napiste me cislo konta, prispeji Vam na cestu, snad si v zahranici uvedomite jaka to je drina a ze se tam musi makat dvakrat vic a nejake vykriky do tmy jako predvadite ted tady se tam vubec ale vubec nenosi. Stastnou cestu.
Když chcete, tak proč ne, já to pak přepošlu na konto "Pomozte dětem", takže Tomasi č.ú. 169785501/0300
MUDr. Pavel Vávra
Adolf
Kazdny soudny clovek vam drzi palce a vi, ze cinite dobre. Jen se nenechte zastrasit od komunistu a estebaku kteri v cele s hradnim vykradli a prohospodarili republiku. To co ted cini, je pouze odvraceni pozornosti nekam jinam.
Souhlasím, ale my se nedáme :)
MUDr. Pavel Vávra
Adam
Co budete dělat, když ministerstvo zdravotnictví vyhlásí 1.3. mobilizaci praktických lékařů a ambulantních specialistů a nechá je operovat, rodit a léčit infarkty a mozkové příhody?
Pošlu panu mistrovi zubní kartáček a mýdlo, protože půjde asi brzo do vězení.
MUDr. Pavel Vávra
Host
Obdivuji Vaši trpělivost a držím palce
:)
MUDr. Pavel Vávra
lékařka
proč se v médiích víc neprezentují názory autorit v medicíne- prof. Pafko, prof. Černý atd atd, o některé autority se předce můžeme opřít, ustojí to. Jejich texty čtu jen na medical tribune nebo na facebooku, škoda
Musíme se ptát těch novinářů, asi se to prostě nehodí do jejich konceptu, že by někdo renomovaný a uznávaný mohl nesouhlasit s vládní propagandou
MUDr. Pavel Vávra
Jan
Ve vsech diskuzich na toto tema je jen slyset zavistive a neprejici kejhani tupych ceskych vlastencu koordinovany byvalymi komunisty a estebaky...nedejte se.
Nedáme :)
MUDr. Pavel Vávra
lékařka
na facebooku taky proběhla informace, že pro vládu jsme teroristé a tak se k nám budou i chovat. Víte o tom něco?
To je vtipné označení ... obávám se, jestli nedošlo k překlepu a nemělo tam být "budoucí traktoristé" :)
MUDr. Pavel Vávra
rudastraka
dobry den pane doktore, proc jste mi neodpovedel na tento dotaz?? dobry den, pisete se na nizke ohodnocovani lekaru upozornujete uz od roku 1995 jakou formou jste na to upozornovali? snazili jste se nekdy resit formu prescasu tak, ze by jste hromadne prescasy vypovedeli? jake natlakove akce jste delali pro zvyseni ohodnoceni lekaru za vlady cssd?
Je to na dlouho rudá strako, nestíhám to :)
MUDr. Pavel Vávra
Jaroslav Grodl
Pavle, držím Vám v Novém Městě palce a doufám, že vydržíte, protože jinak to do další změny poměrů bude trvat dalších 20 let.
Ahoj Jardo, díky za podporu, mám stejný názor. Při neúspěchu by se asi urychlila emigrace všech slušných lidí z ČR.
MUDr. Pavel Vávra
František Branný
Pane doktore, děkuji za Vaši odpověď neodpověď, pozitivní list vnímám především mimimálně jako nástroj ovlivňování,nicméně, odmítl jste Vy nebo jiný odcházející kolega předepsat lék uvedený na pozitivním listu s tím, že mu chcete či můžete předepsat lék podobný, ale levnější a na pozitivním listu neuvedený?
U nás nemáme pozitivní listy, snažím se být hodně racionální v preksripci, léky pokud možno neměním, zvažuji nad použitím ATB, infusí, chovám se max. hospodárně.
MUDr. Pavel Vávra
Veronika S
Pana doktore, moc obdivuji s jakým nasazením se snažíte bojovat za lékaře. Držím palce, ať máte ještě dost sil. Je trochu únavné, vysvětlovat lidem neustále, jaká je realita, a za co vlastně lékaři bojují. Asi si málokdo uvědomí, že pokud takové množství lékařů sáhlo k tomuto kroku, je opravdu něco v nepořádku. 4000 lékařů ve výpovědi je, troufám si říct, něco méně než polovina nemocničních lékařů. 100 Kč na hodinu pro lékaře je opravdu zoufalství, vždyť se musí pomalu stydět, když za tuto cenu pracuje a k tomu služby 100 i více hodin měsíčně, aby měl alospoň trochu slušný plat. To není život. Bojujte!! Jsem strašně zklamaná postojem MZ a vlády, jim nejde o vzdělané lidi, kteří jsou pro tuto zemi jedni z nejdůležitějších? Je to moc smutné, co nám tu předvádějí. Ale věřím, že si uvědomují vážnost situace a nenechají to dojít tak daleko, aby rozvrátili české zdravotnictví - oni jsou ti, kdo ho rozvracejí, ne vy! Hodně štěstí!
Děkujeme, je to náročné, chodím normálně do práce, sloužím, nespím, ale nelituji a neměnil bych !!!
MUDr. Pavel Vávra
Petr
Dobrý den, nemohu se smířit s tím, že by měl mladý lékař bez atestací nastoupit za 35 000 hrubého, zdá se mi to velmi zvláštní. Přiznejme si, takto mladý lékař je bez potřebných zkušeností a jeho hodnota v té době je minimální. Přeci se nikdo nepozastavuje nad tím, že advokátní koncipient pracuje za 15 000 hrubého. Na vyšší příjmy dosáhne až s praxí (nebo taky nikdy nedosáhne, je-li neschopný). Proč by tento model neměl fungovat i mezi lékaři? Všichni dobře víme, že schopný lékař nestávkuje, protože je zaplacen adekvátně...
O tom všem se chceme bavit s ministrem, bohužel nedostali jsme příležitost. Souhlasím s Vámi.
MUDr. Pavel Vávra
Honza H.
Dobrý den, rád bych se zeptal: Mám příbuznou lékařku, která na základě vašich apelů podala výpověď. Má malé dítě, takže nemůže odejít do zahraničí. Pokud váš protest neuspěje a ona přijde o místo, postaráte se o ní?
Pokud myslíte, že by to bylo správné, tak ano. Jen mám malou prosbu, najdete mi také někoho, kdo se postará o mě ? Jinak založili jsme konto, ze kterého jsme připraveni podpořit lékaře, kteří by se dostali díky výpovědi do hmotné nouze.
MUDr. Pavel Vávra
Martin
Přejete slušný výdělek i jiným profesím? Jste připraven chodit pěšky, nebo žít bez elektřiny, až dopravci a energetici udělají to samé co vy?
Přeji všem lidem vše dobré, nejsem závistivý.
MUDr. Pavel Vávra
P. Bindas
Je vůbec možné najít způsob jak pravdivě informovat veřejnost co hrozí 1.3. v nemocnicích pokud se vláda s náma nedohodne? Představitelé krajů, nemocnic a ministerstva situaci velmi zlehčují. Zřejmě jenom zdravotníci si umí představit co nastane. Např. v MS kraji - kde se bude rodit, ležet s infarktem atd. ? Ve FN Ostrava asi těžko, takový nápor nezvládnou i když to deklarují, to prostě nejde, ani RZP to nezajistí.
To jsou informace, které nikdo rád neslyší, takže se o nich zatím neinformuje "na plno", ale krize tu je a vážná !!
MUDr. Pavel Vávra
robbie
Dobrý den, postrádám v médiích názory studentů medicíny na celou akci D-O. Máte zprávy o tom, jaká je podpora od studentů LF? Děkuji!
Obraťte se na mediky, většina z nich naši akci podporuje.
MUDr. Pavel Vávra
Jaromir Farulewski
Ve zdravotnictví se obludně krade. Kdyby páni doktoři nebrali bokem peníze za každou věc, kterou do špitálu nebo ordinace pořídí, mohli by být lékaři placeni královsky. Ale oni si to rozkradou! Tedy ti co jsou u lizu. Proč neútočíte na ně?
Ano, krade se a na tento nešvar zlodějen ve velkém od začátku kampaně upozorňujeme ! To je bolest zdravotnictví, kterou chceme vyléčit !!!
MUDr. Pavel Vávra
David Roza
Vaše odpověď na dotaz : "Jsme v demokracii, hledejte si lepší místo, nikdo jiný to za Vás neudělá a Váš zaměstnavatel Vám peníze dobrovolně také nikdy nepřidá." Můj dotaz : Když jsou lékaři tak podhodnocení proč si tedy nechovají ekonomicky a nehledají lepší místo ?
Hledají, hledají a podali výpověď z těch stávajících :)
MUDr. Pavel Vávra
Zdravý pacient
Když se nikdo neptá, zeptám se ještě na jednu věc. Kde si myslíte, že "stát" vezme na další zvyšování cen zdravotnických služeb. I v obchodě si koupím jen to na co mám, jinak se dostanu do dluhů a v dlouhodobém horizontu mně čeká exekuce. V žádném jiném oboru si poskytovatelé služeb nemohou dovolit nabízet služby dražší a luxusnější než jaké prodají.
Už jsem odpověděl, peníze na platy jsou už v systému, nyní utíkají tunelováním a korupcí.
MUDr. Pavel Vávra
Patrik Rakoncaj
Pane doktore, jak je to s těmi penězi u lékařů? Proč se v médiích objevuje, že doktoři mají plat přes 50.000 Kč? Moje dcera je v nemocnici 15 let, má dvě atestace a na výplatní pásce má 24.680 Kč. Proč médiím neříkáte skutečná čísla?
My médiím skutečná čísla říkáme, ale podívejme se na to realisticky. Lékař jako "vyděrač" vypadá lépe s příjmem 50 tis měsíčně, než se skutečným platem ... :(
MUDr. Pavel Vávra
Petr
Ich sprechce Deutsch. Tak potom je mi jasné, proč Váš do Německa nevezmou :-). Navíc otázka byla položena obecně na ty, co výpověď podali jako na skupinu. Můj známý doktor (ne, není ve výpovědi :-) mi sám říkal, že uchytit se v cizině reálně může tak 5-10%.
aha překlep .. :) píšu rychle a mám hypoglykémii, pardon, to je dobrý trapas :)))
MUDr. Pavel Vávra
Pane
Pane doktore, vyzkoušel jste si už i jinou práci než práci doktora? Máte představu o práci běžných lidí v soukromých firmách?
ano, několik let jsem pracoval mimo obor a dokonce i v zahraničí.
MUDr. Pavel Vávra
Skeptik
Proč - pokud jste v ČR nespokojen (a máte odpovídající znalosti a schopnosti) - jste si prostě nenašel místo v zahraničí a neodešel - jako spousta Vašich kolegů ?? Nemyslíte, že na současném stavu zdravotnictví má nemalý podíl i to, že tento stav části lékařů ( neodhaduji si posuzovat její velikost ) prostě vyhovuje ?? Nebylo by fér si udělat nejdříve pořádek sami mezi sebou ??
Omlouvám se Vám tedy za moji trpělivost, že jsem doufal a čekal změny i u nás ... Ano, chyba je asi na naší straně, tento protest měl vzniknout mnohem dříve, protože jinak by tento "status quo" nepřišel všem jako notrmální a dobře fungující
MUDr. Pavel Vávra
sympatizant
Dobrý den pane doktore, má otázku, na stránkách ČLK jsem se dočetl o návrhu zdravotnické reformy. Předložil někdo již tento návrh např. panu ministru Hegerovi ?
Ano, dr. Kubek za ČLK
MUDr. Pavel Vávra
Tereza Nehy
Vydržte!!!!!!ja myslim, že to vyjde:-)
Díky :) za podporu !
MUDr. Pavel Vávra
Ales Zdarek
Dobry den. Jake jste mel znamky na stredni skole? Evidentne mate problem s i/y. Mohu se zeptat - kdyz date vypoved, proc by melo byt nespravne nabidnout zvyseni platu, pokud zustanete, nebo naopak veta, uz se nevracejte nebudu mit o vas jako zamestnavatel zajem, protoze jste nespolehlivy / dal jste vypoved. Proc by toto melo byt problemem?
Promiňte, že se snažím psát rychle, známky jsem měl slušné, z ČJ tuším za 2
MUDr. Pavel Vávra
WRC
Vážený pane doktore, nejdříve splaťte státu peníze za Vaše studia a pak klidně odejděte:-)
Já jsem ji dávno splatil, pane, svým nízkým platem za posledních 10 let.
MUDr. Pavel Vávra
Hudy Graben
Média uvádějí, že lékaři požadují základní plat 70 tisíc korun. Nepřijde vám to v českých podmínkách přehnané? Dovedu si představit, kdyby takový plat měl špičkový neurochirurg? Ale proč všichni lékaři?
Pokud Vám nepřijde přehnané platit v autoservisu minimálně 400- Kč hod a právníkovi 500,- Kč hod tak je všechno v pořádku ?
MUDr. Pavel Vávra
NB
Co předpokládáte že budou ty slibované tisícovky doktorů dělat po odchodu z nemocnic? a) odejdou do Německa a Rakouska kde na ně čekají s otevřenou náručí, okamžitě budou mít vyšší příjmy a to i vzhledem k vyšším nákladům na živobytí. A také lepší pozice a zacházení, protože to přeci budou ti čeští machři co na ně v Německu už všechny místní špitály čekají. b) půjdou doplňovat zboží do supermarketu, zahodí tak téměř nenávratně svojí odbornost, ztratí praxi a až se vytáhnou ty peníze co jim soudruh stát odpírá, tak se slavnostně vrátí na o 50%-200% vyšší platy a všichni jim budou tleskat c) budou na podpoře Díky
Už jsem odpověděl dříve.
MUDr. Pavel Vávra
Jan
Dobrý den,jaký máte názor na to, že na lékařských fakultách studuje převážná část studentů ze Slovenska, kteří po ukončení studia odcházejí z ČR
Je to na základě mezivládní dohody, vzhledem k náročnosti studia a nízkému ohodnocení po absolutoriu o studeium Češi asi nemají zájem, stejně jako v západní Evropě. Proto koneckonců chybějí lékaři všude ..
MUDr. Pavel Vávra
Pepcik
Chcete dosáhnout zvýšení platů - pokud nemocnice jednotlivci zvýší plat, bere te to jako uplácení. Pokud nemocnice nechá lékaře odejít s tím, že stejně práci nesežene, takže půjde dělat lékaře do jiné nemocnice a lékaři se jen "protočí" říkáte že jde o vydírání. Je podle Vás správné, že původně rozumná akce se zvrátila na akci, kde mají lékaři finančně absurdní požadavky a všechny problémy jsou řešeny přes média?
Vydírání říkám, pane Pepciku, úplně něčemu jinému. To co popisujete je přirozený proces, ale mohu Vás ujistit, že se tentokrát lékaři jen tak neprotočí :)
MUDr. Pavel Vávra
Honza H.
Opakuji jeden dotaz, na který jste neodpověděl - odpověď mě taky zajímá: Dobrý den, nějak nechápu, co bude následovat po 1.březnu. Že by 7000 lékařů odešlo do zahraničí, to se mi zdá absurdní. Už z jazykových důvodů. Neumím si představit, že všichni umí hovorově německy, nebo anglicky. O latině nemluvě. Takže co ti, kteří neumí? Půjdou zpět do nemocnic, nebo si otevřou soukromé praxe?
Půjdeme na Úřad práce, kolego, někteří do zahraničí, někteří pojedou na dovolenou. Musíte se ptát konkrétně !
MUDr. Pavel Vávra
Petr
Dobrý den, jdu taky vyjádřit podporu a smeknout. Určitě byste neměli táhnout, jak tady nadhazují někteří diskutující. Nicméně mne zajímá, setkáváte se s podporu od pacientů přímo v práci, a nebo z opačným? Či to je před doktorem mazání medu a jak se zavřou dveře, tak pomluvy? Skutečně by mne zajímalo, jak přímo dodtčená část populace na tuto akci reaguje.
Já jsem od pacientů dostal vždy podporu, nejsem naivní, abych si nemyslel, že to mohla být někdy i přetvářka
MUDr. Pavel Vávra
Karton
Dobrý den, nemyslíte si, že akce "Děkujeme odcházíme" je výzvou vládě, aby privatizovala nemocnice,z kterých odcházejí lékaři kvůli nevyhovujícím podmínkám? U privatizovaných nemocnic totiž žádné odchpdy nejsou hlášeny a podle mých zkušeností nejsou horší než ty státní a krajské. Potvrzuje se známý fakt, že stát je špatný hospodář. Problém je v tom, že kraje řídí hejtmani ČSSD a ti privatizaci nemocnic zarazili.
Tak úplně nesouhlasím ... prostředky Krajů nemohou v žádném případě saturovat chybějící prostředky v jednotlivých nemocnicích ! Je nutná systémová změna a omezení korupce.
MUDr. Pavel Vávra
Vojta Hašek
Pane doktore, proč u nás se volí vždy to nejdražší řešení, máme drahé dálnice, drahé stavby a teď necháme odejít lékaře,abychom je pak sháněli za levnějc ? Proč se jim nechce přidat ? Na co čekají ?
Tuto otázku si také kladu ..
MUDr. Pavel Vávra
martina
Pane doktore, plně akci D-O podporuji. Jsem zklamaná přístupem médií, která zásadně zveřejňují názory proti akci. Co byste řekl akci naruby - tedy že by se platy v ČR porovnaly podle současných příjmů nemocničních lékařů a ostatním (vláda, poslanci, soukromí lékaři apod.) by se snížily v patřičném poměru? Podle mých informací má řada sester v nemocnicích (zejména velkých) platy vyšší než jsou platy atestovaných lékařů. Podle mého názoru má mít atestovaný lékař zhruba 2x-3x vyšší plat než spec. sestra, ale v tabulce tomu tak není. Splnilo by to vaše požadavky? Základní plat sestry dle tabulek 14720-26080, plat lékaře 18790-33240 Kč), rozdíl mezi atest. a neatestovaným lékařem 5 tisíc Kč.....
Máte pravdu, asi 2 roky po nástupu do nemocnice jsem měl plat nižší jako staniční sestra. Porovnání platů s politiky by bylo zajímavé, ale stejně známe výsledek :)
MUDr. Pavel Vávra
Kajman
Zdravotnictví je financováno odvody 13,5 procenta z hrubého platu od všech zamestnacu v ostatních odvětvích.Je to sazba obvyklá i v zapadni časti Evropy.Takže na vaše platy se bude vybírat více,až bude také v ostatních odvětvích evropsky průměr platu.
Podíl HDP na zdravotnictví je v ČR cca 6,9% ... v západní Evropě cca 9-10%. Úrověň medicíny, používané léky a technologie srovnatelné, jak jen to je možné ??? Protože je zde podhodnocený personál !!!
MUDr. Pavel Vávra
Martin
Volil jste ČSSD?
Ne
MUDr. Pavel Vávra
ekonom
Dobrý den, Pane doktore, vy si pletete pojem plat a platbu za služby. Vy dostanete 100 kč za hodinu (samozřejmě je to ostudně málo) i když jen sedíte ve své kanceláři a vzděláváte se,anebo když právě ležíte na lůžku při noční službě. Sdělíte lidem i kolik účtuje vaše nemocnice za hodinu ošetření? Děkuji
Myslím, že platba za služby převyšuje 5-10 násobně náš plat lékařů
MUDr. Pavel Vávra
Radek Petrů
Dobrý den, má otázka bude směřovat k budoucímu zaměstnání lékařů, kteří se chystají odejít.Kde se po výpovědi uplatní? Podle mě není možné aby všichni odešli do sousedního Německa nebo do soukromého sektoru. Podle mě by muselo být velké procento lékařů nezaměstnaných a tomu nechci věřit. Není to tak, že dosti z nich má přislíben možný opětovný návrat na svoji bývalou pozici? Děkuji a podporuji Vás
Nido žádný příslib nemá a ani o něj nestojíme. My se na svá původní místa rozhodně nebudeme vracet za stávajících podmínek, potom by protest neměl vůbec žádný smysl. To, jak se kdo rozhodne, kam povede jeho osud, záleží už na daném jednotlivci.
MUDr. Pavel Vávra
WRC
Mám takový pocit, že ten Váš "nízký" plat bude tak 50 klacků:-)))
Podle computeru NE
MUDr. Pavel Vávra
Pavel N.
Dobrý den, prazradíte nám svůj průměrný měsíční plat včetně služeb a příslužeb?
Hrubý plat v nemocnic v úvazku 1,0 odpovívá tabulce ...tj. 26600 Kč hrubého.
MUDr. Pavel Vávra
katka
Moc Vám držím palce,manžel je sám lekár a viem čo táto práca obnáša.myslím,že pre 2.atestovaného lekára 130kč hrubého/hod.je výsmech vzdelaniu a zidpovednosti lekárskej práce.Hnevá ma,že občania tejto krajiny nevedia a nechcu pochopit,že lekári neberu pacientov ako rukojemníkov a vobec niesu vydierači..pekný den praje Katka
Díky Katko, přesvědčit veřejnost trvá vždy trošku delší dobu. Dejme jí šanci.
MUDr. Pavel Vávra
Marek
Ještě bych měl na Vás jednu otázku. Tiskem proběhla zpráva, že LOK vytváří fond pro nezaměstnané lékáře, do kterého mohou přispívat (dobrovolně) zaměstnaní lékaři a veřejnost. Smyslem fondu je pomáhat nezaměstnaným lékařům z akce "Děkujeme, odcházíme" po finančně stránce. Avšak o konečném přerozdělování peněz z tohoto fondu bylo představiteli LOK řečeno, že je to interní záležitost. To je myšleno vážně? Přijde vám reálné, že ostatní budou chtít přispívat na kolegy a lékaře, kteří podali výpoveď, kvůli své nespokojenosti a nechali ostatní ve štichu?
Přispívání je zcela dobrovolné. Rozdělování prostředků bude závislé na konkrétní situaci dotyčného, nechte to, Marku, na nás. Děkuji ale za zájem o problematiku.
MUDr. Pavel Vávra
Martin
Budete takto usilovně bojovat i za zvýšení úrovně lékařské péče? A za větší odpovědnost lékařů, tak jak je to na západ od nás běžné... nebo chcete jen žápadní platy? A prosím neříkejte, že péče u nás je dobrá, mám dost špatné osobní zkušenosti.
Ano, chtěl bych, aby se zvýšila i úroveň zdravotní péče.
MUDr. Pavel Vávra
Karton
Dobrý den, nemyslíte si, že akce "Děkujeme odejděte" je spíše výzvou k privatizaci nemocnic, z kterých lékaři odcházejí? V soukromých nemocnicích k výpovědím nedochází, takže se tam lékaři mají zřejmě lépe, i když tyto nemocnice mají rovněž snížené poplatky od pojišťoven.
Kampaň rozhodně žádnou výzvou k privatizaci není.
MUDr. Pavel Vávra
nezaměstnaný
Pane doktore, vy ste asi v životě nebyl nezaměstnaný, jinak byste se s takovým nadhledem nevyjadřoval o tom, že půjdete na úřad práce. Až to zažijete, uvidíte ten šrumec.
No já se toho nebojím ... budu placen stejně jako bych byl v zaměstnání :)
MUDr. Pavel Vávra
J. Straka
Pane doktore. Máme naštěstí svobodnou možnost, pokud se mě zdá můj plat a podmínky práce špatné,sebrat se a jít jinam. Tak jsem to učinil i já. Takže pokud se na to cítíte nelze než vám popřát štěstí. Ale pokud děláte to co Vy a Vám podobní tak to nazývám vydíráním a doufám že vám vláda neustoupí. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud by jste se chovali k pacientům ve V. Británii nebo v Německu stejně arogantním a přehlíživým způsobem jako ve zdejších nemocnicích tak se vás zbaví během jednohoi dne.
V zahraničí je dopor např. lékařů veden daleko razantněji, doporučuji více sledovat média, např. Francie.
MUDr. Pavel Vávra
Honza
Vážený pane doktore, volba povolání je každého svobodné rozhodnutí, takže nevím proč lékaři nadávají když věděli moc dobře do čeho jdou a to již tehdy když se rozhodli co budou dělat. Medici již v prváku na koleji žehrají na své budoucí malé platy. Nebylo by lepší kdyby se překvalifikovali na kominíky?
Klasický dotaz ... ano pane, měli jsem jít dělat kominíky. Doufám, že jste s tou odpovědí spokojený, její obsah je hluboký stejně jako má odpověď.
MUDr. Pavel Vávra
Hanka
Zdravím a nedejte se. Někteří pisálci si neuvědomují, že lékaře opravdu nemůže dělat každý. Je k tomu potřeba určité IQ. Ne nadarmo se říká, že medicina je nejtěžší VŠ. A plat? Proč neuvádíte hodinový plat? Když se napíše, že lékaři berou 50 tis, málokdo za tím vidí především přesčasy. Porovnávejte hodinovou mzdu a řada lidí řekne, že za to by nedělala a je radši na ÚP.
Můj plat je asi 150 Kč/hod hrubého
MUDr. Pavel Vávra
Jarda
ptal jsem se - Co je vyhrožování? To, že Vám řeknou pokud výpověď nestáhnete do 20 dní, tak budu na Vaše místo hledat náhradu? Co máme dělat my ostatní - my jsme také platově podhodnocený!!! Nemáme vyděračský potencial a i kdybychom ho měli - máme svědomí a za rukojmí bychom si nemocné nikdy nebrali. vaše odpověď MUDr. Pavel Vávra 13:17 Jsme v demokracii, hledejte si lepší místo, nikdo jiný to za Vás neudělá a Váš zaměstnavatel Vám peníze dobrovolně také nikdy nepřidá. Ano s tím souhlasím - a proč to tak neděláte i Vy? Proč se schovávate za hromadnou výpověď a berete si jako rukojmí pacienty?
Výpověď není hromadným aktem, nýbrž aktem individuálním, nikdo se za nikoho neschovává.
MUDr. Pavel Vávra
Peter
Dobrý den, myslíte si,že ji p.Heger dobrým ministrem a věříte mu ještě
No comment
MUDr. Pavel Vávra
Petr
Děkuji za (ne)zodpovězení :) Asi blbý dotaz..
Už nevím na co jste se ptal. Zopakovat event.
MUDr. Pavel Vávra
Tomas B.
Držím Vám palce. Přijde mi, že z některých dotazů čiší závist a nebo strach?! Divím se, že se nepodívají večer na televizi kam se kutálejí peníze daňových poplatníků, a že se nespojí s vámi do protestu proti korupci, kamarádíčkování, nečinnosti, tunelování ... Myslím si také, že Vy by jste měli více vysvětlovat jak vypadají služby lékaře, jejich vzdělávání a pod. Že jsou to služby nad lidské síly, které neexistují ani u policie, u požárníků, ani v průmyslu. A uvědomit lidi o tom s jakým rizikem se setkávají, pokud se dostanou do rukou lékaře, který třeba 30 hodin nespal.
O únavě lékařů mohou mezi sebou mluvit asi zase jenom lékaři. V očích veřejnosti jsme pravděpodobně neomylné stroje ..
MUDr. Pavel Vávra
Honza H.
Letos celá země šetří (úsporný rozpočet, plošné škrty). Vláda ohlásila, že reformy (v různých odvětvích) budou zohledněny od roku 2012. Proč nejste ochotni (tak jako ostatní) počkat do příštího roku?
Nikdo s námi o konkrétních návrzích nejednal. Jinak samozřejmě, slibem nezarmoutíš ...
MUDr. Pavel Vávra
Klára B
Dobrý den, akci lékařů podporuji, sama mám doma jednoho, který 7 let po ukončení VŠ vysedává v práci do večera, nelegálně a za mizerné peníze. Zajímá mě však jedna věc. Kdo tuto akci financuje? Výpovědi se podávají hromadně přes jisté právníky a ty nejsou zadarmo. Donesl se ke mě "drb" že by snad v tomto měla mít prsty spol. AGEL. Můžete toto potvrdit nebo vyvrátit? Děkuji
No to jsem jsem ještě neslyšel, zajímavé :) Vše si platíme z vlastních příspěvků, nikdo nám nic nedal. Bohužel :)
MUDr. Pavel Vávra
Karton
Dobrý den, neměly by se nemocnice, z kterých odcházejí lékaři privatizovat< V privátník nemocnicích jsou za stejné peníze z pojišťoven zřejmě lékaři spokojenější, protože neodcházejí
Privátní nemocnice by mohly fungovat efektivně, možná to je ta správní cesta.
MUDr. Pavel Vávra
Jan Hubáček
Pane Vávro kde žijete, podpora v nezaměstnanosti je o hooooodně málo než máte teď a nesmíte si ani kačku přivydělat. Chtělo by to umět znát dnešní zákony. :)))) Už nežijem v komunismu
Pane Hubáčku, děkuji za upozornění, že nežijeme v komunismu. Přivydělávat si nechci, chci si odpočinout. Jestli za to ještě dostanu nějaké peníze, bud rád. A může to být i hoooodně málo :)
MUDr. Pavel Vávra
Nefin
Dobrý den, v několika odpovědích jste si stěžoval na nepřízeň novinářů, na druhé straně jste si najmuli agenturu na propagaci vaší věci která zaplavuje sdělovací prostředky výtvory trochu směšné kvality, nedělají vám tím medvědí službu? Nezdá se vám takový způsob prosazování svých zájmů, když útočíte na všechny strany a při každé lritice vašeho chování brečíte jak je vám ubližováno?
Novináři se často nevyjadřují korektně, výroky účelově mění, ale jiní zase odvádějjí poctivou práci, nedá se to paušalizovat. Bez PR agentury bychom nic nezvládli, protože problematice médií nerozumíme.
MUDr. Pavel Vávra
Marek
Nedá mi to a musím zareagovat na jednu Váši dřívější odpověď. "Pokud Vám nepřijde přehnané platit v autoservisu minimálně 400- Kč hod a právníkovi 500,- Kč hod tak je všechno v pořádku ?" Nechci věřit tomu, že snad uvažujete tak, že to co dáte v autoservisu a v právní kanceláři je mzda automechanika nebo právníka. Průměrná mzda automechanika je cca 160 Kč/hodinu. Průměrná mzda právníka je cca 250 Kč/hodinu.
Tak to jsem rád, že jsem dozvěděl, že i automechanik má vyšší plat jako já, děkuji. Jinak si to nemyslím, byl to jen příklad.
MUDr. Pavel Vávra
Jan Hubáček
Pane Vávro když Vám bude stačit toto tak se divím že chcete mít větší plat. "Po skončení podpůrčí doby (pět, osm nebo jedenáct měsíců) už nezaměstnaný získá jen sociální dávku ve výši životního minima, tedy necelých 3200 korun. Nevykazuje-li požadovanou aktivitu, dostane jen existenční minimum, tedy 2020 korun."
Myslím, že budu nezaměstnaný (bohužel)jen pár dnů, takže nějaké peníze asi opravdu dostanu. Skončení podpůrčí doby je věc jiná.
MUDr. Pavel Vávra
Jiří K.
Vážený pane doktore, akci D-O sleduji od samotného počátku, lépe řečeno od vzniku iniciativy mladí lékaři. Narozdíl od většiny zde diskutujících jsem toho názoru, že by vaše požadavky měly být vyslyšeny, i když se obávám z výroků ministra, že k něčemu takovému nedojde (v jednu chvíli tvrdí, že se nic neděje, pak vyhlašuje stanné právo, pak zase nabízí vyšší platy, pak mluví o teroristech). Jak si myslíte, že bude vypadat akutní lékařská péče v takovém kraji Vysočina, pokud všichni z doktorů odejdou, popřípadě pokud svoji výpověď stáhne 50% doktorů?
Kraj Vsočina bude dle mého názoru zcela bez akutní péče.
MUDr. Pavel Vávra
martina
Pane doktore, jak si představujete to navýšení platů konkrítně? Má od 12. třídy v tabulce být najednou skok a mají tam být násobky?Nebo má mít ČLK možnost stanovit tarify podobně, jako je tomu u advokátů? osobní ohodnocení by asi nic neřešilo. děkuji
To je do delší diskuze, nedá se to tak zjednodušovat. Rádi o tom budeme jednat, myslím tím konkrétní návrhy. Zatím se nic neděje.
MUDr. Pavel Vávra
ekonom
Pane doktore, pak ale musíte srovnávat jablka s jablkama. Za hodinu obsloužení v nemocnici zaplatím 150(váš hrubý plat na hodinu) x (5-10 násobek vašeho platu) tj. 750 - 1500 Kč za hodinu. Pak to nemůžete srovnávat s kominíkem on jeden komín udělá tak zs 2-3 hodiny, pokud mu nedonesete všechny komíny do jeho ordinace. Co vy na to?
Nic :) Tohle je tak téma k debatě u žlutavého moku.
MUDr. Pavel Vávra
tenerife
hodila by se mi Vase trpelivost pri uceni mikrobiologie,poradte jak to delate?:) Drzim palce,,verim ze to dokazete..
Tenhle obor mi dal zabrat :), nyní si už jen pamatuji, že alkohol desinfikuje :)
MUDr. Pavel Vávra
Michal
Dobry den, chtěl bych vyjádřit podporu akci D-O, stejně tak by to musel udělat každý, kdo by si o celé situaci sám dohledal informace. Vím, že to je s médii těžké, řeší "jen" platy, ale měly by se více zdůraznit i další body, jako systém postgraduálního vzdělávání a efektivnější hospodaření. Potom bude i větší podpora veřejnosti a tím pádem větší tlak na vládu, aby konečně začala něco řešit. Děkuji a vydržte.
Díky Michale !!
MUDr. Pavel Vávra
Dana
Dobrý den, je mi Vás upřímně líto. Myslím, že každá profese provozovaná např. v Německu je lépe ohodnocená, než v Česku. Na druhou stranu si ale z eur na koruny přepočtěte náklady na bydlení, služby a další nezbytné náležitosti. Přeci nepůjdete léčit do nějakého zapadákova, kde byste si nepomohl? Doporučuji ve volných chvílích sledovat politickou scénu i mimo resort zdravotnictví, možná budete překvapen, že na Úřadu práce nedostanete příspěvek ve výši stávajícího platu. Od 1. ledna 2011 proběhly jisté změny ve vyplácení dávek. (mimochodem nenapadlo Vás, že jste se stal pouhou součástí vyšší politické hry, která nepodporuje lékaře, ale reformu zdravotnictví?) Zdravím Vás a přeji vše dobré! Dana W.
Milá Dano, děkuji za vyjádření lítosti. Vzhledem k stavu zdravotnictví by se patřilo vyjádřit i upřímnou soustrast !
MUDr. Pavel Vávra
Nefin
Děkuji za odpověď, ale pro upřesnění, výsledek kampaně pod vedení PR agentury je podle výsledků jen zvýšený odpor občanů k vaší akci a velmi silné snížení respektu k lékařům. Asi si nepřipustíte špatné načasování akce, v době kdy je celá republika na tom špatně vyvolat svou akcí tak silný odpor v vašemu oboru. Máte alespoň trochu sebereflexe a uznáte si chybné načasování?
Chybné načasování by bylo kdykoliv, protože by se vždy našel důvod proč peníze nejsou. My jich ve zdravotnictví máme naštěstí dostatek, jen je nutno je lépe přerozdělit a NEKRÁST !!
MUDr. Pavel Vávra
Jan Hubáček
nj, pane Vávro, když už máte předem jasno, že je lepší být v soukromnu, tak Vám to přeji, jen doufám že si vyděláte více než máte teď a propo soukromí lékař je na drátě imrvere celých 24 hodin, 30 dní v měsíci, 365 dní v roce, zajímalo by mne kolik činí jeho plat určitě jen tolik kolik opravdu odpracuje, jinak si přivydělává.
Každé má svoje, i plat soukromých lékařů je vyšší než v nemocnicích.
MUDr. Pavel Vávra
Hana
Kdo si myslíte,že na konto pro lékaře přispěje? Z vlastní zkušenosti si troufám tvrdit, že lékaři jsou solidární jde-li o silné řeči a plácání si po ramenou. Podělit se o pětník je pro ně něco čeho nejsou schopni. Ostatní lidé by byli blázni, dost se vám nastrkají úplatků a pozorností.
Asi by jste se divila, těch lidí je dost, myslím, těch nezaslepených, kteří si uvědomují, že v této kampaňi jde o víc než o peníze. Jde o hrdost a čest nás lékařů
MUDr. Pavel Vávra
Karel J.
Dobrý den,ač souhlasím, že lékař by měl mít vysoký plat, nesouhlasím se způsobem, který jste zvolili. To, že pracujete hodně hodin přesčas s výslednou sumou za hodinu pod průměrem řemeslníka lze použít skoro u každého kdo podniká a většinou jsou výsledky podobné.Neznám, že by podobný způsob vymáhání zvýšení platů byl někdy někde lékaři použit. A na závěr, proč jste si vybrali zrovna moment celoevropské krize? Byla před několika málo lety možno využít vysoké konjuktury a lékaři, ač měli stejné platy jako dnes, ne- li nižší, svorně mlčeli??? Všem těm, kteří nepodlehli této odborářské kampani a jsou ochotni naplňovat zde, kde jsou doma a kde vystudovali, svoje poslání, přeji aby se jim co nejdříve upravily platy na odpovídající úroveň jejich náročnému povolání.
Už jsem odpověděl, prostředy k navýšení platů jsou k dispozici, jen mít vůli je použít a nerozkrást :)
MUDr. Pavel Vávra
Jolana
Dobrý den, pane doktore, velmi Vás podporuji souhlasím s lékaři. Vaše akce je správná. Ale jako pacientka mám přeci jenom strach. Co když tahle vláda neustoupí, co bude dál ?
Mám také strach, i já jsem potenciální pacient, mám rodinu, rodiče ... Stále doufám v dobrý konec pro nás všechny, občany a pacienty.
MUDr. Pavel Vávra
Marek
V tisku proběhla zpráva, že LOK zřizuje fond pro nezaměstnané lékaře z akce "Děkujeme, odcházíme". Do tohoto fondu mají dobrovolně přispívat ostatní pracující lékaři a veřejnost. O rozdělování finančních prostředků z tohoto fondu však LOK prohlásil, že je to interní záležitost. Myslíte si, že je reálné, že ostatní pracujicí lékaři a veřejnost budou chtít přispívat nezaměstnaným lékařům, kterým se v práci nelíbilo a dali výpověď?
Zájemců o příspěvek je dost, i u nás v nemocnici jsme připraveni podpořit lékaře v hmotné nouzi. Je to naše morální povinnost.
MUDr. Pavel Vávra
Jiří K.
Děkuji za odpověď, zkusím navázat další hypotetickou otázkou. Jak dlouho si myslíte, že potrvá, než na ministerstvu zjistí, že se výrazně zvedla mortalita v takovém kraji v důsledku nedostatku včasné péče? A máte zhruba představu, kolik je průměrně případů denně, kdy by odvoz do nemocnice vzdálené o několik desítek kilometrů pacient nepřežil?
V naší nemocnici ošetříme denně stovky pacientů v ambulancích a asi 60 denně jich musíme denně přijmout. Sám nevím, kam chce vláda tyto odosoby umístit nebo kam je chce převážet. Jsou to ale hlavy mazané a pomazané a na něco určitě přijdou ...
MUDr. Pavel Vávra
Hana
Pane doktore, s podporou v nezaměstnanosti nepočítejte. Volných lékařských míst, které Vám úřad práce nabídne bude dost. Pakliže místo odmítnete nemáte nárok na podporu. Pokud přijmete bude to určitě za horších podmínek. Asi to nemáte úplně vychytané. Nebo budete doma a na dohodu si vyděláte stejně dost. Pak je celá Vaše akce podvod.
Hano, tohle přece vůbec není podstatné. Vy mi přece nemusíte dokazovat, že se budeme mít na ÚP špatně, řešme tedy zdravotnictví a ne tyhle nesmysly pls ... O peníze mi v kampani vůbec nejde, tady jde o princip fungování životaschopného zdravotnictví, ve kterém není porušován Zákoník práce, ve kterém nejsou jeho aktéři placeni jako brigádníci ve fast foodu, nebo ne ??
MUDr. Pavel Vávra
martina
Pane doktore, proč podle Vás MUDr. Heger tvrdošíjně postupuje stále stejným stylem a není ochoten vyjednat přesný časový harmonogram navyšování platů? Proč se bojí narovnání systému? vždyť je jasné, že pokud se má systém v budoucnosti zlepšit, musí být známé ceny vstupů a výstupů a cena lidské práce je jedním z důležitých nákladů. I pokud by se systém privatizoval, cena lidské práce by se musela zvýšit (v sazebníku, v reále....) je cílem masívní privatizace?
Ministr Heger je pod velkým tlakem a nemá způsob jak krizi řešit. Je to zjevné a domnívám se, že to už chápe drtivá většina občanů této země. Můj názor.
MUDr. Pavel Vávra
Tomáš Šindler
Pavle, budeš moct po tomto chatu zregenerovat síly nebo opět sloužíš? Já dnes valím druhou službu tento týden, ale těším se na představenstvo ČLK. Snad dobijeme baterky. Moc zdravím.
Sloužil jsem od nového roku asi 5x a dnes mám další službu. Asi toho už budu muset nechat, pacienti mne od 17 hod určitě očekávají !
MUDr. Pavel Vávra
Jana
Říkáte, že půjdete na pracák nebo pojedete na dovolenou.Za co, když ty platy máte tak malé? To se vůbec nebojíte o své rodiny?A pokud jde o Vaše přesčasy: můžete mně, prosím, vysvětlit, jak to dělajílékaři z nemocnic, kteří jsou současněposlanci, senátory, členy krajských či jiných zastupitelstev, člany rad atd.Jak lékař z nemocnice v Olomouci může být současně náměstkem hejtmana? Jak v pracovní době v nemocnici může se účastnit besedy vTV 24? Je práce lékaře jeho hlavním zaměstnáním nebo vedlejšákem?V
Znáte termín "mrtvá duše" ? Ano, to je ten lékař, který má v nemocnici úvazek a přitom ho tam nikdo měsíce nebo roky neviděl. Díky tomu máme v ČR "přebytek" lékařů :)
MUDr. Pavel Vávra
Marie
Dobry den, musim se priznat, ze jsem celkem nepochopila tu vasi socialistickou akci. Mate zrejme v krvi, ze clovek by mel byt placeny ne za kvalitu odvedene prace ale zrejme podle veku a toho, jakou skolu vystudoval. Proc bojujete za vsechny lekary a nejenom za ty opravdu dobre? Jak u jinych profesich prece i u lekaru by meli byt dobre zaplaceni jen ti kvalitni. At klidne berou 200.000 i vic. Ale proc by mel mit zakladny plat 70.000 spatny lekar, jenom proto, ze ma 2 atestace? Jako kdyby absolventi vysokych skol zaceli stavkovat, ze vsichni chteji nejmin 70.000. A dale, proc tu otazku nespojujete s placenim skolneho? Nekto si vystuduje za penize danovych poplatniku a pak jako absolvent zada nastup pres 30.000 jako zaklad? A to mu ma platit danovy poplatnik, za jehoz penize tenhle absolvent, co jeste nic nedokazal, vystudoval. Dekuji za Vasi odpoved. Zdravi Marie
Máte pravdu, souhlasím s Vámi, musíme najít nějaký kompromis, aby ti "Cvachové" pracovali i nadále na ministerstvu a nedělali škodu v nemocnicích :)
MUDr. Pavel Vávra
Karel J.
Dobrý den, přetože souhlasím s tím, aby lékaři v nemocnicích měli vyšší platy, než mají dosud, v žádném případě nesouhlasím se způsobem, který jste zvolili. Neznám obdobný příklad a v našich dějinách jste rozhodně první. Poukazovat na nízký hodinový plat by mohl i kterýkoliv podnikatel, pracující od vidíš do nevidíš. Přeji všem lékařům v nemocnicích kteří odolali, aby v co nejkratší době dosáhli postatně vyšších platů, odpovídajících jejich velice náročné práci, no a těm co sami chtěli, nebo podlehli nezodpovědné kampani odborů, aby se trochu hlouběji zamysleli. Ještě dodávám dotaz: proč jste nepožadovali srovnání platů v době vysoké konjuktury před nekolika lety?? Rozhodně by bylo moudřejší dát peníze lékařům na zvýšení platů, než je nezodpovědně rozházet v různých nesmyslných sociálních blbostech.
Pokud se podíváte do ciziny, těchto příkladů nalezněte hodně. Jinak zdroj finančních prostředků máme v našem rozpočtu u ž nyní, chceme zabránit tunelování a rozkrádání a ušetřené prostředky použít na platy lékařů a sester. Tímto se s Vámi přítelé loučím, odcházím domů, za pár hodin mám jednu ze služeb, tento měsíc už šestou v pořadí. Ano a to je teprve 13.1., čeká mne jich už jen pár. Pěkný zbytek dne Pavel Vávra
MUDr. Pavel Vávra
anonym
Dobrý den pane doktore.Podporuji Vaši akci a obdivuji Vaši odvahu a výdrž.Nešlo uěklat víc pro lepší informovanost veřejnosti?Většěina lidí v+ěci nerozumí nebo je dezorientovaná povrchními a snad i tendenčními výkřiky medií. Zdravím a držím palce.
A tohle musím zveřejnit :)
MUDr. Pavel Vávra
Karel J.
Dobrý den, přetože souhlasím s tím, aby lékaři v nemocnicích měli vyšší platy, než mají dosud, v žádném případě nesouhlasím se způsobem, který jste zvolili. Neznám obdobný příklad a v našich dějinách jste rozhodně první. Poukazovat na nízký hodinový plat by mohl i kterýkoliv podnikatel, pracující od vidíš do nevidíš. Přeji všem lékařům v nemocnicích kteří odolali, aby v co nejkratší době dosáhli postatně vyšších platů, odpovídajících jejich velice náročné práci, no a těm co sami chtěli, nebo podlehli nezodpovědné kampani odborů, aby se trochu hlouběji zamysleli. Ještě dodávám dotaz: proč jste nepožadovali srovnání platů v době vysoké konjuktury před nekolika lety?? Rozhodně by bylo moudřejší dát peníze lékařům na zvýšení platů, než je nezodpovědně rozházet v různých nesmyslných sociálních blbostech.
Už jsem odpověděl :)
MUDr. Pavel Vávra
Tomas
Dobry den, souhlasite s odstatnenim ceskeho zdravotnictvi?
V celém rozsahu ne, ale podíl nestátních zařízení, městských nemocnic apod. by se měl zvýšit. Stát není dobrý hospodář !
MUDr. Pavel Vávra