Na konci června schválila vláda takzvaný stravenkový paušál. Pokud projde parlamentem a opravdu začne platit od příštího roku, přinese velké změny do firemního stravování.

Právě tento paušál by měl být zaveden jako alternativa ke stravenkám, které v Česku patří mezi nejrozšířenější firemní benefity. Zaměstnanci by jednoduše místo stravenek dostávali daňově zvýhodněnou částku. Podle vlády to pro ně bude lepší například proto, že nebudou muset utrácet jen za jídlo v restauracích a obchodech, ale sami si určí, na co svůj benefit využijí.

Zastánci stravenek ale varují, že se zavedením stravenkového paušálu může hrozit gastro sektoru krize. Podle nejčernějších odhadů by mohl zapříčinit zavření až 30 procent restaurací. Lidé by totiž chodili na obědy méně často než se stravenkami. I proto už na dva tisíce restaurací sepsalo výzvu proti zavedení paušálu.

A problém by mohl hrozit i firemním jídelnám. Podle letošního průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR se 73 procent zaměstnavatelů domnívá, že by zavedení stravovacího paušálu snížilo návštěvnost jídelen. Naopak podle průzkumu agentury Median by až tři čtvrtiny zaměstnanců, kteří nyní dostávají stravenky, raději přešly na peníze.

Ke kulatému stolu Hospodářských novin na téma stravenkového paušálu přišli diskutovat Pavel Březina, předseda Asociace českého tradičního obchodu, Miroslav Sedlák, předseda Asociace provozovatelů poukázkových systémů a Pavel Suchánek, odborník na výživu z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a Luboš Kastner, manažer Red Castle Hospitality Group.

Své dotazy k tématu debaty jste pokládali níže.

Videopřenos debaty můžete sledovat v tomto článku, od úterý 15. 9. od 17 hodin.

Online rozhovor

  Obnovit
Čtenářský dotaz
Kdo do restaurací chodil na obědy, šel tam, paušál nepaušál, a bude v tom pokračovat. Já si vždy rozmyslím, co jím. Ve většině restaurací bych si zadělal na obezitu, zdravá jídla jsou jen málokde a tak drahá, že stravenka je nezaplatí ani zčásti. Radši budu mít paušál a uvařím si, co potřebuju...
Čtenářský dotaz
A co kdyby se zakázalo utrácet stravenky v obchodech? Šlo by to?
Čtenářský dotaz
Je to opravdu zájem restaurací nebo je to zájem majitelů Sodexa.nejedná se jen o stravenky,ale i o různé bonusové nebo dovolenkové příspěvky formou stravenek. Domnívám se že je nutné mít v republice jednu měnu a ne jak dříve koruny a bony.A majitelům restaurací doporučuji. Vařte lehká jídla za normální cenu a snažte se přilákat zákazníky aby chodili na večeře.Ale ukažte jim,že to umíte,že je chcete kvalitně obsloužit a ne obrat o peníze.
Čtenářský dotaz
Plánují "stravenkové firmy" nějak motivovat zaměstnavatele, aby i po zavedení stravenkového paušálu poskytovali stravenky? Jak? Např. cenou pod nominální hodnoty stravenek a zrušení poplatků a poštovného tak, aby to pro zaměstnavatele bylo ekonomicky výhodnější než paušál?
Čtenářský dotaz
Mám Home Office. Pravidelně dostávám na kartu "elektronické stravenky" . Vzhledem k tomu, že v okolí není žádná restaurace, musím si rychle něco uvařit sám. Stravenky ale mají svoj expiraci. Domníváte se ještě někdo, že stravenky jsou výhodné ? Já v nich má svůj velký podíl ze své mzdy a mám stále riskovat, že v případě expirace stravenky (do 31.12.2020) přijdu i o své peníze, které jsem do tohoto "kolotoče" vložil ? Tyto peníze bezpracně získá stravenková firma. Paušál je tedy správné řešení.
Čtenářský dotaz
Kdo nam chce namluvit, ze s opustenim stravenek prestanou lide chodit na obedy? Za sebe si to nedovedu predstavit.
Čtenářský dotaz
Nebylo by lepší přispět k plné digitalizace stravenek, aby bylo jasné, za co strávníci utrácejí? Za peníze ze "stravovacího" paušálu si málokdo zajde na oběd do restaurace. Spíš tím poplatí splátky, využije peněz ke spoření a nají se rohlíku se salámem. Stravovací paušál bez jakéhokoli vyhranění pro použití peněz postrádá tím pádem význam v zaměstnaneckém stravování, když peníze nebudou ke stravování využity. Navíc, stravenky nejsou léta nejoblíbenějším benefitem pro nic za nic.
Čtenářský dotaz
Proč se otevírá tímto paušálem opět další výjimka v daňovém systému, když navíc paušál není cílený na restaurační zařízení či potraviny? Mnoho lidí má ve stravenkách záruku, že si koupí něco k jídlu. Paušál utratí hlava rodiny za cokoli, teplé jídlo jistě bude na x-tém místě..... A co státní rozpočet a restauratéři, ti ztratí další část příjmů...??!!
Čtenářský dotaz
Proč se navrhovaný paušál zašťiťuje jménem: stravenkový paušál, když jej bude možné použít na cokoliv?
Čtenářský dotaz
Jak hodlá stát motivovat osoby, které dostanou paušál, tedy peníze, aby dále chodily do restaurací/jídelen/kantýn na vyvážená jídla? Nebude to v reálu tak, že si budou dopřávat dražší cigarety a alkohol a oběd vyřeší paštikou v akci z Coopu s rohlíkem? Nebude pak častější výskyt rakoviny plic a tlustého střeva, zavřené kantýny, atd.?
Čtenářský dotaz
Zajímá mě Váš názor na stávající situaci v gastronomii. Tvrzení, že zrušení stravenek naruší gastrobyznys se popřít nedá. Je ale v pořádku, že spousta "restaurací" jsou prakticky továrny na obědy? V centrech větších měst už se prakticky vyskytují pouze dva komerční subjekty a to restaurace a banky, je to dobře? Kdy si konečně uvědomíme, že restaurace má být místem, kam si člověk zajde jednou za čas na večeři a ne každé odpoledne na řízek s kaší nebo výpečky? Přijdeme jen o nehodnotné jídelny.
Čtenářský dotaz
Jaký je důvod podpory nákupu jídla? Lidé musí jíst. Ani omezení na restaurace nerozumím. Zlepšuje stravování se v nich nějak zdraví populace? Nebo to má jiný občansky prospěšný aspekt hodný státní podpory? Není stravenkový paušál jen zvýšení slevy na poplatníka či snížení daně z příjmů? Nebylo by jednodušší nahradit stravenky něčím z toho?
Čtenářský dotaz
Pokud jde o podporu gastro sektoru, nebylo by lepší z toho vynechat zaměstnance a dotovat přímo restaurace?
Čtenářský dotaz
Dobrý den, Z jakého důvodu je strach, že lidé bez stravenek přestanou chodit do restaurací? Toto by přeci byla pravda pouze v případě, že by lidé měli na stravenkách tak vysoké částky, že by nevěděli, co se zbytkem peněz. To by fungovalo jako motivátor kupovat “luxusnější” hotové jídlo. V současné situaci je ze stravenek peněz tak málo, že je každý utratí okolo 2/3 měsíce a zbytek potravin stejně platí z peněz. I tak, kdo chce do restaurace, jde a kdo nechce, utratí stravenky v supermarketu.
Čtenářský dotaz
Dobrý den, může mi prosím někdo osvětlit, kde je ten problém paušálu? To jako stravenka zajistí, že ji utratím v jídelně/restauraci? Vždyť s ní mohu zaplatit potraviny i v obchodě... Takže buď na oběd jdu a nebo nejdu. Ale to přeci nerozhoduje stravenka? Nebo ano? (Jdu se jí zeptat do peněženky)... Děkuji za vysvětlení.
Čtenářský dotaz
Restaurace to nechtějí, nikdo to nechce ; nemyslíte, že vítězi budou velké řetězce supermarketů a jejich dodavatelé? Agrofert?
Čtenářský dotaz
Bězný pracující občan musí i během dne jíst. Proč musí v kantýně utratit stovku (na stravenky se nevrací), když by si dal dršťkovku s rohlíkem za šedesát. Navíc v obchodě si za stravenky alkohol ani cigarety nekoupím. Stravenky nejsou v zájmu zaměstnavatelů ani zaměstnanců, ale myslím si, že hysterii vyvolávají prodejci stravenek. Vždyť i hospody nedostanou 100 % částky zpět (jako u platebních karet), tak čeho se bojí.
Čtenářský dotaz
Proč nenecháte lidi, aby se sami rozhodli, za co svoje peníze utratí? Opravdu si myslíte, že jsme nesvéprávná individua, která bez stravenek pomřou hlady anebo budou v práci jíst z konzervy. Z principu se stravenkami nesouhlasím - je to umělý systém, který existuje z jediného důvodu - aby nějaká soukromá firma, která stravenky obhospodařuje, vydělala peníze. O nic jiného nejde. Kdo do restaurací chodí, bude chodit i nadále, kdo tam nechodí už nyní, tak tam chodit nezačne. Bez stravenek bude líp.
Čtenářský dotaz
Jako zástupci významného českého podniku s 500 zaměstnanci jednoznačně vítáme a podporujeme zavedení možnosti stravenkového paušálu. Jednoznačně dává flexibilitu při volbě benefitu. Chci se zeptat Miroslava Sedláka, jak je možné, že do dnešní doby provozovatelé poukázkových systému nezajistili to, že na stravenky bude možné kupovat pouze jídlo a potraviny, ale aktuálně lze koupit jiné zboží.
Čtenářský dotaz
Pan Sedlák byl citován i v článku, kde se psalo: „Podle názoru stravenkových společností lidé, kteří teď platí v restauracích prostřednictvím poukázek a navyšují jim tak tržby, budou hotové peníze ze stravenkového paušálu utrácet jinde, především v běžných obchodech s potravinami.“ Prosím o vysvětlení tohoto častého argumentu, vždyť tuto možnost přeci mají i v poukázkovém systému. Opravdu považují tyto společnosti lidi za negramotné a nesvéprávné?
Čtenářský dotaz
Provedli jsme mezi zaměstnanci anketu - 95 % bylo pro opuštění stravenek, zbytek pro zachování zejména z důvodu, že neví, jestli jim paušál nevezme exekuce. Jsme město s 6 tis. obyvateli, kde je na výběr ze dvou "stravenkových" restaurací, takže vyhrává masna. Stravenkové karty nebere nikdo. Lze v této situaci nějak motivovat zaměstnance, aby toužili po stravenkách???
Čtenářský dotaz
Rozhodně nechat, tuhle jsem si za stravenky koupil dobrý doutník.
Čtenářský dotaz
Jaká částka přesně bude ten stravenkový paušál. Pro všechny firmy stejná částka? Děkuji Novotný
Čtenářský dotaz
Myslím si, že bylo velkou chybou to vyprovokované omezení příjímání stravenek v obchodech s potravinami, což omezilo jejich využití. Stravenkový paušál bude mnohem flexibilnejší, protože si mohu sám rozhodnout, za co ty peníze utratím - zda půjdu do restaurace a koupím si oběd, či půjdu do obchodu a koupím si potraviny k tomu, abych si ten samý oběd uvařil doma. Řekl bych, ze hodnotnější jídlo si uvařím sám doma. Je samozřejmě na uvážení všech, jakým směrem se vydají.
Čtenářský dotaz
Děláte si z čtenářů legraci... Chcete, aby pokládali otázky, ale pak žádnou z nich nepolozite hostům? To se jděte vycpat...
Související

Komentáře ke článku

Martin Pavliš 15.09.2020 23:59
Děláte si z čtenářů legraci... Chcete, aby pokládali otázky, ale pak žádnou z nich nepolozite hostům? To se jděte vycpat...
Marian Gavlák 13.09.2020 16:22
Kdo do restaurací chodil na obědy, šel tam, paušál nepaušál, a bude v tom pokračovat. Já si vždy rozmyslím, co jím. Ve většině restaurací bych si zadělal na obezitu, zdravá jídla jsou jen málokde a tak drahá, že stravenka je nezaplatí ani zčásti. Radši budu mít paušál a uvařím si, co potřebuju...
Newsletter

Byznys podle HN

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější?

Pro naše čtenáře připravujeme každý týden newsletter o byznysu a finančních trzích. Stačí zde zadat svůj email a každý pátek od nás dostanete souhrn událostí, které byste neměli minout. A přidáme osobní tipy čtyř osobností newsroomu Hospodářských novin. Píše Martin Jašminský, Luděk Vainert, Luboš Kreč a Petr Kain.

Přihlášením se k odběru newsletteru souhlasíte se zpracováním osobních údajů a zasíláním obchodních sdělení, více informací ZDE. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru