Premiér Andrej Babiš (ANO) od rána vysvětluje lídrům politických stran kauzu údajného únosu svého syna na Krym. Ministrům ji na pravidelné schůzi vlády objasnil v pěti minutách, poté jednal s předsedou koaliční ČSSD Janem Hamáčkem a sešel se i s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem a předsedou SPD Tomiem Okamurou.

Po schůzce s americkým ministrem energeticky Rickem Perrym novinářům na tiskové konferenci řekl, že jeho syn Andrej byl v minulosti na Krymu a Ukrajině, pobyt však podle něj byl legální a v žádném případě nešlo o únos, jak jeho syn řekl v reportáži serveru Seznam Zprávy. Předseda vlády uvedl, že pro to má dostatek dokumentace. Kritizoval v té souvislosti novináře, kteří rozhovor s jeho synem zveřejnili. Hovořil o hyenismu na osobě trpící schizofrenií a o tom, že kauza je záměrně načasovaná.

Vyslovení nedůvěry vládě

Šest opozičních stran (ODS, piráti, KDU-ČSL, TOP09, STAN a SPD) které sdružují celkem 92 poslanců, v úterý podalo návrh na vyslovení nedůvěry vládě. 

Pro vyslovení nedůvěry jsou potřeba hlasy 101 poslanců, tedy absolutní většiny. Ke svržení vlády tak opozici chybí devět hlasů.

Premiér navíc uvedl, že k celé kauze se v nejmenované televizi v neděli večer vyjádří i Petr Protopopov, který podle Babišova syna stojí za jeho údajným převozem na Krym.

Šéf KSČM Filip po jednání s Babišem zdůraznil, že strana za premiérem stojí. Naopak SPD chce podle Okamury hlasovat pro nedůvěru vládě. V souvislosti s možnou vládní krizí, v kterou by kauza mohla vyústit, ale Okamura vidí prostor pro prosazení programu svého hnutí.

"Pakliže přijde na to, že by byla vláda ochotna prosazovat náš program, samozřejmě můžeme věci zvážit," uvedl a dodal: "Výsledkem středečního jednání je, že mi pan premiér říkal, abych připravil nějaké klíčové programové body, které si myslíme, že by bylo dobré prosadit. A že bychom se o tom mohli příští týden pobavit."

Předseda ČSSD Jan Hamáček chystá jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) i na čtvrtek. Hamáček bude o aktuální situaci vyvolané vyjádřeními Babišova syna ke kauze Čapího hnízda mluvit také s prezidentem Milošem Zemanem.

 

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
09:35
On-line reportáž začíná

V pondělí večer odvysílal server Seznam Zprávy reportáž, ve které syn premiéra Andreje Babiše tvrdí, že ho spolupracovníci jeho otce drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na Krymu. Babiš podle něj chtěl, aby kvůli kauze zmizel z Česka.

Babišův syn také uvedl, že k farmě Čapí hnízdo, kvůli níž premiér čelí obvinění z dotačního podvodu, podepisoval nějaké dokumenty, ale prý nevěděl, co podepisuje.

Nejnovější vývoj v kauze Čapí hnízdo sledujeme on-line.

09:36
Výpověď Andreje Babiše mladšího na záběrech serveru Seznam Zprávy

 

09:38
Podle premiéra je jeho syn psychicky nemocný

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že jeho syn je psychicky nemocný, bere léky a musí být pod dohledem. Dodal, že jeho syn nebyl unesen, z Česka prý odjel dobrovolně. Záležitost označil za hon na svou rodinu.

09:48
Policie se zabývá informacemi ze včerejšího dílu pořadu Zvláštní vyšetřování
09:51
ČSSD musí podle Netolického chtít jasné vysvětlení od Babiše

ČSSD podle místopředsedy strany Martina Netolického bude pondělní reportáž serveru Seznam Zprávy dnes probírat. Strana musí žádat jasné vysvětlení, řekl Netolický.

09:52
Ke kauze se vyjádřil i Ivan Bartoš, předseda pirátů
09:53
Reportáží se zabývá i Národní ústav duševního zdraví

Národní ústav duševního zdraví dnes na Facebooku napsal, že Dita Protopopová v něm pracuje na malý úvazek a že vedení ústavu informace serveru prověří. Na profilu Protopopové přitom centrum uvádí, že tam působí jako vedoucí lékařka denního stacionáře pro pacienty s psychózou.

09:57
Marian Jurečka navrhne na předsednictvu a poslaneckém klubu KDU-ČSL vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě
09:59
Prezident Zeman se v pondělí sejde v Lánech s Babišem

Prezident Miloš Zeman se v pondělí sejde v Lánech s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na pravidelné schůzce. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka to bude příležitost k debatě nad aktuálními otázkami.

10:03
Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek se na Twitteru podivil nad tím, jak mohou být novináři v hledání lidí úspěšnější než policisté
10:06
Pokud chceme být akceschopní, musíme se sejít i s SPD a KSČM, napsal předseda pirátů Ivan Bartoš
10:11
První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija vyzvala Andreje Babiše k rezignaci
10:17
Městské státní zastupitelství v Praze má prověřit podezření z únosu

Nejvyšší státní zastupitelství uvedlo, že dalo podnět Městskému státnímu zastupitelství v Praze k prověření podezření ze zbavení osobní svobody či únosu.

10:26
Vyjádřil se i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil
10:34
Ve čtvrtek se bude demonstrovat proti Babišovi

Aktivistická skupina AUVA, která již dříve organizovala protivládní protesty, svolala v reakci na reportáž Seznam Zpráv na čtvrtek demonstraci pod názvem Požadujeme demisi Andreje Babiše!

10:34
Europoslanec Telička se také vyjádřil na Twitteru
10:37
Ve sněmovně bude opozice jednat o dalším postupu vůči Babišovi

Po poledni se ve sněmovně sejdou na pozvání ODS zástupci opozičních stran, aby jednali o dalším postupu v kauze údajného únosu Andreje Babiše mladšího. Mluvčí ODS Jana Havelková řekla, že se vedle občanských demokratů schůzky zúčastní zástupci dalších opozičních stran včetně SPD, organizátoři nepozvali KSČM.

Předseda pirátů Ivan Bartoš by přitom jejich účast uvítal, protože bez nich opozice nedisponuje většinou potřebnou pro vyslovení nedůvěry vládě.

10:37
Senátor a bývalý kandidát na prezidenta Pavel Fischer a jeho vyjádření na Twitteru
10:44
Komentátor Petr Honzejk vzpomíná na to, co dříve stačilo pro rezignaci premiéra
10:47
Europoslanec Polčák varuje před závažností skandálu
11:02
ŽIVĚ: Šéfové stran o kauze Andreje Babiše mladšího a Čapím hnízdě

 

11:07
Komentář Petra Honzejka: Babišovo soukromé Palermo. Vypadá to, že chtěl svého syna "uklidit" před policií

Nejnovější vývoj v kauze Čapí hnízdo bere dech i iluze, že přece jen existují záležitosti, které se v Česku roku 2018 nemohou stát, protože patří do jiné doby nebo jiného, podstatně divočejšího prostředí, píše Petr Honzejk. Celý komentář čtěte zde.

11:17
Několik poznámek komentátora Petra Honzejka

Několik poznámek k vyjádření Andreje Babiše, ve kterém tvrdí, že "jeho syna nikdo neunesl", že jde o "manipulaci a nehorázný tlak novinářů na orgány činné v trestním řízení" a dále uvádí, že "se tady pořádá hon na moji rodinu, který jsem jim svým vstupem do politiky způsobil a která tím teď nejvíc trpí".

1. V reportáži Seznamu se nemluví o "únosu". Babišův syn pouze říká, že se k němu člověk, který ho "doprovázel" na Krym, nechoval hezky a že se ho bojí. O únosu nyní mluví sám Babiš.
2. Nejde tedy o žádnou manipulaci, natož tlak novinářů na orgány činné v trestním řízení. Kauza Čapí hnízdo je záležitostí veřejného zájmu, média jen dělají svoji práci.
3. Nejde samozřejmě o žádný "hon na rodinu" - nikdo z ničeho nikoho neviní, existuje jen legitimní snaha dozvědět se, co se vlastně v kauze děje, proč se nedaří vyslechnout podezřelé.
4. Andrej Babiš má pravdu, že tuto situaci způsobil své rodině sám. Ovšem nikoli tím, že vstoupil do politiky. Ale tím, že svou rodinu angažoval v záležitosti, kde je dle policie a státního zastupitelství důvodné podezření ze spáchání trestného činu.

11:20
Vít Rakušan (STAN) vyzval Kotena, aby neprodleně svolal zasedání výboru pro bezpečnost

"Já bych rád vyzval předsedu výboru pro bezpečnost Kotena, aby neprodleně svolal zasedání tohoto orgánu a pozval relevantní hosty," řekl na tiskové konferenci Vít Rakušan. Rakušan si také myslí, že by se Babiš měl vrátit ze své zahraniční cesty a informace vysvětlit. "Považoval bych to za krok, který je přínosnější pro celou atmosféru, než aby přes média vzkazoval, jaká je proti němu vedená kampaň," dodal.

11:26
Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil vyzval premiéra Andreje Babiše k rezignaci
11:29
Dita Protopopová rezignuje na zastupitelský mandát

Dita Protopopová rezignuje na zastupitelský mandát Prahy 8, informoval Deník N. "Média se rozhodla parazitovat na nemocném člověku," prohlásila.

11:35
Prohlášení TOP 09 k nejnovějším informacím

Prohlášení TOP 09

11:43
Jaká je role Babišova syna v kauze Čapí hnízdo podle zprávy OLAF?

Závěrečná zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) říká, že se premiérův syn minimálně dvakrát osobně účastnil převodu akcií Čapího hnízda. Koupil je jen na pár týdnů, platil za něj Andrej Babiš starší. Více čtěte ZDE.

11:52
TOP 09 chce na jednání sněmovny zařadit Babišovo vysvětlení kauzy

"Naším cílem je, aby byl v rámci jednání Poslanecké sněmovny zařazen bod, kdy bude mít Andrej Babiš šanci věrohodně vysvětlit celou kauzu," uvedl Jiří Pospíšil na tiskové konferenci.

12:03
Bělobrádek svolá komisi pro kontrolu BIS

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek svolá jako předseda Stálou komisi pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby, aby poslanci se zpravodajci diskutovali, zda nově zjištěné skutečnosti představují riziko pro bezpečnost státu. "Pokud premiérovi někdo unesl dítě, znamená to, že je premiér vydíratelný," řekl Bělobrádek.

Bělobrádek zároveň řekl, že kauza je důvodem k hlasování o důvěře vládě.

12:04
Lidovci jsou připravení iniciovat vznik parlamentní vyšetřovací komise, která by se zabývala činností policie a žalobců v kauze Čapí hnízdo
12:09
Nechci předjímat, co bude s koalicí, říká Hamáček

Podle šéfa ČSSD Jana Hamáčka policie věděla, kde se Andrej Babiš mladší nachází. "Policie má moji plnou důvěru," řekl Hamáček. "Není to tak, že by pana Babiše mladšího vypátrala dvojice redaktorů," dodal.

"Zítra proběhne koaliční jednání. Nechci předjímat, co se stane s koaliční vládou," doplnil Hamáček s tím, že Babiš by měl odpovědět na všechny otázky.

12:13
ČSSD podle médií tlačí na Babiše, aby skončil jako premiér, jinak odejde z koalice

Podle serveru Lidovky.cz se poslanci ČSSD na dnešním jednání klubu shodli, že východiskem ze současné politické krize je buď rekonstrukce vlády bez Babiše, nebo odchod sociální demokracie z koalice.

12:23
Petr Honzejk k vyjádření Jana Hamáčka
12:35
Kdo je Andrej Babiš mladší

Andrej Babiš mladší je prvorozeným synem premiéra Andreje Babiše a jeho první manželky Beaty. Narodil se v roce 1983. Živil se jako pilot pro společnost Travel Service, odkud ho ale údajně vyhodili. "Nedokázal se podřídit autoritám," citoval týdeník Aha! v roce 2016 svůj zdroj.

V roce 2016 si pořídil rodinný dům v pražských Ďáblicích za 12,5 milionu korun. Poté se po něm slehla zem. Až včera se poprvé vyjádřil do médií prostřednictvím Seznam Zpráv, které ho zastihly v jeho bytě ve Švýcarsku, kde žije se svou matkou.

Andrej Babiš junior má starší sestru Adrianu, která také figuruje ve vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Oba pak mají dva nevlastní sourozence z otcova vztahu s Monikou Babišovou – Vivien a Frederika.

12:36
Mluvčí pražské policie uvedla, že vyšetřování je komplikované vzhledem k aktuálnímu místu pobytu Babiše mladšího. Policie dříve dospěla k závěru, že se o únos nejednalo

"V tuto chvíli můžeme potvrdit, že vyšetřovatel v rámci probíhajících úkonů trestního řízení v kauze Čapí hnízdo přibral již před několika měsíci soudního znalce, který by měl zhodnotit psychický stav jednoho z obviněných. Tento úkon je s ohledem na aktuální místo pobytu obviněného komplikovaný. Policie ČR nemůže provádět úkony trestního řízení na území cizího státu a v dané věci se švýcarskými kolegy prostřednictvím Interpolu intenzivně komunikovala a komunikuje," uzvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

"K celé záležitosti údajného únosu Andreje Babiše ml. je na místě uvést, že policie přijatý podnět tehdy prověřovala, kdy dospěla k závěru, že se v dané věci o podezření z trestného činu nejedná," doplnila mluvčí.

12:46
Byl Andrej Babiš mladší unesen na Krym? Sabina Slonková odpovídá živě v DVTV

 

13:09
Opozice se shodla, že požádá o svolání mimořádné schůze

Poslanci požádají o svolání mimořádné schůze sněmovny. Shodli se na tom zástupci opozičních stran.

13:11
Ivan Bartoš vyzval Andreje Babiše k vystoupení ve sněmovně a také před občany

"Premiér Babiš by měl vystoupit nejen v Poslanecké sněmovně, ale také před občany České republiky a vysvětlit problematické okolnosti tohoto případu," řekl předseda pirátů Ivan Bartoš.

Piráti se jednohlasně shodli, že budou hlasovat pro nedůvěru vládě Andreje Babiše.

13:18
Zástupci Senátu chtějí vysvětlení údajného únosu Babišova syna

Informace o údajném nedobrovolném držení syna premiéra Andreje Babiše (ANO) na Krymu kvůli kauze Čapí hnízdo je podle představitelů Senátu z ODS a ČSSD třeba nejprve prověřit před vyvozováním závěrů. Podle členů klubu STAN by měl premiér odstoupit.

13:26
Babišovu kauzu zaznamenal evropský tisk, podle DPA hrozí nedůvěra

Zprávy kolem údajného únosu syna premiéra Babiše zaznamenávají mimo jiné média v Německu či Rusku. Informace serveru Seznam Zprávy bez komentářů převzaly například německá agentura DPA, ruská agentura RIA Novosti a server listu Gazeta.ru nebo ukrajinská agentura Unian a list Ukrajinska pravda.

13:33
Šest opozičních stran podalo návrh na vyslovení nedůvěry vládě

Šest opozičních stran, které sdružují celkem 92 poslanců, dnes podalo návrh na vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO). Podle nich je možné, že se Babiš dopustil maření vyšetřování kauzy Farmy Čapí hnízdo, uvedli v souvislosti s případem údajného únosu Babišova syna na Krym. Pro vyslovení nedůvěry je třeba 101 poslanců.

13:42
Petr Honzejk k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě
13:53
Richard Brabec se vyjádřil k této kauze na tiskové konferenci

Richard Brabec nesouhlasí s tím, že novináři natáčeli skrytou kamerou dle jeho slov indisponovaného člověka bez jeho vědomí a označil toto jednání za hyenismus. Apeluje na zvážení lidského aspektu této kauzy.

13:59
Andrej Babiš komentuje kauzu ze Sicílie

"Moje dcera Adriana má 20 let bipolární poruchu. Zpochybňovat zdravotní stav mých dětí mohou jenom fanatici. Mému synovi kladli novináři se skrytou kamerou sugestivní otázky, natáčet tajně takového člověka je hnusné," prohlásil právě Andrej Babiš.

14:07
ANO považuje případ Babišova syna za diskreditační kampaň

Podle hnutí ANO je zveřejnění zprávy z rozhovoru se synem premiéra Andreje Babiše (ANO), který mluvil o svém údajném únosu na Krym, účelovou kampaní vedenou s cílem zdiskreditovat premiéra i ANO.

14:13
Miroslav Kalousek komentuje vyjádření Andreje Babiše a Richarda Brabce
14:17
Babiš: Kauza syna je součástí scénáře, jak mě dostat z politiky

Kauzu svého syna Andreje považuje premiér Andrej Babiš (ANO) za součást scénáře, který ho má zničit a dostat z politiky. Řekl, že zveřejnění informací bylo načasováno na dobu, kdy je v zahraničí a kdy se blíží oslavy 17. listopadu. Vidí za tím snahu o vyvinutí tlaku na orgány činné v trestním řízení.

14:39
Bývalý premiér Topolánek se pozastavuje nad přísahou na zdraví dětí

 

14:52
Vyjádření Jana Hamáčka (ČSSD) a Dana Ťoka (ANO) k současné kauze

 

14:57
Kauzy si všímají i zahraniční média

 

15:16
Rozdílné názory na práci policie
15:37
Údajný únos syna by mohl Babiše stát premiérské křeslo, myslí si bookmakeři

Kvůli údajnému únosu svého syna podle bookmakerů přijde premiér Andrej Babiš (ANO) o svůj post. Na to, že Babiš nebude 1. února předsedou vlády s důvěrou sněmovny, je aktuálně vypsán kurz 1,5:1, opačná možnost je ohodnocena kurzem 2,38:1. ČTK to dnes sdělil mluvčí sázkové kanceláře Tipsport Jiří Hadrava. Ostatní sázkové společnosti s výjimkou dceřiné firmy Chance podobné kurzy nevypsaly.

"Horká kauza premiéra Babiše a jeho syna, který tvrdí, že byl s vědomím svého otce zadržován na Krymu, by mohla s premiérovým křeslem skutečně zacloumat. Pokud by se potvrdilo, že byl Babiš mladší svým otcem ´uklizen´ kvůli vyšetřování Čapího hnízda, je podle aktuálního kurzu pravděpodobné, že by premiér musel rezignovat," uvedl bookmaker Tipsportu Pavol Boško.

15:40
Vstup na Krym pouze s povolením

Ukrajina povoluje průjezd cizincům na poloostrov Krym, který anektovalo Rusko, pouze přes k tomu zřízená kontrolní stanoviště a na základě speciálního povolení. Vstup z území Ruska je podle ukrajinských zákonů zakázán, uvádí Generální konzulát ČR na stránkách ministerstva zahraničí. 

Překračovat administrativní linii Krymu lze podle ukrajinských pravidel pouze automobilem přes kontrolní místa Kalančak, Čaplynka a Čongar. Hromadné prostředky na Krym z Ukrajiny nejezdí. Cizinci musí mít pro překročení linie zvláštní povolení, které se vydává například v situacích, kdy na okupovaném území žije někdo z rodinných příslušníků, nebo tam vlastní nemovitost. Zvláštní povolení mohou dostat také novináři, dostanou ho ale pouze za účelem výkonu své profese, musí mít i souhlas ministerstva informací Ukrajiny.

"Vstup a opuštění dočasně okupovaného území Autonomní republiky Krym z území Ruské federace, včetně použití letecké a námořní dopravy, jsou zakázány," zdůrazňuje konzulát. Upozorňuje také, že mořské přístavy a letiště jsou uzavřeny.

Cizinci, kteří pravidla poruší, mohou dostat pokutu a může jim být i zakázán vstup na území Ukrajiny. Vystavují se také riziku trestního stíhání, může jim hrozit až osmileté vězení.

15:42
Tomio Okamura vedle šéfa ODS a dalších
15:44
Nejnovější kauzy si všímají i zahraniční média

Nejnovější kauzy okolo premiéra Andreje Babiše a Čapího hnízda si všimají i zahraniční média. 

"Český premiér Andrej Babiš čelí potenciální politické krizi," píše například britská BBC. 

O údajném únosu syna Andreje Babiše a možném hlasování o nedůvěře jeho vládě píše i americká agentura Bloomberg. O českém premiérovi píše jako o nejpopulárnějším politikovi, který je díky svému bohatství, stylu vládnutí a antiimigrační rétorice přirovnáván k Donaldu Trumpovi.

15:59
Filip: Trvám na tom, aby orgány činné v trestním řízení konaly svou povinnost
16:53
Videokomentář Petra Honzejka: Opatrná prognóza zní, Andrej Babiš to ještě tentokrát ustojí

 

16:56
Jak se Babiš mladší na Krym dostal, ptá se místopředseda pirátů Peksa
17:05
Kauza Babiš ml.? Babiš to musí vysvětlit, pak rozhodneme o odchodu z vlády, říká místopředseda ČSSD Netolický

Nechceme strkat hlavu do písku, koalice se k tomu musí sejít nejpozději zítra, rezignovala Protopopová, tím se ukazuje, že se jednotliví aktéři hlásí k odpovědnosti, situace je po zveřejnění informací o údajném únosu syna premiéra Andreje Babiše na Krym turbulentní, Hamáček nás ubezpečil, že policie koná, komunikuje s Babišem sms zprávami, říká Martin Netolický, místopředseda ČSSD a hejtman Pardubického kraje. Řešíme prý v době stého výročí republiky závažný problém, tyto kauzy nás podle něj v zahraničí neposílí. Toto je osobní problém Andreje Babiše a jako takový má být řešen, dodává.

 

17:08
Místopředseda TOP 09 Czernin chce vysvětlení od premiéra i ministra vnitra
17:52
Krymské úřady nechtějí kauzu Babiše mladšího komentovat

Krymské úřady nemají informace o údajném pobytu Andreje Babiše mladšího na anektovaném poloostrově a nehodlají záležitost komentovat. Napsala to dnes ruská tisková agentura RBK, která o komentář k případu bezvýsledně požádala správní úřady Jalty a Sevastopolu, kde byl údajně syn českého premiéra loni držen.

17:55

Opoziční zastupitel Pardubic František Brendl (Pardubáci společně) vyzval zastupitele budoucí koalice, aby před ustavujícím zasedáním znovu zvážili, zda chtějí spolupracovat s hnutím ANO. Poukázal na aktuální dění okolo kauzy Čapí hnízdo.

Ustavující jednání zastupitelstva je naplánováno na 19. listopadu. "Pojďme znovu usednout k jednacímu stolu a ukažme, že nám etika, mravnost, či morálka nejsou cizí a že se nedáme zastrašit nebo koupit za nějakou trafiku," uvedl v otevřené výzvě Brendl.

"V prohlášení vidím rétoriku pana Brendla, kterou se snažil na sebe upozornit uplynulé čtyři roky a občany zastrašit tzv. pobočkou Agrofertu. Prohlášení je jasná politická agitace a tu nebudu více komentovat," komentoval to dnes pardubický primátor Martin Charvát (ANO).

17:59
Kauzu zaznamenala i ruská a ukrajinská média

Informace o údajném únosu Babiše mladšího na Krym dnes s nemalým zájmem zaznamenala ruská i ukrajinská média. Informují, že premiérův syn měl být ukrýván v Jaltě a Sevastopolu, kam ho údajně dopravil Rus Petr Protopopov. Někteří autoři v této souvislosti připomínají kritiku české diplomacie na adresu Moskvy po násilném záboru ukrajinského poloostrova. Upozorňují, že navzdory tomu někteří čeští politici Krym navštívili.

Agentura Rosbalt s odvoláním na mínění české opozice napsala, že převezení Babiše mladšího na Krym se nemohlo uskutečnit bez vědomí a nejspíš ani bez přímé účasti ruských tajných služeb. "Není vyloučeno, že v této věci může sehrát podstatnou roli Rusko, rozhodne-li se nezůstat stranou a připojit se k vyšetřování dobrodružství syna českého premiéra," uvedla agentura.

Ukrajinský server Dialog označil kauzu za "výmluvné svědectví těsné družby českých úřadů s Kremlem". Ruské vedení prý "bez problému souhlasilo s tím, že se na okupovaném území ujme syna vysoce postaveného korupčníka".

18:46
V normální zemi by premiér odstoupil, říká Fiala

"V normální zemi za takovéto situace premiér odstoupí a čeká, jak dopadne vyšetřování," řekl šéf ODS Petr Fiala v Interview ČT24.

18:49
Fiala: Babiš musí odejít z politiky, než se věc vyřeší

"Je to logické. Andrej Babiš musí odejít z politiky do doby, než bude věc vyřešena," odpověděl Fiala na dotaz, jestli chce, aby odešel Babiš z politiky.

18:51
Snahy o nedůvěru znamenají destabilizaci, nikdo nemá plán B, říká Vondráček

Podle předsedy sněmovny Radka Vondráčka se opozici shodit vládu nepodaří. Pokud by k tomu ale došlo, mohl by novou vládu sestavovat právě Vondráček. On sám si to ale nemyslí. "Když se mě zeptáte jako právníka, tak já si myslím, že by se jelo jako kdyby znovu od začátku," říká předseda sněmovny v rozhovoru pro Info.cz. Sociální demokraté se podle něj postaví na Babišovu stranu. "Tyto snahy o nedůvěru znamenají destabilizaci. To je nějaký plán A a nikdo nemá plán B. A tato země potřebuje i trochu klid," míní Vondráček.

20:06
Babišovu vládu to neohrozí, myslí si Zeman

Prezident Miloš Zeman si myslí, že kauza Babišovu vládu neohrozí. "Mně to připadá jako dosti divoká konspirace," řekl pro TV Nova Zeman s tím, že se příští týden s Babišem sejde a do té doby se nebude vyjadřovat.

"Myslím si, že pokud něco napíší česká média, kterým nevěřím ani nos mezi očima, je dobré nepodlehnout jejich dezinformacím. Jestli Jurečkové a další organizují demonstrace, je to znak jisté politické blbosti," dodal Zeman s tím, že Babišovi přeje, aby mu v této situaci neselhaly nervy.

22:20
Postoj ČSSD je i po večerním jednání stejný

Postoj sociálních demokratů ke kauze okolo Babišova syna se podle místopředsedy ČSSD Martina Netolického nezměnil ani při večerním jednání poslaneckého a senátorského klubu. Žádný rozkol kvůli postupu mezi sociálními demokraty nepanoval, řekl Netolický novinářům.

23:07
Konec on-line reportáže

Děkujeme, že jste s námi sledovali dnešní dění, on-line reportáž pro dnešek končí.

Vaše redakce.

06:49
Babiš vysvětluje údajný únos na vládě

Ministři, kteří ráno dorazili na jednání vlády do Strakovy akademie, řekli novinářům, že očekávají od premiéra Andreje Babiše vyjádření ke kauze údajného únosu jeho syna. Podle slov ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) nebudou ale Babiše vyslýchat.

"Téma to není" pro ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou (za ANO), která se stejně jako další ministři chce soustředit na vládní agendu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD uvedla, že ve věci vede koaliční jednání předseda strany Jan Hamáček, který bude po schůzce informovat sociální demokraty. Právě s Hamáčkem se Babiš sejde po jednání vlády. Šéf ČSSD se chce sejít také s prezidentem Milošem Zemanem. Žádný rozkol kvůli postupu mezi sociálními demokraty nepanoval, řekl místopředseda ČSSD Martin Netolický.

07:24
Kauza Babiš mladší? Reportáž je eticky sporná. Babiš nevěděl, že je natáčen, říká sociolog médií Štětka

 

07:54
Dohled "Made in Protopopov"

Kdo je muž, který údajně držel syna českého premiéra v Rusku a na Krymu? A jaké vazby na Babiše má jeho žena? Čtěte ZDE.

08:07
Případ Babiš junior spojil opozici

V hlasování o nedůvěře se ke čtveřici středopravých stran s piráty přidá i Okamurova SPD. Více čtete ZDE.

08:15
Z Česka na Krym a pak přes Slovensko do Švýcarska

Co dělal stíhaný syn premiéra v posledních měsících? Čtěte ZDE.

08:17
ŽIVĚ: Vysvětlil Babiš ministrům údajný únos svého syna? Sledujte brífink vlády

 

08:21
Babiš kauzu ministrům vysvětlil v pěti minutách

"Premiér na vládě v pětiminutovém projevu řekl svůj pohled na věc, vysvětlil některé okolnosti," uvedl po jednání vlády ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

08:42
Časová osa kauzy Čapí hnízdo

Kdo figuruje v kauze Čapí hnízdo a jak se vyvíjela? Podívejte se na přehlednou časovou osu ZDE.

08:55
Přerušit trestní stíhání kvůli duševní poruše je možné jen ve zcela ojedinělých případech, tvrdí právník

Jaké jsou jediné dvě varianty, kdy je možné ze zdravotních důvodů pozastavit vůči člověku trestní řízení? Čtěte ZDE.

09:17
S Babišem se setkal předseda komunistů Filip

Po Janu Hamáčkovi jedná s Andrejem Babišem o kauze Čapí hnízdo i předseda KSČM Vojtěch Filip.

09:33
Slovenský tisk píše v souvislosti s kauzou o obrovském skandálu i antické rodinné tragédii

Slovenský tisk podrobně píše o výrocích syna českého premiéra Andreje Babiše, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo držen v zahraničí. Podle slovenských listů začal rodinu do afér zatahovat sám předseda vlády. List Plus jeden deň zase o údajném zadržování Babišova syna na Krymu napsal, že takový skandál česká politika dlouho nezažila.

"Podezření, že český premiér nařídil unést/ukrýt vlastního psychicky nemocného syna na okupovaný Krym, aby tím bránil vyšetřování dotačního podvodu, kvůli kterému mu hrozí pobyt ve vězení, dodává kauze 'Čapí hnízdo' příchuť antické rodinné tragédie. Nebo mimořádné trapnosti," uvedl Denník N. Deník Sme napsal, že vyšetřit je nutné i samotné výroky Babišova syna například o tom, že měl na výběr pobyt v psychiatrické léčebně, nebo "prázdniny".

09:43
Texty o nejnovější Babišově kauze jsou na našem webu odemčené

 

09:59
Jak se dostat na anektovaný Krym

Mohlo by se zdát, že dostat se na Ruskem anektovaný Krym je úkol pro špiony, ale není tomu tak. Podrobnosti čtěte ZDE.

10:02
Za Babišem zřejmě míří i Okamura

Podle některých zdrojů by za Babišem do Strakovy akademie kromě Filipa mohl dorazit i předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura.

10:04
SPD by tolerovala vládu odborníků

Okamura s Babišem už skutečně jednal. SPD by podle něj byla ochotná tolerovat vládu odborníků.

10:06
Brabec odmítl, že by "chlapské řešení" znamenalo fyzické násilí

"Kdyby to někdo udělal mému dítěti, tak to pak asi řeším chlapsky," komentoval Richard Brabec reportáž, ve které reportéři tajně natáčeli syna Andreje Babiše. Na Twitteru následně odmítl, že by "chlapské řešení" znamenalo fyzické násilí.

10:10
Filip považuje za hazard vyslovit nedůvěru vládě

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl pro Radiožurnál, že považuje za hazard vyslovit vládě nedůvěru před schválením státního rozpočtu na příští rok. O postoji komunistů ke hlasování o nedůvěře nicméně rozhodne vedení strany v průběhu příštího týdne.

10:14
Okamura vidí prostor pro prosazení programu SPD

Tomio Okamura po jednání s Andrejem Babišem novinářům řekl, že v souvislosti s možnou vládní krizí, v kterou by mohla vyústit kauza kolem údajného únosu premiérova syna na Krym, vidí prostor pro prosazení programu SPD.

"Výsledkem toho jednání je, že mi pan premiér říkal, abych připravil nějaké klíčové programové body, které si myslíme, že by bylo dobré prosadit. A že bychom se o tom mohli příští týden pobavit," uvedl.

Návrh na vstup SPD do vlády však podle něj ze strany ANO nepřišel.

10:21
Kauza neunikla zájmu švýcarských médií

Skandál kolem údajného únosu syna českého premiéra rozebírají i švýcarské deníky a zpravodajské weby, včetně deníku Tagesanzeiger a bulvárního serveru Blick.ch. Andrej Babiš prý přijede 3. prosince do Švýcarska na pozvání Curyšské univerzity. Má zahájit výstavu s názvem Druhý život vyprávějící příběhy lidí, kteří ve Švýcarsku našli druhou vlast.

10:36
Poslanci ČSSD zatím neznají dohodu mezi Hamáčkem a Babišem

Poslanci ČSSD zatím nemají informace o tom, co si řekli Hamáček a Babiš. Předseda ČSSD to klubu řekne až na dnešním jednání.

10:40
Babiš nevidí důvod pro odstoupení

Babiš řekl předsedovi komunistů Filipovi, že nevidí důvod pro odstoupení. Babiš podle Filipa nyní zjišťuje podrobnosti ohledně cesty svého syna na Krym a toho, kde Andrej Babiš mladší skutečně byl. Filip zdůraznil, že komunisté za Babišem stojí.

10:52
Babiš zřejmě nepadne, ČSSD se bojí budoucnosti

Poslední vývoj v kauze Čapí hnízdo sice přináší stále více nejasností než jednoznačných informací, ale jisté je jedno: začala největší politická krize za dobu, kdy je Andrej Babiš předsedou vlády. A není úplně vyloučeno, že ho nakonec může stát premiérské křeslo. Je možné, že ČSSD nakonec odejde z koalice? Komentář Petra Honzejka čtěte ZDE.

11:12
Ivan Bartoš zopakoval, že piráti Babišově vládě důvěru nevysloví
11:20
Europoslankyně, která má na starosti evropské dotace, poskytla HN rozhovor

Tvrzení syna Andreje Babiše o tom, že byl s vědomím svého otce držen v Rusku a na Krymu, je podle německé europoslankyně Ingeborg Grässleové důkazem pro to, že v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo se v Česku děje něco "velmi špatného". Celý rozhovor čtěte ZDE.

11:46
Okamura: Chceme hlasovat pro nedůvěru, ale kdyby vláda prosazovala náš program, zvážíme to

SPD bude podle Tomia Okamury příští týden z programových důvodů hlasovat pro nedůvěru vládě. "Chceme vyjádřit nedůvěru této vládě, my jí nikdy nedali důvěru. Ale pakliže přijde na to, že by byla vláda ochotna prosazovat náš program, samozřejmě můžeme věci zvážit," uvedl Okamura.

"Výsledkem toho jednání je, že mi pan premiér říkal, abych připravil nějaké klíčové programové body, které si myslíme, že by bylo dobré prosadit. A že bychom se o tom mohli příští týden pobavit," uvedl už bezprostředně po jednání s Babišem.

12:03
Proč Babiš nemá pravdu, když útočí na postup novinářů Seznamu

 

12:06
ŽIVĚ: Padne vláda? Nebo Andrej Babiš kauzu Krym ustojí? Sledujte duel komentátorů

 

12:06
Podle Bělobrádka Babiš použije SPD jako beranidlo proti ČSSD
12:09
Protopopová měla lukrativní místo na ministerstvu zdravotnictví

Web Seznam Zprávy zjistil, že psychiatrička Dita Protopopová z Národního ústavu duševního zdraví, která pečovala o Andreje Babiše mladšího, se před rokem dostala na ministerstvo zdravotnictví, kde se stala hlavním garantem velké reformy psychiatrické péče v České republice.

"O reformu psychiatrie jsem se zajímala dlouho, protože jako psychiatr cítím nedostatky současného systému péče o duševně nemocné," odpověděla na dotazy Seznamu Dita Protopopová.

12:12
Hamáček informuje klub ČSSD o jednání s Babišem ve 13:30

Výsledek dopoledního jednání předsedy ČSSD a vicepremiéra menšinové vlády Jana Hamáčka s premiérem Andrejem Babišem probere poslanecký klub sociální demokracie na jednání, které začne ve sněmovně ve 13:30.

12:13
Odpoledne se Hamáček sejde s Fialou a Bartošem

Dnes odpoledne by se mohla také uskutečnit schůzka Hamáčka s šéfy opozičních stran, a to podle zatím kuloárových informací u předsedy ODS Petra Fialy. Plánuje se jí zúčastnit předseda pirátů Ivan Bartoš. Řekl, že o chystané schůzce vědí šéfové všech stran. Zda přijdou, záleží na nich.

12:14
Hlasování o nedůvěře by mohlo být příští týden

Mimořádná schůze sněmovny a vyvolání hlasování o důvěře vládě by se podle představitelů ODS měla uskutečnit příští týden ve čtvrtek. "Předpokládám, ze podpisy budou shromážděny ve čtvrtek, odevzdáme je tak, aby schůze mohla být příští týden," uvedl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

12:18
Hlasování o nedůvěře vládě nemusí šéf sněmovny oznamovat pět dní předem

U běžné mimořádné schůze by předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) musel rozeslat pozvánky na setkání sněmovny minimálně pět dní předem, avšak případy, kdy se hlasuje o nedůvěře kabinetu, jsou výjimečné.

"Lze ho svolat i dříve a pak je na poslancích, zda namítnou, či nenamítnou nedodržení lhůty. A pak rozhodne sněmovna hlasováním. V minulosti se ne vždy u nedůvěry lhůta dodržela, nicméně nikdy se to nenamítalo," uvedl Vondráček.

12:52
Hamáček se s Fialou a Bartošem sejde až ve čtvrtek

Plánovaná schůzka Hamáčka s šéfy opozičních stran, které se měli účastnit například předseda ODS Petr Fiala či pirátů Ivan Bartoš, byla nakonec odložena na čtvrtek.

12:52
Kvůli velkému počtu lidí se demonstrace proti Babišovi přesouvá na Václavské náměstí

Účast na čtvrteční demonstraci za demisi předsedy vlády Andreje Babiše přislíbilo na Facebooku již více než osm tisíc lidí. Pořadatelé oznámili, že se kvůli velkému počtu účastníků musí akce konat na Václavském náměstí místo původně plánovaného Malostranského náměstí.

13:10
Nemá premiér Babiš nakonec pravdu, když přirovnává poměry v ČR k Palermu?

Reportáž serveru Seznam Zprávy vzbuzuje mnohé otázky, píše ve svém komentáři Martin Malý. Samozřejmě především takové, které se týkají Andreje Babiše staršího, tedy premiéra ČR. Opravdu vše proběhlo tak, jak to jeho syn líčí? Opravdu na něj účelově nechal přepsat akcie Čapího hnízda a pak jej před vyslýcháním "nechal uklidit"? Možné to je, a pokud to tak opravdu bylo, je to velká divočina, hotové Palermo, jak pan premiér rád říká. Celý komentář čtěte ZDE.

13:21
Ještě jedna schůzka Babiše a Hamáčka

Podle Denníku N se Hamáček ve středu sejde s Babišem ještě jednou. Čas předseda ČSSD neupřesnil.

13:23
Hamáček jde i za Zemanem

Podle České televize se Hamáček s Babišem sejde ve středu odpoledne po jednání tripartity. Ve čtvrtek Hamáčka přijme prezident Miloš Zeman.

13:35
Hamáček informuje ČSSD o jednání s Babišem

Poslanecký klub ČSSD se právě sešel. Předseda strany Hamáček informuje své kolegy o jednání s premiérem Babišem.

13:51
Protopopová podle ústavu duševního zdraví v ničem nepochybila

Psychiatrička Dita Protopopová nepochybila ve zprávě o zdravotním stavu premiérova syna Andreje Babiše mladšího. V oficiálním prohlášení to uvedl Národní ústav duševního zdraví, kde lékařka pracuje na malý úvazek. Mluvčí ústavu Jan Červenka sdělil, že Protopopová se v žádné zprávě z období, kdy řešila i případ Babišova syna, neprohřešila proti etice ani skutečnému stavu věcí.

"Upozorňujeme též na fakt, že lékař může psát zprávu pro policii o svém pacientovi jen v případě, že s tímto pacient souhlasí nebo o to sám požádá," uvedl mluvčí. Podle NÚDZ nebyla Protopopová u žádného z pacientů, jimž se věnovala, ve střetu zájmů.

13:53
Žalobci ani policie neupřesňují, jak budou nyní dále postupovat

"S ohledem na skutečnost, že ve věci Čapí hnízdo nadále probíhá vyšetřování a ve věci tzv. únosu prověřování, tj. obě věci se nachází v neveřejné fázi trestního řízení, nemůže městské státní zastupitelství podávat v tuto chvíli bližší informace týkající se jednotlivých dílčích úkonů, neboť by zveřejňování těchto informací mohlo vést ke zmaření trestního řízení," řekl HN mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Policie se při dotazech na další postup odkazuje na své úterní prohlášení, v němž uvedla, že se k případu dále vyjadřovat nebude.

14:08
Babiš může být v klidu

Měřeno zkušeností s premiéry Grossem, Topolánkem a Nečasem by se mohlo zdát, že Babiš ve funkci do jara nepřežije. Přesto může být podle komentáře Jana Kubity v klidu. Celý text čtěte ZDE.

14:20
Podle piráta Ferjenčíka se kauzou nic nemění
14:37
Opozice již má dostatek podpisů k hlasování o nedůvěře

Opozice shromáždila podle předsedy ODS Petra Fialy dost podpisů pro svolání schůze k hlasování o nedůvěře vládě. Se svoláním ale počká na vývoj v nejbližších dnech.

14:40
Jednání ČSSD skončilo bez jednoznačného závěru

Jednání poslaneckého klubu ČSSD skončilo. Podle zdrojů redakce ale nezazněl žádný jednoznačný závěr - tedy zda ve vládě s ANO zůstanou, nebo odejdou. Jediný výstup je ten, že budou s Andrejem Babišem dál jednat, stejně tak posvětili Hamáčkovi zítřejší schůzku se Zemanem.

15:12
Babiš odmítá komentovat současné dění ve vládě

"Já bych naši návštěvu neobtěžoval vnitropolitickými problémy," odpověděl premiér Babiš na dotaz ohledně současného vládního dění na tiskové konferenci s americkým ministrem energetiky Rickem Perrym.

15:30
Babiš popírá, že by jeho syna někdo unesl

"Mého syna nikdo neunesl. Byl na Ukrajině, byl i na Krymu a myslím, že máme k dispozici dostatek fotodokumentace, která tyto sprosté lži vyvrátí," řekl Babiš.

15:33
Je to puč Palermo, dělají ze mě zrůdu, komentoval Babiš

"To není Sarajevo, to je puč Palermo, který si ti dva připravili," komentoval Babiš reportáž Seznam Zpráv. "Dělají ze mě zrůdu, že jsem zneužil děti."

15:35
Podle Babiše novináři jeho syna zneužili

"Pokud někdo přijde neohlášen do bytu a zneužije člověka, který má schizofrenii, nastudujte si, co to je, tak k tomu nemám slov," řekl Babiš.

15:37
Babiš kauzu opakovaně hodnotí jako sprostou lež

Babiš tvrdí, že mu policie volala, že našla jeho syna v autě v hrozném stavu. Poté byl podle Babiše jeho syn převezen na psychiatrii do Havlíčkova Brodu. "Všechny ty sprosté konstrukce, které tady někdo vymýšlí, jsou sprostá lež," dodal.

15:38
Babiš se ke kauze vyjádří v neděli večer, promluví prý i Protopopov

"Na žádné dotazy odpovídat nebudu. Všechno se dozvíte," řekl Babiš s tím, že k celé kauze se vyjádří "v jedné televizi" v neděli večer. Ke kauze se podle premiéra promluví i Protopopov.

16:05
Vondráček chce počkat na vysvětlení přímo od Babiše
"Nelíbilo se mi, jakým způsobem a za jakých okolností to bylo uděláno. V zájmu nás všech poprosím o zklidnění situace. Není jednoduché na veřejnosti řešit zdravotní stav svého dítěte. Počkejme si na výpověď pana premiéra a neopírejme se o rozhovor vedený určitým způsobem. Nechci spekulovat," komentoval kauzu předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).
16:18
Hamáček bude dále jednat s Babišem, ve čtvrtek se sejde se Zemanem

Podle tiskového oddělení ČSSD předseda strany Jan Hamáček informoval poslance sociální demokracie o jednání s Babišem, které proběhlo ráno. Jednání prý bude pokračovat dnes odpoledne a ve čtvrtek. Potvrdilo také, že se Hamáček ve čtvrtek setká s prezidentem Zemanem.

16:24
Mluvčí prezidenta potvrdil schůzky Zemana s Hamáčkem, Babišem a Filipem

 

16:55
Zaorálek volá po spolupráci v politice

"Toxický veřejný prostor nesmí být pánem politiky. Když už tato situace ale nastala a Andrej Babiš na ní má zásadní podíl, musí nad rámec toho, co je běžné, spolupracovat, abychom se dobrali k tomu, co se reálně odehrálo," napsal bývalý místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek na svém Twitteru.

17:14
ČSSD chce po Babišovi vysvětlení

Babiš a Hamáček odjeli na klub ČSSD do sněmovny, řekla ministryně Maláčová. ČSSD chce po premiérovi vysvětlit informace o údajném únosu jeho syna.

17:24
Seznam odmítá účelové načasování odvysílání reportáže

"Redakce pořadu Zvláštní vyšetřování postupovala ve všech ohledech eticky a výhradně s ohledem na veřejný zájem," řekla mluvčí společnosti Seznam.cz Aneta Kapuciánová.

17:30
Národní ústav duševního zdraví se postavil za psychiatričku Protopopovou

Psychiatrička Dita Protopopová (ANO), která napsala zprávu o zdravotním stavu syna Andreje Babiše, sice v úterý rezignovala na funkci zastupitelky Prahy 8, dále ale zůstává ve všech svých odborných pozicích. Stojí za ní například Národní ústav duševního zdraví.

"V souvislosti se zmíněnou kauzou byly prověřeny všechny zprávy, které v daném období MUDr. Protopopová napsala. Shledali jsme, že v nich nedošlo k žádnému pochybení," píše Národní ústav duševního zdraví v tiskové zprávě.
Vedení ústavu také tlumočí vzkaz Prototopopové, podle které nikdy v životě žádnému pacientovi nevyhrožovala hospitalizací, natož aby mu nabízela nějaké alternativy, které by mohly vyznít jako nátlak.

17:43
Protopopovou podpořilo i ministerstvo zdravotnictví

"Paní doktorka je stále gestorkou reformy psychiatrické péče. Za jejího působení reforma nabrala dobrý směr a jsou vidět reálné výsledky. Podařilo se například otevřít prvních pět Center duševního zdraví a vypsat výzvy na dalších šestnáct," odpověděla na dotaz redakce mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. 

Na ministerstvo zdravotnictví přišla Protopopová v prosinci loňského roku, tedy několik týdnů poté, co zde začal působit ministr Adam Vojtěch (za ANO).

17:58
Fiala by zachoval současnou vládu, problémem je Babiš

 

18:40
Novináři zneužili synovu duševní nemoc, píše Babiš

"Jen bezohledný a zaslepený člověk zneužije něčí duševní nemoc. Tou bohužel dlouhodobě trpí můj syn. Novináři se asi budou hned ptát, odkdy. To přesně nevíme, ale registrujeme, že výrazně propukla v létě 2015," napsal Babiš na svém twitterovém účtu.

19:06
Skončilo jednání Babiše s poslaneckým klubem ČSSD

Premiér Andrej Babiš vysvětloval kauzu údajného únosu svého syna členům poslaneckého klubu ČSSD, strávil s nimi asi hodinu a půl. "Byla to velmi otevřená debata. Jsme v poločase jednání, budeme pokračovat," řekl poslanec Jan Birke. Další schůzky proběhnou v dalších dnech.

19:11
Lidé s duševní poruchou mohou vypovídat jako svědci, říkají právníci

Policisté mohou při vyšetřování trestních kauz vyslýchat i lidi, kteří jsou psychicky nemocní. Jejich svědectví mohou použít i u soudu. Shodli se na tom mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný a advokát Tomáš Sokol. 

"Osobu s duševní poruchou lze vyslechnout stejným způsobem, jako osobu zdravou," uvedl Šťastný. Takový důkaz je podle něj plně procesně použitelný. "Orgány činné v trestním řízení však musí právě s ohledem na duševní poruchu velmi pečlivě vyhodnotit věrohodnost takové výpovědi," dodal.

19:25
Přístup KSČM k současné vládě by se podle Grospiče mohl změnit

"Pokud by se to rozvinulo v další kauzu, vnímali bychom to jako věc, která by mohla výrazně změnit přístup komunistické strany. To znamená, že bychom tuto vládu nemuseli podpořit," řekl místopředseda KSČM Stanislav Grospič v pořadu Interview ČT24. V tuto chvíli je ale podle nej klub komunistů jednotný v tom, že se případ nachází v rovině spekulací a je třeba počkat na vyjádření orgánů činných v trestním řízení.

19:38
O setrvání ve vládě ČSSD s Babišem zatím nejednala

Poslanec ČSSD Petr Dolínek řekl, že Babiš sdělil, co potřeboval sdělit. "Teď je důležité, aby byl schopen všechna fakta říct lidem, tak jak on to uzná za vhodné. Čím víc jich řekne, tím budu raději," řekl. Otázka setrvání ve vládě v současnosti není předmětem jednání, dodal.

19:45
Poslanecký klub ČSSD nepřijal žádné usnesení

Místopředseda ČSSD Roman Onderka řekl, že premiér Andrej Babiš poslancům ČSSD vysvětloval svou verzi toho, co zveřejnily Seznam Zprávy o jeho synovi. "Následně jsme projednávali fungování koalice v rámci poslanecké Sněmovny a pak premiér odešel. Klub nepřijal žádné usnesení. Další jednání mezi Janem Hamáčkem a Andrejem Babišem proběhne ve čtvrtek, kdy se Hamácek uvidí i s prezidentem Milošem Zemanem. A pak uvidíme, co bude dál." Zatím by se spolupráce stran v koalici - podle toho, jak se bavili na schůzce s Babišem - neměla měnit.

19:50
Podle průzkumu většina Čechů věří, že Babiš brání svým dětem vypovídat

Většina Čechů věří, že se premiér Babiš snaží, aby jeho blízcí nevypovídali v kauze Čapí hnízdo. Téměř polovina lidí to zároveň považuje za závažnou informaci. Vyplývá to z průzkumu agentury Median. Celý text čtěte ZDE.

19:59
Babiš mladší byl ještě v roce 2015 pilotem

Andrej Babiš mladší létal pro společnost Travel Servis jako dopravní pilot. Musel tak získat nejpřísnější osvědčení zdravotní způsobilosti, při kterých se zjišťuje i duševní zdraví. Celý text čtěte ZDE.

20:12
Evropská média si všímají kauzy kolem Babiše

Přijde klub populistů z východní Evropy o jednoho ze svých členů, ptá se dnes ve svém článku věnovaném vládní krizi v Česku francouzský list Les Echos. Vývoji kolem českého premiéra se dnes věnovala například i německá agentura DPA, podle které kauza Čapí hnízdo otřásá českou politickou scénou. Politické situaci v Česku se dnes věnuje například i rakouská agentura APA.

20:16
Opozice ukázala vzácnou jednotu, píše server Politico

Kauzy Čapí hnízdo si dnes všímají také evropské servery, například euronews či Politico. Druhý jmenovaný web informuje mimo jiné o české parlamentní opozici, která "ukázala vzácnou jednotu" a vyzvala Babiše, aby odstoupil. Politico cituje také člena ODS a europoslance Jana Zahradila, podle kterého je Babiš "svým způsobem chromá kachna, protože jeho věrohodnost a důvěryhodnost jsou těžce poškozeny".

20:48
ČSSD dnes s Babišem neřešila žádnou proměnu vlády

Podle poslance ČSSD Jana Chvojky jeho strana dnes s Andrejem Babišem neřešila žádnou přeměnu vlády. "Nebavili jsme se vůbec o nějakém odchodu z vlády, o tom, zda podpoříme nedůvěru, nebo jestli dáme demisi, o tom nebyla vůbec řeč," uvedl ve shodě s Dolínkem také Chvojka. Předseda klubu připomněl, že jednání budou pokračovat i ve čtvrtek. "Nebereme dneska nic za ukončené," dodal.

22:24
Konec on-line reportáže

Vážení čtenáři, on-line reportáž pro dnešek končí. Děkujeme, že jste s námi sledovali dnešní dění. Tématu se budeme věnovat i zítra.

Vaše redakce

ŽIVĚ: Padne vláda? Nebo Andrej Babiš kauzu Krym ustojí? Sledujte duel komentátorů

Živě: Vysvětlil Babiš ministrům údajný únos svého syna? Sledujte brífink vlády

ŽIVĚ: Šéfové stran o kauze Andreje Babiše mladšího a Čapím hnízdě

Byl Andrej Babiš mladší unesen na Krym? Sabina Slonková odpovídá živě v DVTV

Andrej Babiš junior: Řekli mi, že udělají všechno pro to, abych byl zavřený