Na severoamerickém kontinentu je služba inspektora nemovitostí při nákupu bytu nebo domu běžná, v Česku je zatím v plenkách.

Inspektor při koupi nového bytu nebo domu kontroluje, zda stavba nemá vady, nedodělky nebo poruchy. Stejně tak může prověřovat celý developerský projekt. U starších nemovitostí se zase zaměřuje na to, zda makléř nelže.

Na co si dávat pozor? Na kolik vyjde inspektor?

Odpovídal Pavel Štáf ze společnosti Bytecheck.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
artur
Dobrý den, velmi mne zajímá , jak je možno stát se takovým inspektorem. Děkuji
Dobrý den, základním předpokladem je stavební vzdělání a zkušenosti s rezidenční výstavbou. Zbylé je předmětem patřičného vyškolení.
Pavel Štáf
marek
hodi se mi inspektor i pri prodeji?
Ano, výsledek kontroly pomůže oběma stranám. Víte, jaké problémy má Vaše nemovitost a je žádoucí na ně kupujícího upozornit. Můžete se tak vyhnout případným sporům.
Pavel Štáf
Zeez
Dobry den, jaky mate nazor na planovane povinne energeticke stitky u prodavanych i pronajimanych nemovitosti ? Uz ted se o nich rika, ze budou ze sve podstaty dost neprukazne, protoze zatimco nekdo bude chtet nemovitost zkontrolovat, nekomu bude stacit par odpovedi po telefonu (coz je vysmech)... mne to pripada zbytecne tahani penez z kapes obcanu, kdyz si pritom kazdy muze objednat bud inspektora, o kterych se tu pise a nebo nemovitost posoudit sam (tesneni, poloha bytu v dome, orientace bytu, pripadne spotreba energii predchozim najemnikem a tak dale).
Dobrý den, průkazy energetické náročnosti jsou nyní podmínkou ve stavebním řízení u novostaveb. U prodeje či pronájmu nemovitostí je to novinka a nový obchodní sektor. Vypracování protokolu stojí zpravidla tisíce a znamená to určité zdržení při prodeji. Náklady na provoz, zejména vytápění, se dají odečíst z dokumentů k bytu (platby poskytovatelům), ale průkaz energetické náročnosti je určitě komplexnější.
Pavel Štáf
anonym
maji sluzby popsane v clanku alternativu i pro prodavajici? Mam na mysli posouzeni vad a nedodelku na stavbe urcene k prodeji tak, aby se prodavajici mohl rozhodnout zda se mu vyplati je vyresit, aby lepe (draze/drive) prodal?
Podobný dotaz již zazněl, ale ano, mají. V konkrétních případech doporučujeme jak s poruchami naložit a kolik to stojí. Věc je individuální u každé nemovitosti.
Pavel Štáf
Marie
Dobry den, prijde mi, ze sluzby inspektoru jsou spi pro realitky. obycejny nakupujici jen zaplati penize navic
Dobrý den, účelem prohlídky bytu inspektorem je posouzení nezávislou třetí stranou při prodeji. Právě kupující chce podrobně vědět, jaký je technický stav nemovitosti. Realitní kanceláře mnohdy nemají nástroje podrobný stav zjistit a spoléhají na informace od prodávajících.
Pavel Štáf
anonym
Jak se pohybuje cena služeb instpektora například při koupi novostavby rodinného domu?
Cena je závislá na metrech čtverečních užitné plochy a pohybuje se od čtyř do osmi tisíc korun. U nových domů nad 200 m2 se stanovuje individuálně.
Pavel Štáf
jana
muzu sluzby inspektora reklamovat?
Obecné reklamační podmínky právě připravujeme a zařadíme je do standardních smluv v příštím kvartále. Budeme ručit za funkci systémů po určitou dobu nebo za výši ceny prací, nutných k odstranění vad a poruch.
Pavel Štáf
Radek
Kolik stoji posudek? odviji se od ceny nemovitosti nebo jde o hodinovou sazbu?
Obecně se cena posudku odvíjí od typu nemovitosti a její užitné plochy. Například cena kontroly staršího bytu je 59 Kč/m2, kdy minimální sazba je 3900 Kč a maximální 7900 Kč. U novostavby bytu jde o 39 Kč/m2 s minimem 1990 Kč. Další ceníky jsou na internetových stránkách, dle druhu nemovitosti v sekci Platba.
Pavel Štáf
Petr
Ještě donedávna jsme se bez inspektorů obešli, máte pocit, že tomu nyní bude jinak?
Je na zvážení každého, zda si nás na prověření najme. Všichni víme, že ne všechny prodeje nemovitostí jsou bez následných problémů a je na kupujícím, jak chce tomuto stavu vhodně předejít.
Pavel Štáf
Marian
Dobry den, mna by zaujimalo 1/ na zaklade vasich skusenosti ci dokazete povedat, ktorym developerom alebo projektom sa radsej vyhnut 2/ kolko je vas sukromny odhad ceny m2 v novostavbe? Je to skutocne niekde okolo 40-50 000.- m2 ? Mne to pride sialene vela vzhladom ku kvalite materialov a stavebnych prac... Dakujem za odpovede. M.
Dobrý den, ceny nemovitostí jsou dány trhem a druhem konkrétního projektu - resp. jeho technickým zpracováním. Nabízené ceny jsou ceníkové a smluvní, o mnohých se dá úspěšně jednat případ od případu. Tuto asistenci poskytujeme také. K bodu 1 - omlouvám se, ale takto obecné informace neznáme a kdybychom znali, nemůžeme je tímto způsobem poskytovat.
Pavel Štáf
Radek
Kolik inspekcí jste již provedli, jaké jsou reakce klientů?
Od oficiálního spuštění projektu (leden 2012) jsme provedli cirka 80 inspekcí. Sedm klientů žádalo opakovanou inspekci u jiných nemovitostí.
Pavel Štáf
Ondra
Čím bude zajištěno, že takový inspektor bude opravdu vystupovat jako nezávislá třetí strana a nebude například prodejcem podplatitelný, aby záměrně zatajil některé nedostatky, které dům může mít?
Služby jsou poskytovány ve smluvním vztahu mezi kupujícím a inspektorem. Kromě faktu, že nestrannost je základním pilířem naší služby, do poslední chvíle prodejce neznáme a nemáme možnost jej nijak kontaktovat. Podezření ze zaujatosti a špatné reference klientů, jsou tím nejhorším, co tuto službu může potkat a proto není možné podobné aktivity připustit. Nevyplácí se to.
Pavel Štáf
Petr
Dobrý den, inspekce by měla být součástí kolaudace u novostaveb. Bohužel se tomu tak neděje a stavební firmy prodávají předražené stavby s řadou nedodělků. Nicméně i se soudním znalcem v soudním sporu se stavební společností jednotlivec má malou šanci na úspěch. Proč bychom měli platit inspekci, která nemá v současné legislativě oporu? Pěkný den, Petr
Dobrý den, inspekce vad a nedodělků není součástí kolaudace. Kolaudační rozhodnutí ve zkratce říká, že nemovitost je vhodná k užívání. Podle našich zkušeností jsou mnohdy developeři raději, když jsou vady a nedodělky specifikovány včas a stavební firmy mají ještě na stavbě kapacity na jejich řešení a odstraňování. Čas jsou peníze pro všechny a eliminace pozdějších tahanic jsou ze všech stran žádoucí. Po předání nemovitosti je řešení nedodělků velmi problematické.
Pavel Štáf