Plynová krize je za rohem a podle vládní analýzy s ní musí počítat i Česko. Již v lednu by se mohly znovu uzavřít kohoutky na plynovodu z Ruska a celá země resp. Evropa by se mohla ocitnout bez této suroviny. Kabinet Jana Fischera kvůli tomu již schválil zprávu o připravenosti ČR, kterou společně vypracovaly a předložily ministerstva zahraničí, vnitra a průmyslu a obchodu.

Případnou dlouhododbou krizi by podle katastrofického scénáře na vlastní kůži pocítily miliony Čechů. Na plynu je údajně závislých až 60 procent významných zdravotnických subjektů, ale také 70 procent budov pro hasiče, policisty a záchrannou službu je vytápěno plynem.

Délka krize bude přímo úměrná přírodním podmínkám. Při velkých mrazech mohou zásoby dojít za 14 dní, při teplotách kolem bodu mrazu vydrží i měsíc a půl.

Letos v listopadu se proto uskuteční "cvičení", které vyzkouší připravenost země na možné nové přerušení dodávek plynu, které se bude týkat hlavně velkých firem a dalších významných subjektů.

Jak se může Česko ubránit plynové krizi? Pomůže listopadové cvičení větší připravenosti, aby země případně vydržela déle bez plynu než často zmiňovaných 40 dnů? Mají české firmy nějakou povinnost udržovat rezervy zásob plynu? Mělo by Česko přehodnotit svoji energetickou koncepci?

Na tyto a další otázky odpovídal Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec ČR pro otázky energetické bezpečnosti.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Vít Zdražil
Dobrý den. Myslíte si že náš pan president nám může zajistit dodávání plynu přes své vztahy na Lukoil a touhou oslabit ,rozštěpit EU vůči Kremlu ? Myslíte si že se někdy EU dokáže semknout v energ.politice a potlačit zájmy jednotlivých zemí (Itálie, Německo) ve prospěch celku? Jaká je nyní šance na vybudování Nabuca? děkuji za odpověď
Dobrý den všem, někteří lidí si myslí, že stačí mít dobré vztahy s Ruskem, abychom neměli žádné potíže s dodávkami. Ale zkušenost je jiná: v letošní plynové krizi byly nejpostiženějšími státy Slovensko, Bulharsko a Srbsko - tři velcí přátelé Ruska. Nijak jim to nepomohlo. Viděl jsem slovenského premiéra Roberta Fica dva dny po jeho cestě do Kyjeva a Moskvy: nedosáhl tam ničeho. Přijel poté do Prahy - a díky naší pomoci začal přes Lanžhot proudit na Slovensko plyn z České republiky. Slovensko letos v lednu vidělo zcela jasně, že má přátele v Praze, Bruselu či Berlíně - ale ne v Moskvě či Kyjevě. Co se týče jednoty EU, jsme schopni semknout se jen v čase krize. Přitom jsme největším ekonomickým celkem světa; měli bychom být schopni se o sebe postarat.
Václav Bartuška
Xman1
Dobry den pane Bartuška. Mel bych navrh, ktery by vyresil pripadnou plynovou krizi a nezamestnanost najednou. V pripade, ze by nastal kriticky nedostatek plynu, by se vsichni nezamestnani povinne dostavili k plynovym zasobnikum a snedli velkou porci fazoli s hrachem a cibuli a zapili cerstvym burcakem. Nasledne by si vlezli do zasobniku a setrvali by tam az do pristiho jidla. Za tuto sluzbu vlasti by dostali plat primo umerny mnozstvi vytvoreneho plynu. Tato prace by mela take dva benefity - prvnim je jidlo zdarma a druhym je ekologicky vytapene bydleni v zasobniku. Prace by byla vhodna take pro invalidy nebo zahranicni delniky. Navrhuji vyzkouset tento postup jiz pri nadchazejicim listopadovem cviceni, co vy na to?
Dobrý den, je vidět, že ještě není krize. Pokud by skutečně nastala, zkuste tenhle návrh přednést ve vaší oblíbené hospodě. Třeba se vaši přátelé zahřejí aspoň smíchem.
Václav Bartuška
Petr Fuka
Řada domácností, nejen podniků, je schopna svou potřebu tepla krýt nejen plynem, ale i jiným médiem. Hodně mých sousedů si například mimo kotel na plyn, stále "vydržuje" i kotel na dřevo/uhlí a má tedy možnost topit nárazově dřevem nebo uhlím. Není tedy jakousi alternativou podporovat tuto bivalentnost způsobu vytápění a využívat ji v dobách "krize"? Je to z mého pohledu lepší/jistější alternativa, než nákladně investovat do nových zásobníků či plynovodů, jejichž návratnost je s ohledem na neurčité a často účelově zamlžované množství zásob plynu v těžařských zemích (viz. nynější aféra Kazachstánu), ve hvězdách.
Dobrý den, naprosto souhlasím. Potřebujeme více lokálních zdrojů energie (nejen tepla, ale i elektřiny), protože přinášejí co největší stabilitu systému. Vaši sousedé, kteří si krom plynového kotle ponechali i kamna na uhlí, prokazují zdravý selský rozum. Naopak nekritický přechod na plynové vytápění, kdy se v kotelnách od 90.let většinou nenechávají žádné záložní varianty, nás dovedl do velmi riskantní situace: část centrálního vytápění funguje jenom na plyn. Nejhorší dopad by případná krize měla na lidi na sídlištích. A celkově: čím více budeme využívat domácí zdroje energie - od atomu přes uhlí po obnovitelné zdroje - tím méně budemě závislí na dodavatelích.
Václav Bartuška
Slavek Losos
Je možné jako soukromník koupit zemní plyn jako např. propan pro topení pro domácnost a skladovat jej do podzemních zásobníků? kde je možné jej v kapalné formě koupit? Děkuji.
Dobrý den, tohle opravdu nelze. Jestli můžete, podívejte se někdy na skutečný zásobník plynu: je to velmi složité zařízení, kdo do pórovité horniny (např. Tvrdonice) nebo do ražených tunelů (Háje) vtlačujete plyn pod tlakem až 110 atmosfér. A míchat propan se zemním plynem bych také nezkoušel.
Václav Bartuška
Inž. Miloš Křemen
Když otrávili Ukrajinského prezidenta tak jsem jim poradil že mu měli ihned vyměnit krev v těle a nečekat až otrava poškodí celé tělo. Když Ukrajina přijela vystavovat železné profily na výstaviště do Holešovic tak ode mne dostali můj vysokoškolský diplom, poslední automapu Československa před rozdělením a diktafon. Protože jsem dobře zapsán i na Ruském velvyslanectví kde jsem den před prvním příletem Gorbačova zabodoval, tak vím kde a koho oslovit aby u nás bylo dost zemního plynu i když jinde bude chybět. Na Ukrajině proběhla revoluce oranžová a podle barvy mého diplomu i bleděmodrá. Co víte o tom že Gorbačov svoji první veřejně nahlášenou návštěvu Prahy musel odložit o týden a náš bývalý ministr zahraničí Karrrel Švarcenberrrg jel po mé akci slibovat na Ukrajinu pomoc? Když jsem Rusům řekl o Gorbačovovi tak do hodiny už v Rusku zemřel Jelcin a informace které putovaly z ambasády vysílačkou do Moskvy znala celá Praha. Co jste ochoten nabídnout za to když pomohu zajistit dodávky zemního plynu? Chci aby se z Rudné u Prahy stala Praha Rudná a byla tam postavena montážní linka na výrobu multimediálních serverů určených na vývoz.
Dobrý den, vidím, že aspoň někdo ten náš šílený svět řídí. Přeju hodně úspěchů.
Václav Bartuška
Rakušan
Tématem dne je energetická politika státu. Existuje (nebo se chystá) energetická politika EU?
Dobrý den, hodně se o ní mluví a pomalu, ale opravdu pomalu, se dává dohromady. Potřebujeme ještě několik pořádných energetických krizí, aby lidem došlo, že opravdu máme problém.
Václav Bartuška
DVS
Proč se nic pořádného nedělá s napojením na terminály s LNG. V návrhu Státní energetické koncepce z října 2009 se píše až o roku 2020 tj. za 11 let. V jaké fázi jsou projekty LNG terminálů v Polsku, Chorvatsku (konkrétně s termíny) a napojení an ně. Co terminály v Německu a doprava k nám. Navíc se tomu nevěnuje žádná pozornost.
Dobrý den, děkuji za otázku, LNG je moje oblíbené téma - a věřte, že se mu věnuje více lidí. Nejrychlejší napojení může být na již stávající re-gasifikační jednotky (lidově: LNG terminály) v Rotterdamu a jinde v západní Evropě. Polský projekt ve Swinoujscie má v první fázi dodávat 2,5 miliardy kubíků, ve finální, třetí fázi 7,5 miliardy - dost pro Polsko, ale je otázkou, kolik by zbylo pro další zájemce. Terminál v Chorvatsku je také zajímavý - ale k oběma variantám potřebujeme přeshraniční propojení plynovodů. Spojení do Polska by mělo stát v roce 2011 (v menší kapacitě), spojení na jih bude ještě později. Strategické propojení plynovodů sever-jih vidím jako velmi důležité, ale okamžitá pomoc může přijít spíše ze západu.
Václav Bartuška
Petr
Myslíte si, že se bude i letos opakovat krize s plynem? Já si myslím, že ano a bude se opakovat stejná situace jako loni, kdy Američané a Izraelci přesvědčili Ukrajinu, aby nepodepisovala. Mezitím co měla Evropa starosti si mohli Izraelci dělat v Palestině co chtěli. V ten samý den co Izraelci dosáhli svého v Palestině, tak se Rusko s Ukrajinou zázračně domluvilo. Myslíte si, že letos se může opakovat ta samá situace, ale místo Palestiny bude Irán?
Dobrý den, nevím, zda nás v letošní zimě čeká další krize - ale rozhodně je to možnost, se kterou musíme počítat. Vaši konspirační teorii s Izraelem či Íránem nesdílím.
Václav Bartuška
Martin
Ten kto komplikuje tranzit plynu je Ukrajina, finančne aj technicky. Prečo NATO neobsadí tranzitný plynovod na Ukrajine a nezabezpečí jeho chod? Išlo by o jednoznačne zmysluplné využitie armád NATO pre potreby EU.
Dobrý den, nezlobte se, ale myslím, že Váš návrh je naprosto mimo. Co udělat můžeme - a pracujeme na tom - je vybudovat propojení uvnitř EU, abychom se mohli obejít bez tranzitu přes Ukrajinu. Ale obsazovat ji? Rozhodně ne - a nikdo o tom ani neuvažuje.
Václav Bartuška
JH
dobry den, rada bych se zeptala zda se (CR, EU) uvazuje o uprave energeticke(?+hornicke?)legislativy v oblasti podzemniho skladovani plynu ve smyslu povinnosti provozovatelu PZZP rezervovat cast skladovaci kapacity jakozto "strategickou rezervu" pro pripady krize v dodavkach plynu? Zvazuje nas stat zrizeni strategickych rezerv plynu pro pripady plyn. krize? Pokud ano jakym zpusobem? (Budovani novych PZZP pouze pro ucely stat. rezery by bylo domnivam se financne narocne)... v nekterych zemich povinnost vyhradit cast skladovaci kapacity PZZP jakozto strategickou rezervu pro budovatele/provozovatele PZZP existuje...
Dobrý den, stát opustil oblast plynárenství v roce 2001, kdy privatizoval Transgas, distribuci i podzemní zásobníky. Budovat jen podzemní zásobníky pro státní rezervy by bylo nesmyslně nákladné. Vaše myšlenka přikázat dodavatelům, aby drželi v zásobnících určité množství plynu pro případnou krizi, dává smysl - ale musíte počítat s tím, že se tento požadavek vzápětí promítne do vyšší ceny plynu pro spotřebitele.
Václav Bartuška
Jan
Pane Bartusko, muzete nam presne napsat, co udelala CR (nejen) jako predsednicky stat EU, aby se tato situace uz neopakovala? Nestrcila nahodou ceska administrativa po Topolankove frasce (jako obvykle) hlavu do pisku? A jak je prosim Ceska Republika pripravena na dalsi kolo natlaku ukrajinskych loupezniku? Mame alespon dostatecne zasoby?
Dobrý den, nemůžete zabránit tomu, aby se Rusko a Ukrajiny dostaly do sporu, kdykoli se jim zachce. Naší povinností je vytvořit uvnitř EU propojení sítí, abychom byli schopni v případě potřeby dodávat plyn zemím, které by byly rusko-ukrajinským sporem postiženy. A mimochodem, náš postup během lednové krize, kdy jsme prosadili jednotný postoj Unie (neplatit žádné výpalné Rusům ani Ukrajincům, nenechat se zatáhnout do jejich her), byl vysoce hodnocen. Nevím, čemu přesně říkáte "Topolánkova fraška"; zato vím, jak nás hodnotily země jako Německo a Francie. Ostatně, když si švédské předsednictví vyžádalo mne coby poradce na tuto problematiku, asi to o něčem svědčí. Možná patříte k lidem, kteří už automaticky ke všemu českému dají nálepku "šmejd". No, aspoň máte svět krásně přehledný.
Václav Bartuška
Lukáš
Dobrý den! Jak vidíte energetickou budoucnost Evropy dejme tomu v horizontu deseti let? Musím říct, že jsem velmi silně znepokojen vývojem událostí. Rusko opakovaně prohlásilo, že nechá Družbu dožít. Projekt Nabucco je zdá se u ledu, neboť Turkmenistán lhal o svých zásobách. Na Ingoldstadt bych se nespoléhal, neboť Severní moře prodělalo ropný vrchol v roce 1999 a od té doby tam produkce klesá a to dost výrazně. Za těchto okolností by měla Evropa vážně diskutovat o své energetické budoucnosti. Souhlasíte?
Dobrý den, situace je určitě vážná, o tom není sporu. Základním problémem je, že na náš příjemný životný styl (zhruba miliardy lidí má k dispozici veškeré zdroje planety) nyní aspirují další tři miliardy lidí v Číně, Indii, Brazílii, Vietnamu... Mají na to plné právo - a Západ si musí zvyknout, že bude o potřebné suroviny soutěžit nejen cenou. Děkuji všem za otázky, přeju pěkný den. Václav Bartuška
Václav Bartuška