Autem vyjede každé léto na zahraniční dovolenou spousta lidí. Jen do Chorvatska míří čtvrt milionu Čechů. Při setkání se zahraničními dopravními předpisy, respektive policisty, kteří vymáhají pokutu, jsou mnozí naši řidiči zaskočeni.

Špatné zaparkování v centru Paříže může znamenat citelný zásah do dovolenkového rozpočtu. Stejně jako mýtné, které je třeba zaplatit za přejezd mostu nebo průjezd rakouským tunelem.

Týdeník Ekonom proto pro vás připravil výběr nejdůležitějších dopravních informací a pravidel, které platí v evropských zemích. Mimořádnou přílohu »Autem po Evropě« dostanete spolu s výtiskem, který vychází ve čtvrtek 30. června.

Veškeré informace nám poskytl Ústřední automotoklub (ÚAMK). Doporučujeme, abyste se před cestou podívali na aktuální zprávy na www.uamk.cz nebo využili infolinku: 261 104 111.


Na kolik vás přijde benzin? Jak vysoké pokuty hrozí za přestupky? Kolik alkoholu můžete mít v krvi? Kde musíte platit dálniční poplatky?

Ptali jste se Miroslava Preclíka z ÚAMK. Na vaše dotazy odpovídal 1. července od 11.00.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Zdeněk Minařík
Dobrý den, na začátku července vyrážíme autem do Chorvatska - kde se vyplatí tankovat naftu? Děkuji. ZM.
Na trase do Chorvatska je nafta levnější než u nás už v Rakousku. Ještě levněji ji však koupíte ve Slovinsku nebo v Chorvatsku, kde jsou ceny nafty téměř stejné. Platit můžete bankovní kartou nebo hotovostí. Pokud se rozhodnete platit v hotovosti, tak doporučuji v Chorvatsku platit jen v kunách, pokud byste tam platili eury tak si benzinky účtují přirážku kolem 20% a jsou taky stížnosti, že občas také špatně vracejí. Tabulku s aktuálními cenami pohonných hmot najdete na www.uamk.cz v sekci Infoservis.
Miroslav Preclík
Kučera
Dobrý den. Jak je to v zahraničí s uznáváním nebo jaké jsou ulevy pro vozidla označená pro držitele ZTP. Předem děkuji Kučera
Auta označená tabulkou ZTP mohou v zahraničí obvykle čerpat stejné úlevy při parkování jako místní zdravotně těžce poškozené osoby. Případné další úlevy / na auto, PHM nebo dálniční poplatky / čerpají tedy tyto osoby pouze v zemi, kde mají trvalý nebo dlouhodobý pobyt.
Miroslav Preclík
Zuzana Ambrožová
Dobrý den, zajímaly by mne ceny pohonných hmot (nafty) v Německu a Dánsku a zda jsou v Dánsku nějaké dálniční poplatky. Děkuji ZA
Litr nafty je momentálně v Německu za 1,39 Euro, v Dánsku za 11,45 dánských korun, což je asi 1.55 eura. Dálniční poplatky v Dánsku nejsou, platí se tam ale mýtné za 2 dlouhé mosty, jeden je vnitrostátní mezi Nyborgem a Korsorem, za os.auto se platí 205 DKK nebo 29 Euro a druhý spojuje Dánsko se Švédskem mezi Kodaní a Malmo, tam se platí 240 DKK nebo 300 SEK nebo 34 Euro.
Miroslav Preclík
Slavek
Dobrý den, pokud pojedu do Německa, tak tam se opravdu na žádných silnicích/dálnicích neplatí nějaké poplatky (mýtné, dálniční známka apod.)? Zkrátka mohu za hranice vyjet a nic neřešit (ve smyslu, že jsem si něco nepřikoupil)? Jak je to s parkováním, mají nějaká přísnější omezení, nebo platí stejná pravidla jako v ČR? Děkuji
Pokud pojedete osobním autem, nebudete v Německu platit žádné dálniční poplatky. Pravidla parkování jsou dost podobná našim. Nesmí se stát, kde to nedovolují značky, 5m od přechodu nebo křižovatky, 10m od světelné signalizace, 15m od zastávek veřejné dopravy, na hlavních silnicích mimo obec, podél krajnice v protisměru atd. K parkování jsou určeny zóny s parkovacími hodinami, zóny, kde je možné parkovat s použitím parkovacích disků a zóny kde je vyznačeno časové omezení a je možné parkování s parkovacími hodinami. Špatně zaparkovaná vozidla se odtahují. Pokuta bývá do 40 eur, za vydání odtaženého vozidla se platí 100-300 eur.
Miroslav Preclík
Michal Zimovčák
Dobrý den, stačí mi při cestě do Německa klasický český řidičský průkaz? (mám ještě ten starší - velikosti jako občanský průkaz, nikoli tu menší kartičku?). Případně mám ještě takový papírový, který jsem si vyřizoval loni pro cestu do Chorvatska. děkuji.
V Německu policie uznává všechny naše platné řidičské průkazy. Ten papírový je patrně mezinárodní řidičský průkaz, ten na cestu do Německa nebudete potřebovat.
Miroslav Preclík
klara
Dobrý den, máte aktuální informace, jak to dnes vypadá v rakouských tunelech směrem do Chorvatska? Už jsou tam nějaké kolony? Případně, kde mohu sehnat aktuální informace? Děkuji vám.
Momentálně jsou tunely na alpské dálnici mezi Salzburgem a Villachem průjezdné, provoz začne houstnout v odpoledních hodinách, velmi hustý provoz v kolonách očekáváme zítra od brzkých ranních hodin až do 17-19 hod. Aktuální informace najdete na www.oeamtc.at .
Miroslav Preclík
Milan
Odkud bere ÚAMK veškeré informace? Máte síť vlastní informátorů-řidičů jako například Zelená vlna Radiožurnálu?
Informace o stavu na našich silnicích nám podávají naši řidiči, kteří nám pomáhají jako členové klubu Zelený anděl, www.zelenyandel.cz , mototuristické informace ze zahraničí čerpáme od zahraničních autoklubů.
Miroslav Preclík
zdeněk porybný
Dobrý den, nemáte informace o tom, jaká je standardní cena půjčení auta (pro dva lidi, něco menšího) v zahraničí? Konkrétně ve Španělsku? Rádi bychom si ho poprvé na pár dní půjčili, ale vůbec se nedokážeme orientovat v tom, kolik je ještě únosná cena.
Týdenní půjčovné bez limitu kilometrů je např. pro VW Polo 139 euro/týden, Seat Leon 192 euro/týden, Audi A3 204 euro/týden. Minimální věk řidiče 21-25 let a musí vlastnit ŘP alespoň 1 rok.
Miroslav Preclík
mxl
1) Proč podle vás v létě dochází tak často k nehodám? Respektive umírá mnohem víc lidí ve srovnání s ostatními měsíci? 2) Jsou navýšené počty policejních hlídek a kontrol prospěšné? Dokážou podle vás minimalizovat počty nehod a zranění?
Myslím, že je to dáno vyšší hustotou provozu, v němž jezdí hodně svátečních řidičů a bohužel také hodně agresívních řidičů. Ano, hlídání provozu pomáhá krotit hodně nešvyrů, které se na silnicích vyskytují.
Miroslav Preclík
lada
Hezký den vám přeji, měla bych jeden dotaz - jsou v Portugalsku výtazně odlišné předpisy pro motoristy? Mohl byste mi poradit, na co si dát nejvíce pozor a za co jsou cizí řidiči nejčastěji pokutováni? Děkuji za odpověď. Lada Nováková.
Dopravní předpisy v podstatě odpovídají i tam evropským konvencím. Důrazně se dodržuje přednost zprava. Uvnitř obytných zón platí zákaz používání výstražných zvukových signálů. Podrobné mototuristické informace o Portugalsku máme na www.uamk.cz v sekci Infoservis, turistické informace.
Miroslav Preclík
anonym
Zaslechl jsem něco o vaší klubové kartě ÚAMK - můžete mi prozradit více informací? K čemu slouží, kde ji pořídit, kolik slouží atd.? Díky.
Klubová karta UAMK slouží motoristům na cestách, pokud se dostanou na silnici do jakýchkoli nesnází, ať už je to jakákoli porucha nebo nehoda, stačí zavolat na náš dispečink, který se ve spolupráci s partnerskými autokluby o Vás postará, ať jste v tuzemsku nebo v zahraničí. Velmi oblíbená je nyní v období prázdnin a dovolených naše 3-měsíční asistenční klubová karta, detailní popis je uveden na www.uamk.cz .
Miroslav Preclík
Adam Kotrba
Dobrý den, měl bych na vás tři otázky-prosby: Příští týden - ve čtvrtek pojedu do Mnichova. Lze očekávat nějaké ácpy nebo hustější provoz (například kvůli státní svítkům?). Doporučil byste mi nejlepší cestu z Plzně? Kde poté v Mnichově nechat auto poblíž letiště? Děkuji velmi.
V Mnichově a na okruzích kolem Mnichova je hustý provoz stále. Je regulován elektronickým proměnným značením, ale přesto jeho plynulost pokulhává a často se stojí v kolonách. Nejrychlejší je cesta na Rozvadov, Regensburg, Mnichov. Letiště je asi 25 km severně od centra města, blízko obce Freising, bude při cestě. Parkování tam není problém, podrobnosti např. na www.munich-airport.de
Miroslav Preclík
Související