Tragedie v Japonsku vyvolala velkou nervozitu, místy až paniku, na finančních trzích, někteří analytici hovoří o tom, že se "burzy dokonce staly zajatci japonských ostrovů". Poté, co japonský trh v úterý zažil nejsilnější výprodej od roku 1987, ve středu je všechno jinak.

Investoři začali přehodnocovat dopad ničivého zemětřesení na tamní podniky a japonský index Nikkei po předchozím 10procentním propadu dostal "injekci do žil" a ve středu si polepšil o 5,68 procenta. Tento nečekaný optimismus se odrazil i na ostatních trzích, které den před tím také reagovaly poklesem.

Vývoj v Japonsku však vyvolává nadále obavy včetně světa financí a peněz. "Strach je všude, je nekontrolovatelný. Je to typický případ, kdy lidé nejdříve prodávají a pak si teprve kladou další otázky," řekl v úterý Ben Potter, analytik IG Markets.

Kolaps na burzách ale nesouvisí jen s iracionální panikou, ale i tristním stavem některých sektorů reálné japonské ekonomiky. Stojí nejen výroba v automobilkách: kvůli výpadkům továren se například zvýšily ceny paměťových čipů různých typů, neboť Japonsko zajišťuje jednu pětinu světové polovodičové produkce. Čipy používané třeba v mobilních telefonech, digitálních fotoaparátech a přehrávačích hudby tak zdražily asi o pětinu.

Kapitál, který mizí z japonských trhů, se přesouvá do švýcarského franku a amerického dolaru. Z celé tragédie zatím vycházejí jako vítěz hlavně americké vládní dluhopisy.

Nereagují trhy příliš panicky? Jak zásadní budou dopady na trhy a globální ekonomiku? Nebude katastrofa nakonec postupně povzbuzením pro japonskou ekonomiku?

Na tyto a další otázky odpovídal David Marek, hlavní ekonom Patria Finance.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Jirka
Není přístup, chování trhů zcela perverzní a neodpovídající realitě? Jeden den pokles a druhej den růst... Nezáleží to de facto jak se kdo vyspí?
Reakce trhů zohledňuje značnou míru nejistoty, která se projevuje zvýšenou averzí k riziku. S vývojem událostí a přibývajícími informacemi se reakce trhu přizpůsobuje a "přesněji" zohledňuje realitu.
David Marek
Honza
Dobry den, co zpusobuje soucasnou, tak vysokou volatilitu akciovych trhu v Asii (ktera se pak prelije do celeho sveta)? Vcera pokles japonskeho trhu o desetinu, dnes rust o sest procent...
Události v Japonsku, resp. střídání obav z dalšího vývoje a úlevy při stabilizaci situace. Aktuálně se vše točí kolem situace v jaderných elektrárnách v Japonsku. Největší pokles zaznamenaly akcie Tokyo Electric Power (-57 procent), které se to přímo týká.
David Marek
Nebude chystané zdražování u nás v důsledku zvýšení DPH ještě umocněno dopady japosnké katastrofy, která vyžene ceny komodit nahoru?
Komodity většinou zareagovaly na dění v Japonsku poklesem cen v obavám o pokles poptávky. Výjimku tvoří elektrická energie a uhlí, reagující na obavy z útlumu jaderné energetiky. Nicméně rekonstrukční práce v Japonsku mohou vést ke zvýšené poptávce po průmyslových kovech a energiích a projevit se v jejich cenách.
David Marek
Karel
Dobrý den, jak velký dopad bude mít zemětřesení na japonskou ekonomiku? Dá se to vůbec nějak vyčíslit? A je tamní vláda schopná poskytnout zemi další výdaje, když už se v minulosti několikrát fiskálně pokoušela podpořit tamní hospodářský růst?
Krátkodobě je potřeba počítat s negativními dopady. Nejvíce postižená oblast Japonska se podílí na HDP této země zhruba 6 procenty. Nicméně panika, která se dotkla velké části země včetně Tokia, ochromila větší část ekonomiky. Impulsem k růstu budou ovšem práce na odstraňování škod a rekonstrukce poničené infrastruktury a majetku. Například před zemětřesením Kobe v roce 1995 se růst Japonské ekonomiky pohyboval pod jedním procentem. Rekonstrukční práce pomohly tomu, že v roce 1995 zrychlil na 1,8 procenta a o rok později dokonce na 2,7 procenta.
David Marek
Mike
Dobrý den, co jste si říkal vy osobně, když jste viděl, co se v Japonsku děje? Napadly vás hned ekonomické souvislosti nebo se vám profese ještě takhle do myšlení automaticky nenabourává? :)
Asi každý má svou profesní deformaci, nicméně první, co mi blesklo hlavou, byla představa katastrofálních následků tsunami. Nedávnou jsem cestoval po Srí Lance a dodnes je pohled na některé mrtvé vesnice děsivý.
David Marek
Jirka Dloubal
Bude nějaký bezprostřední dopad i na Česko? Přeci jen mám pocit, že třeba Japonců k nám jezdí docela dost...
Vliv prostřednictvím turistického ruchu by Vám asi lépe odhadl pan Okamura. Jedním z důležitých aspektů pro českou ekonomiku, která je poměrně energeticky náročná, může být vzestup cen elektřiny. Přímý vliv na ČR bude minimální. Z ČR se do Japonska vyváží méně než půl procenta z celkového českého vývozu. Odhadovat dopady japonské katastrofy na globální ekonomiku, a skrze ni na ČR, je asi předčasné, při zhruba devítiprocentním podílu Japonska na celosvětovém HDP se prozatím nepočítá s výrazně negativním dopadem.
David Marek
jwvgoethe
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jakou teorii používáte pro odhad chování trhů? Je to stará Nashova teorie, nebo chaotický model od Mandelbrota nebo nějaká kombinace založená na Robinsonově analýze? Mě se totiž nezdají předpovědi typu kupujte tohle, protože bagr. :) Děkuji za odpověď.
Nezabýváme se odhadem chování trhů. Používáme fundamentální analýzu.
David Marek
Lukáš
Můj dotaz je relativně prostý ale chtěl bych jít více do hloubky, myslíte si že současná situace s výkyvy akciových trhů při sebemenším záchvěvu situace je dlouho udržitelná?Abyste mě pochopil mám na mysli že situace jež se dějí at je to zemětřesení v Japonsku, Lybie a podobně jsou přeci jen ať již bych to nechtěl zlehčovat místní problémy jež se samozřejmě v současném zglobalizovaném světě přeasouvají a šíří po všech světadílech...jen mě zajímá jestli a zda trhy i nadále ustojí tyto otřesy?A co by se stalo, příklad v momentě většího a dlouhodobého válečného konfliktu s burzami ve světě?
Finanční trhy kolísají a budou kolísat, ale přežily již řadu válečných konfliktů, přírodních katastrof, finanční krizí, ropných šoků a různých bublin. Čím větší problém, tím výraznější reakce, často umocněná panikou. Konkrétní příklad vlivu války: americké akcie od začátku 2. světové války do poloviny roku 1942 klesly o více než 30 procent. V květnu 1945 byly ovšem o 30 procent výše než na začátku války.
David Marek
Lukas
Dobrý den, prč Jen rostl vůči Dolaru ihned po páteční vlně tsunami? Dokázal bych si vysvětlit pokles Jenu způsobený odlivem kapitál z důvodu nejisté situace v Japonsku. Děkuji za odpověd
Spíše se objevují úvahy, že jen bude sílit kvůli tomu, že japonské pojišťovny, banky, fondy i retailoví investoři budou prodávat svá aktiva v zahraničí.
David Marek
Pavel
Jaký vliv bude mít současná katastrofa na sektor pojišťovnictví? Nebudou hrozit některým domům existenční potíže?
Samozřejmě negativní. Pokrýváme ovšem pouze český trh, tudíž Vám nejsem schopen odpovědět, jak katastrofa dolehne na jednotlivé japonské či globálně působící pojišťovny a zajišťovny.
David Marek
Petr
Dobrý den, jaký máte názor na otázku uzavření, příp.zpřísnění podmínek provozování atovomých elektráren -> dnes evidujeme evlkou paniku na trhu s elektřinou -> jak velký, v případě pesimistického scénáře, to může mít vliv na světovou ekonomiku?
Z čistě laického pohledu se domnívám, že alternativa k jaderné energetice patrně neexistuje. Zvýšení opatrnosti a zpřísnění bezpečnostních podmínek s sebou přinese zvýšení nákladů na tento zdroj elektřiny, což promítne do její ceny. Zároveň se tím zvyšuje tlak na omezování energetické náročnosti.
David Marek
Zdenda
Je mi jasné, že jde o věštění z křišťálové koule, ale hypoteticky předpokládejme, že během týdne se situace s jadernou elektrárnou Fukušima stabilizuje. Japonské automobilky (Toyota, Honda) ztratili cca 10% během dvou dnů a jsou na hodnotách ze začátku roku. Šel byste do koupě těchto akcií dnes? Předem se omlouvám za příliš přímočarý až hloupý dotaz, ale rozhoduji se tak a počítám s výše popsanou hypotézou. A ve Vás vydím odborníka na slovo vzatého. Hezký den.
Reakce trhů bývá často přehnaná, nicméně před konkrétní investicí do akcií té či oné automobilky bych doporučoval detailně se seznámit s jejich finančními výsledky, výhledem do budoucnosti, dopady událostí posledních dní a seriozní provedenou valuací (buď provedenou vlastními silami nebo získanou od důvěryhodné investiční banky, resp. obchodníka s cennými papíry)
David Marek
Petr
Dobrý den pane Marku, jaká z následujících možností je dle Vašeho názoru lepší: a) koupit japonské akcie (automobilky, elektronika apod.) dokud padá jejich cena, neboť předpokládám, že v průběhu jednoho roku půjdou prudce nahoru. b) koupit akcie evropských automobilek (především BMW) neboť japonské hospodářství se z tohoto šoku rychle nevzpamatuje (stáří populace, vysoká míra zadlužení) Děkuji za odpověď
Záleží na konkrétní situaci jednotlivých firem. Japonské firmy dnes často spoléhají více na zahraniční poptávku než domácí ekonomiku. Mohu jen zopakovat, že před každou investicí je vhodná důvěryhodná fundamentální analýza konkrétní firmy.
David Marek
Jakub
Dobrý den, není právě ideální čas pri investování do akcií Japonska?Stará poučka říká že ideální čas pro investici je když teče v ulicích krev, platí to i tentokrát?Na obnovu země bude potřeba asi dosti značná částka, Japonsko je jednou z nejzadluženějšícj zemí, jak se s tím popere tamní vláda? Jak dlouho může trvat propad indexi Nikkei a o kolik následně může vyrůst jeho hodnota?
Japonské akcie se již odrazily a část ztrát korigovaly. Pokud nenastane žádný další problém, bude averze k riziku dále klesat a akcie mohou jít dále vzhůru (nejen v Japonsku). Nicméně jde o investici s vyšší mírou rizika. Nikkei do několika týdnů na averzi k riziku spojenou se zemětřesením zapomene a pozornost se vrátí k firemním výsledkům a japonské ekonomice, kde ovšem přírodní katastrofa může hrát roli delší dobu v negativním i pozitivním smyslu. Japonská vláda má kvůli vysokému zadlužení limitovaný prostor. Letos již byl Japonsku jednou rating snížen a při dalším růstu zadlužení se to může opakovat.
David Marek
Ondrej
Jaky dopad bude podle Vas mit zemetreseni v Japonsku dopad na trh s ropou a trh s elektrinou? Ad ropa: Japonsko jako velky dovozce muze diky snizeni ekonomicke aktivity dovazet v blizke budoucnosti mene ropy. Na druhou stranu obnova Japonska muze rozjet tamni ekonomiku a tedy i spotrebu ropy. Ad elektrina: Nemecko pozastavi nekolik nejstarsich jadernych elektraren. Jak velky vypadek kapacity na evropskem trhu to dela a jak velky a jak dlouho trvajici efekt na ceny elektriny to muze podle Vas mit? Dekuji.
Elektřina: klíčovou roli hrají úvahy omezování jaderné energetiky ve světě, což tlačí cenu elektřiny výše. Jaderné elektrárny produkují 27 procent celé německé výroby. Odstavení zmíněných starších elektráren sníží dodávky na německý trh o 9 procent. Ropa: reakce cen ropy je prozatím relativně mírná. Barel WTI klesl ze 103 na 98,6 USD a reflektuje očekávání, že by události v Japonsku neměly výrazně ovlivnit globální ekonomiku a poptávku po ropě. Zároveň bychom neměli ztrácet ze zřetele nestabilitu na Blízkém východě, resp. konflikt v Libyi, a jejich vliv na ceny ropy.
David Marek
Zdenek
Myslíte, že Japonsko začne (s cílem získat potřebnou hotovost) prodávat US dluhopisy ?
Existuje snazší cesta: potřebnou hotovost si vyrobit.
David Marek
Johnny
Dobrý den, včera jsem v HN četl že současná katastrofa by paradoxně mohla japonsku prospět. V článku jste se k tomu již vyjadřoval a je zde zmínka o velikosti Japonského dluhu (234% HDP) Do jaké míry ratingové agentury ještě budou přehlížet zvyšující se zadlužování a jak velké je hrozba snížení ratingu Japonska? Případně o kolik stupňů? Děkuji
Katastrofa přichází pro japonskou vládu v obtížné době. Při zemětřesení v Kobe v roce 1995 činil veřejný dluh 92 procent HDP, což sice bylo vysoké číslo, nicméně podstatně méně než dnes. Na konci loňského roku dosáhl veřejný dluh Japonska 226 procent HDP, letos se ještě před aktuální katastrofou očekávalo, že stoupne na 234 procent HDP. Japonská fiskální politika má dost obtíží i bez přírodních katastrof. Nelze vyloučit, že se Japonsko dočká zhoršení ratingu. Letos v únoru agentura S&P snížila Japonsku rating o jeden stupeň a Moody's snížila alespoň výhled ratingu na negativní. Po zemětřesení a tsunami Moody's varovala, že se japonská fiskální pozice může dále zhoršit a dosáhnout "tipping point" (bod obratu).
David Marek