Svět financí zachvátila zlatá horečka. Cena zlata se opět dala do pohybu vzhůru a vystoupala na nové rekordy. Naposledy ve středu překonala hranici 1350 dolarů za troyskou unci. Zlato tak navazuje na nepřetržitý vzestup z minulého týdne, když další podnět k růstu mu davá prudký pokles dolaru vůči euru a uvolnění měnové politiky v Japonsku.

Zvýšené kolísání kurzů světových měn zvyšuje poptávku po zlatu jako nástroji uchování hodnoty. Tento fakt nemohl uniknout investorům a zájem o zlato je patrný i mezi drobnými klienty, kteří se zaměřují především na investiční zlato.

Odborníci zlato považují jako jednu z nejjistějších investic, která je vnímána jako prostředek k ochránění prostředků ve špatných dobách a podle toho se chovají i jeho ceny.

Drobní klienti však podle expertů nereagují na růst cen okamžitě,ale většinou nakupují se zpožděním za trhem. Analytici to vysvětlují, tím, že lidé dohánějí nákupy většinou až poté, co vidí, že cena nějaký čas stoupá nahoru.

Uvažujete o investici do zlata? Vyplatí se do zlata a drahých kovů nyní investovat? Nevíte, jaká nejlepší forma je pro vás vhodná?

Praktické rady a doporučení na základě vašich dotazů vám nabídl odborník na obchodování s cennými kovy Pavel Trtík, ředitel společnosti Zlaté mince – Numismatika.

Prosíme, omluvte časovou prodlevu při zobrazování vašich dotazů.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Jakub
Dobry den, rad bych se Vas zeptal proc nakupovat fyzicke zlato, jehoz cena je vzdy aktualne prepocitana do USD a tim padem se vystavuji kurzovemu riziku a zcela urcite tim budu tratit po odprodani i pri narustu ceny zlata a to take z duvodu odlisne prodejni a nakupni cene zlata u obchodnika? Obdobne je to i u investicniho stribra,kde je dalsi nevyhodou DPH. Takze kdyz si u Vas koupim 1 Oz stribra v podobe investicni mince a zaplatim napr. 620 Kc s DPH a zitra Vam stejnou minci prodam, tak ji koupite bez DPH, takze -20% a jeste ji vykoupite za mnohem nizsi cenu diky rozdilu cen ze ktereho mate zisk.
Děkuji za první otázku. Z toho jak ji kladete vyplývá, že byste neměl nakupovat fyzicky alokované zlato a fyzicky alokované stříbro už vůbec ne. Není pro Vaše záměry nejvhodnější. Uvažujte-li totiž pouze v rovině „dnes levně koupím + zítra dráž prodám = vydělám“ pak nekupujte fyzicky alokované zlato (tj. zlato ve formě mincí, slitků, plaket a medailí které si po zakoupení odnesete domů) protože musíte vždy zaplatit zpracovatelské náklady a u stříbra, platiny navíc i DPH. To znamená že musíte čekat až bude rozdíl mezí nákupní a výkupní cenou výraznější a pokryje tyto náklady. To by bylo ale stejně neefektivní jako kdyby jste chtěl vydělávat na obchodech např. s EUR a praktikoval je tak, že budete chodit do směnárny a jeden den EUR nakoupíte, později je tam přinesete zpátky a prodáte za odkupní cenu. Pokud vám jde o takovou spekulativní investici, a navíc ještě očekáváte realizaci zisku v krátké době je lepší obchodovat s drahými kovy stejně jako s jinou komoditou na burze. Je to ale složitější, vyžaduje to od vás znalost fungování těchto obchodů a stejně se nevyhnete riziku ztráty, kurzovému riziku nebo souvisejícím poplatkům. Důvody proč nakupovat fyzicky alokované zlato pramení z potřeby uchovat hodnotu již vydělaných peněz. Udržet jejich kupní sílu. Nejde o to vydělat, ale uchovat, neztratit již vydělané. Tento konzervativní přístup je důvodem proč tak dramaticky roste poptávka po fyzicky alokovaném zlatu na všech kontinentech u malých i velkých investorů. Roste ze strany fondů, vlád i privátní klientely. Obavy z inflace jsou všeobecné a prohlubují se každou státní intervencí ( na záchranu bank, na záchranu Řecka… ). A tak každý kdo má volné prostředky a chce jejich hodnotu dlouhodobě uchovat, hledá k tomu vhodné prostředky. Tím nejvýhodnějším je právě fyzicky alokované zlato.
Pavel Trtík
Petr
Dobrý den, uvažuji o nákupu investičního zlata. Raději jak fyzické zlato doma, bych chtěl koupit akcie se zlatem. Je toto více či méně výhodné pro drobného investora (ca. 50.000 Kč ročně)? Případně jaký způsob byste doporučil. Děkuji
Nevím zda máte na mysli akci těžebních společností, nebo fondů které investují do zlata? Vzhledem k zmiňované částce bych na prvním místě věnoval pozornost především otázce zajištění této investice. Nákup akcií obecně představuje vždy určité riziko.
Pavel Trtík
Petr
Dobrý den, sice v době, kdy cena zlata stoupá položím hloupou otázku, ale pokud bych chtěl nyní zlato (mám nějaké mince a plátky, i šperky), kde dostanu nejlepší cenu? Mohu prodat zlato i jiné fyzické osobě, za předpokladu, že doložím jeho jeho ryzost? Není to jednodušší kvůli mému zisku než u obchodníků?
Samozřejmě že můžete zlato (ať již mince nebo slitky) výhodně použít k vyrovnání se s jinou fyzickou osobou, pokud se na tom dohodnete. Na internetu si můžete zjistit aktuální denní prodejní a výkupní cenu vašich mincí a pokud se dohodnete že transakci realizujete za "střed" bude to nakonec výhodné pro Vás oba. U šperků je to složitější. Pokud jsou z nějakého důvodu vzácné, můžete je prodat na aukci a získáte za ně mnohem více než současnou cenu kovu. Obyčejný řetízek ale po výkupu skončí v tavbě a transakční náklady jsou v takovém případě vysoké.
Pavel Trtík
MK
Existují tu snahy dokopat stát, aby pro další cenné kovy(tzn. stříbro, platinu, paladium, rhodium,...), aby přijal stejný režim jako pro zlato(tzn. bez DPH)?
Česká republika osvobodila zlato od DPH v den vstupu do EU (2004). To je součást přístupových dohod. O rozšíření tohoto osvobození od DPH na další kovy nebo na diamanty se nejedná ani v jiných zemích EU. Nicméně jiné státy, např. Nový Zéland skutečně osvobozují od daně i další drahé kovy, v případě že jsou ryzí ( tedy mají čistotu 999.9/1000 ).
Pavel Trtík
realysta
Zkuste prosím spíš vysvětlit těm poplašeným novinářům, co nemají ekonomické vzdělání, že stoupající cena zlata v dolarových cenách neznamená růst ceny zlata obecně!!! Ať se podívají, co dělá cena zlata v Kč, nebo v eurech....
Správně zdůrazňujete to že jsme češi a zlato obchodujeme v českých korunách. Proto musíme vedle ceny zlata ( která se obvykle udává v USD ) souběžně sledovat i kurz české koruny a USD. Skutečně může dojít i k situacím že zatímco cena zlata stoupá, dolar vůči koruně oslabuje natolik že ve výsledku cena zlata v českých korunách stagnuje nebo dokonce klesá. Ale to bývají jen momentální situace. Sledujete-li cenu zlata současně v USD, EUR i v českých korunách v dlouhodobém horizontu posledních 3 let, vidíte že cena zlata stoupá bez ohledu na to v jaké měně se obchody realizují. Na našich stránkách www.ceska-koruna.cz jsou veřejně dostupné statistiky prodejních cen v českých korunách od r. 2008. Z nich je zřetelně patrný růst ceny 1 Oz Au která v tomto období zvýšila svoji cenu z 17854 Kč na dnešních 26051 Kč. Za takovým růstem ceny rozhodně nestojí novinové články...
Pavel Trtík
Pavlína
Dobrý den, vím, že je složité to odhadnout, ale chtěla bych se zeptat, jaká je prognóza ve vývoji ceny zlata z dlouhodobého hlediska (řekněme 2-5 let). Nemůže se stát (respektive už se párkrát stalo), že cena zlata zase prudce poklesne? Je pak reálné, aby vystoupala na stávající výši? (Myšleno kdyby člověk zainvestoval teď, aby na tom neprodělal.) Další věcí, která mě v tomto směru napadá je to, že přestože státy musí přiznávat, kolik zlata mají a kolik ho vytěží, nevěřím tomu, že by tyto údaje byly 100% pravdivé. Státy by jistě při nalezení velkého množství zlata byly obezřetné právě kvůli hrozícímu poklesu jeho ceny. Stejně tak hrozí výroba zlata chemickou cestou ve velkém - přeci jen technologie jdou kupředu a přestože je současná výroba v laboratoři velmi drahá, nemusí tomu tak být věčně. Myslíte, že je v tomto směru ohrožení investorů reálné? Děkuji za Vaše odpovědi. Pavlína
1. Prognózy kam až stoupne cena zlata se liší. Někteří analytici předpokládají že to bude až k hranici 2500 USD za jednu troyskou unci. I ti kteří předvídají nižší čísla hovoří o 1700 USD/Oz. pochopitelně tento růst nebude bez výkyvů ( korekcí ). Není realistické očekávat že cena zlata bude stoupat den co den, lineárně. Pokud ale někdy dojde k náhlemu poklesu ceny zlata během týdne, vnímám to spíše jako signál nadcházejícího období kdy lze zlato nakoupit výhodně před tím než začne jeho cena opět růst. K zásadnímu obratu kdy bude cena zlata klesat nemůže dojít dokud nenastane obrat i v ekonomické situaci a slovo "finanční krize" se z našich slovníků nevytratí. Navíc je nutné přihlédnout i k tomu že v situaci kdy se obnoví růst ekonomik, začne se opět rozvíjet poptávka po zlatě ze strany šperkařské průmyslu, především v Indii. 2. Alchymistům držím palce. Objevení nových nalezišť zlata samo o sobě nebude mít na cenu zlata vliv. Ani v minulosti nemělo. Stajně tak objevy vraků s nákladem zlatých mincí apod. Navíc vybudování a provoz dolů taky není levná záležitost a promítá se do ceny vytěženého zlata. Poptávka po zlatě je obrovská a sebevydatnější "nový" zdroj by jen mírně zpomalil tempo růstu jeho ceny.
Pavel Trtík
Lena
Má pro drobného investora (domácnost) smysl v současné době investovat část úspor do zlata? Když ano, jaký je postup investování a pak postup následného prodeje zlata, když bych potřebovala peníze. Děkuji L. D.
Já sám si nemyslím, že zlato by měla vlastnit každá domácnost. Především si musíte sami odpovědět kolik finančních prostředků můžete do zlata investovat aniž by jste se tím nějak omezili. Dále nezapomínejte že pro investici do zlata je nejvýhodnější nákup zlatých slitků ve váze 1 Oz (dnes cca 26000 kč ) a vyšší. Ty má smysl nakupovat. Drobnější slitky jsou brány spíš jen jako dárkové zboží a promítají se do nich vyšší zpracovatelské náklady rafinérů. Poté si stačí vybrat z nabídky prodejců některého který Vám bude garantovat nejen dodávku ale i následný odkup zlata.
Pavel Trtík
Jan
Dobrý den, chci se zeptat jaký měnový kurz používají společnosti nabízející zlato pro převod dolarové ceny zlata (jestli jde o kurz ČNB či devizový kurz komerčních bank)? Děkuji
Používáme kurz obchodní banky.
Pavel Trtík
Dan
Je pravda, ze zatimco vy doporucujete nakup zlata, Vase firma ho soucasne prodava? Okradate tedy sve vlastni zakazniky?
Této otázce nerozumím. Abych odpověděľ: Ano, doporučuji klientům nákup zlata protože jeho cena stoupá a to vidíme jako dlouhodobý trend. Ano, naše firma současně prodává zlato klientům a současně vykupuje zlato od klientů.
Pavel Trtík
L.
Dobrý den. Graf vývoje ceny zlata vypadá jako evidentní bublina. Myslíte si, že tomu tak skutečně je a že v horizontu cca 3-5 let může přijít dramatický pokles? Díky za odpověď
Já si to nemyslím. Stoupají ceny energií, stoupají ceny jiných komodit. Dá se očekávat že stoupnou i daně, že stoupne i inflace. Proč by tedy měla klesnout právě cena zlata?
Pavel Trtík
roman
Dobry den, kdyz byla cena zlata dole, malokdo doporucoval investici do drahych kovu. Ted po raketovem rustu se toho chyli senzacechtivi novinari s cilem zvysit ctenost svych clanku. Neni uz lepsi s nakupem pockat na korekci?
Ano. Zajímavá korekce byla v srpnu. Myslím že další bude stejně jako v loňském roce až v prosinci před vánočními svátky.
Pavel Trtík
Jan
Dobrý den, chci se zeptat o kolik se liší prodejní a nákupní cena investičního zlata např. ve vašem zlatnictví a jakou máte marži při prodeji 1 kg zlata. Díky za odpovědi
Aktuální ceny se mění každý pracovní den, někdy i několikrát denně. Jsou veřejné a naleznete je vždy na stránkách www.Ceska-Koruna.cz.
Pavel Trtík
gogo
Je přece všem jasné, že zlato nikdy cenu neztrácí a vždy za každého režimu bylo dobrým platidlem, tak nechápu komu chcete radit. Mám přece pravdu né ? Odpovíte ?
Ano. Pravdu máte. Jen za toho režimu co trval tak dlouho se s ním platit nesmělo.
Pavel Trtík
jirka
dobry den, co je vseobecne lepsi z hlediska investice z hlediska 2-3 roky, jedna se o mince, slitky ci pripadne akcie firem co tezi tento kov? dale zda je legalne a jak se bezne postupuje kdyz chci prodat tito predmety soukrome osobe pokud mam zlatou minci bez dolozeni ryzosti, dokladu atd? PS: muj laicky nazor me rika ze investice do zlata se vyplati ale jen jako doplnek treba 10 proc. kapitalu a ze mince co se tyce sberatelskeho charakteru tyce jsou lepsi je to tak spravne? dekuji za odpoved. jirka
Nakupovat akcie těžařských firem bude stále tak trochu "loterií". I když dvě firmy těží zlato, ono samo o sobě přece nezaručuje, že obě firmy musí být ziskové. nebo že jedna z nich není před krachem protože např. špatně hospodaří. Sběratelské mince mají význam jako dlouhodobá investice. Nelze je stejně jednoduše obchodovat ve velkém počtu jako v jednotlivých kusech. Pokud budete chtít na sběratelském trhu prodat najednou 100ks jedné mince, podepíše se to zcela jistě na výkupní ceně. "Obyčejné" investiční zlaté mince, tedy takové které se prodávají bez certifikátu a které nemají omezený náklad jsou ale pro investory prakticky stejně výhodné jako zlaté slitky. Při jejich prodeji se nehodnotí ani jejich zachovalost, není nutné jim proto věnovat nějakou zvláštní péči. Držení zlata je u nás stejně jako jinde v demokratickém světě legální, vlastní zlata nemusíte nikomu hlásit. Omezení ale mohou nastat v některých případech, např. - pokud budete prodávat zlato v hodnotě nad 15000 EUR - pokud budete chtít vyvážet staré zlaté mince na které se nahlíží jako na předměty kulturní hodnoty apod. ale jedná se spíše jen o administrativní komplikace. Při prodeji/koupi zlaté mince se ujistěte že má ty paramerty které má mít ( váhu, tloušťku a průměr ). Potřebné informace naleznete v odborných publikacích nebo na internetu. Můžete se poradit i osobně u některého prodejce.
Pavel Trtík
Hugo
Da se brat nakup fyzickeho zlata jako alternativa k penzijnimu pojisteni? Jednu unci pokazde kdyz prijdou premie :)
Děkuji Vám za tuto otázku. Osobně jsem přesvědčen že zlato musí hrát KLÍČOVOU roli jakou součást penzijního pojištění.
Pavel Trtík
Mirek
Lidé u nás zlato kupují jako trvalou hodnotu pro uložení úspor, nebo jako spekulaci? Mohl byste orientačně říct, kolik z prodaného zlata vykoupíte zpátky?
Většina kupujících vnímá zlato jako bezpečné uložení úspor. Vykoupíme zpět cca 10 procent toho objemu co prodáme.
Pavel Trtík
Mira
Lisi se nejak investice do zlata a stribra z pohledu dlouhodobeho investovani?
Určitě ano. Stříbro není osvobozeno od DPH tak jako zlato. Jeho fyzický nákup a prodej se vyplatí až při větším rozdílu mezi pořizovací a prodejní cenou. To předpokládá dlouhodobou investici. Na druhou stranu cena stříbra roste více. Je to dáno i tím že stříbro je technický kov který je v řadě technologických procesů nezastupitelný a záveň se při nich spotřebovává. Štříbro je pro řadu analytiků proto větším favoritem než zlato. Nelze ale odhlédnout i od faktu že zatímco 1 Kg zlata pojme objem investic ve výši 800 tis. Kč., 1 Kg stříbra pouze 20 tis. Kč. Navíc je 1 Kg stříbra fyzicky větší než 1 Kg zlata. Zabírá proto téměř dvojnásobný objem. S investicí do stříbra se pak komplikuje její správa.
Pavel Trtík
postrach
Proc jsou ceny investicniho zlata v Praze vyssi nez ve Vidni? Protoze to trh akceptuje? :-)
Nejde o podstatný rozdíl. Ale vzhledem k tomu, že v Čechách není žádná akreditovaná rafinérie která by tu investiční zlaté slitky produkovala, budou ceny v Čechách vždycky dražší, minim. o přepravní náklady.
Pavel Trtík
nitramt
Dobry den, neni horecka kolem zlata jiz trochu prehnana? Souhlasim ze i CNB tistenim penez na plne obratky z nich dela toaletni papir, presto neni napr vyhodnejsi stribro. Dejiny staleti ukazuji na kurz nekde kolem 20 jednotek stribra za jednotku zlata (v soucasnosti asi 65)? Neni soucasny propad hodnoty fiat money jen prvnim krokem k navratu ke komoditnim penezim? Dekuji za odpoved. Martin
Návrat ke komoditním penězům nám snad opravdu nehrozí. A už vůbec si nemyslím že by ČNB odváděla špatnou práci jak uvádíte. Naopak považuji naši korunu za mnohem stabilnější/prospěšnější měnu. A to i přes fakt, že převody CZK/EUR nákup investičního zlata u nás mírně prodražují.
Pavel Trtík
Hasal
Dobrý den, můžete vysvětlit, co je to troyská unce a jak je to s počítáním karátů ? Klesne ještě někdy zlato pod současnou hodnotu ? Kolik jsou celkové zásoby zlata na světě ? Děkuji
Troyská unce je tradiční jednotka hmotnosti. Má značku Oz. 1 unce je cca 31.107 gramu. Karáty jsou jednotkou ryzosti. 24 karátů označuje ryzí zlato. Ryzímu zlatu odpovídá i obvykleji uváděných 999.9/1000 ryzosti.
Pavel Trtík
Petr
Dobrý den, mám volné prostředky (v řádech několika mil. Kč) se záměrem zhodnocení cca 10% ročně a hledám pro to vhodné finanční nástroje. Jde o dlouhodobou investici s představou nějaké roční renty. Doporučoval byste část investice do zlata jako konzervativní část investičního mixu?
Zlato patří do investičního portfolia. V tom se učebnice ekonomie shodují. Míra podílu zlata v portfoliu se již liší dle toho jak konzervativní je autor publikace. 5 - 10 procent je postačujících.
Pavel Trtík
realysta
Chci se ještě zeptat, zda je pravda, že při prodeji investičního zlata v ČR se evidují osobní informace o tom, kdo zlato kupuje. Je to pravda? A za jakým účelem?
V případě že nakupujete nebo prodáváte zlato ( nebo cokoliv cenného ) nad hodnotu 15000 EUR je s ohledem na zákon proti legalizaci výnosů z tr. činnosti nutné provádět platbu prostřednictvím bezhotovostního platebního styku, příp. složit hotovost v bance na přepážce a s tím souvisí i evidence vašich osobních údajů. Děkuji za Vaše dotazy a zájem. Omlouvám se taky všem na jejichž dotazy se nedostalo.
Pavel Trtík