Co se dnes děje na veletrhu v Brně:

9:00 – 12:00 – Úspory elektrické energie při osvětlování výrobních podniků, skladových prostor a logistických center v pavilonu Regionální hospodářské komory Brno

9:30 – 13:30 – Perspektivy obnovitelných zdrojů energie v rámci energetického mixu aktualizované státní energetické koncepce České republiky v pavilonu E, sál E4

10:00 – 14:00 – Nové trendy v mechanických úpravách povrchů v Administrativní budově v sále 102

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
09:30
Den čtvrtý... a poslední. Mise IHNED.cz dnes na strojírenském veletrhu končí

Tým IHNED.cz se hlásí naposledy z Brna. Veletrh sice pokračuje i v pátek, ale je mu věnována nejnižší pozornost, proto nebude pokračovat on-line reportáž. Přesto budeme nadále přinášet dozvuky strojírenské výstavy až do příštího týdne. 

Dnes se naopak očekává návštěvnost nejvyšší. Sledujte, co se bude dít na MSV 2013.

Za IHNED.cz: Karel, Aleš, Veronika, Kuba a Matej

09:50
Termální nebo vysokorychlostní kamery, 3D mikroskopy. Vystavovatelé nabízejí něco pro každého

Termální kamery

V pavilonu C narazíte na vystavovatele termálních či vysokorychlostních kamer. Na stánku firmy Workswell uvidíte termokamery společnosti Flir. Ty se používají v průmyslu pro zobrazení povrchové teploty na měřených objektech. 

Jedná se o kamery na bezdotykové bázi měření teploty. To se dá hojně využít například v elektroprůmyslu, v brzdných systémech, při zjišťování tepelného úniku v budovách apod. Sami návštěvníci si mohou vyzkoušet, jak by vypadal jejich obraz snímaný tepelnou kamerou. 

Firma Olympus a její vysokorychlostní kamera (vpravo). Vzadu za ní mikroskopy, které mohou návštěvníci sami vyzkoušet

O několik metrů dál japonská firma Olympus zase prezentuje kamery s vysokou rychlostí a kvalitou obrazu. Řada i-SPEED je vhodná například pro Crash testy v automobilovém průmyslu, diagnostiku výrobních vad, balistiku, farmaceutický průmysl a další. Ve stánku si můžete dále prohlédnout metalurgické, laserové, 3D a další mikroskopy.

09:59
Čtvrtý den má přijít nejvíce lidí, veletrh je s návštěvností spokojen

Brněnský veletrh přilákal za první tři dny 45 tisíc návštěvníků. Největší návštěvnost se čeká ve čtvrtek, organizátoři očekávají 20 tisíc lidí. Poslední den, tedy v pátek, předpokládají deset tisíc. Celkově tak projde branami veletrhu 75 tisíc lidí. Tato návštěvnost je srovnatelná s loňským rokem a veletrhy jsou s ní spokojeny.

10:18
11 moskevských firem vyslalo do Brna zástupce, aby jim vyjednali byznys s českými společnostmi

Celkem 11 firem z hlavního města Ruska se ve středu prezentovalo v rámci Dne Moskvy, který se uskutečnil v pavilonu A1 při Mezinárodním strojírenském veletrhu.

Rusko-české obchodní rozhovory se týkaly vědy, průmyslové politiky a podnikání města Moskvy. Zejména v posledních letech objem vzájemného obchodu roste. Zatímco v roce 1993, kdy se konal historicky první Obchodní den Ruské federace, byl obrat 1,8 mld. USD, loni čísla hovoří o 14 mld. USD.

Firmy z Ruska patří k lídrům mezi zahraničními investory v počtu firem zaregistrovaných v ČR. Ruští investoři založili v Česku více než 17 tisíc větších i menších společností.

10:41
VIDEO: Speciální strečovou fólii je možné využít až tisíckrát a balení trvá údajně třikrát kratší dobu

Vratnou strečovou fólii Fixlog One vyvinuli čeští vynálezci, aby zjednodušili a zefektivnili fixaci zboží na paletě. Hlavním cílem bylo snížit náklady na nákup strečové fólie a minimalizovat odpad.

Zabalení jedné palety navíc jednomu člověku trvá údajně třikrát kratší dobu než klasickému stroji. "Fólii je navíc možné znovuvyužít až tisíckrát," uvedl pro IHNED.cz Michael Rada, který vynález patentoval.

11:03
Nejvěrnější návštěvník veletrhu nechyběl na žádném z pětapadesáti ročníků

Walter Locher je pamětník! Byl u toho, když se na brněnském výstavišti před 55 lety prvně otevřely brány Mezinárodního strojírenského veletrhu a účastnil se podle svého tvrzení každého dalšího ročníku.

"Swisstool Export Gruppe přežila nacisty i komunisty. Československé zastoupení jsme měli vždy, před válkou i za socialismu, naše kancelář v Praze fungovala navzdory tomu, že jsme se některým lidem coby zástupci kapitalistické ciziny nelíbili," vzpomínal Locher z firmy produkující švýcarské obráběcí stroje ve známé švýcarské kvalitě od roku 1938.

11:20
Je libo masáž? Zajděte si do pavilonu F. Je zdarma

Masážní křesla na MSV Brno 2013Pokud jste již unavení z celodenního obíhání stánků a sbírání materiálů, přijďte si na masáž do pavilonu F. Asociace firemních sportů a zdraví připravila pro návštěvníky veletrhu bezplatnou službu v podobě tří masážních křesel. Jednoduše tak můžete přijít, sednout si do křesla a nechat si namasírovat celé tělo. 

"Podnikatelé toho mají plnou hlavu. Ono to není žádný med, když jsou tu už třetí nebo čtvrtý den od rána do večera," popsal pracovník stánku Ivan Nudný.

I když se jedná primárně o bezplatnou službu, kdo by si chtěl masážní křeslo koupit, má samozřejmě možnost. "Děláme služby, ale kdo si chce křeslo koupit, samozřejmě může," doplnil Nudný.

Přes to, že se jedná o bezplatnou službu, fronty tu ráno zatím nebyly. Nával ale začíná v odpoledních hodinách, kdy si všichni chtějí zarelaxovat po perném dni.

11:59
Na veletrhu můžete zakoupit i rohože

Na veletrhu nejsou jenom stroje a technika. Najdeme tu i různé doplňkové zboží, například v podobě průmyslové rohože. I pracovníci ve výrobě totiž musí udržovat čisté pracovní prostředí. Vystavovatelé firmy Gapa jsou na brněnském veletrhu už dvanáctým rokem.

Rohože firmy Gapa

 

12:30
"Dáte mu pivo, whiskey, prolomí se ledy a uzavírají se obchody," zní ze stánku, ve kterém dokonce DJ hraje na housle, aby přilákal zákazníky

Stánek v pavilonu F firmy ANAJ Czech, která se zabývá výrobou a ostřením speciálních nástrojů pro obrábění, využil netradičního upoutání pozornosti kolemjdoucích. Objednala si speciálního DJ, který hraje na housle nebo kytaru. Má tím přilákat více lidí a i potencionálních obchodních partnerů.

"Je to kvůli psychologii jednání se zákazníkem. Dáte mu i pivo, whiskey, prolomí se ledy a uzavírají se obchody," říká obchodní zástupce společnosti Karel Dostál. "Lidé se zastavují," doplňuje. Podívejte se na video, na kterém běloruský DJ láká nové návštěvníky do stánku. 

12:45
VIDEO: Robotický výčepák z ABB roztáčí kolemjdoucím pivo

Poměrně dlouhá fronta se vine po celý týden od stánku ABB. Pozornost poutá hlavně nejmenší multifunkční průmyslový robot tohoto výrobce. IRB 120 je tu totiž upraven do verze FlexBeer. A ano, pomalými a přesnými pohyby čepuje návštěvníkům pivo do kelímků.

Jak na dvakrát (pro účel pořízení videa a fotografie) otestoval reportér IHNED.cz, i přes brzkou denní dobu a papírový kelímek, dovede automat stáčet chuťově nevybočující Plzeň.

Výčepářští odboráři zatím ale krizovou schůzi svolávat nemusí, jedná se totiž pouze o exibiční úpravu robota. Normálně je tento model používán pro manipulaci s lehčím materiálem do tří kilogramů.

Naopak ve svém původním a nejvyužívanějším oboru se ukazuje větší FlexPicker, který tu z pásů pohybujících se pod ním přesouvá malé balené čokoládky.Právě například v potravinářství se tento průmyslový robot používá.

13:14
Jste něžného pohlaví? Běžte si zajezdit na automobilovém trenažéru a předběhněte chlapy ve frontě!

Procházíte-li pavilonem V, můžete narazit na dlouhou řadu mladíků dychtivě čekajících u jednoho stánku. Chcete-li je všechny naštvat, hrdě přiznejte, že jste žena, a můžete je všechny předběhnout. Posléze se dozvíte, že frontu nečekají na pomeranče, ale na jízdu automobilovým trenažerem. Ženy tu frontu nečekají. Dejte si ale pozor, aby neutrpělo vaše řidičské ego. Závodní formulka, kterou budete řídit, se neovládá zrovna dvakrát jednoduše, i když nemusíte řadit.

"Minulý rok jsme měli taneční podložky, předtím steelový golf. Bavíme lidi, ať to není jenom nuda a práce," uvedl moderátor Jakub Vosáhlo před stánkem firmy Arcelor Mittal.

A lidi opravdu baví. Vypovídá o tom i více jak půlhodinová fronta. Vidina jízdy na automobilovém trenažeru kolemjdoucí láká. A to v podstatě jenom chlapy. Pokud se tu vyskytne nějaká žena, má okamžitě přednost a čekat nemusí. 

Firma Arcelor Mittal se zabývá výrobou surového železa a oceli. Mimo to vyrábí například silniční svodidla, která právě mají spojitost s trenažerem. Svodidla lemují celou cestu vaší počítačovou jízdou. 

Trenažér v pavilonu V

13:32
Zabalíme všechno, letadlo, autobus nebo vrtulník, chlubí se brněnská firma TART

Vrtulník, menší letadlo, autobus, obří tlaková nádoba... Ani takové "předměty" není problém zabalit do transportní protikorozní ochranné fólie MilCorr VpCI vyvinuté v USA.

"Mil- v názvu odkazuje na původ, vymysleli to pro armádu. Kromě americké vojenské normy plní fólie MilCorr specifikace také sil NATO a testována je i v Armádě ČR. Uvolněná je však také do civilního sektoru. Američané ji používají už více let, v Evropě se začíná prosazovat až nyní," vysvětloval Karel Čefelin, antikorozní specialista firmy TART z Brna, která technologii využívá.

13:51
Návštěva na stánku IHNED.cz: Marek z Letov letecká výroba

Jako obyvkle jsou tu služby velmi dobré, letos se mi zdá, že je účast vyšší. Jsem tady z důvodu návštěvy našich hlavních dodavatelů, především v oblasti maskovacího a brusného materiálu. Z našimi dodavateli tady řeším další technickou spolupráci a podporu.

Spolu s e dvěma kolegy jsme přijeli jen na jeden den, naše partnery a dodavatele stihneme obejít i tak. Kromě našeho vlastního byznysu tu nemám moc času řešit cokoliv jiného, veletrh nicméně navíc nabízí i unikátní možnost získat přehled o moderních technlogiích a trendech v našem oboru. A toho hodlám využít.

14:07
Pracovní jednání v Brně v běhu ... Chcete také svou titulní stranu HN?

14:29
3D tisk zblízka ... face to face čtenářům IHNED.cz

14:53
Zkuste si, jaké to je řídit letadlo

Hlavní tahák pražské ČVUT v pavilonu A1 je letecký simulátor. Vyzkoušel si ho na vlastní kůži i redaktor IHNED.cz Jakub Fajnor. Nejtěžší je na tom podle něj zvládnout správně dosednout na přistávací plochu. Udržet letadlo stabilizovaně ve vzduchu je prý hračka. Podívejte se ve videu, jak simulátor vypadá.

O tom, jaké věci představily vysoké školy na veletrhu, si dnes přečtěte v článku na IHNED.cz.

15:10
Vysokoškoláci prezentují závodní formuli FS05. Zrychlí z nuly na sto za 3,5 vteřiny

Studenti pražské univerzity ČVUT vystavují v pavilonu A nový model závodní formule FS05. Ve světové soutěži vysokoškých škol získal 17. místo z 503 soutěžících. FS05 má zrychlení z nuly na sto za 3,5 sekundy, váží 216 kilogramů a má 90 koňských sil. Celková výrobní cena materiálu a všech komponent potřebných pro výrobu auta je 1,75 milionu korun. Vůz funguje na klasický spalovací motor a má spotřebu okolo 17 litrů na 100 kilometrů.

Podívejte se na formuli ve videu v předchozím příspěvku.

15:22
Veletrh v pohybu... očima fotografa HN Mateje Slávika

15:48
Stánek musí zaujmout, nejlépe prezentací vlastního produktu

Mnohé ze stánků, které na výstavišti potkáte, vás zaujmou hned na první pohled. Například u stánku firmy Union Ocel se před vámi bude tyčit několik metrů vysoká konstrukce z napájených plechů. Vyrobili ji sami zaměstnanci firmy.

Německá firma s českou dceřinou společností se zabývá velkoobchodem s hutním materiálem. 

Stánek firmy Union Ocel


 

16:05
Siemens: Veletrhy už nejsou o reálném byznysu, ale o tom, být vidět

Siemens byl na velerhu v Brně zatím každý rok. „Letos máme pocit, že přišlo více návštěvníků a setkali jsme se i s větším počtem našich zákazníků. Pro nás je cílem setkání s těmi správnými lidmi, neděláme systémy pro domácnosti. Velká část našich zákazníků je dokonce v tomto pavilonu i se svým stánkem," říká pro IHNED.cz Bohumil Brodský, ředitel Divize Automatizace a pohony společnosti Siemens.

Veletrh tak podle Brodského nejen pro Siemens stále dává smysl. „Podobné otázky, zda na veletrhy jezdit, si ale už také dáváme. Telekonference a podobné moderní vymoženosti nicméně veletrh nikdy nenahradí, je důležité se se zákazníkem setkat. Obchod se dělá mezi lidmi, tváří v tvář," doplňuje.

16:19
"Brno je kolébkou mikroskopie, 40 procent světové výroby elektronových mikroskopů vychází odsud," zní z Ústavu Přístrojové techniky

V pavilonu C najdete stánek Ústavu Přístrojové techniky (ÚPT). Zaměstnanci v něm prezentují laserový detektor odchylek. Používá se pro měření jednotlivých rozměrů specializovaných výkovků, které jsou v procesu výroby, a tudíž mají povrchovou teplotou blížící se hodnotě 1000 °C. Výzkum a vývoj tohoto zařízení byl realizován ve spolupráci s průmyslovým partnerem, s brněnskou firmou MESING.

Ústav je zajímavý také tím, že se nestará jenom o vývoj nového produktu na papíře, ale dokážou ho i technicky vyrobit. "Jako jeden z mála ústavů jsme schopni vyvinout celý stroj a ne jenom technologii na papíru," popisuje pracovník ústavu Jan Řeřucha.  

Zabývají se i mikroskopií, která je důležitou součástí brněnského průmyslu, jak podotýká Řeřucha. "Brno kolébkou mikroskopie, protože 40 procent světové výroby elektronových mikroskopů vychází z Brna. Říká se, že Brno je městem mikroskopů," dodává. 

ÚPT chystá na říjen i týdenní kurz mikroskopie. Půjde o šestý ročník Podzimní školy základů elektronové mikroskopie, která je svou velikostí jediná v Česku. Registrace do ní byla 15 minut po spuštění plná. Je v ní místo pro 70 posluchačů. Školení je koncipováno jako pětidenní teoretický kurz s praktickými demonstracemi v laboratořích.

"Kurzy jsou určeny především pro postgraduální studenty a začínající pracovníky v oblasti elektronové mikroskopie,“ uvedl za pořadatele Vilém Neděla. 

16:40
Vysoké školy se vezou na vlně letectví

Vysoké školy každoročně představují výsledky svých praktických projektů. Brněnská i pražská technická univerzita letos vsadila na projekty využívající leteckou techniku.

Chytrý autopilot i letecký simulátor mají v budoucnu usnadnit letcům život a pomoct jim v kritických situacích.

Celý článek o vysokých školách si přečtěte na IHNED.cz.

17:00
Poslední příspěvek: Mise IHNED.cz na strojírenském veletrhu v Brně končí

... v pátek, o víkendu, ale i příští týden budeme na IHNED.cz v rámci "dozvuků veletrhu" vydávat rozhovory, které jsme ještě nestačili vydat. Najdete je na na IHNED.cz/MSV. Hezký zbytek týdne.