Nemůžete od svých obchodních partnerů odebírat zboží kvůli tomu, že vaši firmu zasáhla epidemie koronaviru? Nevíte, jak takovou právní situaci řešit? Sledujte páteční webinář Jany Sedlákové, zakladatelky advokátní kanceláře SEDLAKOVA Legal.

O právních otázkách týkajících se vztahů s obchodními partnery v době koronaviru odpovídala v pátek od 10:00 na sociálních sítích magazínu Ekonom.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Monika G.
Dobrý den, vlastním cestovní kancelář, která se specializuje na outgoing kolektivů. Vzhledem k situaci s koronavirem mi bylo zrušena a zároveň ještě bude zrušena spousta zájezdů. Škoda je velmi lehce vyčíslitelná ať už v případě nevrácených záloh ze strany dodavatelů (ubytování, vstupy) nebo v případě ušlého zisku (mám přesný počet cestujících, kteří měli vycestovat na základě uzavřených smluv o zájezdu - nejedná se o předpokládané zákazníky jako např. u restaurací). Jaký je nárok na odškodnění?
Lucie T.
Dobrý den, prosím o názor - jsme osvč a malé sro provádějící sanitaci výčepů v restauracích. S uzavřením restaurací jsme ze dne na den přišli o všechny zakázky a tím i příjmy. Na restaurační byznys jsme vázáni sekundárně - vládou vydaná opatření nám neuzavřela provoz, ale díky této situaci nemáme komu naše služby poskytovat. Bude možné žádat náhradu škody? Na základě jakého nařízení či zákona? Na základě např. krizového zákona? Popř. u kterého konkrétního úřadu? Děkuji Vám za odpověď. Lucie T.
Tibor Döme
Dobrý den jsme firma s.r.o. a prcujeme v ní manželé, jiné zaměstnance nemáme. Vyrábíme a dovážíme jídla. Teď jsme přerušili výrobu a dodávku. Nejsme zaměstnanci, ale jednatelé. Jak to bude s námi, když jsme přerušili výrobu? Máme nárok na peněžní pomoc od státu, a jak požádat. Děkuji za odpověď.
Petr
Dobrý den, provozuji agenturu práce, náplní naší činnosti je zprostředkování zahraničních zaměstnanců. V tomto měsíci jsme dle smlouvy měli dodat zákazníkům několik desítek pracovníků. Ve smlouvě máme stanovenou sankci v případě, že zaměstnanci nedorazí do ČR ve stanoveném termínu. Na základě vládních opatření zastup. úřady přestali přijímat žádosti o pobytová oprávnění, zaměstnanci nedorazili a není jisté zda někdy vůbec dorazí. Pokud zákazník uplatní smluvní sankce, mám nárok na odškodnění?
Michaela
Co říkáte na tuto zprávu, kde se píše, že vláda nová opatření schválila již ne podle krizového zákona, ale podle zákona na ochranu veřejného zdraví a nyní již proto nemusí nikoho odškodňovat? https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vlada-vybehla-s-podnikateli-nabizi-ulevy-ale-nahrady-skod-platit-nebude-95702?seq-no=1&dop-ab-variant=&source=clanky-home Jak to tedy bude? Bude mít vůbec někdo nárok na náhradu škody?
Pavel
Dobry den, prosim ekne co je pravdy na tom, nenapadnou změnou, kdy místo krizového zákona použila vláda zákono ochrane verejneho zdravi podnikatelé přijdou o možnost náhrady škody? Dekuji
Vojtěch Hausknecht
Jsme malá firma s.r.o. Nájemní smlouvu máme na dobu určitou do 31.12.2022. Ve smlouvě máme vyloučeny § NOZ č. 1765,1766,2308,2309,2310 (2), 2314 a 2315. Nájemné na duben je splatné 20. března. Pronajímateli jsme 18.03. oznámili, že kvůli Usnesení vlády č.211 jsme museli uzavřít prodejnu(jediný příjem), nemůžeme uhradit nájem na duben+chceme ukončit nájemní smlouvu. Pronajímatel nás chce poslat do insolvence. Má na to právo ? Můžeme smlouvu vypovědět?Můžeme na obranu použít § 2902, 2903 a 2913 ?
Jiří D.
Dobrý den, jsem společníkem firmy a kvůli aktuálnímu zákazu vycestovat do zahraničí nemůžeme jako firma provádět realizace u klientů, kteří nám uhradili zálohu, jenž pokryla naše výrobní náklady. Aktuálně jsme byli klientům nuceni zálohy vrátit neb nejsme realizaci v nasmlouvaný termín schopni provést. Máme nějaký nárok a možnost žádat po státu odškodné ? Jako společník firmy mám možnost se alespoň přihlásit na pracovním úřadu po dobu, co firma nemůže vykonávat činnost ? Děkuji
Jan Petrus
Dobrý den, jsme malá s.r.o. (3 zaměstnanci) a zabýváme se školením u zákazníků i v našich prostorách a také kontrolami a revizemi protipožárních zařízení u zákazníků. V současné době nám v podstatě zmizelo 80 % příjmů, protože firmy pracují na home office nebo zakazují návštěvy a shromažďování osob. Nikam nás nepustí. Máme šanci na nějakou náhradu mezd zaměstnanců a dalších fixních nákladů (nájem atd.)? Děkuji.
Luther
Ubyvováváme zahraniční studenty, řada z nich odjíždí domů. V důsledku nemůžeme majiteli platit nájem za ubytovací zařízení. Je to legitimní důvod požadovat slevu na nájmu nebo můžeme odstoupit od smlouvy, protože se na to uplatní vyšší moc nebo významně zhoršené/změněné podmínky v místě?