Podle očekávání většiny analytiků a ekonomů centrální banka na čtvrtečním zasedání zdvojnásobila svou základní úrokovou sazbu na 0,50 procenta. Chce tím přimět komerční banky, aby zvýšily úroky na svých úvěrech pro jednotlivce a firmy.

ČNB zvýší úrokové sazby, ukazuje anketa HN mezi analytiky. Česko tak bude jedinou zemí v Evropě, kde úroky porostou

Banku k tomuto již druhému zvýšení sazeb v letošním roce vedou obavy z růstu spotřebních cen. V září vzrostla míra inflace oproti stejnému měsíci loni o 2,7 procenta, což je nejrychlejší tempo od začátku roku. ČNB usiluje o to, aby se míra inflace pohybovala v pásmu mezi jedním a třemi procenty.

Otázky, jak rychle zdražení peněz ze strany ČNB ovlivní úroky na hypotékách, podnikových a spotřebitelských úvěrech či jak zareaguje kurz koruny, zodpovídal Jaromír Šindel, hlavní ekonom Citibank pro střední a východní Evropu.

Jaromír Šindel odpovídal ve čtvrtek od 11 hodin.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Makroanalýza
Dobrý den, hodně se mluví o ČNB, co ale ostatní národní banky v regionu – Maďarsko, Polsko? Děkuji.
Ačkoliv tyto ekonomiky, podobně jako česká, vykazují silné tempo růstu, nižší míry nezaměstnanosti a silný růst mezd, tak dopady na centrální banku jsou odlišné. Rovněž je nutné vzít v potaz, že inflační cíle v Polsku a v Maďarsku jsou vyšší (2,5 % a 3 %). Zatím to také vypadá, že reakce růstu spotřebitelských cen na růst mezd je v těchto zemích pomalejší než v ČR, což v případě Maďarska také může odrážet pokles daňových nákladů práce placených zaměstnavatelem. Celkově čekáme růst úrokových sazeb centrální banky v Polsku až ve druhém pololetí 2018 a v druhém případě později.
Jaromír Šindel
Vladimír Kebza
Dobrý den. Zajímalo by mě, jak rychle se přijetí očekávaných opatření podle Vás může projevit v oblasti trhu nemovitostí. Lze podle Vás za popsaných okolností očekávat znatelný pokles cen nemovitostí v horizontu do jednoho roku, nebo k němu dojde spíše později, případně vůbec? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den, děkuji za otázku. Role úrokových sazeb ČNB na trhu nemovitostí je pouze jedna proměnná v této otázce. Nelze asi popřít, že úroveň nízkých úrokových sazeb ve spojení se silnějším trhem práce, kdy se lidé cítí jistější, přispěla k vyšší poptávce po nových úvěrech, ale růst cen nemovitostí také odráží stranu nabídky, která je v některých případech slabší, a to nejen ve srovnání s poptávkou, ale i vůči minulosti. Pokud tedy nenastane změna na trhu práce či na straně nabídky, pak by zvýšení sazeb ČNB asi nemělo vést ke znatelnému poklesu cen.
Jaromír Šindel
Martin Kadorabek
Dobrý den, jak může při hypotéce na šest milionů stoupnout splátka? Uzavřel jsem ji s úrokem 2,84 % a fixace mi končí příští rok. Myslíte, že reálně hrozí navýšení splátky hypotéky o nějakou podstatnou částku? Děkuji.
David
Dobrý den, většina otázek se zde bude nejspíš týkat hypotečních úvěrů, zabrouzdám proto jinam. Jak jste se dostal ke spolupráci s ČNB a na její seznam spolupracujících analytiků, co všechno (ve zkratce :-)) tato spolupráce zahrnuje. A jakou VŠ jste vystudoval? Děkuji za odpověď a zdravím.
Dobrý den, děkuji za otázku. Myslím, že namísto slova spolupráce bych použil jiný výraz. ČNB je pro nás důležitá, protože rozhoduje o nastavení úrokových sazeb, což má dopad na naše klienty jak doma, tak v zahraničí. ČNB se snaží být transparentní, do čehož spadá i to, že se snaží, aby analytici na finančních trzích rozuměli tomu, jakým způsobem chce ČNB dosáhnout svých cílů, aby nedocházelo k nedorozuměním a případné zvýšené volatilitě na finančních trzích. K tomu slouží například pravidelná setkání ČNB s analytiky (nyní bude v pátek). Rovněž je pro ČNB důležité, aby věděla, co si finanční trh myslí, aby dokázala nebo se snažila odhadnout reakci trhu (například úroků či koruny) na její kroky. Proto dělá průzkum mezi analytiky ohledně jejich očekávání. To je asi víceméně vše o interakci mezi analytiky a ČNB. Vystudoval jsem VŠE.
Jaromír Šindel
Petr
Dobrý den, ECB se zatím zvyšovat sazby moc nechystá. Není to tedy příliš mnoho povyku pro nic, co se týče zvyšování sazeb CNB? Děkuji.
Dobrý den, děkuji za otázku. My čekáme, že ECB zvýší svoje úrokové sazby okolo pololetí 2019. Z tohoto důvodu se může očekávaný růst úrokových sazeb ČNB zdát jako přehnaný s ohledem na přece jenom těsnější pohyby v minulosti. Na druhou stranu, pokud vezmeme v potaz kvantitativní uvolnění ECB (jeho zmenšení letos a další zmenšení příští rok), pak by navzdory růstu úrokové sazby ČNB nemělo docházet k výraznějšímu odchýlení úrokových diferenciálů, které berou v potaz i kvantitativní uvolnění ČNB. Na druhou stranu růst úrokových sazeb ČNB v roce 2019 bych čekal skromnější ve srovnání s predikcí ČNB, která poukazuje na 3M PRIBOR na téměř 2,6 % ve čtvrtém čtvrtletí 2018.
Jaromír Šindel
Dan
Dobrý den, politikou nízkých úrokových sazeb pod hladinou inflace jsou okrádáni všichni zodpovědní a spořiví. Je tato situace vůbec morálně ospravedlnitelná, jak dlouho bude tato deformace trvat? Je normální, že centrální banky mohou naprosto legálně tuto krádež de facto aranžovat? Neměly by fungovat mechanismy, které by takovémuto cílenému znehodnocování úspor ve prospěch lobby dlužníků zabránily?
Dobrý den, děkuji za otázku obzvláště komplikovanou. Vašemu pohledu rozumím, není mi vzdálen. Na druhou stranu (a to asi není úplně vyčerpávající argument) je také dobré podívat se na toto z jiného pohledu. Pokud se podíváme na ekonomiky vyspělé (USA, západní Evropa), ale třeba i méně vyspělé ekonomiky v Asii (zvláště Čína), tak vidíme mnohem vyšší úroveň zadlužení. Takže v těchto ekonomikách se na to dívají z úplně jiné perspektivy. Jejich centrální banky se snaží poklesem úrokových sazeb ulevit dlužníkům, aby se tzv. kola ekonomiky nezadřela. Pokud by ČNB hleděla pouze na spořitele a nereflektovala by ostatní centrální banky, tak by riskovala, že by mnohem silnější koruna (kvůli výrazně vyšším úrokovým sazbám ve srovnání se zahraničím) prohloubila recesi (v letech 2012–2013) či by zvrátila oživení v roce 2014. Pokud se podíváme na reálnou úrokovou sazbu vkladů domácností u bank, tak ta (očištěná o současný růst spotřebitelských cen) byla v průměru historicky lehce záporná, na což může být také nahlíženo jako na „daň“ za pojištění vkladů.
Jaromír Šindel
Milan Špaček
Dobrý den, zajímá mě, jestli zvýšení úrokových sazeb nepovede ke spekulativnímu přílivu zahraničního kapitálu. Je možné, že tento spekulativní kapitál povede k dalšímu rychlému posílení kurzu? Bude to mít vliv na omezení inflačních tlaků?
Dobrý den, děkuji za otázku. To je asi nejdůležitější otázka pro ČNB, ale také pro naše predikce vývoje koruny. Po skončení kurzového závazku jsme čekali pozvolné posílání koruny vůči euru (kvůli předcházejícímu silnému přílivu zahraničního kapitálu). Ovšem koruna v posledních týdnech více posílila. Pokud by ČNB zveřejnila svoji predikci 3M PRIBOR pro rok 2018 výše než například 1,1–1,2 %, pak by to mohlo vést k dalšímu posílení koruny než je současných 25,5–25,6 vůči euru. Pokud tímto směrem ČNB nepřekvapí a predikovaný růst sazeb bude mírnější, pak by koruna vůči euru mohla naopak částečně své nedávné zisky korigovat.
Jaromír Šindel
Jan Zedník
Dobrý den, jaký očekáváte vývoj kurzu české koruny v horizontu jednoho roku v kontextu zvyšování úrokových sazeb ČNB? Pokud ke zvýšení dnes skutečně dojde, domníváte se, že další případné zvýšení sazby už je v blízké budoucnosti spíše vyloučeno i vzhledem k politice ECB? Tipl byste si, na jakou hladinu může během následujících 12 měsíců česká koruna vůči euru posílit (kdy lze očekávat atak hranice 25 Kč za euro)? Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den, děkuji za otázku. Naše predikce počítala s úrovní EUR/CZK okolo 25,2 v ročním horizontu. Nedávné posílení koruny bylo pro nás spíše překvapující, a tak je patrné riziko nižší úrovně EUR/CZK vůči naší predikci. Ačkoliv byla ECB více holubičí, než jsme čekali, tak avizované zmenšení jejích nákupů vládních dluhopisů v příštím roce by ČNB mělo dovolit pokračovat s růstem úrokových sazeb. Více viz předcházející otázka.
Jaromír Šindel
Jazykolam Hlaváčkové
Dobrý den, co se bude dít při zvyšování sazeb ČNB, je celkem zřejmé (posilování CZK, mírné zdražování úvěrů, růst sazeb na vkladech). Co se ale bude dít, až podobnou cestu (zvyšování úroků) nastoupí ECB? Bude CZK hrozit oslabení? A kdy podle vás zvyšování sazeb ECB začne?
Dobrý den, děkuji za otázku. Viz jiné odpovědi.
Jaromír Šindel
Eva
Dobrý den, dojde spolu se zvýšením úrokových sazeb i ke zvýšení úročení vkladů občanů na spořicích účtech? V jakém horizontu a přibližně o kolik? Porostou úrokové sazby i v r. 2018? Děkuji a přeji hezký den!
Dobrý den, děkuji za otázku. Ano, čekáme další růst úrokových sazeb ČNB i v roce 2018, což by mělo přinést i růst klientských sazeb. Více viz odpověď na jinou, podobnou otázku.
Jaromír Šindel
Jan Král
Dobrý den, jaký je Váš pohled na různé regulace, nařízení ČNB v oblastí zpřísnění hypoték (LTV, DTI, DSTI)? Má ČNB zasahovat do rozhodovacích procesů komerčních subjektů, za jakých podmínek a komu mají půjčovat? Není těmito kroky pomalu instituce ČNB stát ve státě?
Dobrý den, děkuji za otázku. Jelikož to je poslední otázka, na kterou stihnu odpovědět (děkuji všem za dotazy a omlouvám se za nezodpovězené), tak jen krátce. Tyto nástroje by byly pro ČNB vhodné, pokud bereme v potaz stále uvolněnou politiku ECB, a tedy riziko silnější koruny, které by mohlo zbrzdit růst úrokových sazeb. Bylo by vhodné, aby se k tomu parlament vrátil s věcnou diskusí o těchto nástrojích a podmínkách jejich využití. Ještě jednou díky za dotazy. S pozdravem Jaromír Šindel
Jaromír Šindel
Byty
Dobrý den, je v moci ČNB, aby začala řešit opravdový důvod zdražování (inflace) v podobě horentního zvyšování nájmů a cen nemovitostí, namísto zdražování peněz, které opět přibrzdí ekonomiku? Proč se české elity staví zády k problematice dostupného bydlení? Cožpak se tento stav nedá ještě nazvat bytovu krizí?
Dobrý den, děkuji za otázku. Popravdě jsem byl překvapen, že se tato otázka nestala výraznějším tématem letošních voleb. Ono to totiž není úplně pouze o ČNB, ale také o centrální vládě, poslancích (viz zákon o ČNB a jejich makro obezřetnostních opatřeních), místních vládách (územní plány). ČNB se snažila získat nové nástroje, které nejsou v jiných zemích EU neobvyklé, ale v parlamentu neuspěla. Jinak řečeno, politici se asi před volbami zalekli omezenějšího přístupu k hypotékám. V důsledku to také může vypadat až absurdně, že se dřívější poslanci rozhodli ten přístup příliš nesvazovat a zajistit hypotéky pro dražší bydlení.
Jaromír Šindel
Karel
Dobrý den, nebylo by lepší přijmout euro a neřešit ČNB? Škodí ECB na Slovensku? Děkuji.
Dobrý den, děkuji za otázku. Často slýchám, že politika ČNB (tedy nízké úrokové sazby a měnové intervence) je neadekvátní a měli bychom přijmout euro, abychom se této politiky zbavili. Jenom připomínám, že národní centrální banky v eurozóně nakupují v rámci kvantitativního uvolnění ECB dluhopisy svých vlád a že 3M EURIBOR je negativní. Jinak řečeno, pokud bychom byli nyní v eurozóně, tak by ČNB nakupovala české vládní dluhopisy a čelili bychom ještě nižším úrokovým sazbám.
Jaromír Šindel
Honza
Dobrý den, nejsem ekonom, vysvětlete prosím, proč ČNB "musí" zvyšovat sazby a tím v podstatě brzdit rozjetou ekonomiku. Děkuji.
Dobrý den, děkuji za otázku. Nejlepší odpověď, jaká mě napadá, je, že v autě také přibržďujeme, abychom projeli zatáčkou, zvláště jedeme-li z kopce. Jinak řečeno, centrální banka nemusí být, nemusí určovat úrokové sazby. Trh by si to jistě vyřešil za ni, ale tržní řešení by nemuselo být v dané situaci úplně konformní, respektive nemuselo by se společnosti líbit, že její autobus vyjel ze zatáčky (rychlá jízda je jistě fajn, pokud to vyberete). To nás ovšem vede k otázce, zdali centrální banky neřeší svou současnou politikou chyby minulých rozhodnutí hospodářské politiky, a to jak měnových, tak fiskálních, ale to je na trochu jinou debatu.
Jaromír Šindel
Tomas
Dobrý den, jak se promítne zvýšení repo sazby ČNB do výše sazeb PRIBOR, do výše sazeb na spotřebních úvěrech, na hypotékách, na krátkodobých vkladech a na dlouhodobých vkladech? Děkuji.
Dobrý den, děkuji za otázku. Zvýšení sazeb ČNB se již do 3M PRIBOR začalo promítat. Odraz do jiných úrokových měr je ovšem i otázkou konkurence mezi bankami. Pokud se ale podíváme na rozpětí mezi úroky z úvěrů vůči 3M PRIBOR, tak se nacházíme poblíž jejich nejnižších úrovní z let 2001–2002 či 2007–2008. Pokud tedy ČNB bude odhodlána v následujících čtvrtletích postupně dále zvedat své úrokové sazby, mělo by se to začít brzy projevovat i v sazbách na klientské vklady či z úvěrů.
Jaromír Šindel
Erik
Dobrý den, pane Šindeli. Jaký je váš odhad termínu přijetí EUR v České republice, respektive vývoj evropské integrace a vytvoření dvourychlostní Evropy pod taktovkou dua Macron–Merkelová? Myslíte, že nás případné odmítnutí hlubší integrace a postavení ČR mimo jádro Evropy může ohrozit v dalším ekonomickém růstu a přibližování se západní Evropě? Díky.
Dobrý den, děkuji za otázku. Od doby (asi okolo roku 2003), kdy jsem začal psát svou diplomovou práci na téma nerovnováh ve Španělsku, Portugalsku a Řecku, jsem odpůrcem přijetí eura (popravdě si nepamatuji na svůj názor předtím – holt stárnu). Z mého pohledu je tedy pro mě otázka, s čím francouzsko-německé duo přijde, a pokud to, s čím přijde, bude skutečně znamenat odsunutí na druhou kolej v EU. Nejlépší by pro nás asi stále bylo, kdybychom si případné nové uspořádání Evropy/eurozóny mohli při nové krizi vyzkoušet zvenčí eurozóny.
Jaromír Šindel
Paja
Dobrý den, poraďte mi, mám na účtě dolary a nevím, jestli je vyměnit nyní nebo třeba za rok. Díky a přeji hodně úspěchů.
Dobrý den, děkuji za otázku, ale zklamu Vás, nemohu radit a doporučovat. Naše roční a dvouletá predikce počítá s dalším posílením koruny vůči USD, ale politika ECB může sílu tohoto posílení v ročním horizontu trochu zmírnit.
Jaromír Šindel