Ministr Jaromír Drábek (TOP 09), který se pokouší zreformovat sociální systém, už stačil zvýšit tep odborářům. Bossové, kteří hájí práva zaměstnanců, sice souhlasí s tím, že si při evidenci na úřadu práce už nebude možné přivydělávat. Razantně jsou ale proti ztrátě nároku na podporu pro lidi, kteří sami odejdou z práce. "Kdo bude kontrolovat, zda v práci nedocházelo k mobbingu nebo jinému nátlaku," tvrdí odboráři.

Budoucí vládní koalice se dohodla i na obrovských změnách v zákoníku práce. Všechny změny mají jeden hlavní cíl: výrazně zjednodušit propouštění i nabírání zaměstnanců. Což je věc, po které české firmy i zahraniční investoři podnikající v Česku už dlouho volají.

Ministr práce a sociálních věcí už také stihl oznámit, že by rád do roka a půl zúžil počet sociálních dávek z více než dvaceti na tři. Nově by se podle něj měly měly vyplácet na jednom místě: jedna pro sociálně slabé, druhá při ztrátě zaměstnání a třetí pro zdravotně postižené.

Drábek by také rád sjednotil rodičovskou. Rodiče by si mohli nově sami zvolit výši tohoto příspěvku i délku čerpání a průběžně ji měnit.

Platy zaměstnanců ve státní správě by se také měly od příštího roku plošně snížit o 10 procent, a to ve všech úrovních tarifů.

Protestů a stávek se Drábek nebojí. "Mou výhodou určitě je, že jako bývalý prezident Hospodářské komory velmi dobře vím, jak uvažují odbory a vždy jsem byl schopný se s nimi dohodnout," věřil si v rozhovoru pro HN Drábek.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Jaroslava
Pořád se hovoří o snižování platů ve veřejné sféře o 10 %. Už je jasné, jak se platy lidí placených z rozpočtu změní? Bude to na každém resortu nebo se bude postupovat všude stejně?
Dobrý den, každý resort bude postupovat individuálně.
Drábek
nitramt
Dobry den, myslite si, ze se nekdy povoli zamestnancum uzavirat svobodne sve pracovni smlouvy bez zakoniku prace? Zakonik prace dela ze zamestnancu jen pracovni silu, ja si chci sam rozhodnout, za co vymenim svuj cas v praci, na zaklade smlouvy se zamestnavatelem. Proc mam vlstne platit socialni pojisteni ve chvili, kdy implicitni dluh CR presahuje stovky procent HDP a je nanejvys pochybne, ze mi kdy tento stat nekdy neco vyplati. Souhlasite s nazorem, ze socialni stat nici rodinu? Ja musim sedet casto v praci prescas abych si vydelal na zivobyti a na zivobyti nepracujicich misto toho abych se dobrovolne staral o sve rodice. Maji politici radost ze sveta, kde lide misto pece o pribuzne davaji svuj cas praci na stat(cca 40-45% toho co vydelam skonci ve statni pokladne), aby ten pak milostive rozdal pres armadu uredniku par korun potrebnym?
Dobrý den, pokud nechcete pracovat v tzv. závislé činnosti na základě zákoníku práce, nezbývá Vám jiná možnost, než se stát osobou samostatně výdělečně činnou a poskytovat své služby na základě živnostenského zákona, samozřejmě při dodržení charakteru samostatné činnosti. Tato vláda dělá kroky pro to, aby byl náš stát solventní i v dlouhodobém horizontu. Nesouhlasím, míru přerozdělování považuji za přiměřenou. Nicméně diskusi o vhodné míře přerozdělováním je legitimní.
Drábek
Tomáš
Dobrý den, jak se v rámci chystaných změn změní přídavek na dítě? Bude snížena jeho výše nebo omezena skupina příjemců? Bude i jeho pobírání podmíněno čestným prohlášením o tom, že se bez dané dávky dítě neobejde? Děkuji
Se změnou ve vyplácení přídavků na děti tato vláda nepočítá. Nepředpokládám u přídavků na děti ani zavedení čestného prohlášení.
Drábek
Ali
Chtěla bych se zeptat, od kdy se uvažuje že bude v platnosti nový zákoník práce, který má zjednodušit propouštění a nabírání zaměstnanců? Stihne se upravit do konce roku, nebo až v průběhu příštího roku?
Zjednodušení propouštění zaměstnanců nepředpokládám. Zlepšení podmínek pro vytváření nových pracovních míst úpravou podmínek pro zaměstnávání na dobu určitou a pro odstupné by mělo nabýt účinnosti od 1. ledna 2011.
Drábek
Anonym
Jak bude řešeno, a hlavně kdy, zneužívání sociálních dávek, mám na mysli občany, kteří si chodí pro dávky na vše možné (opatrovnictví, bydlení, přídavky, podporu v nezam. atd.), aniž v životě nedali do systému pojištění ani korunu a jistě ani nedají. Zajímá mě také, proč nezaměstnaní nejsou povinni pracovat "zdarma" pro svého "chlebodárce" - obce , města, stát. Myslím si, že spousta takových nezaměstaných by pak nebyla a také by se tím odbourala práce "na černo" při pobírání podpory v nezam. Děkuji za odpověď.
Na zpřísnění kontroly splnění podmínek pro výplatu sociálních dávek dojde velmi brzy, zpracováváme novou metodiku pro kontrolní orgány. Posílení veřejné služby a povinností nezaměstnaných je nutné legislativně připravit během několika měsíců. Ale například při povodních musejí nezaměstnaní na výzvu úřadu práce naszoupit okamžitě a už se tak děje.
Drábek
Josef
Ve vyplácení sociálních dávek je velký nepořádek. Např. invalidní důchody jsou vypláceny lidem, kteří si dokážou sehnat potvrzení či uplatit posudkového lékaře. Znám lidi, co mají plný invalidní důchod "na záda," ale jak se umějí v lese ohánět pilou a sekyrou, když kradou dříví na zimu! Na kontrolu ze sociálky jsou vždy připraveni v pyžamu a hekají. Stejný bo.del je v poskytování příspěvku na péči, kdy lidé, kteří jsou prakticky soběstační, pobírají 4 nebo 8 tisíc, zatímco skutečně nemocní (bez známostí) pouze 2 tisíce. Moje švagrová dělá v pečovatelském domě, kde doslova leží lidé zažazení v 1. stupni a musí si všechny služby platit, zatímco lidi v 2. a 3. stupni jezdí po supermarketech, zajdou si do lékárny, vyperou si, uvaří si, okna si umyjí a žádné služby pečovatelek nečerpají. Hodláte v tom udělat pořádek?
Ano, zlepšení kontroly je nutné i v této oblasti. Proto připravujeme i změnu systému sociální sítě, aby byla konkrétněji směrována k těm, kteří pomoc skutečně potřebují a také důsledně kontrolováno plnění podmínek.
Drábek
Milan
Dobrý den, pane ministře. Zajímalo by mě, jak se reforma sociálního systému dotkne ČSSZ a jak jste spokojen s fungováním tohoto obrovského úřadu. Už "stíhají" výplaty dávek? Jak je možné, že v rámci ČSSZ pracuje venkovská pracoviště a naopak Praha se jeví jako "žába na prameni"?
Dobrý den, budu se snažit o to, aby i ČSSZ fungovala rychleji, více klientsky a s co nejmenší chybovostí, včetně Prahy.
Drábek
Tomáš
Dobrý den, proč jsou důchody pracujících důchodců od určité roční výše zdaňovány? Není to trochu zvláštní, když se jedná o pojištění (ze kterého už nadto důchodce na příjmu už jednou daň - ze superhrubé mzdy - zaplatil)? Pokud je to nutné, neměli by na druhou stranu pracující důchodci být osvobozeni od placení důchodového pojištění? Neznám žádné jiné pojištění, kde by pojištěnec musel platit pojistné po zahájení čerpání plnění z daného pojištění. Myslím, že na aktivní důchodce je těch bičů nějak mnoho. Tomáš
Bohužel současný systém důchodového pojištění má spíše charakter daně. Po spuštění důchodové reformy by zásadní vady měly být odstraněny.
Drábek
Pavel V.
Dobrý den, zajímalo by mě, proč ČSSZ nezpoplatní vystavování potvrzení o bezdlužnosti (stavu závazků a pohledávek). Např. finanční úřady za tato potvrzení inkasují 300,- Kč. Určitě by se takto získaný příjem hodil do rozpočtu ČSSZ.
Děkuji za námět. Nicméně kromě toho je také potřeba, aby potvrzení o bezdlužnosti nebyla požadována v případech, kdy to není nezbytně nutné a lze je nahradit například čestným prohlášením.
Drábek
Ivo
Dobrý den přeji. Jaké je Vaše řešení pro adresnost dávek pro zdravotně postižené? Resp. jak zajistíte, aby nebylo dávek zneužíváno a zároveň aby lidé, kteří reálně pracovat nemohou, dostali potřebnou částku? Současné posuzování stupňů postižení bývá někdy povrchní a občas podceňuje onemocnění, která člověku znemožňují pracovat a odkazují ho na (byť i částečnou) péči jiných. Děkuji za odpověď.
Mým cílem je zavést mnohem jemnější škálu místo dosavadních 4 stupňů a v tomto smyslu komunikuje ministerstvo i s organizacemi postižených.
Drábek
Honza
Když se zvýší snížená sazba DPH v rámci tzv. důchodové reformy tak nejvíce postihne nízkopříjmové skupiny a rodiny s nízkými přijmy a dětmi a důchodce (z malého platu budou dávat více za léky, knihy, služby, potraviny). Jak to hodláte řešit?
Případné zvýšení DPH by bylo nutné kompenzovat zvýšením důchodů a sociálních podpor.
Drábek
Šetřílek
Pane ministře, fandím Vám v úsilí o reformu přebujelého sociálního systému v naší zemi. Nebojte, stojí za Vámi mnoho slušných a pracovitých lidí. Mám jeden dotaz: jak chcete zajistit, jako politik za konzervativní stranu, aby funkční vícepočetné rodiny, kde je jeden rodič delší čas doma s dětmi, nebyly sociálně znevýhodněny oproti (kariérním) singls, zejména z ohledem na budoucí důchod rodičů. Děkuji
Děkuji za podporu, která je pro mě velmi důležitá. Částečně by to měla řešit důchodová reforma, částečně sociální síť, ale jinak jako konzervativní politik musím férově říci, že žádná speciální opatření situaci nevyrovnají úplně.
Drábek
jiri
Dobry den, chcete rusit davky na bydleni. Nejsem proti nebot dotovat zisky soukromych pronajimatelu a nenasytnych obci je spatne. Nejdriv je ale nutne zavest pravidla v oblasti bydleni (mistne obvykle najemne a udelat pritrz lichve a nemravnemu se obohacovani ze strany pronajimatelu. Ekonomicke najemne je 55 kc/m2. Presto nemravove vcetne obci pronajimaji za catsky 100, 200 i 300 kc /m2 za standardni byt. Zneuzivaji specifik bydleni k bezduvodnemu obohacovani se. Az zamezite tomu, pak muzete zrusit temer veskere davky a stat usetri. Co vy na to?
Děkuji za podnět. Nechci rušit dávky na bydlení, chci jen zamezit jejich zneužívání, což se bohužel často děje. A je možné, že dávky na bydlení budou integrovány do obecnější sociální dávky, nicméně na věcné podpoře sociálně slabých rodin by se nic nezměnilo.
Drábek
Petr
Dobrý den, mohl byste mi vysvětlit, proč budu jako otec třech dětí na tom na důchodě stejně, jako ostatní, kteří si jen užívají a mají max. jedno dítě? Moje děti ,na toho který si užívá, budou potom dělat. Dnes se vyplatí nemít děti. Proč to neplánujete bějak upravit, když se stále mluví o tom že vymíráme? Děkuji
Po zavedení důchodové reformy na tom nebudete stejně, předpokládáme zvýhodnění těch, kteří zodpovědně vychovali děti.
Drábek
Andrej
Dobrý den pane Drábku, jedním z vašich návrhů je, že nebudete vyplácete podporu v nezaměstnanost zaměstnancům, kteří odešli z práce z vlastní "vůle". Může totiž nastat situace, že dotyčný zaměstnanec musel odejít z pracoviště kvůli šikaně (mobbing a bossing)... proč by za to měl trpět dále... Druhý Vámi předkládaný návrh počítá s tím, že chcete prodloužit uzavírání smluv na dobu určitou až na 5 let. Domnívám se, že tento krok silně pocítí mladé rodiny, kdy oba živitelé budou mít tuto smlouvu a tím pádem nedosáhnou na hypotéku, protže řada bank požaduje smlouvu neurčitou.
Pokud zaměstnanec odejde ze zákonného důvodu, bude mu náležet podpora v nezaměstnanosti v plné výši. Nenavrhuji prodloužení pracovních smluv na dobu určitou na 5 let. Navrhuji zrušení všech výjimek a omezení uzavírání pracovních smluv na dobu určitou principem 2x a dost. Tedy potřetí už by bylo nutné uzavřít praoovní poměr na dobu neurčitou.
Drábek
Jarin
Dobrý den, pane ministře. Jako zaměstnanec platím ze své superhrubé mzdy řádně daně, z této mzdy platí za mne daně i můj zaměstnavatel Ze svého čistého přijmu nakupuji potraviny, benzin atd. a opět platím DPH, takže ve skutečnosti to není ani čistá částka. Takže z mé původní superhrubé mdzy stát bere 3x., Co Vy na to?
Je to přesně tak, to je princip přímého a nepřímého zdanění. Funguje to tak téměř ve všech státech na světě. Chceme alespoň sjednotit odvody zaměstnavatele a zaměstnance do jednoho odvodu. A nezvyšovt daňové zatížení.
Drábek
Tazatel
Podpora v nezaměstnanosti je, pokud jsem správně informován, jednou z mála dávek, která je co do výše a nároku vázána na předchozí pracovní činnost. Nemyslíte, že by se mělo šetřit na jiných dávkách? Když si vezmu kolik stát zaměstnancům potažmo zaměstnavateli sebere, když pracuje, a pak ho ani na pár měsíců nepodrží, tak mi to přijde nefér.
Souhlasím s Vámi, jen nesouhlasím s tím, aby byla tato dávka používána v případech, kdy je to spekulativně výhodné - tedy při souběhu podpory s odstupným a tehdy, když nejde o ztrátu zaměstnání, ale o svévolné opuštění zaměstnání. Určitě víte stejně jako já, že jsou tyto případy masově zneužívány a chybí pak prostředky pro potřebné.
Drábek
Roman Čejka
Vážený pane ministře, měl bych otázku a jeden postřeh. Kolik si ponecháte náměstků ? Prosím ať již institut technické inspekce, který je z neznámých příčin v dikci Vašeho rezortu, má na Vašem ministerstvu na starosti osoba znalá. Předem děkuji.
Děkuji za podnět. V tuto chvíli mám 2 náměstky, což je docela málo.
Drábek
anonym
Dobrý den Chtěl jsem se zeptat zdali by nebylo lepší než vydržovat úředníky na úřadech práce, nahradit jej počítačem ,umístěným někde u vestibulu městských úřadů který by veškerou agendu vyřídil automaticky ? V případě, že by někdo něčemu nerozuměl, tak by tam byl úředník poradce, který by byl schopen mu poradit , ale na komerční bázi, tedy za úplatu. Ve veřejném mínění, převládá názor, že úřady práce stejně nikdy nikomu nepomohli najít práci ( stačí si pročíst několik diskuzí, tam se tento názor objevuje velmi často ).Dnes jsou programy , kdy vypňujete elektronicky žádost,a máte to špatěně, tak nejde odeslat. Předem děkuji za odpověď Dalibor Mělník
Ano, principiálně s Vámi souhlasím, mým záměrem je více automatizovat evidenci a posílit kontrolní činnosti.
Drábek
Marian
Dobrý den, neuvažujete o změně zákoníku práce kdy zaměstnanec by měl právo rozhodnout zda chce mít výpovědní lhůtu 1 nebo 2 měsíce. Pokud by výpověď byla ze strany zaměstnavatele, ten by byl povinen nabídnout zaměstnanci výpovědní lhůtu 2 měsíce. Ale zaměstanec by měl v každém případě možnost volby (1 měs/2 měs). Děkuji za odpověď. Marian
Neuvažuji o jednostranném snížení výpovědní doby na straně zaměstnance, podle mého názoru v tomto případě mají být podmínky na obou stranách stejné.
Drábek
Roz
Dobrý den, pane ministře, nemyslíte si, že zrušení podpory při dobrovolném odchodu ze zaměstnání jde proti konceptu celkového uvolňování trhu práce? Zaměstnanci nebudou chtít odcházet dobrovolně, protože budou mít strach z materiálních problémů, zaměstnavatel se jich zase nemůže bez udání důvodu zbavit, i když ztratí motivaci v práci a vlastně tam ani nebudou chtít být. Děkuji za odpověď.
Nemyslím si. Bude to motivace k tomu, aby si nové zaměstnání hledali ještě před odchodem z pvodního zaměsnání. Bohužel dnes je v řadě případů podpora zneužívána za účelem několikaměsíčních státem (spoluobčany) placených prázdnin.
Drábek
JK
Dobrý den. Chci se zeptat, jaký je pro vás požadovaný cílový stav české společnosti? Dále, jak hodnotíte 80 léta v Latinské Americe?
Pokud tady nechci psát obecné teze o přiměřené míře přerozdělování a sociální odpovědnosti, tak jen napíšu, že takový stav, kdy dodržování pravidel se vyplácí, to v současné době považuji za nejdůležitější téma. Na druhou otázku odpovědět neumím, nejsem odboníkem na tuto oblast.
Drábek
Karel
Dobrý den. Jak to bude se zaměstnanci, kteří podají výpověď sami, protože podmínky na pracovišti se stanou neúnosné. Zaměstnanec zde tahá za kratší konec. Podmínky na pracovišti, náplň práce a rozvržení činnosti a přestávek určuje zaměstnavatel. Dodržování a sankcionování prohřešků proti pracovnímu řádu leckdy hraničí s šikanou. Dle toho, jak jsem pochopil mediální výstupy po vašich prohlášeních, tak když odejde zaměstnanec na dohodu, tak nemá nárok na podporu. Prosím o vysvětlení vašich návrhů. Děkuji.
Dochází-li k porušování zákona zaměstnavatelem, je třeba se obrátit na inspekci práce, případně na naše ministerstvo. Ano, navrhuji, aby zaměstnanec, který bez vážných důvodů opustí zaměstnání, neměl nárok na plnou podporu v nezaměsnanosti. Považuji to za férové vůči těm, kteří museli odejít ze zaměstnání z jiných důvodů než z vlastního rozhodnutí.
Drábek
Honza
Dobrý den mám dvě otázky: 1) zaměstnanec, který se nechá propustit z vlastní vůle nedostane nic....proč? Mysleli jste na to, že někteří zaměstnanci jsou třeba šikanovaní...a odejít musí, byť z vlastní vůle.. 2) proč chcete prodlužovat smlouvy na dobu určitou? Mysleli jste na to, že řada mladých díky tomu nedosáhne třeba na hypotéku....(banky vyžadují smlouvy na dobu neurčitou)...
1) Dostane sníženou podporu v nezaměstnanosti, viz předchozí odpověď. 2) Současný systém s mnoha výjimkami je neudržitelný a zaměstnávání na dobu určitou na dobu delší než 2 roky je naprosto běžné. Proto navrhuji zrušit všechny výjimky a zavést obecné pravidlo, že na dobu určitou je možné uzavřít pracovní poměr jen dvakrát.
Drábek
anonym
Dobrý den Nešlo by zařídit, že místo podpor a soc. dávek , by byly nahrazeny dávky, jen za předpokladu alespoň minimální odvedené práce. Viz jako v minulosti stavba hladových zdí. Prostě pod heslem peníze nikoliv zadarmo, ale za práci. Dávat peníze zadarmo je neskutečná zhovadilost.
Povinnost veřejné služby v rozsahu 20 hodin týdně máme v programu.
Drábek
Jana
Pane ministře, proč se vždy v době krize šlape po krku jen pracujícím lidem? Přijďte se podívat do Bohumína, lidé, kteří žijí pouze ze sociálních dávek (a že je jich zde požehnaně), se nám smějí do očí! Proč je naše sociální politika vůči těmto lidem i v době krize takto štědrá? Nakonec to vypadá, že nepracovat, nemít majetek, ale zato pořídit si spoustu dětí, je mnohem výhodnější...nebo se mýlím?
Z tohoto důvodu připravuji výrazné zpřísnění kontroly, aby sociální dávky dostávali jen ti, kteří je opravdu potřebují.
Drábek
Zdenek
Manželka se stará o moji matku, která pobírá příspěvek na péči 3.stupeň. Manželka je doma a matka si příspěvkem platí pomoc manželky, de facto to supluje její plat. Jakým systémem bude ošetřeno to, zda nemohoucí člověk dávku potřebuje nebo ne ? Majetek žádný nemá, důchod má včetně vdovského na úrovni průměru. Umístit do zařízení pro staré jí nechceme, má silnou vazbu na vnoučata a i oni na ní.
Vážím si rozhodnutí Vaší manželky starat se o matku a umožnit jí tak život ve společné domácnosti. Zvažujeme čestné prohlášení, že příjemce příspěvku nemá možnost zajistit si potřebné prostředky jiným způsobem. To abychom dali jasně najevo, že pokud je někdo opravdu bohatý, pomoc státu (spoluobčanů) nepotřebuje a není etické o ni žádat.
Drábek
Eva
Dobrý den pane ministře, chtěla bych poprosit o Váš názor. Myslíte si, že je skutečně spravedlivé snižovat plat st. zaměstnancům, kteří chodí nepřetřžitě do zaměstnání, platí řádně soc. + zdrav. pojištění, daně, apod., museli si dodělat VŠ vzdělání, aby nespadli do nižší třídy. Chci tím říci, proč člověk musí obětovat svůj oosobní čas, úsilí, snahu, aby se dostal někam výše, aby se měl finančně lépe, když pak přijde vláda a sebere mu určitou část peněz (a hovořím o platu pod 20000,-Kč měsíčně!!!), na co se tedy snažit???? Uvědomte si, že nebereme 50 - 100 000,- Kč měsíčně jako vy, poslanci, pro nás je důležitá každá koruna. Děkuji
Děkuji za názor. Návrh platových tabulek, který jsem shodou okolností dnes zveřejnil, dává prostor pro individuální posouzení kvality práce. Děkuji všem za otázky, omlouvám se těm, na které se nedostalo, odpovídal jsem popořadě, jak otázky přícházely, žádnou jsem nevynechal. Přeji všem pěkné odpoledne.
Drábek
pav
Valorizace duchodu o smesnyhc 300kc prijde rozpocet na 15 miliard. Pritom to nepokryje ani rust nakladu duchodcu na bydleni. Další miliardy stoji prispevky na bydleni. To jsou naprosto vyhozene peníze, jako dusledek absence regulace cen v oblasti bydleni at jiz najmu ci energii, ktere se častokrát vymykaji ekonomicky oduvodnenym cenam. Jste si vedom, ze tato privatizace zisku a socializace nakladu je neufinancovatelna do budoucna a bez dusledne regulace nemozna?
Bob
Dobrý den pane Drábku. Chci se zeptat, jestli si myslíte, že vláda "vydrží" s reformním tažením celé 4 roky? Budete se inspirovat i na Slovensku a znáte se s Ivanem Miklošem? Díky za odpovědi a přeji hodně zdaru, jak profesního, tak osobního.
Dalibor
Dobrý den Nebylo by lepší než vyplácet přídavky na děti v mím prípadě 400 kč, zda by nebylo lepší tuto dávku zrušit nahradit jej slevou na dani při podávání daňového přiznání. Představa, že se tam udržuje úředník, který se tím , živí mi připadá, že ej to hrozně nákladné a neefektivní. Ta agenda kolem musí být neskutěčně drahá.
Zdena
Dobrý den, můj dotaz se nezobrazil. Ptám se tedy znovu, při zpřísnění výplaty soc. dávek, budou opět nějaké výjimky ¨typu dítě do 12ti let v rodině?