Jeden bývalý pražský primátor by možná řekl, že situace je nadmíru výtečná, ale není tomu tak. Odhady hovoří o tom, že česká ekonomika se v letošním roce propadne o pět až 10 procent, nezaměstnanost vyskočí z rekordních minim nejspíš někam k sedmi či osmi procentům a tomu, že se ekonomika znovu rychle rozjede a křivka obnovy bude mít tvar V, už nevěří nikdo, otázkou naopak je, jak dlouhé bude dno křivky U.

Zároveň ale koronavirová krize přináší příležitost pro restartování české ekonomiky i společnosti. Například o digitalizaci školství nebo státní správy se dlouhé roky hovořilo, za různé IT projekty se utratily desítky miliard korun, ale výsledek patrný nebyl. Teď se děti už druhý měsíc denně učí prostřednictvím služeb jako Google Classroom nebo Zoom a z on-line výuky se stala rázem samozřejmost, byť z donucení. 

A proto jsme požádali špičky českého byznysu, aby diskutovaly o tom, jakým výzvám v roce 2020 (ale i po něm) Česko bude čelit. Debaty se zúčasnili zakladatel e-shopu Mall.cz a hlava investičního fondu Reflex Capital Ondřej Fryc, spolumajitel finanční skupiny RSJ Václav Dejčmar, průkopník 3D tiskáren Josef Průša, průmyslník Martin Wichterle, startupový investor z Credo Ventures Ondřej Bartoš, finančník Radovan Vávra, spolumajitel investiční skupiny Wood & Co. Jan Sýkora nebo spolumajitel sítě špičkových barů a hotelu Anybody Jan Vlachynský.

Jak se promění česká ekonomika v příštích měsících a letech? Jaký bude dopad opatření proti pandemii na společnost a byznys? Prosadí se díky klíčové roli moderních technologií v boji s virem v Česku víc než dosud důraz na novou ekonomiku, inovace a kreativitu? Elitní sestava diskutérů se těmto otázkám věnovala v naší on-line debatě. Jde o první díl série konferencí Výzvy 2020, které chystají Hospodářské noviny.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Jan Papaj
Dobrý den, kdy vidíte reálně, že ČR (potažmo CEE) naplno dostihne průmysl 4.0, digitalizace a robotizace výroby, a co podle vás vykompenzuje nárust nezaměstnanosti? (viz nové obory a které low-skill obory na horizontu vidíte, koketerie se univerzálním základním příjmem, posílení přidané hodnoty naší ekonomiky důrazem na obory s přidanou hodnotou - bude ČR "evropskou mozkovnou" dotující z příjmů sociální dávky nekvalifikované síle bez práce?
Jan Papaj
Dobrý den, jak vidíte hlasy volající po větší soběstačnosti EU, tj. stahování výroby z Činy (ne nutně z jihovýchodní Asie jako takové)? Děkuji
Ondřej Novák
Dobrý den, jaky vliv si myslíte, že bude mít Covid_19 na implementaci Inovační strategie 2019 - 2030. Negativni, nebo pozitivní? Děkuji Ondřej Novák
Jakub
Proč v panelu není žádná žena? "Prostě to tak vyšlo"? :-)
Zdeněk Lorenc
Zdá se zásadní otázkou a tu předkládám pro všechny účastníky : Jaké postupné kroky učinit k tomu, aby se postupně a např. v horizontu 5 - 10 let dosáhlo toho, že se zásadním způsobem omezí odtok peněz z České republiky.
Petre Brožík
Dobrý den, myslíte, že současná situace změní personální politiku ve firmách? Dnes v mnoha firmách není personalistou ten kdo zná co se tam dělá, ale citlivý a empatický absolvent andragogiky. Pak sve CEO i majitelé diví, že lidé z konkrétního města raději dojíždějí jinam a CEO s personalisty hledá zahraniční pracovníky.
Miroslav Bräuer
Jak by řešili svůj bussines kdyby byli jejich firmy závislé na turismu a neměli kapitál jen defacto zboží? Jsou uzavřené hranice a nikdo neví kdy se turimus zase vrátí a ulice jsou stále prázdné. Řeším co ted s firmou, protože ji zbyly momentálně jen eshopy (malé) a zase není ten kapitál. Snažím se najít i případného zájemce ale to je také těžké. Co by mi poradili v této záležitosti? A nechce se někomu z těchto pánů do toho? sklenenevyrobky.cz a vyrobkyzovcivlny.cz Třeba je něco napadne .díky
AM
Současná krize odhalila zranitelnost naší společnosti. Co konkrétně z vašeho pohledu se již nevrátí do stejného stavu jako před Corona virem?
Kamila Tehranian
Dobry den, proč se debaty neúčastní také ženy? DÄ—kuji za odpovÄ—d. Kamila Tehranian
Jožka
Dobrý den. 1) jak vidíte budoucnost automotive v ČR? 2) je dle pánů v diskusi správné postavit další jaderné bloky v Temelíně a Dukovanech? Ď. za odpovědi, s pozdravem Stebila
Petr Lánský
Dobrý den. Jak bude vypadat inflace v době pokoronavirové? Mohou centrální banky svými zákroky na záchranu ekonomiky opustit svůj úkol zachování cenové stability? Děkuji.
Jiří Novotný
Jak se změní trh s nemovitostmi, bydlením a nájemným? Spadnou ceny nemovitostí či budou stagnovat? Děkuji za odpověď.
Jana Veselá
Špičky jsou rodu ženského....#businessismale
David zvolensky
Dobry den, Zajimalo by me zda sdilite nazor tomase sedlacka, ze se zas tak moc nedeje, kdyz vypnete komplet ekonomiku na 2 mesice. (krachy spolecnosti, nezamestnanost, nizka poptavka a strach lidi ze vseho v nasledne dobe) A take se chci zeptat, jak dlouho podle vas bude trvat navrat k normalu a zda jak nekteri tvrdi se vse nenavratne zmeni - budeme si uz navzdy varit sami doma a pit pivo doma sami, cvicit, hrat fotbal, a studovat online? dekuji. Zvolensky
Jan
Dobry den, proc se vlastne - v tuto chvili uz prokazatelne mylne - predpoklada ze se svet bude menit? V tuto chvili je jasne ze cela hysterie okolo mediaviru je masivne prehnana a vir sam neni prilis infekcni a je jeste mene nez malo smrtelny. Nemyslite ze je treba prestat sirit paniku a totalitni umysly jako "socialni distancovani" nebo omezovani osobnich prav a svobod?
Josef Šoltes
Přijde mi, že současná situace je pro český průmysl a ekonomiku spíš obrovskou příležitostí než katastrofou. Ano, bolí to a bolet to asi ještě bude, ale je třeba se k tomu postavit čelem a využít příležitostí, které nám to nabízí a posunout se na novou úroveň. Zajímalo by mne, zda hosté souhlasí a jaké příležitosti před teď sebou vidí? Způsobilo aktuální narušení tradičních průmyslů v letectví příležitost k prosazení alternativ typu elektrických letadel?
DnK
Dobry den, Jaky odvětví se podle vas staly nebo stanou skutečnými vyherci z teto krize? Myslíte, ze se trh vzpamatoval? Nebo očekáváte, že po jistém zlepšení bude následovat dvojite dno? Děkuji za odpověď
Lubos Kapana
Dobrý den, očekáváte na podzim nárůst insolvenčních návrhů a pokud ano, dokážete si tipnout procentuální vyjádření oproti minulému roku?
Zdeněk Rybka
Dobrý den, jsem velkým zastáncem digitalizace státní správy a částečně také školství. Dle mého názoru ovšem v oblasti vzdělávání on line výuka nikdy nemůže z hlediska kvality výuky plnohodnotně nahradit pobyt přímo ve škole. Jedná se o doplněk, nikoliv o náhradu osobního kontaktu studenta s vyučujícím. Jaký je váš názor? Děkuji, Zdeněk Rybka
Jiří Schoř
Dobrý den, Zajímal by mne Váš názor na investice do recyklačních technologií. Jsem majitelem recyklační firmy a mám strach, zda vlivem nynějších okolností nepůjde ekologie tak trochu stranou. Předem děkuji za sdílení názoru
František Marek
Dobrý den všem, současný vynuce stav, ohledně opatření proti pandemii, bude mít, pro ekonomiku státu, neblahé důsledky. Přímé, ale i ty následné. Jedním z těch následných bude druhotná platební neschopnost. Ta patrně položí mnoho podnikatelů a firem. Mám otázku na všechny zde přítomné odborníky. Jak tento nešvar odstranit? Co by měl proto stát udělat? Děkuji za váš čas.
Petr Kubánek
Chápu že máte spoustu nápadů jak využít současné situace k nějaké změně k lepšímu. Ale neobáváte se, že Vám tyhle nápady sebere a následně zatluče do země současná vláda, prosazujíc své zájmy? Není na čase investovat do přesvědčování elekoriátu, tedy podporovat nějaké politické směry? Chápu že na sedění v parlamentu nemáte náladu.
Tomáš
Existují v České republice zkušené podnikatelky, nebo dokonce ženy? Pokud se shodneme, že ano, nabízí se otázka, proč je nějaký top business (ať to znamená cokoli) opět zastupován jen muži. Je to trochu už trapné.
Oto
Dobry den, aky bude podla vas mat dopad, post covid obdobie na kancelarske nehnutelnosti? Myslite si ze sa zmeni priemerna prenajata plocha a firmy vo vacsom meritku budu posielat ludi na Home office? Vidite v tomto pripade signifikantnejsi rast v segmente Flex office / Coworky? Aj napriek tomu ze pre najomcu su ovela drahsie na osobu / meter stvorcovy ako klasicky prenajom.
Martina
Dobrý den, domníváte se, že by se ekonomika měla vrátit k normálu a ubírat se nadále cestou růstu a podpory výroby věcí, kterých už máme plnou planetu. Bude zájem investovat do obnovitelných a trvale udržitelných způsobů podnikání?
Oto
Dobry den, myslite si ze vdaka sucasnej situacii bude u investorov vacsi zaujem o Start upy zamerane na Zdravotnictvo - Bio Tech / Health care services / Pharma / Data analytics, Umela inteligencia? Na kolko sa ocakava ze pandemie sucasneho typu castejsie a ludstvo sa bude snazit aby nove, lahko siritelne choroby boli zastavene co najskor.
JAROSLAV MACH
Dobrý den, je vhodná doba vytvořit na startupy ve výrobě zeleniny a ovoce style in. Hydroponie či aquaponie. Víte jak daný projekt soběstačnosti financovat. Děkuji
Tereza Černá
S@P index, Dow Jones mají za sebou rychlý pokles a rychlý vzestup, ale fundamenty trhu naznačují, že současná hodnota akcií není založena na realitě. Není současný vývoj pouze odrazem mrtvé kočky? Do čeho by bylo dobré v současnosti investovat? A nebo držet peníze?
Alice Punch
Dobry den, jsme exportni ekonomika. Jak predpokladate, ze se vyvine kurz Kc vuci dolaru a EUR? Soucasna politika je ucelova; nebuduje “ silne Cesko”, spise okrada obcany. Co s tim udelat? Dekuji.
Jana
Jaká odvětví/firmy by měla podporovat vláda? Je nutné zachraňovat velké firmy? Napr automobilky, aerolinie- smysl mi dává ochrana lidi před ztrátou příjmu, ale to se da řešit jinak. Předpokládám, z celkovou změnou dojde k přesunu zájmu o nezbytnejsi věci - větší zemedelska Soběstačnost, Sucho, sociální pece, inovace, školství... opakuji i otázku, proč nejsou zahrnuty ženy do diskuze.. ?
Tomáš Suchomel
Dobrý den, co říkáte na Moderní měnovou teorii (MMT)? Děkuji za reakci S pozdravem T.Suchomel
Borek
Dobry den, jak se, podle vas, panove, zmeni vnimani mikro a malych firem podnikajicich ve sluzbach. Ve sluzbach mysleno kuprikladu advokacie, ucetnictvi, atd. V cem spatrujete budoucnost v techto odvetvich? A opet, zustanme u mikro a malych firem. Jak je ovlivni digitalizace, na jake trendy je treba se zamerit? Jiste mate zkusenosti a informace nejen z CR, ale i ze zahranici. Dekuji za odpovedi
David Pan
Prosím o komentář k domněnce, že jako společnost se snažíme dělat věci, které ekonomicky perfektně dávají smysl, ale už si neklademe otázku, jestli smysl dávájí samotná ekonomická pravidla. Abych ilustroval příkladem - vytěžit prales na Borneu a ze dřeva udělat zahradní nábytek, který se prodává ve slevě v Baumaxu je prostě ekonomicky super - při těžbě dostanou práci místní, vydělá doprava, banky, u nás zaměstnanci a majitelé hobbymarketů... není čas hledat obdobné situace a přehodnotit přístup?
Petr Novotný
Na tento rok se předpokládá více než 300 miliardový schodek. Jak bude vypadat život dnešních mileniálů s narůstajícím zadlužením, absencí důchodové reformy a nevyřešenou hrozbou sucha a globálního oteplování?
Holub
Kdo se dostane k nově generovaným penězům nejdříve a jak toho jako drobný investor využít? Děkuji.
David Pan
Po druhé válce jsme začali na oraništi - pro mnohé bylo těžké uspokojit základní potřeby (bydlení, jídlo, zdravotní péče) takže potřeba budovat byla naléhavá. Mám pocit, že se však chováme jako majitel pozemku, který se v potřebě postavit si dům nezastavil a nejenže si zastavěl celou parcelu, ale zastavuje si dál dalšími příčkami obytné místnosti. Půl země teď nedělá nic a nemám ve svém okolí nikoho, kdy by strádal. Jediné co někteří postrádají jsou zisky. Není dobrý čas na 4 denní prac týden?
Abdullah
Hi, I have 2 questions: 1- Taking the claims and negative atmosphere about China regarding Covid-19 into account, do you think that Czechia , Europe or US will reduce their trade and investment relationships with China afterwards? 2-Many countries has criticized EU for lack of solidarity in this hard period, do you think this crisis will cause bigger in cracks in EU's structure? Thanks in advance
Tomas Cejnar
Jak vidíte postup vlády k hoteliérům nebo vlastníkům restaurací a kaváren? Jak celá situace, kde není žádná podpora pro tento segmnent, dopadá na váš byznys a a budoucí rozvoj? Děkuji
Ivan
Politici napříč stranami se předhánějí ve vymýšlení nejrůznějších podpor. Absolutně mi chybí ekonomická kalkulace, jak moc to všechno bude stát a kdo, jakou formou a za jak dlouho to zaplatí. Domnívám se, že velkou roli při rozhodování hrají různé lobbistické skupiny. Jaký je Váš názor?
Tomáš Kuthan
Dobrý den, jaký názor máte na rozvoj soběstačnosti našeho státu? Která odvětví by podle vás měla být podporována, případně prioritizována, a která podporovat netřeba vůbec. Děkuji
Maca
Jak to vidíte s hodnotou našich peněz (inflací) v následujících měsících či letech vzhledem k aktuální ekonomické situaci? Už před koronavirem se tvrdilo, že je ekonomika přehřátá a otázka krize, mnohem větší než 2008, je na spadnutí, myslíte si, že to tak je? A pokud ano, bude mít COVID podle vás roli urychlovače této krize? Děkuji
Milan
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli epidemie koronaviru změní vnímání byznysu v dalších letech tzn. jestli vzroste nějaké odvětví nebo do čeho v budoucnu podle Vás investovat? A jesti jsou budoucnost eshopy, nebo normální prodejny?
Martin
Dobrý den, jak si myslíte, že se promění noční život po odeznění vládních omezení? Očekáváte stejnou návštěvnost ve vašich barech? Jak se připravujete na následující měsíce a co byste poradil ostatním podnikatelům v pohostinství? Otázka pro pana Vlachynského.
Veronika Valdová
Dobrý den, zajímalo by mne, co si myslíte o způsobu zadávání veřejných zakázek v době výjimečného stavu a jak se toto může po době koronavirové vrátit do normálu. Konkrétně mám na mysli odpovědnost za nákupy nekvalitního zdravotnického materiálu a kamer přes firmy, které v oboru nemají žádnou historii a sídlí v daňových rájích. Jak se díváte na ignorování nabídek českých výrobců zdravotnické techniky a zákaz dodávek přímo do nemocnic a povinnost dodávat pouze MZ, které ovšem nic nekoupilo?
Ladka
Dobrý den, považujete za vhodné, že vláda ihned začala s finanční pomocí kdekomu? Nebylo by rozumnější vyhodnotit situaci a případnou pomoc po delší době? Např. na konci května, června? Nebo nechat na firmách řešení situace pomocí úvěrů?
Jakub Smutný
Dobrý den, myslíte, že pandemie bude impulsem pro stát pro masivní investice a reformy vzdělávání a výzkumu ? Co byste případně v této oblasti navrhovali ? Děkuji za odpověď. Jakub Smutný