Nebezpečné emise

1,306 mil.
emisních povolenek bylo zatím ukradeno z českého registru OTE. Odhalené krádeže mohou přibývat.

1 mld.
korun tratil stát za poslední rok na daňových únicích, které souvisely s transakcemi emisních povolenek.

200 mil.
korun se denně protočí na českém registru s emisními povolenkami. Obchodníkům tak "stojí" obrovský byznys.

Obchodování s emisními povolenkami v Evropě čelí jednomu z největších útoků, který zasáhl šest států včetně Česka. Ze šesti účtů českých obchodníků s povolenkami v registru zmizelo celkem 1,306 milionu emisních povolenek. Evropská komise pak odhaduje, že v EU bylo celkem zcizeno kolem 2 milionů povolenek.

Každá povolenka opravňující k vypuštění tuny oxidu uhličitého má hodnotu zhruba 15 eur (přes 360 korun). To znamená, že celková ztráta by jen v Česku mohla dosáhnout skoro půl miliardy korun.

Emisní povolenka, kterou musí hutě, elektrárny či cihelny pokrýt každou tunu svých emisí CO2, je v podstatě jen kód v počítači. Její prodej či koupě jsou operace, jež trvají několik vteřin. S povolenkami se přitom obchoduje v celé Evropě.

V současnosti je zastaveno obchodování v Evropě a evropské registry budou spuštěny, teprve až se ukradené povolenky najdou. Obchody budou podle Bruselu obnoveny poté, co až budou naplněna zatím blíže nespecifikovaná kritéria, na nichž se komise hodlá dohodnout s členskými státy.

Podle generálního ředitele státní společnosti OTE Jiřího Šťastného, která provozuje v Česku registr povolenek, však budou povolenky opět vráceny majitelům. Za jak dlouho bude situace napravena, však nelze podle něj zatím odhadnout.

Krádeže mohou podle expertů souviset s miliardovými daňovými úniky, s nimiž evropské úřady bojují již déle než rok.

Jak je těžké povolenky ukradnout? Je celý systém dostatečně zabezpečený? Jak velké ztráty představuje současné zastavení obchodování s povolenkami?

Na tyto a další otázky bude od 14:00 hodin odpovídat Jan Fousek ze společnosti Carbon Warehouse, která je jedním z největších obchodníků s emisními povolenkami v Česku.

Prosíme, omluvte časovou prodlevu při zobrazování vašich dotazů.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Jiří
Dobrý den, jak velké jsou pro vás ztráty způsobené tím, že jsou nyní registry uzavřené? Musíte opravdu čekat až se otevřou? nelze obchodovat i jinak "bez registrů"?
Dobrý den, ztráty se pohybují v řádech několika tisíc Euro denně za uniklé provize kvůli pozastavenému spotovému obchodování. Ty částečně nahrazujeme obchodováním futures (dodávka i platba za týden/měsíc/rok, jako u jiných finančních derivátů či komodit, což je zároveň odpověď na Vaše poslední dvě otázky) a s elektřinou.
Jan Fousek
Jiří
Když se tak dívám, tak v Česku zmizelo 1,3 mil. povolenek, v EU 2 miliony - znamená to, že krást v Česku se protě "vyplatí"?
Nedělám si iluze o poctivosti nejen českého národa, ale lidí všeobecně, nicméně toto je vyloženě "prachsprostá" krádež toho nejhoršího kalibru. Věřím, že viníky patřičné orgány dohledají, stejně jako všechny ztracené povolenky, které mají svůj unikátní kód.
Jan Fousek
pepa
Jak mohou být povolenky ukradeny ? Existují přece v elektronické podobě, ne v listinné !?
Ano, je to jako s elektronickým bankovnictvím. "Šikovní" hackeři se mohou nalogovat do emisních registrů stejně jako získat PIN k našemu internetovému bankovnictví...
Jan Fousek
Karel J.
Pokud je povolenka jen jakýsi kód, může ho ukradnout každý, kdo má oči. :-) Obchody s povolenkami probíhají jen přes určitou platformu, nebo se na "účet" dostanou i jinak?
Lépe řečeno "kdo má oči a hackerské know-how", aby dokázal prolomit bezpečnostní bariéry :). Co se týče Vašeho dotazu ohledně samotného obchodování: pohyb povolenek mezi účty je, jak již bylo řečeno, opravdu srovnatelný s internetovým bankovnictvím. K transferům dochází ze strany znečišťovatelů směrem k registru (vždy jednou za rok na základě verifikovaných emisí), poté ze stran klientů na účty nás obhodníků a nejživější pohyb je právě mezi obchodníky a burzami navzájem. Samotné obchody se mohou vypořádat jak OTC (mimoburzovní transakce), či burzovní s tím, že v Evropě je několik specializovaných platforem nabízejích nejrůznější produkty (spot, futures, opce, spready atd...).
Jan Fousek
Hanka
Dobrý den. Probíhají nějaké kontroly znečistitelů, kolik povolenek kde nakoupili? A pokud ano (což předpokládám), můžete prosím popsat, jakým způsoben by se daly "vyprat špinavé" povolenky?
Dobrý den, kontroly samozřejmě probíhají. Každý členský stát má vlastní certifikované verifikátory, na základě jejichž závěrů musí daná firma "vyřadit" množství povolenek k pokrytí své spotřeby. Nejsem si jist, zda jsem správně porozuměl Vašemu druhému dotazu, ale jestli myslíte například "očištění" kradených, tak to je prakticky nemožné, protože dříve nebo později se tyto povolenky dostanou buď do registru nebo na burzu, kde je jejich původ obvykle odhalen...
Jan Fousek
bp
Dobrý den, spíte dobře? Ptám se Vás proto, že jako inteligentní člověk jistě víte, že celý tento tyjátr kolem emisních povolenek je lumpárna a životnímu prostředí ani v nejmenším neprospěje. Pouze se na tom sveze a více či méně obohatí spousta příživníků. Na úkor mnohem většího množství lidí. A doplňující otázka: Obchodoval byste s otroky, kdyby to existující legislativa připouštěla? Děkuji a zdravím Vás.
Dobrý den, nejsem tu od toho, abych hodnotil názory vědců a zejména politiků, přestože si o všem samozřejmě myslím své, zejména z jednoho důvodu - EU se podílí na světových emisích (cca. 45 miliard tun ročně) zhruba 2 miliardami, čili i kdybychom udělali přepdoklad, že je cap-and-trade obchodování tím správným nástrojem ke snižování emisí, musel by se k tomuto úsilí připojit i zbytek světa. To je samozřejmě, jak už tvrdím skoro 3 roky, velmi utopistická představa... Ale zásadní kontra argument je, že české a slovenské firmy na tomto systému vydělávají miliardy ročně a víme od desítek našich klientů i dále na východ Evropy(cihelny, magnezitové závody, vápenky, sklárny atd.), že prodej emisí jim již více než dva roky umožňuje vyplácet platy zaměstnancům a udržovat alespoň základní provoz tak, aby "nevyhasly pece".
Jan Fousek
Petr Pilný
Zajímalo by mě, kdo kromě státu a obchodníků s povolenkami profituje z existence povolenek? Nebylo by lepší povolenky úplně zrušit, ať si každý vypouští co chce? Případně firmy zdanit dle objemu emisí CO2, aby se aspoň odstranil parazitující mezičlánek v podobě obchodníků? Děkuji za odpověď.
Zejména podniky ve střední a východní Evropě, a to mnohokrát více než obchodníci. Důvodem je výchozí rok ke snižováni emisí 1990 (stejně jako Kjótský protokol), od té doby došlo v 90. letech k významnému poklesu těžkého průmyslu a v souvislosti s tím samozřejmě i emisí (jistě, o volbě právě toho „alibistického“ roku můžeme vést diskuze...). Jak jsem již uvedl v některé z předchozích odpovědí, desítky podniků v ČR a SR přežívají pouze díky prodeji emisí.
Jan Fousek
martye
Celkom tomu nerozumiem. Vzhladom k jedinecnemu kodu predsa nemoze byt problem vratit tie povolenky spatky? V najhorsom pripade zrusenim celeho obchodneho dna, aby sa nikto nemohol ohanat tym, ze ich nadobudol v dobrej viere... preco teda terba blokovat register na x dni?
Problémem je, že záznamy o těch kódech vede až elektronická platforma, ať už burza či právě registry, čili kradené povolenky mohou několikrát změnit majitele na OTC trhu (mimoburzovní transakce), než se přijde na to, že se jedná o kradené povolenky. Společnosti, které je mezitím obchodují, mají posléze asi problém, ale to je otázka spíše pro právníka (samotného by mě to zajímalo). Stornovat obchody daného dne by však bylo problématické, bavíme se o tisících transakcí a povolenkových převodů...
Jan Fousek
Jan
Dobry den, jaky ma smysl krast povolenky kdyz se daji vysledovat podle logu o transakcich? Pokud se nemylim tak vystopovani by nemelo trvat dyl nez par hodin nez se najde konecny ucet kam se povolenky presunuli. Nasledne zablokovani "konecneho uctu" by take nemelo zabrat nijak moc casu...
Dobrý den Jane, odpověď na Váš dotaz je obdobná jako v případě Martye, i když 100% souhlasím s tím, co píšete. O veškerých transakcích a transferech se vedou záznamy, nemělo by být proto ani pro jednotlivé národní registry, ani pro centrální log (CITL), problém všechyn pohyby dohledat... S blokací až těch finálních účtů, kam nakonec kradené povolenky dorazily, rovněž souhlasím.
Jan Fousek
Jirka Z.
Dobrý den pane Fousku, ve spojitosti s emisníma povolenkama mě napadlo, zda-li jste jste zastáncem toerie globálního oteplování či jejím odpůrcem. Děkuji a přeji hezký den tady z Hostivaře.
Dobrý den Jirko, v tomto ohledu jsem prakticky za jedno s naším předním klimatologem Janem Pretelem, který zastupoval ČR i v největším klimatickém vědeckém tělesu pod OSN s názvem IPCC. Docent Pretel ve svých publikacích a při svých přednáškách poukazuje na nezpochybnitelné "důkazy", jako např. korelace mezi množstvím CO2 v ledovcích starých statisíce let a změnami teplot atd., to na straně jedné, na straně druhé haní přehnanou "zelenou" aktivitu, příživnictví na environmentální politice...
Jan Fousek
Hanka
Děkuji za odpověď. Chápu tedy dobře, že pro firmy nemá smysl záměrně kupovat kradené emisní povolenky. Mají tedy firmy nějaký nástroj, jak si ověřit původ a pravost povolenek? Snažím se tím pochopit to, jakým způsobem zloději povolenek generují svůj zisk.
I kdyby firmy kradené povolenky dostaly darem, je to dar Danajský :). Až rok by mohly žít s pocitem, že mají povolenky pro každoroční vyřazování, poté by jim je registr vrátil, pravděpodobně bez nároku na jakoukoliv náhradu. Firmy obvykl tento nástroj nemají, větší obchodní domy a zejména burzy mají. Pro naše klienty nakupujeme povolenky pouze prostřednictvím etablovaných mezinárodních burz a významných bank, elektrárenských či plynárenských společností, nejčastěji v Londýně. Když máme podezření, necháme to ověřit příslušným orgánem. Zisk tito zloději generují tím, se snaží prodat kradené povolenky nějaké protistraně a získat zaplaceno (a zmizet) dříve, než na to nebohý kupující přijde... Je to ale složité, obchodníci jsou po všech problémech na trhu s CO2 posledních let velmi obezřetní...
Jan Fousek
Max
Dobrý den. O povolenkách toho moc nevím, tak bych se chtěl zeptat, jestli jsou povolenky jen na emise CO2 nebo jestli jsou i povolenky např. na vypouštění odpadu, ropy, atd. do moře. Díky.
Dobrý den, o povolenkách na jiné zdroje znečištění nežli CO2 a dalších ekvivalentních plynů nevím. Obávám se však, že uvalit podobnou zátěž i na odpad, lesy, louky a příkopy by byly ještě "zaneřáděnější" (promiňte mi to slovo, ale jít šumavskou pustinou a vidět v lese tu pneumatiku, tu kýbl, mě přivádí k nepříčetnosti) než doposud. Jak jsem již říkal v předchozích příspěvcích, navzdory všem jmenovaným problémům je systém EU ETS opravdu motivační a minimálně pro středo- a východoevropské podniky zdrojem miliard Euro ročně.
Jan Fousek
Jaroslav Troník
Kdy skončí tento MEGAPODVOD s povolenkami? Je to stejné jako povolenky na vodníky nebo bludičky.
Ten konec může nastat rychleji než si myslíme, bude-li tento už dnes poměrně křehký a pro mnoho lidí kontroverzní systém nadále neúspěšně čelit podobným destrukčním vlivům (podvody s DPH typu dříve LTO, útoky hackerů) a zůstane i nadále osamocen ve světě z důvodu neexistující globálně zavazující klimatické dohody, resp. následníka Kjótského protokolu. Dva nesmiřitelné tábory v popředí s USA a EU vs. Čína a Indie se zkrátka nemohou dohodnout, o tom už jsme však reportovali několik let nazpět.
Jan Fousek
Ondrej
Dobrý den, jak už jste naznačil v předchozí odpovědi, firmy v ČR jsou "přealokovány", tedy s pomocí vlády si vylobbovaly mnohem více povolenek, než kdy budou potřebovat, a prodávají je do zemí, kde vláda není detašovaným pracovištěm ČEZu. To je nenutí nijak zefektivňovat výrobu a snižovat emise. Jakou cenu povolenky považujete za motivační proto, aby se česká energetika snižovala emise?
Dobrý den, děkuji za tento zajímavý dotaz, je evidentní, že danou problematiku znáte a navíc s Vámi ve všem souhlasím. Obávám se však, že cena EUA (evropské povolenky) by musela dosáhnout úrovně okolo 60 - 80€ (dnes cca. 14€), což je hodnota, od které se začíná vyplácet například velmi nákladné ukládání uhlíku pod zem (CCS = Carbon Capture and Storage) a další dnes ještě velmi "vzdálené" projekty. Toto je však pouze můj názor, nepodkládám ho žádnou studí...
Jan Fousek
Jakub Skolil
Dobry den, hackeri nevladnou kouzelnou moci a ke kradezi museli vyuzit chyby v technickem vybaveni, logice obchodu s povolenkami ci selhani jednotlivce. Vi se uz, ktera z techto veci to byla, jeji puvodce a to, zda bude nejak potrestan?
Zdravím Vás, toto jsou otázky spíše na zástupce rejstříku, nicméně ze zkušenosti a při použití selského rozumu musím potvrdit Vaše slova. Kde se stala chyba bude zcela jistě předmětem dalšího šetření, počítám, že i se zásahem mezinárodních vyšetřovacích týmů, vzhledem k tomu, že oněch zmiňovaných ukradených 1.3 mil. EUA má hodnotu okolo půl miliardy korun... Otázka viny by opravdu zajímala i mě, nevím, kdo za to ve finále "zaplatí". Budu se to snažit zjistit, kdyžtak mi neváhejte napsat mail (jan.fousek@carbonwarehouse.eu).
Jan Fousek