On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
06:34
V Barceloně dnes začíná největší veletrh mobilních technologií Mobile World Congress 2013, jedna z letošních hlavních akcí pro výrobce mobilních telefonů, mobilní operátory a dodavatele mobilních sítí.
07:13
Americký výrobce mikroprocesorů Intel letos uvede na trh svůj první dvoujádrový čip pro chytré mobilní telefony a tablety. Procesor Atom Clover Trail+ má mít dvojnásobný výpočetní výkon a třikrát vyšší grafický výkon než jeho loňský předchůdce.
07:30
Aktivita v čínském průmyslu se v tomto měsíci snížila ze svého dvouletého maxima a ocitla se nejníže za čtyři měsíce. Průmysl tak zůstává možnou hrozbou nestabilního ekonomického oživení.
08:31
Japonské akcie zahájily týden růstem na nejvyšší hodnotu za skoro čtyři a půl roku. Nejlépe se vedlo vývozcům díky očekáváním, že jen nadále vydrží na slabých úrovních vlivem spekulací o novém šéfovi japonské centrální banky (BOJ).
08:43
Ministerstvo dopravy podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nevedlo v roce 2011 úplné a průkazné účetnictví. Kontroloři našli nesprávnosti za 46 milionů korun.
09:01
Japonská vláda plánuje prodat zhruba třetinový podíl ve společnosti Japan Tobacco Inc., která je třetí největší tabákovou firmou na světě. Z prodeje by mohla získat zhruba 10,4 miliardy USD (201,1 miliardy Kč).
09:09
Celková důvěra v domácí ekonomiku se v únoru zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry ve srovnání s lednem vzrostl o 1,6 bodu. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).
09:22
Slavia pojišťovna v loňském roce zvýšila počet uzavřených pojistných smluv povinného ručení na téměř 140 tisíc. Jde o nejlepší výsledek v historii pojišťovny.
09:24
Finská společnost Nokia představila nový jednoduchý mobilní telefon s označením 105, který bude stát 15 eur, tedy necelých 400 korun.
09:50
Čistý zisk největší evropské komerční televizní a rozhlasové společnosti RTL Group v loňském roce klesl o 13,2 procenta na 690 milionů eur (17,6 miliardy Kč). Mohla za to hlavně ekonomická krize v jižní Evropě.
09:53
Německé úřady vyšetřují podle magazínu Der Spiegel podezření na jeden z nejrozsáhlejších podvodů v německém zemědělství. V jejich hledáčku se ocitlo na 200 drůbežáren, které údajně na trh dodaly miliony vajec falešně deklarovaných jako bioprodukty nebo vejce od nosnic z volného výběhu.
10:09
Češi v krizi neumějí šetřit a snaží se omezovat výdaje na nesprávných místech, tvrdí analýza společnosti Home Credit. Zatímco v průzkumech lidé odpovídají, že šetří hlavně na zbytných výdajích jako elektronice, kouření, alkoholu nebo cestování, ve skutečnosti podle analýzy utrácejí méně za potraviny.
10:42
V jaderné elektrárně Temelín dnes začala prověrka mezinárodní organizace provozovatelů jaderných elektráren (WANO). Sedm odborníků ze čtyř zemí bude týden prověřovat bezpečnost elektrárny.
10:49
Britské mediální společnosti Pearson, která mimo jiné vydává list Financial Times, klesl v loňském roce provozní zisk o jedno procento na 936 milionů liber (27,3 miliardy Kč).
11:06
Testy v Česku potvrdily přítomnost nedeklarovaného koňského masa v masových kuličkách určených pro švédský nábytkářský řetězec IKEA a v polském hovězím burgeru, který v Česku distribuuje společnost Bidvest Czech Republic.
11:19
Developer CTP pronajal už více než 60 procent budovy Spielberk Tower B. Stavba, kterou loni na jaře dokončil, byla několik měsíců největší budovou v Brně, než ji předstihl mrakodrap AZ Tower.
11:19
Krajský soud v Brně vyhlásil konkurz na majetek společnosti ČKD Blansko Strojírny, které stejně jako celou skupinu ČKD Blansko holding vlastní ruská skupina Tjažmaš. Strojírny mají závazky ve výši přesahující 304 miliony korun a celkem 23 věřitelů.
11:28
Plzeňská Škoda Transportation může po dobu 30 let zajišťovat kompletní servis a údržbu všech zhruba 350 vozidel Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP). Úřad pro ochranu hospodářské soutěže neshledal žádné nedostatky ve výběrovém řízení, převod části podniku s více než 200 lidmi se obešel bez problémů.
11:45
Společnost Emco začala vyvážet cereálie do Kanady, jedná i s americkým řetězcem Walmart. Celkem už exportuje do 45 zemí, řekl zástupce firmy Pavel Mráz.
11:45
Tuzemské banky čelí prvním individuálním žalobám kvůli poplatkům za vedení úvěrových účtů. Několik lidí žalovalo banky v rámci projektu Jdeto.de, na konci minulého týdne podalo několik žalob o vrácení poplatků občanské sdružení Nekalé-Praktiky.cz.
12:15
Slovenská společnost Tatry mountain resorts (TMR), jejíž akcie jsou kotovány také na pražské burze, zvýšila v uplynulém finančním roce končícím 31. října 2012 čistý zisk podle předběžných údajů o 12,8 procenta na 10,2 milionu eur (260 milionů korun).
12:16
Výnosy z mobilních datových služeb u operátorů za pět let poprvé překonají jejich příjmy z hlasové komunikace. V roce 2018 budou data generovat 559 miliard dolarů (10,8 bilionu Kč) a hlas 547 miliard.
12:34
Dceřiná společnost firmy OMV Gas Connect Austria vede jednání s českým provozovatelem plynovodů Net4Gas o stavbě dvou přeshraničních plynovodů z Rakouska do Česka. Dnes o tom informoval rakouský list WirtschaftsBlatt.
12:51
Česká pošta by podle nové vyhlášky od Českého telekomunikačního úřadu mohla provozovat až o přibližně 2000 pošt méně, než nynějších zhruba 3200 poboček. Podnik ale plánuje pošt provozovat víc, než je minimální limit.
12:52
Jihokorejská společnost LG Electronics Inc. plánuje letos zvýšit prodej svých chytrých telefonů o více než polovinu. Pomoci jí k tomu má současný plán přesunu výroby od základních telefonů k vyspělejším přístrojům, ve kterých zaostává za konkurencí.
13:00
Plat šéfa německého automobilového koncernu Daimler Dietera Zetscheho se loni snížil na 8,2 milionu eur (222 milionů Kč) z 8,7 milionu eur v roce 2011. Oznámila to dnes firma, která loni zaznamenala pokles provozního zisku.
13:21
Německý průmyslový konglomerát Siemens hodlá vystoupit ze společného podniku s finskou firmou Nokia na výrobu zařízení pro telekomunikační sítě. Informoval o tom list Financial Times.
13:38
Věřitelé mohou ode dneška poskytovat spotřebitelské úvěry jen v případě, pokud je zřejmé, že klient bude schopen úvěr splácet. Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob sdělil, že příslušná novela zákona o spotřebitelském úvěru dnes vyšla ve Sbírce zákonů, a nabyla tím účinnosti.
13:46
Dánský výrobce piva Carlsberg si chce upevnit pozici na důležitém čínském trhu. Jedná proto o zvýšení podílu v čínském pivovaru Chongqing Brewery, ve kterém je již nyní největším akcionářem s téměř 30 procenty akcií.
13:53
Nájemní haly společnosti TechnoPark Pardubice půjdou nejspíš do dražby. Insolvenční správce David Letošník odhaduje, že než se vše připraví, uplyne několik měsíců.
13:55
Novým generálním ředitelem společnosti Barrandov Studio byl dozorčí radou jmenován Petr Tichý. Ten dosud ve společnosti působil na pozici ředitele obchodu a provozu areálu.
14:05
Řecká ekonomika letos zůstane v recesi a oživení se dočká až v roce 2014. Potvrdil to dnes guvernér centrální banky Jorgos Provopulos.
14:13
Vyloučení francouzské společnosti Areva v tendru ČEZu na dostavbu jaderné elektrárny Temelín bylo v pořádku. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zastavil správní řízení. Rozhodnutí zatím není pravomocné, Areva se proti němu může odvolat.
14:59
Ještě během letošního léta by měli první operátoři začít nabízet telefony založené na novém operačním systému Firefox OS od společnosti Mozilla. Telefony by měly být dostupné v devíti zemích, mimo jiné v Polsku a Maďarsku.
15:13
Celkem 385 společností ze sedmi zemí EU se během tří let zapojilo do projektu AutoNet určeného k rozvoji nadnárodní spolupráce firem v automobilovém průmyslu a zaměřeného hlavně na výzkum.
15:31
Španělská banka Caixabank se rozhodla zrušit zhruba 3000 pracovních míst. To odpovídá téměř deseti procentům její celkové pracovní síly. Oznámila to dnes firma.
16:05
Velikost řecké ekonomiky se v období let 2008 až 2012 snížila o 20,1 procenta. V pravidelném ročním hodnocení stavu ekonomiky to dnes řekl guvernér tamní centrální banky Jorgos Provopulos.
16:10
Sázková kancelář Chance loni zvýšila obrat meziročně o 40 procent na 2,5 miliardy korun. Přes 80 procent vyplatila zpět sázkařům.
16:15
Náklady na pojištění proti riziku platební neschopnosti Itálie začaly klesat. Trh tím reaguje na odhady volebních výsledků, které naznačují, že v parlamentních volbách v Itálii už nedostal šanci kontroverzní expremiér Silvio Berlusconi.
17:05
Skupina T-Mobile uvede letos v pěti zemích včetně Česka systém mobilních plateb MyWallet, který využívá technologii NFC.
17:16
Míra nezaměstnanosti v Polsku v lednu činila 14,2 procenta, a citelně se tak zvýšila z předchozích 13,4 procenta, kde byla v prosinci.
18:08
Americká vláda zahájila prodej svého zbývajícího podílu v největší domácí automobilce General Motors. V lednu prodala akcie GM v hodnotě 156,4 milionu dolarů (tři miliardy Kč).
19:20
Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.950 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles asi o 0,4 procenta.
20:40
Zákonodárci z německých koaličních stran se dohodli na návrhu zákona, který podstatně zpřísní regulaci automatického obchodování na burzách.
21:54
Člen výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Jörg Asmussen nabádá Slovinsko, aby co nejrychleji založilo takzvanou špatnou banku.
06:43
Renomované noviny The International Herald Tribune, které pod tímto názvem vycházely od roku 1967, se od podzimu přejmenují na The International New York Times.
07:20
Ministerstvo dopravy plánuje zrušit dotované jízdné pro studenty. Ponechání žákovských slev by poté mělo zůstat na rozhodnutí samotných dopravců.
07:52
Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru dne klesl o 2,3 procenta na 11.398,81 bodu. V úterý se index růstem o 2,4 procenta dostal nejvýše od září 2008.
08:47
První nové koncové internetové domény by se měly objevit zhruba v polovině letošního roku. Nejprve to budou zřejmě koncovky v čínštině a dalších jazycích vyjma angličtiny.
08:47
Japonský akciový trh dnes utrpěl nejhlubší pokles za více než měsíc. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru dne klesl o 2,3 procenta na 11.398,81 bodu.
09:37
Maďarský premiér Viktor Orbán navrhne v pátek do funkce guvernéra centrální banky nynějšího ministra hospodářství Györgyho Matolcsyho.
09:57
Textilka Svitap J.H.J. zakončila loňský rok s přibližně desetimilionovým hrubým ziskem. Proti předloňsku zvýšila hospodářský výsledek před zdaněním asi o 6,7 milionu korun.
10:15
Rakouský dodavatel stavebních materiálů Wienerberger se loni propadl do ztráty kvůli slabému ekonomickému růstu v Evropě a vysokým nákladům na restrukturalizaci, Ztráta činila 40,5 milionu eur (1,03 miliardy Kč).
10:30
Slovenští hygienici potvrdili přítomnost koňského masa v lasagních od firmy Nowaco, které podle obsahu složení měly obsahovat výhradně maso hovězí.
11:07
Tisk: Belgický operátor plynovodů Fluxys spolu s investiční společností Global Infrastructure Partners (GIP) podal německému energetickému koncernu RWE závaznou nabídku na provozovatele českých plynovodů Net4Gas.
11:09
AVG: Téměř pět procent Čechů si ve svém chytrém mobilním telefonu nebo tabletu uchovává intimní fotografie nebo videa.
11:29
Budějovický Budvar loni vyvezl do Německa nejvíce piva v historii - 251.182 hektolitrů, což je meziročně o osm procent více.
11:49
Švýcarský výrobce průmyslových snímačů skupina Baumer otevře v Brně letos v březnu nové výzkumně vývojové centrum. Postupně nabídne práci asi 30 softwarovým a testovacím inženýrům.
12:01
Stavební společnost OHL ŽS získala tři nové kontrakty v Česku, na Slovensku a v Rusku v celkové hodnotě 194 milionů eur (téměř pět miliard Kč).
12:37
Francouzské mediální a telekomunikační skupině Vivendi klesl loni čistý zisk o 13,6 procenta na 2,55 miliardy eur (65,1 miliardy Kč).
12:47
V České republice bylo loni zadrženo 4514 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což je meziroční pokles zhruba o čtvrtinu.
13:43
Nový vysokotlaký plynovod Mozart, který by měl propojit českou a rakouskou plynárenskou soustavu, vyjde na dvě až 2,5 miliardy Kč.
13:44
Ministerstvo dopravy našlo řešení pro udržení přeprav jednotlivých vozových zásilek na železnici. Od 1. března zvýší z 15 na 55 procent slevu z poplatku, který dopravci platí za použití kolejí.
14:04
Společnost Papcel, která je předním tuzemským výrobcem strojů a zařízení pro papírenský průmysl, loni zvýšila tržby o pětinu z 718,6 milionu korun v roce 2011 na rekordních 862 milionů korun.
14:52
Koňské maso označené jako hovězí se dostalo rovněž do maďarských obchodů. Uvedl to dnes šéf maďarského úřadu pro bezpečnost potravin György Pleva. Dodal, že maďarské úřady zatím vyšetřují tři samostatné případy týkající se koňského masa.
14:53
Ceny letenek v Praze jsou jedny z nejdražších v Evropě. Vyplývá to z průzkumu společnosti Aletenky.cz, která zkoumala průměrnou cenu letenek ze třiceti evropských letišť. V přepočtu na kilometr letu byla proti Praze dražší pouze letiště Heathrow v Londýně, letiště v Helsinkách a v Curychu.
14:53
Maďarská centrální banka dnes snížila úvěrové náklady v domácí ekonomice sedmý měsíc po sobě. Základní úroková sazba klesla podle očekávání analytiků o čtvrt procentního bodu na 5,25 procenta, a vrátila se tak na své dosavadní minimum z roku 2010.
15:06
U prodlouženého metra A do Motola nakonec vznikne záchytné parkoviště jen asi pro 90 aut. Praha zřejmě ustoupí od původního plánu vybudovat u stanice Veleslavín několikapatrové parkoviště.
15:06
Novojičínský výrobce pokrývek hlavy Tonak loni dosáhl rekordních tržeb ve srovnání s předchozími třemi lety. Činily téměř 504 milionů korun, předtím se pohybovaly od 417 do 434 milionů.
15:07
Více než tři pětiny manažerů společností v Česku dostává fixní odměny a více než polovina z nich je odměňována podle dosahovaných ekonomických výsledků firmy. Vyplývá to ze studie Deloitte Corporate Governance Centra.
15:07
Koncese na obchod s lihem a lihovinami by měla zavést novela zákona o živnostenském podnikání, o níž bude ve středu jednat vláda.
15:07
Novela stavebního zákona platná od letošního roku podle stavebníků prodlužuje schvalování stavby a nedostatečně definuje pravomoci projektantů a investorů.
15:07
Poslanci v dozorčích radách státních podniků by za svoji činnost neměli brát odměny. Pokud by ale na tomto místě zasedli odborníci mimo politiku nebo státní sféru, přiměřené odměny by dostávat měli.
15:08
Rychlou mobilní síť LTE pro Telefóniku Czech Republic zřejmě postaví Huawei. Chce ji spustit letos bez ohledu na výsledek aukce kmitočtů pro mobilní sítě.
15:08
Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service potvrdila rating finanční síly slovenského finančního ústavu ČSOB na stupni D. Beze změn zůstaly i ratingy vkladů v zahraničních a v místních měnách.
15:15
Češi jsou přesyceni reklamou v komerčních televizích. Nejlépe hodnotí reklamu v místě prodeje, jako jsou například ochutnávky. Vyplývá to z výsledků výzkumu Postoj české veřejnosti k reklamě.
15:16
Těžební společnost New World Resources (NWR) hledá partnery pro rozvoj svého polského uhelného dolu Debiensko. S odvoláním na předsedu představenstva NWR Garetha Pennyho to na svých internetových stránkách uvedla agentura Bloomberg.
15:16
Největší americká banka JPMorgan Chase & Co hodlá v letošním roce zrušit 3000 až 4000 pracovních míst v divizi drobného bankovnictví. To představuje zhruba 1,5 procenta její celkové pracovní síly.
15:28
Radnice v Lošticích na Šumpersku chce přemístit plánovanou průmyslovou zónu, aby ve městě udržela výrobu Olomouckých tvarůžků.
15:29
Celosvětové příjmy z prodeje hudby se loni zvýšily o 0,3 procenta na 16,5 miliardy USD (321,9 miliardy Kč). Zaznamenaly tak první růst za 13 let.
15:33
Tuzemské pěstitelské pálenice překonají v sezoně 2012/2013 svůj loňský historický rekord, kdy vyrobily téměř osm milionů litrů čistého alkoholu, meziročně o pět procent více.
16:02
Ceny zemního plynu jsou v Asii nyní až čtyřikrát vyšší než ve Spojených státech a region nedokáže konkurovat ani Evropě. Na vině je systém utváření cen plynu, který při výpočtu bere v úvahu ceny ropy.
16:03
Názor Čechů na reklamu na lihoviny nezměnila ani loňská metanolová aféra. Podíl lidí, kteří požadují naprostý zákaz reklamy na tvrdý alkohol, klesá. Češi jsou více tolerantní i k reklamě na pivo a volně prodejné léky.
16:03
Polsko učiní rozhodnutí ohledně přijetí eura po volbách v roce 2015. Do té doby se bude soustředit na plnění podmínek pro vstup do eurozóny. Uvedl to dnes polský prezident Bronislaw Komorowski.
16:23
Mzdy zaměstnanců a vedoucích pracovníků v mezinárodních podnicích v Česku rostou pomaleji, loni se zvýšily v průměru o 4,2 procenta. V roce 2011 to bylo o procentní bod více a v letech 2010 a 2009 se růst mezd pohyboval na sedmi procentech.
16:30
Developerská společnost Ablon Group není spokojena s nabídkou na převzetí, kterou jí předložila společnost Czech Property Investments (CPI) českého podnikatele Radovana Vítka. Nabídka prý firmu podhodnocuje.
16:30
Generální ředitel největší americké automobilky General Motors Dan Akerson si za letošní rok zřejmě opět vydělá devět milionů dolarů (175 milionů Kč), tedy zhruba stejnou částku jako v letech 2012 a 2011.
16:39
Nový vysokotlaký plynovod Mozart, který by měl propojit českou a rakouskou plynárenskou soustavu, vyjde na dvě až 2,5 miliardy Kč.
16:40
Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v únoru výrazně zvýšila díky poklesu obav ohledně vývoje rozpočtové politiky a růstu daní.
16:40
Lovosická chemička Lovochemie postaví nové zařízení na výrobu ledku vápenatého, nahradí starý provoz. Mělo by se na něm začít pracovat ještě letos, vyrábět bude od konce roku 2014.
16:50
Prodej nových domů ve Spojených státech v lednu vzrostl o 15,6 procenta a v ročním přepočtu činil 437.000. Procentní nárůst je nejvyšší za téměř 20 let, počet prodaných domů pak dosáhl maxima za čtyři a půl roku.
16:50
Německá automobilka Audi příští měsíc zvýší výrobu ve svých dvou německých továrnách. Reaguje tak na pokračující poptávku po luxusních vozech, a to zejména ve Spojených státech.
17:24
Americká centrální banka (Fed) má v úmyslu nadále držet základní úrokové sazby v blízkosti nuly. Zákonodárcům to řekl její šéf Ben Bernanke, který v bankovním výboru Senátu přednesl pololetní zprávu o měnové politice.
17:42
Americké banky loni dohromady vydělaly 141,3 miliardy dolarů (asi 2,76 bilionu Kč), což je nejvíce od roku 2006. To znamená, že bankovní sektor v USA už se plně zotavil z následků finanční krize let 2007 až 2009 a vydělává víc, než před krizí.
17:42
Celkové odměny zaměstnanců bank a makléřských společností působících na Wall Street se v loňském roce zvýšily o osm procent na 20 miliard dolarů (391 miliard Kč).
17:42
Pražská burza dnes výrazně oslabila kvůli pesimismu na trzích po patovém výsledku italských parlamentních voleb. Hlavní index PX klesl pod psychologickou hranici 1000 bodů, skončil o 2,07 procenta níže na 992,74 bodu.
17:51
Insolvenční správkyně zkrachovalého Oděvního podniku Miloslava Horská může zahájit prodej zhruba tří desítek jeho ochranných známek včetně vlajkové oděvní značky OP Profashion.
17:51
Z kolínské automobilky TPCA loni odešlo téměř pět stovek lidí. Většina z nich, skoro 350 zaměstnanců, využila systém dobrovolných odchodů.
17:52
Největší americká banka JPMorgan Chase & Co hodlá letos zrušit 3000 až 4000 pracovních míst v divizi drobného bankovnictví. To představuje zhruba 1,5 procenta její celkové pracovní síly.
17:59
Akcie na hlavních burzách v západní Evropě dnes pokračovaly v poklesu a znovu reagovaly na patový výsledek italských parlamentních voleb.
18:04
Cena severomořské ropy Brent se dnes propadla na měsíční minimum, protože nejednoznačné výsledky parlamentních voleb v Itálii vyvolaly obavy z politické nestability v eurozóně.
18:25
Všech sedm členů bulharského státního energetického regulačního úřadu složilo své funkce.
18:26
Konsorcium společností Alpine Bau a OHL ŽS uspělo v dalším tendru na opravu brněnské dálnice D1.
18:36
Liberec nákupem plynu na komoditní burze ušetří letos čtyři miliony korun. Pokud by nesoutěžil, zaplatily by radnice a všechny jeho organizace zařazené do burzovní poptávky letos za plyn zhruba 11 milionů korun.
18:56
Euro se dnes propadlo až na sedmitýdenní minimum vůči dolaru poté, co patový výsledek italských parlamentních voleb obnovil obavy investorů z dluhové krize v eurozóně.
19:12
V Jihoafrické republice vydávají za hovězí výrobky potraviny, v nichž se v laboratořích našlo maso z oslů, bizonů a koz.
19:17
Počet nezaměstnaných ve Francii v letošním roce pokračuje v růstu. V lednu stoupl o téměř 44.000 na 3,169 milionu, tedy na nejvyšší úroveň od července 1997.
20:33
Čtyři španělské finanční domy převedou špatné úvěry na státní ústav Sareb, který plní funkci takzvané špatné banky. Za úvěry dostanou zaplaceno v dluhopisech, které Sareb za tímto účelem vydal v celkovém objemu asi 14 miliard eur (zhruba 358 miliard Kč).
21:25
Irsko už nebude ručit za vklady svých zbylých tří bank, které přežily finanční krizi. Země tak ukončí neslavnou éru, kdy jedno špatné rozhodnutí uvrhlo Irsko do hluboké krize.
06:46
Americká mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v Česku vlastní televizi Nova, v loňském roce prohloubila ztrátu po zdanění na trojnásobných 546,4 milionu dolarů (10,7 miliardy Kč).
07:06
Telefónice Czech Republic loni klesl zisk OIBDA o 9,2 procenta na 19,78 miliardy korun. Výnosy se snížily o 3,5 procenta na 50 miliard korun.
07:10
Obrat tuzemských výzkumných agentur loni vzrostl meziročně o dvě procenta na 2,3 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytlo sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR.
07:12
Akcie ve Spojených státech v úterý oživily ze svého nejhoršího propadu od listopadu. K růstu pomohl komentář šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho ke stimulačnímu programu Fedu a údaje o prodeji nových domů, který byl nejvyšší za čtyři a půl roku.
08:26
Evropskému výrobci letecké techniky EADS vzrostl v loňském roce provozní zisk o 68 procent na tři miliardy eur (76,7 miliardy Kč) díky opatřením na snížení nákladů a rekordním dodávkám osobních letadel.
08:37
Spotřebitelská nálada v Německu již druhý měsíc za sebou roste. Zklidnění krize v eurozóně posílilo mezi Němci důvěru v oživení jejich ekonomiky v příštích měsících.
08:39
Nerozhodný výsledek parlamentních voleb v Itálii může pro tuto zemi znamenat nižší rating. V noci na dnešek před tím varovala mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service.
09:11
Vklady členů tuzemských družstevních záložen loni stouply o 47 procent na 33,7 miliardy Kč. Počet členů kampeliček se za minulý rok téměř zdvojnásobil na 70.000. Podobně se záložnám proti roku 2011 zvýšil celkový zisk na více než dvojnásobných 328 milionů korun.
09:31
Nadnárodní společnost Anheuser-Busch InBev, která je největším výrobcem piva na světě, vytvořila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk 1,76 miliardy dolarů (asi 34,4 miliardy Kč). Meziročně je to pokles o 4,9 procenta a jeho příčinou jsou hlavně kurzové výkyvy.
09:49
Nadnárodní společnost Anheuser-Busch InBev, která je největším výrobcem piva na světě, vytvořila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk 1,76 miliardy dolarů (asi 34,4 miliardy Kč).
10:18
Vklady členů tuzemských družstevních záložen loni stouply o 47 procent na 33,7 miliardy Kč. Počet členů kampeliček se za minulý rok téměř zdvojnásobil na 70.000.
10:58
Pražský dopravní podnik do poloviny března vypíše tendr na forenzní audit. Má prověřit některé podezřelé zakázky uzavřené v posledních čtyřech letech.
11:27
Třetina výkupen druhotných surovin, které v loňském roce zkontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), porušila zákon.
11:44
Ekonomická nálada v eurozóně se v únoru již čtvrtý měsíc za sebou zvýšila. Hodnota nevyřízených zakázek firem roste a nálada byla lepší mezi podnikateli i spotřebiteli.
11:54
Automobilky loni investovaly do reklamy 3,9 miliardy korun, což je proti předchozímu roku o šest procent méně. Nejvíce peněz vydaly za propagaci osobních aut, nejčastějším inzerentem byla firma Hyundai, následovaly Škoda Auto a Kia.
12:01
Výnosy italských státních dluhopisů se splatností deset let se v dnešní aukci vyšplhaly v průměru na 4,83 procenta. Dostaly se tak nejvýše od loňského října, ačkoliv zůstávají pod psychologicky důležitou hranicí pěti procent.
12:02
Americký řetězec rychlého občerstvení Broaster Chicken, který je známý kuřecími specialitami, plánuje vstup na český a slovenský trh. Nyní hledá v obou zemích výhradní zástupce. Firma svou první evropskou pobočku otevřela v roce 2011 v Polsku, nyní tam má šest provozoven.
12:15
Vklady spotřebitelů a firem u bank na Kypru a v Itálii v lednu klesly o dvě procenta, což zvyšuje obavy o zdraví bankovního systému v těchto zemích.
12:24
Česko-ruské Konsorcium MIR.1200 hodlá v březnu podepsat detailní smlouvy s desítkou českých firem, které by se podílely na dostavbě Jaderné elektrárny Temelín v případě úspěchu konsorcia v tendru.
12:28
Krajský soud v Brně se snaží zjistit, kolik peněz utržili z prodeje majetku zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov (OP) dva bývalí insolvenční správci.
12:45
Tramvajovou trať k Západočeské univerzitě (ZČU) a budovaným výzkumným centrům Plzeň letos ani příští rok stavět nezačne. Stavbu za 650 milionů korun odsunula kvůli nedostatku peněz.
12:51
Modernizace dálnice D1 se komplikuje. Neúspěšné stavební společnosti Eurovia a Habau CZ totiž napadly výsledky tendrů, ve kterých zvítězily sdružení společností Colas CZ a Porr a konsorcium OHL ŽS s Alpine Bau.
12:55
Německá odborová organizace IG Metall chce svým členům v kovoprůmyslu vyjednat na další rok zvýšení mezd až o 5,5 procenta.
12:57
Pražský dopravní podnik do poloviny března vypíše tendr na forenzní audit, který má prověřit některé podezřelé zakázky uzavřené v posledních čtyřech letech. Podnik za audit zaplatí částku v řádu milionů korun.
13:07
Evropská komise zablokovala již třetí snahu nízkonákladových aerolinek Ryanair převzít irského konkurenta Aer Lingus. Podle komise by spojení ohrozilo konkurenci a způsobilo zvýšení cen letenek.
13:14
Český rozhlas (ČRo) dnes představil změnu vizuálního stylu včetně nového loga, kterému dominuje velké písmeno R značící rozhlas, rádio, regiony či stanici ČRo - 1 Radiožurnál.
13:30
Vláda schválila novelu zákona o majetku České republiky. Část novely vychází ze zadání protikorupční strategie vlády. Norma zavádí mimo jiné centrální registr majetku státu a centrální registr administrativních budov.
14:01
Dlouhý spor o akcie společnosti Vítkovice Holding skončil ve prospěch šéfa strojírenského gigantu Jana Světlíka. Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost miliardáře Davida Berana.
14:13
Východoevropské trhy, tedy Maďarsko, Polsko a Rusko, jsou perspektivou pro odbyt převážně plyšových hraček z Moravské ústředny Brno, v Číně naopak firma naráží na problémy s plagiáty.
14:14
V Kuřimi u Brna se dokončuje výstavba kompetenčního centra. V budoucnu má poskytnout prostor pro spolupráci firmám z odvětví obráběcích strojů, strojírenské výrobní techniky a technologie výzkumné služby.
14:24
Po masových kuličkách se švédský nábytkářský řetězec Ikea rozhodl stáhnout z nabídky jídel v některých zemích také vídeňské omáčky. Ukázalo se, že i v nich jsou stopy koňské DNA, i když asi v mnohem menším objemu, než byl zjištěn v masových kuličkách.
14:24
Koninu označenou jako hovězí maso, která byla z Irska podle tamních úřadů dodána firmě Kovář plus z Podolí na Slovácku, se zatím dohledat nepodařilo.
14:36
Bulharský parlament dnes výraznou většinou hlasů definitivně zablokoval plán na vybudování jaderné elektrárny v Belene na Dunaji.
16:40
Krize ve stavebnictví dopadá nejen na stavební firmy, ale také na absolventy stavebních fakult, které jsou v ČR tři. Třetina jich proto odchází do zahraničí, další třetina opouští obor.
17:09
Zisk českého zemědělství loni klesl o čtvrtinu zhruba na deset miliard korun, vyplývá z z výsledků šetření které provedl Zemědělský svaz ČR.
17:20
Německá středopravá vláda připravila návrh zákona, který umožní využívat potenciálně rozsáhlá domácí ložiska břidlicového plynu pomocí hydraulického štěpení hornin.
17:26
Domácí příjemci dotací z evropských fondů v současném programovém období 2007 až 2013 dosud získali 410,8 miliardy korun, tedy 51,7 procenta z celkové částky, kterou má Česko v těchto letech k dispozici.
17:51
Pražská burza dnes mírně posílila, hlavní index PX přidal 0,32 procenta na 995,93 bodu. Hlavní podíl na tom měly zisky Erste Bank, Telefóniky ČR a pojišťovny VIG.
18:06
Výrobci a dovozci motocyklů se na letošním ročníku veletrhu Motosalon zaměří především na třídu lehkých motocyklů a mopedů do 125 centimetrů krychlových.
19:00
Sociální demokracie varuje, že Česko může přijít o zhruba 90 miliard korun z evropských fondů, protože je nestihne do konce současného finančního období včas vyčerpat.
19:06
Mezinárodní měnový fond dnes vyzval Chorvatsko před vstupem do Evropské unie k ozdravení veřejných financí a ke strukturálním reformám na podporu ekonomického růstu.
19:21
Ratingová agentura Fitch dnes pohrozila, že by mohla snížit úvěrový rating Spojených států z nejvyšší možné úrovně AAA, pokud se tamní politici včas nedohodnou na zvýšení dluhového stropu.
19:32
Hospodářský růst v Indii by měl v příštím fiskálním roce zrychlit poté, co v předchozích dvou letech zpomaloval.
20:07
Draghi: Současné snahy o překonání evropské dluhové krize sice mají rozsáhlé sociální dopady, jsou však cestou ke spravedlivější společnosti.
21:03
Norsko díky zmapování nových oblastí výrazně zvýšilo odhad těžitelných zásob ropy a zemního plynu ve svých arktických mořských územích o 15 %.
21:08
Planes.cz: Islandská společnost Icelandair Group prodala svůj zbývající třicetiprocentní podíl v české letecké společnosti Travel Service dosavadním akcionářům.
06:26
Společnost Metrostav Development postavila 120 bytů na žižkovském pozemku, o který se nyní v restituci ucházejí potomci bývalého velkostatkáře Julia Bečváře.
06:56
Energetická společnost ČEZ dnes oznámí hospodářské výsledky za rok 2012. Za tři čtvrtletí loňského roku vzrostl čistý zisk firmy meziročně o 27 procent.
07:28
Evropská unie omezí bonusy pro bankéře. Odměny nebudou moci překročit výši jejich platu.
07:40
Erste Bank po předloňské ztrátě loni vykázala zisk 12,4 mld. Kč.
07:56
Společnost Groupon, která je v USA předním prodejcem slevových kuponů, zaznamenala ve čtvrtém čtvrtletí 30% meziroční nárůst tržeb, ale je stále ztrátovější.
08:21
Skupina ČEZ dosáhla v roce 2012 čistého zisku 40,2 miliardy korun.
08:41
České spořitelně loni stoupl zisk o 22 pct na 16,6 miliardy korun.
08:58
Španělské telekomunikační společnosti Telefónica klesl v loňském roce čistý zisk o 27 procent na 3,928 miliardy eur (100,7 miliardy Kč).
08:58
EIA: Poptávka po ropě ve Spojených státech byla v loňském roce nejnižší od roku 1996.
09:08
Japonská vláda dnes podle očekávání nominovala na guvernéra japonské centrální banky dosavadního prezidenta Asijské rozvojové banky Haruhika Kurodu,
09:29
Japonské akcie dnes po dvou dnech propadu silně oživily a jejich hlavní index vzrostl nejvíce za tři týdny.
10:01
Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí v lednu poprvé od září 2001 meziměsíčně klesly.
10:09
Energetická společnost ČEZ loni v Česku vyrobila 64 terawatthodin (TWh) elektřiny, o procento víc než v roce 2011.
10:49
Španělská ekonomika klesla v posledním čtvrtletí loňského roku nejvýrazněji od poloviny roku 2009. Za celý rok ztratila 1,4 procenta a utrpěla druhý nejhlubší pokles od roku 1970.
11:05
ÚOHS začal prošetřovat kapitálový vstup středoevropských investorů ARX Equity Partners a švýcarských Capital Dynamics do společnosti Fincentrum.
11:45
Meziroční míra inflace v eurozóně klesla v lednu na dvě procenta z prosincové úrovně 2,2 procenta.
11:59
Plzeňská Doosan Škoda Power dodá pro tepelnou elektrárnu v indickém Čennaí (dříve Madrás) kompletní strojovnu s parní turbínou o výkonu 172 MW.
12:35
Z posledních dvou tendrů na opravu dálnice D1 komise vyřadila nejnižší nabídku, kterou podaly Dálniční stavby Praha. Otevřela se tím šance pro společnosti Eurovia CS a konsorcium firem Colas CZ a Porr, které podaly druhou nejnižší nabídku.
12:35
Stavební odboráři uhájili v ukončeném kolektivním vyjednávání delší dovolenou i příspěvky na stravování. Jedinou oblastí, na které se zástupci obou stran nedohodli, zůstaly mzdy, o nichž se bude jednat zvlášť.
12:35
Japonský výrobce elektroniky Sony prodal jednu ze svých nejcennějších kancelářských budov v Tokiu realitní společnosti Nippon Building Fund Inc. a dalšímu investorovi. Za 25patrovou budovu Sony City Osaki obdrží firma 111 miliard jenů (23,6 miliardy Kč).
14:24
Francouzská vodárenská společnost Veolia Environnement se loni vrátila k zisku, který činil 394 milionů eur (10,1 miliardy Kč) proti předloňské ztrátě 490 milionů eur.
15:03
Tržby internetového prodejce leteckých dokladů Letuška.cz, patřícího společnosti Asiana, loni meziročně vzrostly o deset procent na 1,66 miliardy korun.
15:37
Hrubý domácí produkt Spojených států v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupl o 0,1 procenta, tedy nejpomalejším tempem od začátku roku 2011.
15:47
Trojice největších tuzemských bank loni zvýšila v souhrnu čistý zisk o třetinu na více než 46 miliard korun. Nejvíce vydělala loni Česká spořitelna, pro kterou bylo 16,6 miliardy zároveň historicky nejvyšším ziskem.
15:56
Německý odborový svaz IG Metall předpokládá, že tento týden uzavře dohodu ohledně další restrukturalizace ztrátové německé automobilky Opel. Uvedl to dnes mluvčí svazu.
16:18
Tuzemská Volksbank se dnes oficiálně přejmenovala na Sberbank. Svých 23 poboček banka postupně přejmenuje do letošního podzimu.
16:47
Mobilní operátor T-Mobile nabídne placení faktur za své služby prostřednictvím QR kódů snímaných do mobilů. Kódy se objeví na březnových fakturách.
16:47
Čistá ztráta britské společnosti Royal Bank of Scotland (RBS) se v loňském roce ztrojnásobila na šest miliard liber (178 miliard Kč) kvůli mimořádným nákladům.
17:15
Americká centrální banka (Fed) má v úmyslu nadále držet základní úrokové sazby v blízkosti nuly. Zákonodárcům to řekl její šéf Ben Bernanke.
17:59
Německé úřady podezírají součást ThyssenKrupp z kartelových dohod. V kancelářích hutní společnosti Steel Europe v Duisburgu proběhla razie.
18:12
Opel ukončí výrobu aut v Bochumi, hodlá v něm ale zachovat 1200 pracovních míst díky produkci součástek. Automobilka nyní v Bochumi zaměstnává zhruba 3300 lidí.
18:47
Francouzská společnost Areva, vyřazená z tendru o Temelín, loni výrazně snížila ztrátu, letos už počítá se ziskem více než 1,1 miliardy eur (asi 28,2 miliardy Kč).
18:58
Americká automobilka Chrysler Group investuje 374 milionů dolarů (přes sedm miliard Kč) do svých čtyř továren v Indianě. Vytvoří tak až 1250 nových pracovních příležitostí.
19:13
Ministři financí zemí eurozóny se budou v pondělí mimořádně zabývat situací v Itálii. Podle zdroje agentury Reuters si to vynutil nerozhodný výsledek italských parlamentních voleb.
19:34
Panevropský index FTSEurofirst 300 vzrostl o 10,89 bodu a den uzavřel vyšší o 0,94 procenta na hodnotě 1171,47 bodu. Smazal tak už většinu ztrát, které utrpěl po volebním debaklu v Itálii.
19:48
Prodej užitkových automobilů v Evropské unii v letošním roce pokračuje v poklesu. V lednu se propadl o 10,6 procenta na 126.110 vozů.
20:34
Ruský hrubý domácí produkt se v letošním roce zvýší o tři procenta po loňském nárůstu o 3,4 procenta. Předpověděli to dnes ekonomové dotazovaní agenturou Reuters.
21:00
Exim Tours uzavřela s Travel Service tříletý kontrakt o letecké dopravě za 4,5 miliardy korun.
21:25
Antimonopolní orgány Evropské unie zřejmě nejpozději do konce března oznámí pokutu pro největšího světového výrobce softwaru, americkou společnost Microsoft. Tvrdí to zdroje agentury Reuters.
07:44
Americká hypoteční agentura Freddie Mac loni vydělala 11 miliard dolarů (216 miliard Kč) po ztrátě 5,3 miliardy dolarů v roce 2011.
08:21
Japonské akcie dnes posílily díky očekávání, že nový šéf japonské centrální banky se bude snažit podpořit domácí ekonomiku agresivním uvolňováním měnové politiky.
08:43
Maloobchodní tržby v Německu se v lednu zvýšily o 3,1 procenta. Zaznamenaly tak nejvýraznější meziměsíční nárůst za více než šest let.
09:42
Nové vedení společnosti Botas chce do tří let vyvést podnik ze ztrátového hospodaření. Obuvnická firma ze Skutče loni skončila ve ztrátě zhruba 14 milionů korun.
10:50
Polský hrubý domácí produkt se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšil o 1,1 procenta, tedy nejpomalejším tempem za téměř 3,5 roku.
11:26
Nezaměstnanost v zemích eurozóny stoupla letos v lednu na rekordní úroveň 11,9 procenta. Zvýšila se i v celé Evropské unii, kde je bez práce 10,8 procenta lidí.
11:51
Automobilka Škoda dnes zahájila v ukrajinském závodě společnosti Eurocar v Solomonovu výrobu modelu Rapid. Ukrajina patří mezi růstové trhy značky, na nichž v posledních třech letech téměř zdvojnásobila prodej.
12:50
Prodej Pivovarů Staropramen se loni zvýšil o čtyři procenta na 3,14 milionu hektolitrů. Na růstu se podílel hlavně tuzemský trh, Pivovary Staropramen na něm zvýšily prodej o pět procent.
13:26
Největší evropská mediální skupina Bertelsmann odkoupí od soukromé investiční společnosti KKR podíl v jejich společném hudebním podniku BMG.
14:10
Přebytek státního rozpočtu klesl v únoru na 5,6 miliardy korun z lednových 42,4 miliardy korun. I tak jde o nejlepší výsledek od od roku 2000.
14:13
Nábytkářský řetězec IKEA v České republice z preventivních důvodů zastavuje prodej výrobků z mletého vepřového a hovězího masa.
15:31
Příjmy amerických spotřebitelů se v lednu snížily meziměsíčně o 3,6 procenta, což byl nejvýraznější pokles od ledna 1993.
15:50
Obchodním náměstkem a členem představenstva státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) bude Marek Dlouhý, který byl doposud šéfem vymáhání pohledávek EGAP.
16:04
Bulharský regulátor navrhl snížit cenu elektřiny v průměru o 6,4 procenta.
16:21
Aktivita v americkém průmyslu v únoru nečekaně zrychlila růst na nejrychlejší tempo za rok a půl. Dál prudce rostly ukazatele nových zakázek a produkce.
16:30
Těžba ropného kartelu OPEC se v únoru poprvé od října zvýšila. Pomohl vyšší vývoz z Iráku a mírný růst dodávek ze Saúdské Arábie.
16:42
Brazílie v loňském roce zpomalila hospodářský růst na 0,9 procenta, nejslabší výsledek od poklesu v roce 2009.
16:55
Televize Nova definitivně ukončila spolupráci s bývalým moderátorem Televizních novin (TN) Karlem Voříškem.
17:02
Přípravy na stavbu silničního obchvatu Havlíčkova Brodu budou pokračovat. Po dnešním jednání s vedením města to novinářům řekl ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS).
17:22
ČD vypsaly zakázky na opravy vagonů za 536 milionů korun. Vítěz soutěže by měl pro národního dopravce obnovit předem dohodnuté množství vozů určených pro vnitrostátní i mezinárodní provoz.
17:28
Koruna dnes nepatrně posílila k euru a vůči dolaru oslabila. Kolem 17:00 se obchodovala o dva haléře silnější na 25,68 Kč/EUR a k dolaru ztratila 11 haléřů na 19,76 Kč/USD.
17:45
bankovnipoplatky.com: Vítězem osmého ročníku ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek se s výrazným náskokem stal poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat.
17:53
Ministerstvo financí chce v Česku legalizovat činnost zahraničních sázkových kanceláří se sídlem na území Evropské unie. Návrh by měla příští středu projednat vláda.
18:00
Čínská letecká společnost Air China koupí 31 letadel od amerického výrobce Boeing v katalogové hodnotě 4,8 miliardy USD (94,9 miliardy Kč).
18:02
Pražská burza v závěru týdne mírně oslabila. V úvodu obchodování sice rostla, pak se ale projevil negativní trend na hlavních trzích. Hlavní index PX uzavřel o 0,14 procenta níže na 1013,10 bodu.
18:26
Diskontní řetězec Lidl v Česku ve finančním roce 2011/2012 více než ztrojnásobil zisk na 1,19 miliardy korun. Tržby stouply meziročně na 23,44 miliardy korun.
18:58
Zástupci amerického Kongresu se na dnešní krátké schůzce s prezidentem Barackem Obamou na zmírnění nebo nahrazení nadcházejících automatických výdajových škrtů nedohodli.