Ministerstvo financí chystá obří daňovou reformu. Představit by ji mělo v průběhu března. Již dříve ministr financí Miroslav Kalousek deklaroval, že chce systém co nejvíce zjednodušit a zrušit řadu daňových výjimek.

V souvislosti s penzijní reformou se zase vládní strany koalice ve středu shodly na sjednocení sazeb DPH. Od října tedy stoupne DPH na dvacet procent a snížená desetiprocentní sazba bude platit jen pro vybrané základní potraviny.

Další ze změn by se měla týkat návratu od superhrubé mzdy opět k hrubé. „Pokud se od superhrubé mzdy vrátíme zpět k hrubé, sazba daně se musí zvýšit, jinak by došlo k výpadku příjmů státního rozpočtu. O kolik přesně sazba vzroste, ještě není rozhodnuto, ale určitě by to mohlo být kolem 20 procent,“ poznamenal k tomuPetr Chrenko, partner v Daňovém a právním oddělení PwC.

Cílem daňové reformy je zjednodušení celého systému, čímž by především došlo k jeho odlehčení od řady sporných výjimek, které se do zákonů dostaly díky lobbingu zájmových skupin. Zatím je většina záměrů jen velmi obecných, některá budoucí opatření už se ale vyčíst dají.

"Kandidátem na změnu jsou třeba majetkové daně. Tento typ daně, při rozumně nízkých daňových sazbách, vychází poměrně příznivě při porovnání dopadů na ekonomickou aktivitu proti fiskálním přínosům. To podporuje možnost touto daní nahradit daně jiné, více škodlivé," uvedl nedávno v analýze Luděk Niedermayer.

Nový systém daní a z něj plynoucí opatření by se také mohla dotknout stravenek nebo bonusu u slevy na dítě. Budoucnost není jistá ani u výdajových paušálů pro OSVČ.

Jaké jsou detaily daňové reformy? Jak se změní daň z nemovitostí, daň dědická a darovací? Co za změny mohou čekat firmy a co živnostníci? Padnou rušením daňových výjimek i stravenky?

Na tyto a další otázky odpovídala daňová odborníce Lenka Fuxová, senior konsultantka ze společnosti PwC ČR.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Jirka
Zdravím vás, co považujete za nejdůležitější potřebné věci v reformě daní? A má reforma šanci uspět?
Dobrý den čtenářům iHNedu. Reforma by podle našeho názoru měla být především na dlouhou dobu poslední, protože stabilita systému je nejdůležitější, snižuje administrativní náklady státu a hlavně poplatníkům. Zákon by měl být napsán přehledně, tzn aby si mohl drobný podnikatel, který neřeší např. transferové ceny nebo fúze, relativně jednoduše zjistit, jaké má povinnosti. Nejpodstatnější by mělo být skutečné sjednocení základu daní z příjmu a sociálního a zdravotního pojistného, odstranění terminologických odlišností. Takto komplexní reforma ovlivní řadu subjektů, a setká se tak s řadou dílčích zájmů, např. jen u rušení výjímek se již v minulosti ukázalo, jak je to obtížné.
Lenka Fuxová
Roman
Myslíte, že je dobrý plán měnit majetkové daně? Resp. je zvyšovat?
Dobrý den, v Evropě je spíše trend zatěžovat více spotřebu než práci (např. jak ukázal i nedávný průzkum PwC mezi generálními řediteli globálních firem, obavy ze zvýšení daňové zátěže své firmy v letošním roce má v Evropě "jen" zhruba polovina generálních ředitelů, například v USA to jsou více než dvě třetiny). Volba nastavení daňového systému je ale spíše otázkou na politiky než na daňového poradce.
Lenka Fuxová
Petra
Nehrozí díky změnám odchod firem do zahraničí, kde jsou "podmínky" poněkud lepší? Třebba na Maltu nebo Kypr.
Dobrý den, odchod do "daňového ráje" nepřináší jen úspory, ale má i řadu administrativních nákladů. Navíc firmy neodcházejí do daňových rájů jen kvůli nízkým sazbám, ale mnohdy i kvůli jednoduššímu či přívětivějšímu daňovému systému. Reforma by mohla naopak přinést důvody, proč v Česku zůstat.
Lenka Fuxová
Radek
Dobrý den, jaké následky by podle Vašeho názoru měla proklamovaná snaha "sociální demokracie" (ty uvozovky jsou tam zcela úmyslně) po dalších volbách zvrátit všechny tyto potřebné změny, včetně důchodové reformy? Nebo to dopadne jako na Slovensku, kde nepopulární změny udělala jedna vláda, opozice vyhrála volby s myšlenkou že je všechny zruší a nakonec po vítězství nezrušila nic, protože reformy byly nutné?
Dobrý den, to je spíše otázka na naše politiky. A myslím, že i trochu předčaná, vzhledem k tomu, že neznáme ani konečnou podobou reformy, kterou zde diskutujeme.
Lenka Fuxová
rudastraka
Dobry den, chci se zeptat na system spotrebnich dani benzinu a nafty. V soucasne dobe je spotrebni dan benzinu 12.84kc na litr a nafty 10.95kc na litr. Vyhrevnost benzinu je 32MJ/na litr, vyhrevnost nafty 36MJ/litr. Zdaneni benzinu spotrebni dani je tedy 0.401kc/MJ, nafty 0.304kc/MJ Benzin je tedy zdanen o 31.9% vic nez nafta. Ptame se, proc je relativne cisty benzin zdanen o 1/3 vic, nez spinava a karcinogenni nafta?
Dobrý den, volba, která paliva budou podporována rozdílnou sazbou daně je rozhodnutí politiků a jejich ekonologických preferencí. Ekologické aspekty jsou primárně řešeny ekologickými daněmi. Nižší sazba daně na naftu představuje i určitou podporu podnikatelského sektoru.
Lenka Fuxová
Veronika
Dobrý den, chtěla bych se zeptat o kolik by se snížily výdajové paušály u živnostníků řemeslníků. Děkuji
Dobrý den, tento parametr reformy není ještě definitivně stanoven a bohužel ani my ho neznáme. Daňové paušály měly živnostníkům zjednodušit plnění daňových povinností, ale v praxi příliš nefungují. Jsou pro podnikatele nevýhodné. Navíc je využívají lidé pracující ve švarcsystému a platící tím pádem mnohem nižší daně než zaměstnanci. Zmiňovaných řemeslníku by se to tak nemělo dotknout.
Lenka Fuxová
Iva
Je již předběžně známo které výjimky budou odstraněny a zda i časové testy pro osvobození (prodej cen.papírů, bytů ap.)? Neuvažuje se též o zrušení "zastropování"?
Dobrý den, ani toto bohužel známo není. Institut časových testů s největší pravděpodobností zůstane zachován. Úprava v ČR je již dnes investorsky velmi příznivá, a tak jejich rušení neočekáváme. I v návaznosti na nález Ústavního soudu je český důchodový systém příliš přerozdělující, proto se nedomníváme, že by rušení stropů u sociálního pojištění bylo na pořad dne.
Lenka Fuxová
Petra
Dobrý den, slyšela jsem, že došlo ke změně lhůty pro podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob? Děkuji
Ano, daňový řád nám mění zaběhlou praxi v podávání daňových přiznání k dani z příjmů a dává nám jeden pracovní den k dobru. Jako příklad si vezměme daň z příjmů fyzických osob za zdaňovací období roku 2010. Za toto období je lhůta pro podání přiznání do 1.4. 2011, pokud si podávám sám, resp. 1.7. 2011, pokud předkládá daňový poradce na základě plné moci (uložená na FÚ do 1.4.2011).
Lenka Fuxová
Martin
Dobrý den, daň z nemovitosti a její princip mi není jasný. Proč chce stát trestat někoho za to, že něco vlastní? Proč chce tresta někoho, kdo je schopen se postarat o své vlastní bydlení, aniž by parazitoval na veřejných penězích? A teď se dokonce dozvím, že stát chce tuto daň ještě několikanásobně zvýšit?
Dobrý den, zdanění majetku je součástí daňového mixu na celém světě. Česká republika má jeden z nejnižších podíl majetkových daní na celkovém zdanění.
Lenka Fuxová
Michal
Dobré dopoledne, letos mělo dojít ke snížení slevy na poplatníka kvůli povodňové dani. Je to pravda?
Dobré dopoledne, ano, pro rok 2011 je sleva na poplatníka nižší měsíčně o 100 Kč, tzn. měsíční sleva na poplatníka pro letošní rok činí 1970 Kč.
Lenka Fuxová
valentine
jak vidíte budoucnost výdajových paušálů pro OSVČ? jak dopadnou pro rok 2011?
Dobrý den, retrospektivní účinek neočekáváme, tzn. pro letošní rok platí 80 % až 30 %, podle druhu činnosti. Změny do budoucna zatím známy nejsou.
Lenka Fuxová
Jiri Beran
Pekny den ve spolek, chtel bych se zeptat na pripadne dusledky reformy majetkove dane, konkretne urcovani trzni hodnoty nemovitosti. Trzni hodnota obvykle nezname odhadni hodnotu pro pravni/soudni ucely. Znamena to tedy, ze kdyz statni kasa bude potrebovat vice prijmu, jednoduse se upravi trzni hodnoty smerem nahoru k nelibosti majitelu? Obdobne reseni existuje napr. v Nizozemi, kde vyberci mistnich dani t.j. radnice tyto upravy hbyte vyuzivaji. Bezne jsou i zmeny pres 20% trzni hodnoty behem jednoho roku. Dekuji za odpoved a preji prijemny den Jiri Beran
Dobrý den, o zavedení daně z nemovitosti na základě tržní hodnoty nemovitosti se dlouhodobě uvažujete. Dopady, které popisujete, by záležely na způsobu určení této tržní ceny. Konkrétnější podobu ale tyto diskuse zatím nemají.
Lenka Fuxová
petr
jaké změny se chystají v dědické a darovací dani, děkuji
V případě daně dědické a darovací je možné uvažovat různá technická řešení. Nicméně, nepředpokládám, že by mělo dojít k zásadní změně v samotné daňové zátěži.
Lenka Fuxová
JN
citát z článku : Pokud se od superhrubé mzdy vrátíme zpět k hrubé, sazba daně se musí zvýšit, jinak by došlo k výpadku příjmů státního rozpočtu. O kolik přesně sazba vzroste, ještě není rozhodnuto, ale určitě by to mohlo být kolem 20 procent,“ dotaz: Opravdu k dani co je nyní tak navíc ještě vyšší o 20 procent ?
Tím že se sníží "základ daně", bude nutné zvýšit sazbu na přibližně na 20 %.
Lenka Fuxová
CYnik
Podepisuju své přiznání k DPH, a proto mi absolutně není jasné, jak zjistíte, které miliardy z DPH přitekly díky oživení nebo větším maržím na zboží s původním 20%DPH a které za zboží s DPH zvýšeným z 10 na 20%. Tak mi na praktickém příkladu vysvětlete, jak z mého daňového přiznání poznáte, jaká část DPH je za zboží a služby, u kterých došlo ke zvýšení DPH z 10na 20%.
Z daňového přiznání to samozřejmě po novele DPH z daňového přiznání neuvidíte, nicméně pro oddělení těchto dopadů za celou ekonomiku se běžně používají data ČSÚ.
Lenka Fuxová
eman
Kvůli důchodům chce vláda změnit odvody DPH. Výnos by měl činit cca 58 mil/rok, z toho chce vláda ponechat cca 1/3 ma kompenzaci pro soc. slabší spoluobčany, připadá Vám to normální? Nezvýší se, náhodou, pouze přerozdělování oněch cca 20 miliard? Těchto 20 miliard by tedy nevzniklo, jestliže by se DPH vůbec neměnila, to je opravdu ekonomické? A co náklady na "správu" těchto peněz?
Podpora sociálně slabých formou daňových úlev je neefektivní, protože nemůže být dostatečně cílená a většinou zasáhne i ty bohatší. Cílená opatření na výdajové straně rozpočtu (sociální dávky potřebným) jsou mnohem efektivnější.
Lenka Fuxová
realista
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda bude zvýšená daň z nemovitostí nějak kompenzována, ve smyslu nezvyšování daňové kvóty v ČR, to samé u zvyšení daně z příjmů u FO - předpokládám, že se bude vypočítávat z hrubé mzdy, né ze superhrubé mzdy? Dále lze považovat daň z nemovitosti za trest? a několikanásobné zdanění, které je diskriminační (vydělám peníze v práci a zdaním je, kupím cihly a zdaním je, zaplatím zedníka také s daní)? Děkuji.
Dobrý den, o nahrazení superhrubé mzdy hrubou mzdou se skutečně uvažuje. Daňová teorie i praxe potvrzují, že více menších daní je efektivnější než jedna velká, a to jak pro stát, tak pro poplatníka.
Lenka Fuxová
Jana
Přijde Vám správné zvyšovat danˇz nemovitosti, vždyť když si člověk postaví rodinný dům jsou ty peníze již několikrát zdaněny. Je to nespravedlivé. Celý systém se přizpůsobuje těm co nic nemají, nic pořádného nedělají a žijí z ruky do huby. Tak je to i s důchody, lidé si opatřují vlastní nemovitosti, aby v důchodu měli jistotu, že je nikdo z bytu nevyhodí a nebudou muset platit drahý nájem a Vy je tedˇza to potrestáte. Proč by lidé měli odvádět velké soc. pojištění a nemohli si spořit na důchod sami nezávysle na soc. systému.
Dobrý den, jak jsem zmínila výše, nastavení daňového systému je rozhodnutím politiků.
Lenka Fuxová