Digitální měna bitcoin je v tomto roce skloňována v každém pádu. Někteří jí věří, někteří ne, další ji nechápou.

Hodnota bitcoinu se v poslední týdnech dostala nad 1000 dolarů za kus. V minulém týdnu ale prudce spadla poté, co Čína oznámila, byť jen částečnou, regulaci.

Otázkou tedy zůstává, jestli má tato nová digitální měna budoucnost.

Je bitcoin dobrou investicí? Má budoucnost? Kam až jeho hodnota může vzrůst? Mohou ho vládní regulace zastavit? A nepřeválcují bitcoin další digitální měny?

Na to vše jste se ptali hlavního analytika X-Trade Brokers Jaroslava Brychty.

 

 

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Gabriel
Dobrý den, čím je podle vás daná tržní hodnota měny Bitcoin a může být vůbec stabilní do budoucnosti? Za touto měnou se přece neskrývá nic reálného, co by mělo hodnotu.
Dobrý den. Peníze nepotřebují být nutně něčím „kryté“, aby mohly být penězi. Musí však splňovat několik základních předpokladů, jako je vzácnost, snadná převoditelnost nebo trvanlivost. Zároveň, a to je klíčové, musejí být všeobecně uznávaným a stabilním prostředkem směny. BTC má zatím k všeobecně uznávanému prostředku směny daleko a jestli jím někdy bude, to ukáže až čas. Všechny ostatní podmínky však splňuje a proti současným penězům má i několik nesporných výhod, jako je decentralizace a s ní spojená absence rizika protistrany (emitenta), nebo velmi levný a rychlý platební styk.
Jaroslav Brychta
Vojta
Dobrý den, připravuje Vaše společnost XTB - CFD s podkladovým aktivem Bitcoin? Děkuji Vojtěch
Dobrý den. Zatím bohužel ne. Infrastruktura je stále v plenkách a bitcoin bude muset ještě povyrůst. Zatím se dá efektivně obchodovat jen na třech čtyřech burzách, které se navíc pohybují v určitém právním vakuu.
Jaroslav Brychta
Ondřej
Dobrý den, existuje ještě nějaká virtuální měna, ve které vidíte budoucnost a možnosti pro spekulanty?
Alt-coinů je dnes asi přes čtyřicet. Nejlépe našlápnuto má určitě Litecoin, který ale těží hlavně z toho, že byl první po BTC. Změny, které přináší, jsou jen kosmetické, jako složitější hašovací funkce, která může vést teoreticky k větší decentralizaci těžení, nebo zkrácení doby trvání bloku na 2,5 min (rychlejší potvrzování transakcí). Asi nejvíce mě ale zaujal Peercoin, který má ambici nahradit systém proof-of-work systémem proof-of-stake, Namecoin, nebo Ripple. Za zajímavý koncept považuji také zerocoin, který by mohl být zcela anonymní, což bitcoin tak úplně neumí, i když se to o něm říká.
Jaroslav Brychta
Petr
Dobrý den, je podle Vás bitcoin hrozbou pro klasické měny? Lze vyločit, že podobná reakce jako od Číny nepřijde v budoucnu i od dalších vlád, příp. ECB, FED apod.?
Bitcoin, resp. technologie, která za ním stojí, má rozhodně značný rušivý potenciál. Jsme ale teprve na začátku a na BTC je potřeba dívat se jako na velmi zajímavý experiment. Čína mu zatím dala opatrnou zelenou. V minulém týdnu pouze zakázala bankám, aby s ním obchodovaly, což stejně žádná z bank nedělala. Bude-li však obliba bitcoinu růst, dovedu si představit, že se jej, skrze jeho uživatele, některé země budou snažit omezovat.
Jaroslav Brychta
Honza
Dobrý den, zkuste mi prosím vysvětlit modelovou situaci. Dejme tomu, že se hodnota Bitcoinu dlouhodobě ustálí a jsem obchodník, který jej bude přijímat při platbách od zákazníků. Co se stane ve chvíli, kdy se například zástupci zemí EU rozhodnou, že bude v Evropě kriminalizován. Mám se v takovém případě začít více obávat jeho propadnutí, ztráty hodnoty, vězení nebo například prošetřování mých aktivit? Jakou budoucnost předpovídáte Bitcoinu? Děkuji za odpověď
Ano, v případě že se jej některé země rozhodnou kriminalizovat, je propad hodnoty BTC velmi pravděpodobný. Budoucí postoj jednotlivých států je velká neznámá a jedná se o riziko, se kterým musí každý počítat. Vězení Vám bude samozřejmě hrozit jen v těch zemích, kde bude využívání BTC takto trestáno. Já osobně bitcoin považuji za fascinující experiment, jehož budoucnost se ale neodvážím předpovídat.
Jaroslav Brychta
Lenka
Dobrý den. Není už na naskočení do vlaku pozdě? Co má na Bitcoin největší vliv, jak nekoupit nahoře ale spíš dole? Děkuji.
S tímhle Vám neporadím :) BTC může stát za měsíc dvojnásobek dnešní ceny a stejně tak může spadnout na třetinu. Trh je stále velmi mladý, malý a ohromně volatilní. Pokud na něj chce někdo vstoupit, měl by tak učinit jen s kapitálem, který si může dovolit ztratit.
Jaroslav Brychta
ujgur
Jakým způsobem se odhaduje "tržní kapitalizace" bitcoinu a co ten údaj znamená pro případného zájemce?
Tržní kapitalizace = cena BTC x celkový počet BTC. Bitcoinů je dnes zhruba 12 mil., takže tržní kapitalizace je při aktuální ceně nějakých 11,5 mld. dolarů. Ten údaj je sám o sobě ale trošku zavádějící, jelikož značná část BTC je dnes pravděpodobně nenávratně ztracena.
Jaroslav Brychta
ujgur
Máte nějaký názor na to, proč je emise bitcoinů předem limitována?
O tom, že bitcoinů nebude nikdy více, než 21 milionů rozhodl Satoshi Nakamoto. Proč zvolil zrovna tohle číslo nevím, ale číslo samotné není až tak důležité. Nějaké číslo prostě vybrat musel :) Garancí toho, že bitcoinů nebude nikdy více, je pak samotný algoritmus obsažený v protokolu.
Jaroslav Brychta
Sabina
Dobrý den, ráda bych se zeptala, kde se najednou bitcoin vzal? Nejdřív nic a najednou o něm vychází několik článků denně. Děkuji, Sabina
Je to trošku záhada. Vytvořil jej v roce 2009 člověk, který si říká Satoshi Nakamoto. Nikdo ho ale nezná a nikdy neviděl. Komunikoval pouze přes mail a na na fóru. Postupně se na projekt začalo nabalovat více lidí, kteří protokol začali s Nakamotem dál vylepšovat. Nakamoto se pak v roce 2010 z projektu stáhnul a přenechal jej současným developerům, v čele s Gavinem Andersonem. Od té doby o něm nikdo neslyšel. Zájem médií si BTC získal loni a pak především letos, kdy jeho cena prudce vzrostla.
Jaroslav Brychta
petrph
Dobrý den chtěl jsem se zeptat-není vhodnější pohlížet na bitcoin přímo jako na rizikovou komoditu než jako na měnu - platidlo? Protěže má spíše všechny znaky komodity, včetně omezeného množství, rychlých změn kurzů a možností spekulace na pohyb kurzu. Kdežto používat ho ze stejných důvodů pro placení je dosti nevhodné, těžko bude nějaký obchodník přijímat jako zaplacení svého zboží měnu jejíž kurz se může během dne propadnout o desítky procent. A těžko s ní bude z opačných někdo platit.Těžko s měnou s takovými vlastnostmi platit třeba daně, zdravotní, důchodové pojištění,ne-li třeba splátky půjčky, atd..
Dobrý den. Bitcoin zatím nelze považovat za měnu, jelikož objektivně nemá statut všeobecně uznávaného prostředku směny. Vaše otázka se však dotkla jedné důležité vlastnosti bitcoinu, která je často přehlížena. Bitcoin není pouze měna, ale také transakční systém. Cena bitcoinu není klíčová k tomu, aby mohl být využíván k platbám. Pokud jste prodejce, který chce využívat bitcoin, můžete tak učinit, aniž byste se vystavil kurzovému riziku. Prostě svou dolarovou cenu kotujete v bitcoinech a okamžitě po platbě bitcoiny směníte za dolary. Bitcoiny nemusíte držet k tomu, abyste tento transakční systém mohl využívat. Resp. stačí je držet jen velmi krátkou dobu. Dnes je reálně možné poslat několik set tisíc dolarů, klidně i v neděli odpoledne na druhou stranu zeměkoule, a pokud si příjemce této platby okamžitě smění bitcoiny za dolary, eura, jeny apod., nevystavuje se žádnému kurzovému riziku. Platba přitom proběhne během pár minut s naprosto minimálními transakčními náklady. Firmy jako BitPay již dnes tyto služby prodejcům nabízejí. Právě nízké transakční náklady jsou jednou z největších výhod bitcoinu a důvod, proč je BTC už dnes velmi zajímavou alternativou nejen zahraničních plateb, ale i PayPalu a kreditních karet, které si účtují vysoké poplatky.
Jaroslav Brychta
BTCman
Máte představu kolik je v ČR aktuálně bitcoinových milionářů, tedy že drží více než 100 BTC?.
Nemám. A je mimořádně obtížné, ne-li nemožné to zjistit.
Jaroslav Brychta
martan
Dobrý den, co si myslíte o ostatních měnách jako LTC. atd. Neměli by státy si vydat i vlastní alternativní měny. Co si myslíte o spekulacích s stačí s BTC za pár milionu prodat - cena klesna pak ze ziskem nakoupí a pořád dokola.
Jsme na zcela svobodném a vysoce konkurenčním trhu. Pokud některá měna nabídne lepší vlastnosti než BTC, může být úspěšná. Za ostatními měnami, na rozdíl od BTC, však nestojí ani zdaleka tak silná infrastruktura, což dnes dává bitcoinu značný náskok před konkurencí. Osobně si ale dovedu představit, že vedle sebe bude fungovat několik kryptoměn. A je to jen dobře. Vývojáři bitcoinu jsou velmi opatrní a konzervativní. Litecoin je dnes z části testovacím polem pro bitcoin a pokud se nové implementace litecoinu či jiných měn osvědčí, mohou být následně zahrnuty také do bitcoinu.
Jaroslav Brychta
ujgur
Mohl byste nějak pro laiky vysvětlit, co znamenají pojmy proof-of-work a proof-of-stake - váše odpověď, která je obsahuje, je trochu nesrozumitelná.
Jasně. Je to systém, který stojí za emisí dané měny. Proof-of-work je klasická těžba bitcoinů, kdy těžaři počítají složité algoritmy a nové mince dostane ten, který nejdříve najde výsledek. Těžaři s největším výpočetním výkonem pak získávají nejvíce nových mincí. V proof-of-stake systému jsou nové mince rozdělovány mezi současné uživatele podle toho, kdo kolik mincí aktuálně vlastní.
Jaroslav Brychta
Honza
Je současná cena bitcoinu adekvátní nebo přehnaná? Kam až by se mohla dostat? Děkuji. Honza
Současná cena je dána nabídkou a poptávkou a je jediná správná. To je to jediné, co k tomu mohu říci :) Pokud se ptáte, zda si myslím, že dál poroste, tak ano. Kam až vyroste nevím, ale pokud skutečně poroste, bude její růst rozhodně doprovázen i nadále značnou volatilitou. Trh je stále velmi mladý a malý.
Jaroslav Brychta
ujgur
Stále nerozumím tomu, proč by měla být emise bitcoinů předem limitovaná - může být úmyslem to, aby bitcoin byl deflační měna? Ale dělit na zlomky jej lze donekonečna, čili nerozumím, jak to ta limitace má zajistit. Jaký názor krom toho máte na princip postupného uvolňování bitcoinů do oběhu - proč je nevpustit do oběhu jedinou konečnou emisí?
Ano, rozhodně. Bitcoin má být deflační měnou. To je dle mého názoru jedna z jeho největších výhod. Nesouhlasím s tím, že je cenová deflace (tedy pokles cen za předpokladu stabilní peněžní nabídky) špatná. Emise bitcoinů je podle mě ideální. Právě těžba bitcoinů byla hlavní důvod, proč se vůbec začal někdo o bitcoiny zajímat. Těžaři jsou ti, kteří síť udržují v chodu a je třeba je motivovat k tomu, aby síť spravovali. Dnes jsou motivování novými bitcoiny. V budoucnu by měly tuto motivační roli převzít poplatky, které budou inkasovat za potvrzování transakcí.
Jaroslav Brychta
Ondřej
Dobrý den. Mám dotazy na bezpečnost BTC. Jak presně probíhá ověření transakce? Kdo může potvrdit, že jsem ten či onen bitcoin měl, když je systém více méně anonymní? Slyšel jsem o historkách, že některé burzy "zavřeli krám" a lidé o bitcoiny přišli. Jak je to možné, když by vlastně taková transakce (od klienta burzy k majiteli burzy) neměla být nikým potvrzena? Jinak si také myslím, že je to zajímavý experiment, nicméně s vysokým rizikem regulace. Děkuji za odpovědi.
Dobrý den. Transakce jsou okamžitě po provedení odeslány mezi všechny účastníky sítě a potvrzovány v blocích jednou za přibližně deset minut. Jejich potvrzení mají na svědomí těžaři. Tento proces nijak nesouvisí s tím, jak s bitcoiny nakládá třetí strana. Těžaři neověřují původ transakce, ani úmysly toho či onoho uživatele. Kontrolují pouze to, zda je vše v pořádku a mince z adresy A skutečně mohou být převedeny do adresy B, a že zůstatky v obou peněženkách odpovídají. Pokud některá burza "zavře krám" nebo je napadena hackery, je to její problém a problém uživatelů, kteří ji bitcoiny svěřili. S protokolem to nesouvisí a transakce nejde vrátit zpět. Je to kruté, ale je to tak. Důvěra se těžko získává a lehce ztrácí a uživatelé nakonec věří jen těm nejlepším, prověřeným a čestným.
Jaroslav Brychta
martanus
Dobrý den,Mohlo by podle vás dojít k tomu že se některé měny sloučí do jedné peněženky.
Nemohlo.
Jaroslav Brychta
Honza Solo
Dobry den, Myslite si ze s bitcoinovou menou zacnou obchodovat i bankovni domy? Neverim v podrezavani si vetve ale byl by to pro mnohe znacny prinos do budoucna.
Těžko říct. Faktem ale je, že bitcoin banky ve své podstatě nepotřebuje :) Alespoň ne v takové formě, v jaké je známe dnes.
Jaroslav Brychta