Takhle jsme nevolili. Stop aroganci. Praha rozdělená na 7 podvodů. Volili jsme změnu, ne nové loutky. Ani bouřlivé protesty Pražanů v úterý nezastavily předem domluvenou spolupráci pravice a levice na magistrátu hlavního města. Čtyřletá vláda ODS a ČSSD v Praze začala, TOP 09 coby vítěz voleb byla vyšachována ze hry.

Úterní ustavující zasedání zastupitelstva zároveň zvolilo primátora Bohuslava Svobodu (ODS), jeho náměstky a Radu města. Odpor demonstrantů byl marný, lidé neskrývají rozčarování, které psali už na transparenty. Zklamaný je také šéf sdružení Změň politiku Marek Jehlička. Zastavit koalici nepomohla ani jeho petice, kterou podepsalo přes 25 tisíc lidí včetně známých osobností kulturního a společenského života.

Odpůrci koalice ODS a ČSSD přečetli text petice i v úterý před pražskými zastupiteli. "Koalice se zprofanovala ještě předtím, než začala pracovat," uvedl Marek Jehlička. Poukázal třeba na to, že primátorovi náměstci Pavel Klega a Milan Richter (oba ODS) dostali po volbách jiné posty, starostenské. "Nedávejte hlas koalici ODS a ČSSD," vyzýval Jehlička.

Vše ale dopadlo podle předem nalajnovaného scénáře občanských a sociálních demokratů. Nový primátor Svoboda ve veřejném hlasování dostal 33 hlasů, 27 zastupitelů bylo proti a dva se hlasování zdrželi. O protikandidátovi, lídrovi TOP 09 Zdeňku Tůmovi, se už nehlasovalo. Volby se neúčastnil Jiří Dienstbier z ČSSD. Zdrželi se Tůma (TOP 09) a Lubomír Lédl (KSČM).

"Děkuji všem, kteří hlasovali a dali hlas mně i mému protikandidátovi," prohlásil Svoboda ve svém prvním primátorském projevu. "Všechno, co jsem říkal, platí. Čekají nás krev, pot a slzy," zopakoval Churchillův výrok, který zmínil už v projevu před hlasováním. Tehdy také uvedl: "Zosobňuji změnu stylu ODS a práce magistrátu. Chci být iniciátorem změn, po kterých protestující volají." Jeho volbu však provázel pískot. 

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Pepa
Dost dobře nechápu, proč protestujete proti kmotrům v koalici, která vznikla v Praze? Ať se tam utvoří jakákoliv koalice, vždy v ní budou kmotři. Sám přece nevěříte tomu, že TOP09 je nová, čistá a nezkorumpovaná strana, která nemá své kmotry. Vždyť zprofanovaní lidé přešli do TOP09 jak z KDU-ČSL, tak z ODS. Kalousek přetáhl k TOP09 "sponzory", kteří předtím "sponzorovali" KDU-ČSL. Tito se podíleli a podílejí na předražených zakázkách, jejichž část plyne do stranické pokladny. TOP09 je prakticky na tom stejně, jako ODS a ČSSD, akorát s tím rozdílem, že její kmotři jsou odstřihnuti od zakázek a funkcí v Praze.
Dobrý den Pepo, mnohokrát jsem se snažil sdělit, že neprotestujeme proti ODS ani ČSSD. To proti čemu protestujeme je vypočítavý politický styl, ignorování vůle voličů a pošlapávání toho, čemu říkáme demokracie. Další potíž s koalicí, kromě opradvu tristních okolností jejího vzniku, je, že jí nevěří 77 % Pražanů. Koalice, které lidé nevěří, nemá smysl. Snadno si zpočítáte, že mezi nimi je nejméně 40 % voličů ODS a ČSSD. Sestavením koalice se tak tyto strany postavily proti vůli svých vlastních voličů. Co se týče TOP 09: nejsme v žádném případě přesvědčeni o tom, že je to strana samých "svatoušků". Smyslem Listopadové výzvy rozhodně není tuto stranu protěžovat. Jsme zcela nezávislé uskupení lidí, které není s žádnou politickou stranou nijak spojeno ani není žádnou stranou podporováno. Jak jsem již shora uvedl, to oč nám jde je férový styl politiky. Jak demonstrace na Mariánském náměstí, tak Listopadová výzva jsou zároveň jakýmsi zdviženým prstem občanů, který politikům jasně říká: sledujeme co děláte, vidíme jak nakládáte s našimi hlasy, sledujeme jak "plníte" své předvolební sliby a nenecháme si to líbit.
Marek Jehlička
V.M.
Uvažujete založit nové politiceké seskupení, které by v příštích volbách porazilo součadnou koalici? Dal bych vám hlas.
Dobrý den V.M., o ničem takovém neuvažujeme. Jedná se o iniciativu občanské společnosti. Ta má v demokracii stejně důležitou roli, jako politické strany. Má totiž úlohu jakéhosi "strážce demokracie". Proto se také nevládní organizace zabývající se korupcí a podobnými aktivitami nazývají "watch dog" - tedy hlídací psi demokracie. Děkuji nicméně za vyjádřenou podporu. Občanská společnost ji potřebuje stejně, ne-li více než politické strany. A demokracie, nechceme-li si ji nechat vzít, zase potřebuje občanskou a angažovanou společnost.
Marek Jehlička
jwvgoethe
Dobrý den. Všichni vědí že jde jen o moc a peníze, Praha je samosebou na posledním místě. Volební vůle je jasná: Voliči chtějí změnu politických "dinosaurů". Totální ignorance ODS a ČSSD a KSČM je zcela pochopitelná protože jsou placeni od podnikatelského sektoru, tak je politika nezajímá, jde jen o to jak co nejrychleji přerozdělit státní peníze na soukromý sektor. Nemyslíte, že Vaše iniciativa nemá šanci už jen z principu věci? Vy útočíte na loutky které mají kořeny v tzv. podnikatelských(většina jsou bývalí veksláci nebo kamarádi VK) kruzích a tam je třeba tlačit na pilu.
Dobrý den, to si nemyslím, pávě naopak. Považuji za naprosto zásadní, že se lidé začínají proti těmto praktikám bouřit. Nedělat nic a jen se na to dívat, znamená tomu přikyvovat. Pasivita občanů je přesně to, co politikům vyhovuje.
Marek Jehlička
Pavel IVAN
Pražská koalice je neetická, ale zákoná, myslíte si, že tím něco změníte? Jediná možnost je už konečně nevolit ODS a ČSSD.
Máte pravdu v tom, že voliči stran, které jste jmenoval to v příštích volbách politikům jistě spočítají. Jestli něco změníme, se teprve ukáže. Rozhodně chceme vytrvat a pokusit se o to!
Marek Jehlička
Petr
Dobrý den. Držím Vám palce jako každý slušný člověk. Proto mne zajímá jakou formou budete nyní i dále vyvíjet tlak na vedení magistrátu,jakou formou budete kontrolovat jeho práci a rizika korupce,vyšetření resp. nevyšetření podezřelých kauz z minula, a jak budete informovat veřejnost.Doporučuji zmapovat majetek všech radních a jejich rodin s historií jeho vzniku a zveřejnit tyto informace.Zveřejnit účást radních ,jejich rodin,přátel ve všech firmách.Doporučuji vyvolat velký tlak na změnu volebního zákona v Praze,tak aby byl přímo volený primátor a zmizelo rozdělení Prahy na 7 volebních okrsků. Petr
Dobrý den, scénářů je mnoho a o některých z těch, které jste navrhnul, jsme již přemýšleli. Vaši obavu z nevyšetření kauz minulosti sdílíme a budeme se snažit, aby to tak nedopadlo. Současné vedení Prahy bohužel neskýtá velké záruky, že tomu tak bude. Každopádně na to chceme dohlédnout. Další konkrétní kroky brzy zveřejníme. Nyní uvažujeme o tom, co udělat dřív. Každopádně je pro nás velmi důležitá podpora každého z vás! Jelikož koalici ODS a ČSSD zastupitelé schválili, Listopadová výzva neknčí. Podporovat nás můžete nadále na této stránce: http://www.zmenpolitiku.cz/petice/95/listopadova-vyzva-prazskym-zastupitelum/ a tím, že o naší iniciativě řeknete svým přátelům. Díky!
Marek Jehlička
Honza
Bylo to včera Pyrhovo vítězství?
Ne. I když se nám nepodařilo prosadit neschválení koalice, máme ze včerejška dobrý pocit. Politici udělali chybu, zachovali se hanebně a tak si včera vyslechli od lidí volání "FUJ" a "HANBA" pěkně tváří v tvář. Politici tuto zpětnou vazbu svých činů potřebují jako sůl. Byl to takový "svátek demokracie".
Marek Jehlička
JH
Prosím o sdělení, zda jste taky takto protestoval, když vítěz parlamentních voleb nedostal příležitost sestavit vládu. Děkuji.
Neprotestoval.
Marek Jehlička
Soňa
Dobrý den, je možné ještě podepsat vaši petici případně kde, jak? Děkuji Soňa
Dobrý den, petici můžete nadále podepistovat zde: http://www.zmenpolitiku.cz/petice/95/listopadova-vyzva-prazskym-zastupitelum/ Děkujeme za Vaši podporu! Moc ji teď potřebujeme!
Marek Jehlička
Václav
Dobrý den, nejsem obyvatel Prahy. Při návštěvě Prahy mi vadí ten strašný nepořádek a chátrání.A když je něco pěkné, tak je to posprejované.Po výstupu od Vltavy na vyhlídku na Prahu na Letné se člověk dostane na místo, které by mělo být upravené, ale je tam mírně řečeno nepořádek. Takhle přece nemůžre vypadat hlavní město. O Václaváku nemluvě. Na takovéto konkretní problémy silně zatlačte. Ať se tam jde pan primátor podívat. Proč zastupitele konkrétně nezaúkolujete? Ať jdou sami uklízet. Ať se ta Praha aspoń trochu zlepší. Přeji Vám úspěch. Dělal jsem si totiž naději. Václav
Dobrý den, děkujeme za přání úspěchu. Určitě nechceme zastupitele úkolovat. Nemáme k tomu žádné právo. Chceme po nich, aby se chovali slušně, nekradli, byli fér a důsledně vyšetřili všechny kauzy, které pověst Prahy tak poškodily.
Marek Jehlička
Pavel
Nemám žádnou otázku, jen konstatování. V Praze se po komunálních volbách stalo něco, co se v naší zemi stalo již na mnoha místech. Pokud Vám jde o demokratický princip, nechápu, proč jste se nezvedl ze židle již mnohem dříve? Já jsem ze Znojma, kde se při minulých komunálních volbách stalo prakticky to stejné jako nyní v Praze. Prostě: Praha je Praha.
Dobrý den. V Praze se stalo něco, co mnoho lidí naštvalo. Naštvalo je to tak, že přestali remcat a začali něco dělat. Úloha aktivních občanů je v celé té věci, o níž se tu dnes bavíme, naprosto zásadní. Bez aktivních lidí by nebylo nic. Pokud něco štve Vás ve Znojmě, ale třeba i Vás v Poděbradech, Protivíně, Brně, Českých Budějovicích... zkrátka kdekoliv v České republice, nenechte si to líbit. Zformulujte svoje požadavky, zveřejněte je na www.zmenpolitiku.cz a pokuste se získat podporu. Nebudete-li vědět jak na to, rádi Vám poradíme. Portál www.zmenpolitiku.cz nevznikl jen kvůli jednomu politickému problému v Praze. Je to nástroj, který má sloužit všem, jimž nízké chování politiků vadí a chtějí s tím něco dělat.
Marek Jehlička
Robin
Co jste osobně udělal proto,aby TOP09 získala více jak polovinu zastupitelů a mohla tak naplňovat svůj očistný program ?
Vůbec nic. Mým cílem, ani cílem ostatních, kdo formulovali Listopadovou výzvu, nebylo pomáhat TOP 09. To jsem myslím již vysvětloval v odpovědi panu Pepovi.
Marek Jehlička
Jan Malvin
Kdy bude defenestrace?
Termín jsme ještě nevybrali :) Ale vážně: nechceme žádnou agresi natož násilí.
Marek Jehlička
Kasak
Co rikate o vcerejsim shrnuti udalosti B. Stastneho o kseftu s Becherovkou v 90tych letech. Hodne stesti a pozdravujte Simunka a putovniho analytika Sidla. Hlavne dejte hlavy dohromady. O finance se postara jako vzdy Bakala.
Pan Šťastný se zachoval jako uličník, kterého načapali při lumpárně a tak raději ukáže prstem a křičí: "on to dělá taky." Jinak bohužel jediným zdrojem našich příjmů je grant od Nadace Open Society Fund Praha, které tímto děkuji. Panu Bakalovi nemám za co.
Marek Jehlička
Volič
Co je důvodem,že větší část pražských voličů volila dlouhodobě etablované tradiční strany a pouze menšina TOP09 ?
Dobrý den, nejsem politolog a tato otázka by si vyžádala hlubší zamyšlení, než je v totmo fofru možné. Nezlobte se proto prosím, že na ni nedodpovím tak, jak byste si možná představoval. Jinak, pokud vím, TOP 09 pražské komunální volby vyhrála...
Marek Jehlička
Miris
pane Jedlička, tak se Vám ten pivní puč po vzoru Mnichov 1923 nějak nepovedl, musím uznat, že jste se hodně snažili, řvali, byli sprostí, Němci mají pro takové, co se včera předváděli trefný název ,, lumpenproletariat". No, budete se muset smířit s tím, že v Praze se HOP 09 k lizu nedostane a z plných koryt budou žrát a maskat jiní, mrzuté, že? Konec konců , parlamentní volby vyhrála ČSSD a taky nevládne, tak nevidím žádný důvod pro řvaní, že stejně dopadla v Praze HOP 09. Holt se domluvili jiní a tuhletu partu lupínků poslali tak kam patří.
Dobrý den, to, že se k lizu v Praze TOP 09 nedostane, přežiju s klidným srdcem. Znovu opakuji, že nám nejde o úspěch TOPky, ale o to, aby se politici chovali slušně a fér bez ohledu na to, z jaké strany jsou.
Marek Jehlička
Hana
Chovali jste se ostudně, opravdu si myslíte, že toto je cesta k nápravě? Mezi vámi a "chuligány" na fotbalových hřištích nebyl včera rozdíl. Nestydíte se? A v zájmu KOHO to včerejší divadélko bylo? Opravdu si myslíte, že v zájmu obyvatel Prahy?
Dobrý den, není bohužel možné nést odpovědnost za každého člena davu. Od včerejška někdo stále mluví o nějakých vulgaritách, ale já v sále žádné neslyšel. Když se politici zachovali tak, jak se zachovali, nemohou se divit, že na ně lidé volají "fuj" a "HANBA". Myslím, že nejlépe to vystihl Václav Havel, když řekl, že "kdo seje vítr, nemůže se divit, když sklízí bouři."
Marek Jehlička
Karel V.
Složení ODS-ČSSD se Vám zjevně nelíbí. Které složení by Vám vyhovovalo? ODS-TOP (což znamená, že za nesolidní považujete ČSSD), nebo ČSSD-TOP (což znamená, že za nesolidni považujete ODS)?
Znovu zopakuji, že nepodporujeme žádnou stranu ani proti žádné neprotestujeme. To co nám vadí, je politický styl současných vládců Prahy, kteří se znemožnili ještě před tím, než se vůbec pustili do práce. Moje osobní představy jsou v této věci naprosto irelevantní.
Marek Jehlička
Josef
Dobrý den. Děkuji Vám za včerejší akci. Sám jsem se jí účastnil a jsem za to rád. Akorát mi moc nejde do hlavy Vaše tvrzení, že celá akce nebyla namířená proti žádné straně. Podle mého byla silně proti ODS její politice v Praze. Myslím si, že pokud by se uzavřela koalice TOP 09 s ČSSD (Velká koalice) do ulic byste nikoho nehnali. Já jsem tam šel kvůli tomu, abych dal najevo, že mi vadí, že styl pražské politiky se pravděpodobně nezmění a také, aby viděli, že veřejnost bude jejich práci sledovat již od prvního dne existence této koalice. Děkuji a mnoho zdaru. Josef H.
Dobrý den, děkujeme za podporu a hlavně za Vaši osobní účast. Ochota se zvednou, vzít si volno z práce a jít demonstrovat, je něco, čeho si velmi vážím. Byli jsme tam ze stejných důvodů. Jen v pořadí priorit je pro mě důležitější ten "styl pražské politiky" než strana. I když samozřejmě máte pravdu v tom, že s ODS je v Praze tento "styl" opravdu úzce, až symbolicky svázán.
Marek Jehlička
Papoušek
Dobrý den, Mě by zajímalo jaká koalice by Vám vyhovovala, zda TOP+ODS by pro vás byla přijatelnější? Mám totiž takový pocit, že Vám nejde o to, že se k moci dostala zase ta "zkorumpovaná, kmotry prolezla" ODS s ČSSD, ale že se k moci nedostal Váš kandidát. Pokud tomu ovšem tak není tak se ptám, proč jste neprotestovali po parlamentních volbách, kdy se k moci vítěz voleb také nedostal.
Dobrý den, Zdeňku, na tento typ dotazu jsem již odpovídal výše. Listopadová výzva byla nicméně sepsána ve společnosti několika přátel poté, co jsme se 17. listopadu vraceli z demonstrace na Václavském náměstí. A nechtěli jsme, aby ta jiskra, kterou demonstrace zažehla, vyhlasla po jejím ukončení. Byla to souhra mnoha okolností a vlivů. Zkrátka specifická konstelace, která po parlamentních volbách nebyla a po komunálních ano.
Marek Jehlička
Pepa Hradec Králové
Vážený pane Jehličko, když to vidím, tak Vám musím vyjádřit podporu. Tady u nás v Hradci Králové nemáme zatím zvolené představitelé města a svádí se tady lítý opravdu lítý boj. Dosavadní strany, které rozhodovali o nejedné prasečině ODS, VPM(volba pro město odnož ods) histericky osočují ostatní z komunismu ba dokonce z totality srovnávané s Hitlerem, no je to opravdu hnus. Ta histerie není samo sebou to co tady už prováděli to nebylo už ani nemravné, za to by je měli rovnou zavřít a oni se tvářej jak bychom jim div omývat nohy neměli jak jsou svatí. No i u nás by zasloužili nějákou pěknou odměnu za to co odvedli v minulém období. A teď se tvářej, že jedině oni uměj dělat správná rozhodnutí a ty nejlepší pro HK. Jsem ekonom a to co tady udělali to jen na přes dr... Západní demokracie pro toto mají slovo krádež, a mi bychom měli držet hubu a ještě děkovat. S tím se nespokojím a když koukám co máte v Praze jakou aroganci tak Vás plně podporuji. Kdy už ty dobytčárny začne policie vyšetřovat a soudy tvrdě trestat, až tady bude skutečná demokracie a ne totalita vyvolených dinosaurů kmotrů a propojení státní správy.
Dobrý den, osobně bych byl moc rád, kdyby se události v Praze staly inspirací pro aktivní lidi i v jiných městech. Praha opravdu není v tomto ohledu nijak výjimečná a nepravosti se dějí všude možně. Jen se musí najít někdo, kdo se rozhodne s tím něco dělat. Zkuste dát v Hradci Králové dohromady pár lidí. Budou-li Vaše sdělení a míra rozhořčení občanů podobně silné, máte velkou šanci zahýbat věcmi v HK stejně, jako se to podařilo v Praze. Zkuste to. Nebudete-li vědět, jak na to, můžete naopak počítat s naší podporou. Nikoliv však s tím, že uděláme práci za vás. Touha po změně místních poměrů musí vzejít od místních lidí a být jejich iniciativou a případně také jejich vítězstvím. Držím tedy palce já Vám a celému Hradci a nabízím podporu Změňpolitiku.cz
Marek Jehlička
Peter
Pozdravujem zo Slovenska. Drzim palce a chcel by som sa opytat, ci planujete nejake akcie aj proti otcovi tohto politickeho vysmechu pravice a lavice panovi Klausovi? Pokial tam bude on v Cesku ani Slovensku nikdy dobre nebude.
Dobrý den, Listopadová výzva má jasný cíl. Bude jej patrně zpřesňovat, ale určitě ne zásadně měnit. Co se týče portálu Změňpolitiku.cz, tam je to trochu jiné, neboť jeho posláním je kultivace politické kultury v tom nejvyšším kontextu. I zde však platí, že iniciativa musí vzejít od těch, kterým některé věcí vadí natolik, že jsou ochotni pro jejich změnu něco udělat.
Marek Jehlička
zdeněk
nestydíte se?
Já ne, Zdeňku. Co Vy?
Marek Jehlička
filip.
Naplánujeme demonstrace, které se budou opakovat až do vyslyšení lidí, případně jiné protesty a stávky? Petice a prohlášení jsou našimi politiky s klidem ignorovány.
Mám jedinou odpověď: Listopadová výzva s prvním prosincem nekončí!
Marek Jehlička
Mirek
Dobrý den, máte evidentně pocit, že se na magistrátu děje cosi zlého - v čem je to však nedemokratické? Spojili se dvě strany, které mají většinu, toť vše...
Dobrý den, to nač se ptáte, je zformulováno v Listopadové výzvě. Můžete si to přečíst zde: http://www.zmenpolitiku.cz/petice/95/listopadova-vyzva-prazskym-zastupitelum/
Marek Jehlička
zeto
Zdravím, nepřipadá Vám poněkud hloupé protestovat proti výsledku svobodných voleb? Možná by Vám vyhovovalo zakotvit zase vedoucí úlohu strany do ústavy. Jen by se zaměnila KSČ za TOP09.
Dobrý den, na to asi nejvýstižněji odpověděl pan Tomáš Halík: To, že koalice ODS a ČSSD vznikla legálně ještě neznamná, že je i legitimní. A kamkoli zakotvit vedoucí úlohu jakékoliv strany by mi rozhodně nevyhovovalo a kdyby se o to někdo pokusil, stál bych na náměstí stejně jako včera.
Marek Jehlička
Blanka
Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat za Vaše aktivity, které plně podporuji. Včera ráno jsem byla na Mariánském náměstí a poté celý den sledovala on-line dění na radnici. Nehodlám se smířit s tím, jak z ńás nový pam primátor dělá hlupáky, kteří nic nepochopili! Aktivně Vás budu podporovat i nadále a doufám, že naše úsilí bude časem úspěšné.
Děkuji, že neztrácíte naději! Ani nevíte, jak je to pro nás teď důležité!
Marek Jehlička
Jirka
Dobrý den přeji, komunální politika se pomalu ale jistě ocitá ve stejné situaci, jako ta velká, tzn. je nevolitelno. Domníváte se, že příčina tohoto stavu jde od komunální politiky směrem nahoru, nebo je tomu podle Vás obráceně - vrcholní politikové dávají špatný příklad i těm komunálním?
Dobrý den, obávám se toho, že úroveň a politická kultura chybí jak na celostátní, tak na komunální úrovni. Ptáte-li se po příčinách, vidím je v trochu jiném kontextovém patře. Politici si zvykli, že je nikdo moc nekontroluje, že mají klid. Proto je nesmírně důležité, když jim občané začnou dávat najevo, že je sledují a vystavují jim účty nejen při volbách, ale i mezi nimi. To, že zde vniká cosi jako "dozorčí rada" politiky je pro ně velmi špatnou zprávou a velmi dobrou zprávou pro demokracii. Jen doufám, že podobné aktivity jako Listopadová výzva, se začnou rodit i v jiných městech. Očištění radnic od lumpů je myslím dobrým krokem k tomu, jak zlepšit i tu velkou - celostátní politiku. Všichni bychom si myslím přáli, abychom zažili ten pocit být na politiky hrdí a aby i oni sami mohli s hrdostí prohlašovat: já jsem politik!
Marek Jehlička
janna
Nechápu protest proti komu a čemu ta včerejší šaškárna byla namířena.Byly by protesty i proti jím seskupením,protože ať se podíváma doleva či doprava /přeběhlíky v topce nevyjímaje/tak se tam promítají staré známé tváře na vedoucích funkcích Nečas,Kalousek atd,atd.
Dobrý den Jano, na tuto otázku jsem již odpovídal výše..
Marek Jehlička
Pavel
Dobrý den Můžete sdělit, koho jste volil v komunálních volbách? Díky
Dobrý den, nezlobte se, ale ponechám si právo to nesdělit.
Marek Jehlička
Alena
Dobrý den, mám připomínku. Pokud se nestavíte na stranu TOP09, tak by veškerá snaha měla směřovat k podpoře zrušení voleb a vyhlášení nových. Proč nikdo nezdůrazňuje, že ať voliči ČSSD či TOP09 v podstatě volili proti ODS? Tam je jádro pudla a vzkaz voličů pražským politikům. Vaši petici jsem podepsala a nadále máte mou podporu a sympatie. Alena
Dobrý den Aleno, děkuji za podporu i za projev sympatií. Naprosto souhlasím s tím, že nové volby by byly řešením na mnoho problémů a lékem na bolístky mnoha voličů, kteří se mohou cítit podvedeni.
Marek Jehlička
Občan
Jaký je Váš názor na den 9. listopad 1799 kdy nechal Napoleon násilím vyklidili Radu pěti set ?
Omluvte prosím mou historickou nevzdělanost, ale nejsem s událostmi 9. listopadu 1799 seznámen natolik, abych na ně měl názor.
Marek Jehlička
ŠS
Dobré odpoledne, připravují se nějaké další prostestní akce, jaký je ktuální stav stížnosti u ústavního soudu na manipulaci voleb sloučením obvodů. Klíčem je podle mého názoru vytrvat v protestech, pevně věřím že lidé kteří byli včera na náměstí přijdou znovu. Zdravím, ŠS.
Dobrý den, moc děkuji za vyjádřenou podporu a ochotu přijít znovu demonstrovat. Vlastně jsem měl být již 9 minut na schůzce, kde se máme poradit o tom, jaké další kroky budeme podnikat. Zatím mohu jen zopakovat, že Listopadová výzva nekončí a že o dalším postupu budeme již brzy informovat. Jen potřebujeme trochu času, abychom mohli celou situaci rozebrat a poradit se o tom, co dál. Díky!
Marek Jehlička
Karel
Dobrý den, nechci se Vás dotknout, ale pokud se domníváte, že máte co říci našim politikům a dokážete též oslovit občany, proč nezvolíte prostředky, které jsou v politickém klání legitimní? Jinými slovy, proč nezaložíte hnutí/stranu a nezúčastníte se demokratických voleb? Teprve poté se můžete zaštiťovat nějakým procentem voličů, v jejichž zájmu vystupujete. Takto mi to přijde hodně mimo mísu a bylo to vidět i na příspěvcích z řad veřejnosti na včerejším ustavujícím zasedání zastupitelstva. Karel.
Dobrý den, již v někeré z předchozích odpovědí jsem se pokoušel vysvětlit, že občanská společnost hraje stejně významnou a zcela legitimní roli v demokracii, jako politické strany. Tato role spočívá především v jejich kontrole a také v nezávislosti. To, že politiky kontrolují občané, kteří neusilují o hlasy voličů ani o žádné posty ve vládě, sněmovně či zastupitelstvech, považuji pro zdravou demokracii za naprosto klíčové. Pokud by občanská společnost v této své roli neobstála, politici by si skutečně mohli dělat, co chtějí.
Marek Jehlička
karel johanek
Dobry den, preci nemuzete delat natlakove akce kvuli tomu, ze se v zastupitelske demokracii spoji dve slabsi strany, zvlaste stane-li se to ve state, kde u moci jsou take dve slabsi strany zatimco vitezna strana je v opozici. Cimz chci rict, ze sice muzete byt moralne nespokojeni, ale uroven vaseho jednani jde proti duchu zastupitelske demokracie, nebot se opet snazite tvrdit, ze je nejake vyssi dobro nez mechanika teto zastupitelske demokracie. Uvedomujete si vubec, do ceho jste slapli a jak je vase jednani neslusne, ne nepodobne komunistickemu vyrvavani v unoru 48. Ti take chteli dobro, jen z jine strany. Nechci vas ideove srovnavat s komunisty tehdejsi doby, ale mentalne a pristupem k veci jednate bohuzel stejne.
Dobrý den, ke všemu, co zde píšete, jsem se v různých obměnách a variacích vyjadřoval výše a jen bych opakoval své předchozí reakce.
Marek Jehlička
janna
ješte dotaz stále uvádíte až 80% naštvaných pražských voličů,kde včera byli?provedli jenom tichý protest z domova?
Myslím, že nebyli doma, ale v práci. Vzhledem k tomu, že byl všední den, ráno a přihlédneme-li k počasí, byla účast na demonstraci skutečně velmi slušná. A to nemluvím o mnoha lidech, kteří vydrželi stát před zavřenými dveřmi magistrátu v mrazu až do pozdních odpoledních hodin, aby sledovali jednání zastupitelstva a předání Listopadové výzvy. To už je hodné obdivu. Všech těchto lidí a jejich úsilí si hluboce vážím a děkuji jim za to, co pro demokracii v Praze udělali a byli ochotni obětovat. Obětovat čas a pohodlí není vůbec málo!
Marek Jehlička
Monika
Nečetla jsem Vaši petici. Nešla jsem na magistrát. Zato jsem si z programu ASPI (přehled zákonů ČR) našla zákon o volbách do zastupitelstev obcí (pro Prahu také zákon o hl.m.Praze). Při vědomí, že v českém právním řádu platí - co není zákonem určeno, zakázáno, nařízeno atd. JE POVOLENO. Proč se občanům neříkají primární důvody PROČ VOLBY DOPADLY TAK JAK DOPADLY? Dopadly tak, jak zákony ČR umožňují. Volební zákon totiž ve svém výkladu končí soudním rozhodnutím o platnosti voleb, odevzdáním údajů na statistický úřad a proplacením odměn členům komise. O PRAVIDLECH POVOLEBNÍHO VYJEDNÁVÁNÍ ANI SLOVO. A v tom je ten háček-výsledek voleb např.v %30,18,12 dnes znamená, že u stolu se sejdou 3 strany s počty vyjednávačů 3,3,3 - a každý má právo u stolu hlasovat. Kde v tuto chvíli máme zastupitelskou demokracii, když toto není kopie výsledku voleb? Málokterý občan jde takto k jádru problému. Budete tedy vy podávat kromě petice konstruktivní návrh na změnu zákona - např. do rukou poslankyně Peak (strana VV) - předsedkyně ústavně-právního výboru poslanecké sněmovny? Je to rozhodně účinnější snaha o změnu, než mediálně líbivé předávání petice, i když každá snaha o nastavení spravedlivějších pravidel je potřeba ocenit.
Dobrý den, naprosto s Vámi souhlasím v tom, že volební zákon naléhavě potřebuje změnu. Na to jak by přesně měla vypadat, natož kdy a komu ji budeme případně předávat, není v tuto chvíli a na tomto fóru čas ani místo. Děkuji jak Vám, tak všem ostatním, že se o politiku zajímají. I kritické hlasy k naší iniciativě svědčí o tom, že vám není lhostejné, co se děje. A to je cenné. Děkuji také všem, kteří nám vyjadřují podporu. Vážíme si toho a potřebujeme ji. Na shledanou.
Marek Jehlička