Vláda ve středu schválila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). Ministerstvo financí si od zavedení evidence slibuje omezení šedé ekonomiky a dodatečné daňové příjmy ve výši zhruba 12,5 miliardy korun. Nová povinnost začne pro prvních zhruba 250 tisíc podnikatelů platit v první polovině roku 2016.

HNBYZNYS NA TWITTERU

Byznysovou rubriku Hospodářských novin  najdete také na Twitteru.

Na vaše dotazy ohledně elektronické evidence tržeb odpovídal Karel Havlíček, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Podle něj zavedení elektronické evidence tržeb uvítá velká část podnikatelů, pokud se opravdu spolu s ní sníží DPH pro stravovací zařízení z 21 % na 15 %. Asociace usiluje o snížení zmíněné DPH dokonce na 10 %.

Havlíček věří, že budoucí vlády EET nezruší, ale naopak ji budou rozvíjet a vylepšovat. Do budoucna by měla sloužit k daňovým přiznáním. 

Elektronická evidence český stát podle něj nespasí, nezalátá díry v rozpočtu ani nezastaví podvodníky. To dokážou jen důkladnější kontroly. I samotná navrhovaná účtenková loterie bude v českých podmínkách nefunkční, což se prokázalo na Slovensku, myslí si Havlíček.

Karel Havlíček, AMSP, Sindat

Je koncept elektronické evidence tržeb dobrý? Co její zavedení bude znamenat pro podnikatele? Jak bude jejich podnikání online účetnictvím zatíženo? Dokáže evidence vymýtit neférovou konkurenci? Je státní kompenzace vzniklých nákladů dostačující? 
Nejen na to jste se ptali šéfa Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karla Havlíčka.

Vážení čtenáři, on-line rozhovor je již ukončen. Děkujeme za Váš zájem.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
jana
Dobrý den zajímalo by mě jestli je podle vás navrhovaná státní kompenzace 5000 korun na daních a snížení DPH ve stravovacích službách dostačující?
Dobrý den, 5 tisíc korun je pouze pro OSVČ a je to odhadnutý průměr vstupních nákladů. Pro někoho to bude 7 tis, pro někoho 2 tis, přesto si bude moci každý odečíst 5 tis od daňové povinnosti, tedy jedná se o přímou úsporu. Jsme rádi, že se to podařilo pro nejmenší firmy dohodnout, byť by samozřejmě bylo ještě lepší, aby určitou výhodu měly i větší společnosti. Za zcela zásadní ale považuji to, že se připravuje snížení DPH pro stravovací zařízení na 15% a my máme zájem to posunout až na 10%. Pokud by se to podařilo, je to zásadní kompenzace.
Karel Havlíček
Karel
Rozhodnutí o EET v této podobě zdá se skutečně definitvní. Dá se ale podle vašeho názoru s ohledem na očekávané politické rozložení sil do budoucna očekávat nějaká změna? (Zrušení atp.)
EET by nás v nějaké podobě v budoucnu stejně neminula, žijeme v roce 2015 a vše se postupně digitalizuje, i když se nám to nemusí vždy líbit. My jsme nechtěli řešení v podobě povinných pokladen, což se podařilo. Podobně jako existuje elektronické mýtné, budou i tržby na elektronické bázi. Ale chápeme, že pro některé druhy podnikání nebo pro malé firmy to může být nyní komplikované. Proto jsme od začátku trvali na tom, že se vše bude zavádět postupně, dojednali jsme velké množství ústupků a určité výjimky a i když nejsme spokojeni stoprocentně, jsem názoru, že takto postavený režim není likvidační. Spíše očekávám, že další vlády jej budou vylepšovat a odchytávat to co se nepodařilo.
Karel Havlíček
Jindřich
Dobrý den, nezdrží evidence podnikatele od práce? Nebo je to jen malá změna? Děkuji za odpověď.
Pokud bude dodržen časový limit (do 2 sekund) pro vytisknutí účtenky, nemělo by to nastat. Pokud někdo již má pokladnu, pak to bude stejné, pokud někdo vypisoval účtenku ručně, pak by to rovněž nemělo trvat déle. Snažíme se při jednání s MF dohodnout režim pro podnikatele, kterým se nahrne během chvíle velké množství zákazníků, aby byla možnost odeslat vše až poté, co nával zákazníků pomine, tedy nikoliv on-line.
Karel Havlíček
speedweb
Dobrý den, jak budou řešena storna, částečné platby, vratky a částečné vratky, opravné daňové doklady a další netypické věci, které ani současní účetní neřeší vždy stejně, protože chybí metodika? Jak bude zabezpečeno, že můj účet nikdo "nehackne" a nebude posílat falešná data místo mojí firmy? A poslední dotaz - ministr si od EET slibuje vyšší výběr DPH, bude se tedy EET týkat pouze plátců? Díky a hezký den.
Dobrý den, začnu tím posledním, což je velmi důležité. Režim EET se nebude týkat pouze plátců DPH, ale všech, kteří jsou nyní v definovaných skupinách, tj. stravovací a ubytovací zařízení, maloobchod a velkoobchod. Jestliže se očekává vyšší výběr DPH, pak hlavně z důvodu, že se budou tržby skutečně evidovat a tím přiznávat a pak rovněž z důvodu, že některé provozovny, které dnes nejsou plátci DPH se tam díky regulérně přiznané tržbě dostanou. Co se týká těch detailnějších dotazů, prosím směřujte je na speciální server, který jsme za tímto účelem připravili - www.eltrzby.cz , kde každému zdarma odpovíme do 48 hodin. I my ještě některé věci stále prověřujeme. Děkuji.
Karel Havlíček
Petr
Dobrý den, jaké jsou náklady na straně státu? Myslím tím centrální systém shromažďování a vyhodnocování dat. A kdo tento systém bude spravovat? Děkuji.
Dobrý den, toto je dotaz na MF, moje odpověď by nebyla relevantní. Pro nás je podstatné, aby systém minimálně zatížil podnikatele a aby byli všichni informováni co je čeká, od kdy je to čeká a jak se na EET připravit.
Karel Havlíček
Hans
Nerozumím tomu, proč se "pravice" brání zavedení pořádku. Když si např. v Řecku na Rhodosu kupujete plážový servis, tak obsluha Vám vydá z ruční registrační tiskárny příjmový doklad. To tam politici nejezdí? A zde to prý nejde. Přitom, ví to ČSSD, u nás i krávy se chovají načerno, pak jdou načerno na jatka a následně do krámů, restaurací. A ten, kdo pracuje jen pro firmy, za zbytek platí daně. Hans
Můj názor je, že to není o pravici nebo levici. Každá politická strana se potřebuje profilovat a hlavně musí být slyšet, jinak nepřežije. EET je velké téma a je docela logické, že toho mnozí využijí pro zviditelnění. To bych nikomu neměl za zlé. Více mi vadí, pokud se používají nesmyslné argumenty, nepracuje se s čísly, ale s pocity. A platí to pro všechny.
Karel Havlíček
Malý J.
Dobrý den pane Havlíčku, je podle vás správné vysvětlení, že pro vysokou účinnost a spolehlivost proti zločincům a podvodníkům chybi v argumentaci medialnich diskusí k zavádění EET o zkušenostech a praxi více jak šedesáti let registrace tržeb a účtenkové loterii na Thajwanu? Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den, občas se to v médiích objeví. Já si osobně nemyslím, že EET bude účinná v boji proti zločincům a podvodníkům, jak píšete. Největší daňové úniky nejsou ani v restauracích ani v maloobchodě. EET určitě nezalepí díru ve státním rozpočtu, ale určitý přínos mít nepochybně bude. Jinak s účtenkovou loterií a lá Thajwan nesouhlasíme, je to v našich podmínkách neúčinné. Typickým příkladem selhání účtenkové loterie je Slovensko, a to jak v technické, tak finanční rovině. V Asii je jiná mentalita, kultura, zvyky...
Karel Havlíček
Petra
Dobrý den, můžete se prosím zeptat pana Andreje Babiše, protože z EET vyjmul řemeslníky a stavební firmy? Připadá mi to jako faul. Naše společnost platí daně řádně a daníme každou korunu. Přitom stavební firmy a řemeslníci jedou v šedé ekonomice možné ještě více než restaurace. Děkuji.
Kritiku prosím směřujte klidně na mě. Byl to náš návrh, nezahrnout řemesla a drobné služby do první vlny. Nejsme názoru, že pokud někdo vystavuje jeden, dva doklady denně, je v pohybu (kamnář, natěrač, kominík...), tak by měl nezbytně být v tomto režimu. Za další se obávám, že EET nešvar "s dokladem či bez?" nevyřeší, na druhé straně totiž musí být zákazník, který s tímto postupem souhlasí a ten to bude vyžadovat (nebo akceptovat) i nadále. Prostě ten doklad nebude chtít. Řemeslník je navíc berním úřadem na rozdíl od restaurace dobře kontrolovatelný, zůstává za ním hmotné dílo a on musí prokázat dokladem jeho vytvoření. Naše doporučení je nyní rozjet EET v segmentech stravovacích a ubytovacích zařízení, maloobchodu a velkoobchodu, kde to má logiku, vystavují se stovky i více dokladů denně. Poté, co se systém vyhodnotí, včetně zátěže, přínosů, diskutujme kdo a kdy dále.
Karel Havlíček
Kája
Jakým způsobem budou probíhat kontroly? A proč se získaná data přímo nevyužijí pro platbu daní?Myslím, že by novinku pak podnikatelé přijímali daleko lépe (že by to jaksi k něčemu bylo)
Dobrý den, jak budou probíhat kontroly zatím nevíme, je to spíše dotaz na Finanční správu. Ta druhá část otázky je zajímavá, osobně se domnívám, že během několika let to bude i základem pro platbu daně z příjmu. Celý systém EET se dá podle mě v budoucnu využít výrazně více ve prospěch podnikatelů, zejména zaměstnavatelů...
Karel Havlíček
Dotaz
Týká se EET i asijských tržnic atp.?
Ano a doufám, že se tam bude i důsledně kontrolovat.
Karel Havlíček
Ivan P.
Dobrý den, pana Havlíčku, můžete mi prosím jako laikovi v jednom odstavci napsat, co konkrétně to pro podnikatele typu restauratér znamená? Co si pořídím, kolik mne to bude stát (peněz a času) a co, komu a jak budu reportovat? Chci si udělat představu o náročnosti... Dokumentace (zdroje) k EET mi prijde dosud dost neprehledna - komunikace konkretni podoby EET z meho pohledu vazne... Btw. budete na ní pracovat, bude nejak informacni kampan? Diky !
Dobrý den, děkuji za praktický dotaz a hned toho využiji a odkážu Vás na náš server www.eltrzby.cz, kde jsme vše detailně popsali a zdarma odpovídáme na každý dotaz. Jinak záleží na tom, jestli již nějaké zařízení (např. el. pokladnu nebo PC) máte. Pokud nemáte nic, pak je pořízení vázáno na množství transakcí, které za den uděláte. Pokud jich nebude mnoho, pak stačí jednodušší řešení a lá on-line kalkulačka s páskou, smart phone nebo nějaká levnější pokladna či využít počítače. Potřebujete připojení na internet, příp. lze i přes mobilní síť. Variant je obrovské množství a proto doporučuji zmíněný server, je tam vše i v grafické podobě.
Karel Havlíček
Josef
Dobrý den, podělím se s Vámi o zážitek z dovolené. Platíme za pobyt v penzionu asi cca 3tisíce Kč, paní majitelová ochotně vypíše doklad - když si doklad pozorně prohlédneme, je bez razítka a dalších náležitostí - takový bloček je tak pro děti na hraní. Takže peníze rovnou do kapsy - stát ani obec z toho nic nemají -na takové lidi platí jen přísnost - neplatili by daně ani kdyby byly 0,5%. Prosím o váš komentář. Děkuji.
Ano, i toto nastává, nejen u nás, ale všude na světě. Nepodporujeme to a i proto lze s EET souhlasit, i když to samo o sobě nevyřeší tento problém. Je to rovněž o příjemci dokladu, který by si měl vyžádat účtenku odpovídající standardu.. A je to i o kontrolách berních úřadů, které by měly být důslednější.
Karel Havlíček
Pavel
Pokud stát přispěje malému podnikateli 5kKč a sníží díky zavedení EET DPH u stravování cca na 10%(někde jsem slyšel) tak se mi EET bohatě vyplatí. Zátěž to pro mě nebude, protože už pro sebe elektronickou evidenci vedu a online vidím, jak si můj podnik vede. Tato evidence je napojená na účto, takže ušetřím spoustu nákladů na účetní. EET alespoň trošku narovná konkurenční prostředí, což jako podnikatel, který poctivě platí daně vítám. Můžete mi říci, proč se někteří podnikatelé EET brání?
Většina podnikatelů se EET nebrání, pokud se nám podaří dohodnout snížení DPH na 15% a my navrhneme jít až na 10%, pak je to pro podnikatele daleko lepší než současný stav. Nyní se brání dvě skupiny podnikatelů. První jsou ti, kteří by s tím měli technický (logistický) problém a kde by to objektivně nevedlo k vyšším výběrům, navíc by vystavovali třeba jeden doklad denně, příp. mají denní výkyv podejů atd. Za těmito podnikateli plně stojíme a vyjednáváme pro ně určité výjimky. Pak se jedná o skupinu těch, kteří záměrně krátí daně a těm prostě není možné vyjít vstříc.
Karel Havlíček
Oldřich
Dobrý den. V jednom ze článků na HN se uvádí, že obchody a restaurace budou muset účtenku prvně odeslat na servery ministerstva financí a až poté ji budou moci dát zákazníkovi. Systém by tedy měl být provozován on-line. Spousta zařízení však stále nemá internet a patřičnou infrastrukturu. To mohou být další náklady, včetně pravidelných poplatků za připojení. Další otázkou je jak budou řešeny případné výpadky připojení či místa, kde internet prostě dostupný není.
Ano, máte pravdu, denně to řešíme. Pokud se bude jednat o místo, kde jsou technické problémy s připojením, nebude povinnost posílat tržbu on-line, ale až po určité době nashromážděných účtenek. Jinak budete moci využít jak drátové, tak bezdrátové připojení. Detaily naleznete na www.eltrzby.cz .
Karel Havlíček
karel
Co benzínky (které doklady dále prodávají), menší autoservisy, pneuservisy? Tam jsem doklad za celý život nedostal. Pokud se jich bude ett týkat, zdraží? Pocítíme to nějak my zákazníci, nebo si to dají do nákladů?
Souhlasím, že pokud příjemcem dokladu byl spotřebitel, tak zmiňované firmy nemusely doklad vždy dávat. Ale oni přece neposkytují služby nebo zboží jen koncovým zákazníkům, ale i firmám, které naopak doklady vyžadují téměř vždy. Navíc je i mnoho spotřebitelů, kteří si o doklad řeknou (reklamace...). Uznávám, že ne vždy je vše od podnikatelů čisté, ale odmítám verzi, že všichni okrádají. Opak je pravdou. I z tohoto důvodu jsem názoru, že se ceny nezmění. Je 12.30 , já moc děkuji všem za dotazy, vážím si toho, že byly věcné, nepolitické a velmi rozumné. Mějte se hezky. Karel Havlíček
Karel Havlíček