Robotizace průmyslu je už pár let výrazným byznysovým tématem, pandemie ale důležitost automatizace posílila. Čeká nás úbytek pracovních míst, nebo i vytvoření některých nových? Co udělá s pracovním trhem umělá inteligence? A je na tyto změny Česko dobře připravené?

To byly hlavní otázky on-line debaty, která se konala ve středu 16. září odpoledne. Hosté diskutovali také o digitalizaci a konceptu Průmyslu 4.0 obecně. Řešili i reálné možnosti dnešních robotů či rozvoj humanoidních strojů.

O robotizaci debatovali zástupci partnerů setkání Pavel Ambrož, prokurista české pobočky SCHUNK Intec, Petr Duchoslav, jednatel FANUC Czech, Igor Zahrádka, generální ředitel společnosti B:TECH a Vítězslav Lukáš, který je generálním ředitelem společnosti ABB Česká republika.

Záznam debaty můžete sledovat v tomto článku.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
AM
Jak vnímáte různé návrhy na zdanění robotů? Nejde to přímo proti snaze modernizovat a zvyšovat konkurenceschopnost tuzemského průmysl?
Michael Rada
Z jakého důvodu Vaše společnost nabízí klientům prostředky INDUSTRY 4.0 když již v roce 2015 byla připravena INDUSTRY 5.0, která je od roku 2018 na programi Evropské Komise a v roce 2020 byla zařazena v globálním žebříčku inovací následující dekády na jedno z prvních míst?
Alvin Korčák
Vidíte se zvyšující se robotizací a nahrazování manuální práce potenciál v zavedení nepodmíněného základního přijmu (ať už v jakékoliv výši)? Shoda na něm je z obou stran spektra - z prava (viz Vlastimil Tlustý) ale i z levé části politického spektra. Není řešením také zkracování pracovní doby s ponecháním stejných příjmů?