Ekonomická krize si vybírá v Česku daň v nejrůznějších odvětvích, nejvíce se to projevuje na trhu práce, kdy řada firem řeší redukci nákladů prostřednictvím propouštění.

Podle odhadů analytiků má česká ekonomika zřejmě nejhorší vývoj za sebou. Propad HDP nebo průmyslové výroby by měl být již pomalejší než na počátku roku. Výraznější zlepšení ovšem nelze očekávat v případě nezaměstnanosti, která nadále poroste.

S tím souvisí i hospodaření obyčejných lidí v domácnostech. Podle nedávného průzkumu společnosti Ipsos Tambor předpokládá třetina lidí kvůli hospodářské krizi zhoršení své ekonomické situace. Polovina lidí naopak neočekává žádnou změnu.

 

Jak se krize podepisuje na českých domácnostech? Jaký má dopad na jejich rodinné finance? Budou patrné dopady krize i na prázdninovém chování Čechů? Jak budou Češi letos trávit letní dovolenou, změnila krize nějak jejich návyky? Podepisuje se krize i na výběru destinací?

Na tyto i další otázky odpovídal Marek Dostál, ředitel segmentu kreditních karet Citibank.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Kateřina
Dobrý den, mám pocit,že krize je poněkud médii zveličovaná a nafouknutá. Navíc řada firem nemá těžkosti kvůli ní, ale kvůli vlastnímu špatnému hospodaření a teď má alespoň omluvu. Nebo je to opravdu tak špatné? Spíše mám pocit, že jediný kdo opravdu nyní cítí krizi jsou lidé které zasáhla velká voda. Díky za odpopvěď
Dobrý den, mám také pocit, že z určité části je "finanční krize" zveličována médii, nicméně firmy určité reálné problémy mají, jak vlastním přičiněním, tak z důvodu, že jsme součástí malé otevřené ekonomiky závislé z velké části na exportu. Jak ukázal náš výzkum mezi malými a středními firmami, většinu z nich nejvíce trápí pokles zakázek a v současné době se snaží udržet alespoň stávající kontrakty. Již v prvním čtvrtletí letošního roku více než 40% firem omezilo přijímání nových zaměstnanců a ve druhém čtvrtletí se tato situace ještě prohloubila a dochází k propouštění zaměstnanců, aby firmy udržely profitabilitu. Jak zmíněný výzkum naší divize CitiBusiness zjistil, více než polovina firem má rezervy v optimalizaci svých finančních toků a plně nevyužívá všech dostupných produktů a služeb bank, které jim mohou pomoci ve finančním plánování.
Marek Dostál
Pavel Šimon
Nechápu, kde se bere ten optimismus. Česko teprve vstoupilo do recese. Setrvačností mají zaměstnaní i třeba důchodci výrazně nadinflační mzdy(reálný příjem). Lidé tedy ve většině pocítí vstup krize až od příštího roku. Domnívám se tedy, že vážná krize peněženek občanů nás teprve čeká. Jak dlouho ji vidíte? Děkuji. Pavel Šimon, Jeseník
S trochou nadsázky lze říci, že kdo zná odpověď na tuto otázku, věští z křišťálové koule. Z pohledu našeho segmentu spotřebitelského financování sledujeme určitý nárůst problematických úvěrů, to znamená, že některé skupiny občanů začínají mít problémy se splácením svých závazků včas. My se těmto případům snažíme předcházet tím, že s klietny proaktivně komunikujeme a hledáme individuální řešení jejich potřeb či dočasných problémů.
Marek Dostál
Bolek
D.den, co byste doporučil průměrné české domácnosti při správě financí v horizontu půl až 3/4 roku ? Je lepší využít nízkých cen a obnovit vybavení domácnosti nebo raději ještě počkat na ještě nižší ceny (např. povánoční výprodeje) ? Anebo naopak je rozumnější akumulovat finance ? Kdoví co bude a esli se nezvýší ceny základních potřeb. Jaká je predikce vývoje maloobchodních cen ? A vzhledem k tomu, že jste ředitel segmentu kreditních karet, jak k tomu co nejlépe (pro klienta) používat kreditku ? Předem děkuji Bolek
Dobrý den, myslím, že je to zcela individuální a na rozhodnutí každého z nás, zda ještě počkat či využít současného období výprodejů a slev. Důležitá je nicméně finanční situace rodiny, zda si může dovolit tyto výdaje. Kdokoli hospodaří, ať jednotlivec, rodina či firma by si měla postavit svůj "rozpočet" běžných výdajů a investic a zdrojů jejich financování. Samozřejmě Vám doporučím využít k financování kreditní kartu, protože Vám umožní flexibilně financovat tyto "investiční" výdaje. Kreditní karta je ideální prostředek na krátko až středně dobé půjčení peněz, kdy Vám může pomoci vyrovnat momentální potřeby v rodinném rozpočtu nebo využít slevových odobí u obchodníků. Jedná se vlastně o úvěr, který mám kdykoli při sobě a sám si rozhodnu jak, kdy a jakou formou ho budu čerpat a splácet, v tom spočívá jeho obrovská výhoda oproti standardním spotřebitelským úvěrům.
Marek Dostál
Bolek
Měli bychom během "období krize" změnit návyky ? Které a jak ? Předem děkuji Bolek
Dobrý den, opět je to velmi individuální. Myslím, že nejen v odbobí krize či přebytku fungují základní pravidla jak hospodařit. Stále častěji se ukazuje, že obrovskou roli hraje finanční vzdělávání, protože velká část lidí se jednoduše v nabídce finančních produktů nevyzná. Pokud máte jistotu zaměstnání a stálého přijmum, myslím, že nijak dramaticky své návyky měnit nemusíte. Je ale potřeba být obezřetný a pečlivě plánovat větší finanční výdaje, které mohou na dlouhou dobu zatížit rodinný rozpočet. Spousta lidí naopak v dnešní době vítá, že se dá pořídit spousta zboží a služeb za nižší ceny než v minulosti.
Marek Dostál
Karton
Já jsem důchodce 77 let, nikdy jsem se nezadlužil a tak se máme s manželkou pořád stejně, i když důchd není dostatečný, ale to bylo i před krizí. Ale my jmse byli vždycky skromní.
Dobrý den, je dobře, že jste obezřetní. Opravdu důležité je, aby lidé finančním produktům a jejich fungování rozuměli, protože jenom tak mohou naplno využít všech jejich výhod.
Marek Dostál
Bolek
Na kolik měsíců dopředu doporučujete rodině finanční rezervu ? Předem děkuji Bolek
Dobrý den, myslím, že na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď a vždy je nutné znát individuální situaci dané rodiny. Zda má stálý příjem, jistotu zaměstnání či snadné změny zaměstnání, nějaké úspory či investice. Jsou rodiny, které žijí s rezervou 1-3 měsíců a jsou samozřejmě také rodiny s větší rezervou. Vychází to z osobnosti, jak člověk obecně přistupuje k riziku. Na trhu jsou produkty, které zvyšují jistotu tím, že je možné se pojistit například proti nedobrovolné ztrátě zaměstnání. Citibank takový produkt na trh uvedla loni. Toto pojištění ke kreditním kartám umožňuje čerpat až v období 6ti měsíců plnění ve výši až 5000 Kč na pokrytí pravidelných výdajů.
Marek Dostál
Tom
Dobry den. Mam na Vas hned nekolik otazek: Maji ceske domacnosti vyssi sklon k usporam nez je tomu v jinych zemich? Muzou pripadne uspory domacnosti zmirnit krizi v nasi zemi? Jak se obecne divate na zadluzovani domacnosti? Je zivot na dluh znamkou vyspelosti financniho systemu nebo spis predzvesti budoucich problemu?
Dobrý den, zadlužení domácností neustále roste, nicméně jeho tempo zvolňuje. Z veřejně dostupných dat a zdrojů vyplývá, že míra zadlužení je nižší než ve vyspělejších západních ekonomikách. Budu se již opakovat, ale každá hospodařící rodina si musí plánovat svůj rodinný rozpočet. Příjmy a výdaje, které musí platit. Vždy by měla rozhodovat racionalita a potřeba jednotlivé investice a formy jejího financování.
Marek Dostál
Šetřil
Dobrý den. Co myslíte, budou se politi, ČNB a pod ohlížet v krizi a při případné deflaci na nás lidi zodpovědné spořivé, kteří máme našetřeno, abychom měli nějaké sociální jistoty, Nebo spíše roztočí inflaci, aby pomohli ekonomice a těm různým vysokými částkami zadluženým lidem, třeba hypotékařům z řad politiků. Dlužníci, hlavně z řad hypotékařů jen zajásají když se zvedne pořádně inflace a jim se tím sníží dluhy. Proč se ekonomika také neohlíží na nás spořivé? Pro se neohlíží na to, aby naše úspory zůstaly zachovány, případně vyššími úroky z vkladů než je inflace a zhodnocováním kurzu koruny byly zhodnocovány.
Nepřísluší mi odpovědět na Vaši otázku. Nerad bych komentoval ekonomický vývoj či doporučoval ČNB či vládě jakékoli kroky.
Marek Dostál
Lagarto
Dobry den, mam pocit, ze se zde podporuje panika. Pro domacnosti jde de facto o dve hlavni varianty vyvoje. Bezna domacnost = zamestnanci bud prijdou o praci a novou nenajdou. Pak je problem bez ohledu na uspory, pocet deti, ci typ budleni. Nebo praci udrzi a maximalne prijdou o bonusy, takze se to max. projevi v nejakem nadstandardu, ktery si musi odpustit (min na vanoce, levnejso dovolena), ale jinak to na denni zivot vliv nema. Souhlasite? nebo se mylim a prosim o vasi analyzu. Dekuji, Lagarto
Dobrý den, myslím, že jste to zajímavě shrnul, ikdyž každý asi ví, že život je květnatější, než aby šel shrnout pouze do dvou ukázkových příkladů :)
Marek Dostál
mike
Dobry den, jaky mate nazor na vyvoj kurzu CZK/EUR..nemyslite ze je to zase prepisknute??Nechapu ze nekdo z CNB nepronese nejaky statement ohledne kurzu...opravdu nechapu..dekuji za Vas nazor.Michal S
Již jsem na podobný dotaz odpovídal.
Marek Dostál
DDalibor
Dobrý den Jakou vysokou inflaci předpovídáte pro nadcházejících pět let dopředu ?? Tisknutí peněz vždy znamenalo s malým odstupem času náběh vysoké inflace.
Dobrý den, již jsem zmiňoval, že mi nepřísluší komentovat makroekonomický vývoj, navíc ne s výhledem na příštích pět let. Nejsem věštec...
Marek Dostál
Šarlota
Dobrý děn, začala bych obecne, projevuje se nynejší finančný situace jednotlivců/domacnosti odlišne na základe prijmový direfenciace ? A to samý ve vztahu ke kreditnym kartám a jejích využívaní? Díky, hezký den přeji Šarlota
Dobrý den, nelze říci, že by využívání kreditních karet bylo pouze ovlivněné příjmem jednotlivce. Spíše hraje roli obecná finanční gramotnost a potřeby jednotlivce, k čemu chce kreditní kartu využívat. Zda využívat bezúročného období nebo naopak výhodu krátkodobého úvěru či slev u obchodních partnerů, atd.
Marek Dostál
igor
dobry den, taky obhajujete mineni, ze je dnes koruna nadhodnocena ? kdy podle Vas zavest EURO ?
Dobrý den, již jsem na podobný dotaz odpovídal.
Marek Dostál
Josef Šustáček
Dobry den, cim dal vice narazim na pomerne paradoxni situaci. Nezamestnanost se zvetsuje, presto je v nekterych oblastech naprosty nedostatek pracovnich sil, respektive je problem sehnat spolehlive fungujici sluzbu (napriklad stavebni firmu na provedeni uprav v byte). Neni problem spise v mysleni lidi? Je to problem pouze CR, ci je to obecny jev i jinde ve svete? Nebylo by ucinnym (a levnym) resenim krize co nejvetsi zjednoduseni veskere byrokracie spojene s podnikanim, misto aby se lily miliardy do podpory nekterych segmentu (srotovne)? Osobne zastavam nazor, ze krize je prilezitost pro hledani novych moznosti a mela by castecne i procistit trh od nekonkurenceschopnych podniku a motivovat zamestnance k hledani odpovidajici prace.
Dobrý den, osobně se s Vašimi názory ztotožňuji, nicméně ne všichni přistupují k životu a jeho rozličným situacím podobným způsobem.
Marek Dostál
Mike
Dobry den, prosim o nazor na prehratou CZK/EUR..nezda se Vam ze by CNB mela trochu zase bojovat pro slabsi CZK???Dekuji Michal
Dobrý den - viz další odpověď. Kurz koruny vůči euru prožívá opakovaně dynamický vývoj a pohybuje se celkem razantně na obě strany. Nejsem ale makroekonomický analytik a nerad bych se pouštěl do hlubších analýz či předpovědí budoucího vývoje.
Marek Dostál
Karel
Klesne EURO pod 25 ,- Kč ? A kdy ?
Kdo ví, kurz koruny vůči euru prožívá opakovaně dynamický vývoj a pohybuje se celkem razantně na obě strany. Nejsem ale makroekonomický analytik a nerad bych se pouštěl do hlubších analýz či předpovědí vývoje.
Marek Dostál