"Šef byl úžasný, pokorný a milý, všímavý a originální," ohodnotil osobnost Václava Havla v on-line rozhovoru Tomáš Sedláček, který s Havlem spolupracoval.

"Zdá se mi, že nyní ve světě ekonomika a finanční průmysl řídí politiky, místo aby tomu bylo naopak. To je obrovská a velmi nebezpečná chyba. Dobrý politik má ovlivňovat společnost, vést ji, navrhovat priority a pokud je zvolen, zodpovědně je prosazovat,“ tak se k tématu ekonomické krize krátce po oslavě svých 75. narozenin letos na podzim vyjádřil Václav Havel v rozhovoru s česko-španělskou novinářskou Monikou Zgustovou.

Nepovažoval se za odborníka na ekonomiku a přiznal, že se jí ani jako prezident příliš nevěnoval. Přitom v 50. letech minulého století právě na ekonomické fakultě Českého vysokého učení technického studoval. Spíše však z donucení, toužil po humanitním nebo uměleckém vzdělání.

Spor o vzájemné postavení politiky a ekonomiky lze v Česku asi nejvýstižněji dokumentovat na protikladu postav dvou prezidentů – Václava Havla a Václava Klause.

Vše dopadne dobře

V debatách o současné hospodářské krizi Havel často varoval před krátkodobým pohledem politiků, kteří se pohybují pouze v mantinelech volebního období. "Musíme čelit ekonomickým a finančním tlakům. Nemůžeme tolerovat diktatury žádného tipu. Naše civilizace potřebuje existenciální renesanci a doufám, že aby se tak stalo, nemusí přijít katastrofa", prohlásil Havel.

V říjnu Havel na dotaz České televize, zda se mají občané obávat příštího ekonomického vývoje, odpověděl: „Všechno nakonec dobře dopadne. Přál bych lidem trpělivost.“


Tomáš SedláčekJaké byly názory prezidenta Václava Havla na českou i světovou ekonomiku? Jak vnímal hospodářský vývoj v 90. letech a na začátku tohoto tisíciletí?

Ptali jste se makroekonomického stratéga ČSOB Tomáše Sedláčka, který působil jako jeden z ekonomických poradců prezidenta Havla. Na dotazy čtenářů odpovídal ve čtvrtek 22. prosince. 

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Horák
Můj dotaz se týká vztahu mezi ekonomikou a politikou - dnes to vypadá, že politici jsou pouze dobře placenými herci v režii finančně mocných - jaký pohled měl pan Havel na dlouhodobé řešení vztahu mezi politikou a byznysem (také i globálním) v rámci demokracie? Děkuji za odpověď. Horák
tento vztah je třeba hlídat. ekonomika nesmí diktovat třeba soudy nebo umění. musí tam hrát roli, musí se na to brát ohled (i když u soudnictví skoro vůbec ne). Politika by neměla ekonomice stát v cestě, ale zas na druhou stranu je třeba vnímat i jiné fazety života.
TS
Michal Vízek
Dobrý den, můžete zmínit, v čem jste se s prezidentem Havlem nejčastěji neshodli při pohledu na českou ekonomiku? Děkuji. MV.
Hloupej Honza
Dobrý den, jak se díváte na porevoluční zrušení "nemorální" výroby zbraní a zničení prakticky jediného, v té době alespoň trochu konkurence schopného průmyslu v naší zemi. Naše uvolněné obchodní pozice ihned zaujali jiní výrobci z demokratické Evropy. Jak probíhalo rozhodnutí tenkrát a jak se na to díváte dnes? Děkuji
Nadseny_fanousek
Co si myslíte, že by se v příštích desetiletích mohlo stát "náboženstvím" Evropy? Pojmem "náboženství" myslím sílu, která bude integrovat společnost. Myslíte si, že možné, aby se touto silou stal Islám? děkuji
nemyslím si. ona evropa své "náboženství" má, jakýsi mix utilitarianismu, křesťanství a agnosticismu spojený s vírou v neustálý růst. též věda se stala naším náboženstvím, alespoň tedy oblastí, která "generuje pravdu".
TS
faun
Myslíte si, že byste o sobě při příští volbě prezidenta (tj. už Vám bude přes 40 let) uvažoval v případě přímé volby jako o možném kandidátovi? Lidí veřejného působení zastávající morální zásady R.I.P. Václava Havla je v naší republice málo. V současnosti Halík, Schwarzenberg ... ale jakou mají pro svou šanci uspět v přímé volbě pro kontroverzní vnímání společností? Alespoň z mých pocitů má o Vás běžná společnost (tím nemyslím "ekonomy") poměrně jednotný názor.
děkuji, ale zatím o tom neuvažuji :D
TS
Bob
Zdravím Vás Tomáši. Jakou měl Václav Havel představu o tom, jak by měla fungovat česká ekonomika? A jak byste ho popsal jako šéfa :-)? Díky za odpovědi a mějte se.
já s ním pracoval jen poslední rok a něco co byl Prezidentem. Šef byl každopádně úžasný, pokorný a milý, všímavý a originální. měl sem ho moc rád. a ač byl mocný, nikdo se ho nebál. chtěl nekorupční, nemafiánskou ekonomiku, která slouží nám a ne naopak. Evropskou ekonomiku, která je zapojená a na své produkty hrdá.
TS
Martin
Dobrý den Tomáši, zrovna včera jsme s přáteli řešili, jestli vidíme někoho, kdo by mohl pozvednout pochodeň po Václavovi Havlovi a postavit se do čela oněch "zástupů pravdoláskařů". Pár jmen padlo (tak snad nebude tak zle :) ), ale na jednom jsme se shodli úplně všichni - jakýsi náš vrstevník - Tomáš Sedláček...
Děkuji moc za Vaše milá slova, pravdoláskař jsem a jsem na to hrdý. ale nato naplnit stopu po VH asi pěknou chvíli tady nikdo mít nebude. ale jsem rád, že o tom takto uvažujete. teď je to čim dál víc na nás. nikoli na mne, ale na nás.
TS
Ctirad?
Nemáte pocit, že právě politici a jejich řízení ekonomiky nás dovedli tam kde jsme? Protože regulace se pořád zvyšuje, pohádky o neregulovaných finančních trzích jsou jen pohádky.
Hans
Proč myslíte, že trhy řídí politiky? Protože investoři odmítají nakupovat státní dluhopisy?
teď politik spíše naslouchá tomu, kam a jak se pohne burza a co si myslí ratingové agentury.
TS
Bobše
Dobrý den, sdílím Váš názor, že je potřeba přispět k odvrácení nebo aspoň zmírnění předpokládaného průšvihu (nechci psát katastrofy). Ale nesdílím Vaši důvěru v Evropské politiky. Demokracie je pro ně obtěžující banalita. Když lidé v referendu řeknou ne, tak budou chodit k referendům tak dlouho, dokud neřeknou ano. Pana van Rompuye, baronku Ashtonovou ani pana Barrosa jsem nevolil, ani jsem nemohl ovlivnit to, že jsou tam, kde jsou, a namísto, aby se věnovali blížícímu průšvihu, řešili donedávna věci typu zákazy žárovek. Zejména jsem ale nikdy neslyšel, že by snad paní Merkleová nabo pan Sarkozy baslouchali nějakému týmu ekonomických odborníků. Zaplaťpámbu za náš NERV. Jestli můžete předložit důkazy, že Evropští politikové (zejména M + S (mimochodem jsou M + S opravdu Evropští?) dlouhodobě spolupracují s týmem ekonomických odborníků a snaží se alespoň mlhavě pochopit, o co v ekonomii jde, sem s nimi. Možná bych pak byl méně skeptický. Bobeš
máte pravdu, zanedbali jsme integraci a pojistky proti nejhoršímu, dokud nepřišlo. pokud se rozpadneme teď, nedáme se dohromady několik generací. Na druhou stranu, pokud toto ustojíme, ustojíme vše. koneckonců, koho jiného než M+S byste chtěl jako ideové leadery Evropy? to, že nemáme veliké vůdce pozitivní (ale já si oba moc vážím), můžete kompenzovat tím, že na rozdíl od všech krizí předchozích nemáme ani negativní vůdce typu válečné štváče.
TS
Jan Sochor
Dobrý den Tomáši, chci se Vás zeptat. Václav Havel byl mimo jiné také spisovatel. O Vás je známo, že rád čtete. Jakou jeho knihu máte nejradši a proč? A druhá otázka: Jaká kniha po Bibli nejvíce ovlivnila Váš život?
mám rád jeho básníčky Antikódy. a také moc bezmocných. z Bible mám nejhraději knihu Job a Kazatele.
TS
Gustik
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli jste stejny expert na ekonomiku jako byl V.Havel nebo jeste vetsi?
nikdo není expertem na ekonomiku
TS
Richard
Dobrý den pane Sedláčku, souhlasíte s myšlenkou Václava Havla, že by ekonomiku měli řídit primárně politici a nemělo by tomu býti naopak? Hodně zdaru v osobním životě přeji a pokračujte ve Vašem skvělém pořadu Interpelace! :-)
Tyl
Co si myslíte o vztahu ekonomie a politiky? Souhlasil byste s názorem, že najít rovnováhu obou je zásadní pro naši civilizaci? Tedy že extrémy, RVHP ne straně jedné. Kosovo v roce 2000 na straně druhé, jsou pro naší civilizaci vražedné?
jiří
hezký den, domníváte se, že přijetí některých členských států EU (Řecko, Španělsko, možná i Itálie) do eurozóny bylo chybou? do jaké míry mohlo euro např. v řecku usnadnit řecké vládě přístup k penězům a pomoci tak zakrýt jistou míru úvěrového rizika spočívající v nákupu vládních dluhopisů? Mylsíte si, že by Řecko mohlo do 12 měsíců opustit eurozónu v případě, že nenajde nové věřitele, jak naznačuje např. David Marsh?
Milan
Podle mého názoru je celkem jedno, jestli společnost budou řídit více politici nebo podnikatelé (tedy trh). Důležité je jakými normami jednání se jedni i druzí řídí. Tyto normy jsou odrazem celé společnosti. Proto si myslím, že nejdůležitější je kultivace společnosti a to je to, co dělají právě lidé jako byl V.Havel. Co o tom soudíte?
souhlasím. je jedno, kdo vládne, jde o to, aby vládl dobře. pokud si nastavíme jistá pravidla a budeme je respektovat, pak není třeba tolik korektiv státu. když si lidé budou starat o své okolí, nebudeme muset mít toliky z daní palcených uklizečských firem. otázkou je, kde je vhodná hranice.
TS
Roman Hronza
Dobrý den, 1) Jak se díváte na záchranu amerických bank (někdo je označuje jako "zombie banks" ) před bankrorem americkou vládou ? Mám na nysli především důsledky, které to přineslo. 2)V čem podle Vás spočívá "esenciální renesence" (pojem Václava Havla) současné euro-atlantické civilizace? Pěkný den.
1) bylo to nutné. ekonomika by bez zásahu státu asi zkolabovala. důsledkem je, že příště si musíme dávat pozor nejen na ekonomické deprese, ale (možná zejména!) ekonomické mánie. To je případ i Irska a jiných ekonomik. 2) Některé věci děláme velice dobře, ale jiné neumíme. neumíme být dlouhodobě zodpovědní, zodpovědní za svět a to, že si musíme pomáhat, když jsme v poTížích.
TS
likvidní demokracie
Zajímáte se o ekonomii volebních systémů? Jaký máte názor na likvidní demokracii (Přímá volba s možností delegování práv na vybrané osoby)? Děkuji
Stev
Dobrý den. Domníváte se, že politici, vzhledem k velmi krátkému mandátu od voličů, mohou řídit ekonomiku v delších horizontech (střednědobých, dlouhodobých)? Domnívám se, že v dlouhých obdobích jsou schopni řídit hospodářství jen šlechtické rody, a to z toho prostého důvodu, že mají zakódováno šlechtické pravidlo "předat panství potomkům v lepším stavu, než bylo převzato od předků".
dobrý den, omlouvám se za zdržení. ano, monetární politika (monopol na právo "tisknout peníze") i fiskální politika (monopol na "právo zadlužovat jiné") požaduje dlouhodobou zodpodvědnost. proto monetární politika není podřízena lidové demokracii. dokážete si představit volby do ČNB? jedni budou slibovat měnovou stabilitu a konkurenční strna tisk peněz tak, aby bylo dost peněz na lékaře, hasiče, zaměstnání pro každého atd... jakpak by to asi dopadlo? proto i teď se uvažuje v rámci EU o tom, že se politikům toto právo "zadlužovat jiné" vezme nebo alespoň seriózně omezí.
TS
Lenka
Dobry den, souhlasim s pane Havlem, ze moralka, kultura a umeni, proste zivot ve sve realne podobe, by mel mit navrch nad ruznymi ekonomickymi zajmy nebo nad prilisnym durazem na penize. Stejne mi ale pripada, ze penize jsou dulezite, a to zvlaste kdyz se podivam na rozdily mezi platy (i v pomeru k rozdily v cenach) u nas oproti nekterym zapadnim zemim. Myslite si, ze vyvoj naroda a moralky Havlovym smerem nas zaroven priblizi k zivotnimu standartu na zapade? Myslel si to pan Havel? Byly za poslednich 20 let nejake indikace ze to opravdu takhle funguje? Zdravim a dekuji, Lenka
Ano, úroveň bohatství je něco čím jsme se Západu výrazně přiblížili... ale no nebylo cílem. my se musíme stát evropany i v jiných smyslech. myslím, že právě o to Václavovi Havlovi šlo...
TS