On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
16:01

Renault a Fiat Chrysler prý zvažují spojení sil, které by mohlo vyústit až ve fúzi obou skupin. Uvedla to dnes agentura AFP s odvoláním na tři nejmenované zdroje, blízké celé záležitosti. O věci má v pondělí ráno jednat vedení francouzské automobilky.

16:31

Biker Ondřej Cink dojel pátý na Světovém poháru v cross country v Novém Městě na Moravě. Závod vyhrál nizozemský univerzál Mathieu van der Poel, který oslavil první triumf v elitním seriálu horský kol a vede průběžné pořadí.

16:45

Davy fanoušků na pražském Staroměstské náměstí sledují přímý přenos zápasu o třetí místo na hokejovém šampionátu mezi Českem a Ruskem. Zápas začal v 15:45, společně se fandí i na mnoha jiných místech v ČR. Stav utkání je po konci první třetiny 2:1 pro Čechy. 

17:05

Španělé dnes kromě europoslanců volí i své zástupce do místní a regionální samosprávy. Účast kolem 14:00 SELČ přesáhla 34 procent a je možné, že se přehoupne přes 50 procent, napsal server Politico, který vysoké údaje přičítá skutečnosti, že se konají troje volby.

17:25
17:42

Jediný civilní exemplář vrtulníku Černý jestřáb, který létá mimo Spojené státy, přistál dnes odpoledne na brněnském výstavišti. Legendární stroj bude součástí expozice European Air Services z holdingu Czechoslovak Group na veletrhu IDET, který v začne ve středu.

17:58

Demonstrace hnutí žlutých vest v Bruselu přerostla v násilnosti. Informovala o tom agentura AP. Střety s policií doprovázely také sobotní protesty žlutých vest ve Francii, konkrétně v Paříži a ve městě Amiens. Demonstrace ve Francii se konaly už 28. víkend v řadě.

18:05

Rakouští lidovci kancléře Sebastiana Kurze jsou nehledě na vládní krizi jasným vítězem voleb do europarlamentu. Vyplývá to z odhadů, které straně připisují 34,5 procenta hlasů. Na druhém místě skončili opoziční socialisté (SPÖ) a na třetím vládní svobodní (FPÖ).

18:15

V Německu eurovolby podle prvních odhadů veřejnoprávní televize ARD vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové s 28 procenty hlasů. Druzí jsou Zelení s 22 procenty a třetí sociální demokracie (SPD) s 15,5 procenta.

18:32

Češi si z hokejového šampionátu v Bratislavě medaili nepřivezou. V napínavém utkání o třetí místo s Ruskem nakonec prohráli na nájezdy. Ruský brankář Andrej Vasilevskij všechny české střely vychytal, zatímco Kovalčuk a Gusev své nájezdy úspěšně proměnili.

18:49

Donald Trump se s vůdcem KLDR Kim Čong-unem shodnou v názorech na Joea Bidena. Dnes to prohlásila mluvčí amerického prezidenta Sarah Sandersová, která tak reagovala na Trumpův kritický tweet o Bidenovi, někdejším demokratickém viceprezidentovi a nynějším uchazeči o Bílý dům.

19:05

V nemocnici v ruském městě Jaroslavl zemřel Alexej Siďakin, který byl na jednotku intenzivní péče přepraven z místní věznice se zjevnými příznaky mučení. Uvedl to dnes list Kommersant s odvoláním na ochránce lidských práv Vladimira Osečkina, zakladatele portálu Gulagu.net.

19:20

Velkou cenu Monaka formule 1 vyhrál mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu. Na druhém místě sice dojel Max Verstappen z Red Bullu, ale po penalizaci se propadl na čtvrtou příčku. Na druhé místo se posunul Sebastian Vettel z Ferrari a na třetí Valtteri Bottas z Mercedesu.

19:37

Zatímco ve Vlámsku v dnešních volbách posílila krajně pravicová strana Vlámský zájem (VB), ve Valonsku a v Bruselu vedou socialisté. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na částečné výsledky. Belgičané dnes hlasovali v místních, v parlamentních i v evropských volbách.

19:52

Řecká opoziční konzervativní Nová demokracie podle odhadů ve volbách do Evropského parlamentu porazila vládní levicovou formaci SYRIZA. Podle průzkumů bude mít Nová demokracie 32 až 36 procent hlasů. Informovala o tom agentura APA. 

20:08

V Nizozemsku podle prvních odhadů nečekaně vyhrála volby do Evropského parlamentu levicová Strana práce s 18 procenty hlasů. Nejsilnější irskou stranou bude vládní Fine Gael, které odhady přisuzují 29 procent.

20:16

Krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové vyhrálo volby do europarlamentu ve Francii. V očekávaném souboji s proevropskou stranou prezidenta Emmanuela Macrona získalo podle prvních odhadů 24,2 procenta hlasů, zatímco Macronova Republika v pohybu 22,4 procent. 

20:24

 

20:36

Maďarský Fidesz premiéra Viktora Orbána bude i nadále dominantní maďarskou stranou v Evropském parlamentu. Podle odhadů místní společnosti Nézöpont nakloněné vládě získal až 56 procent hlasů a konkurenty nechal daleko za sebou. Informovala o tom agentura Reuters. 

20:52

Indický prezident pověřil sestavením vlády vítěze parlamentních voleb a dosavadního premiéra Naréndru Módího. Informovala o tom agentura AP. Módího nacionalistická Indická lidová strana (BJP) získala 303 z 543 volených křesel v dolní komoře parlamentu.

21:07

Thajská strana Síla lidového státu (PPP) blízká vojenské juntě má dostatek křesel na to, aby současný šéf vojenské vlády Prajutch Čan-Oča zůstal u moci. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na vlivného poslance PPP a člena jejího vedení.

21:26

Dvě největší frakce v Evropském parlamentu podle odhadů ve volbách oslabí a přijdou o dosavadní nadpoloviční většinu. Evropská lidová strana (EPP) by měla získat 173 mandátů místo dosavadních 221, zatímco socialisté z S&D by mohli mít 147 europoslanců oproti dosavadním 191.

 

21:37

V eurovolbách letos zřejmě hlasovalo celkem přes 50 procent voličů, nejvíce za poslední dvě desetiletí. Plyne to z odhadu, který v podvečer na základě předběžných údajů z členských zemí nabídl sám Evropský parlament.

21:55

Volby do Evropského parlamentu ve Španělsku podle odhadů společnosti GAD3 vyhráli vládní socialisté premiéra Pedra Sáncheze. Strana by v unijním zákonodárném sboru mohla mít nově 18 místo současných 14 poslanců. 

22:11

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského zvítězila podle prvních odhadů ve volbách do Evropského parlamentu. Konzervativně nacionalistická formace získala 42 procent hlasů, zatímco opoziční Evropská koalice o tři procentní body méně.

22:25

 

22:42

Hokejisté Finska porazili ve finále mistrovství světa v Bratislavě Kanadu 3:1 a potřetí v historii slaví titul. Dvěma góly se na tom podílel kapitán Marko Anttila, třetí přidal Harri Pesonen. Výborný výkon podal brankář Kevin Lankinen, který si připsal 43 úspěšných zákroků.

22:58

Druhé kolo prezidentských voleb v Litvě dnes podle všeho vyhrál uznávaný ekonom Gitanas Nauséda. Po sečtení téměř poloviny hlasů získal podle ústřední volební komise kolem 72 procent.

23:11

Ve volbách do Evropského parlamentu v Česku zvítězilo Hnutí ANO, které s 21,2 procenty hlasů získalo šest křesel. Na druhém místě skončila ODS s čtyřmi mandáty, na třetím Piráti se třemi. Tři křesla získala také koalice STAN+TOP 09, SPD i lidovci budou mít v europarlamentu dva zástupce, komunisté jednoho.

23:29

Nejméně 30 lidí zemřelo a dalších 200 se pohřešuje poté, co za špatného počasí ztroskotala loď na Leopoldově jezeře v západním Kongu. O sobotním neštěstí dnes s odvoláním na místní úřady informovala agentura AP.

23:45

Vládní ČSSD v letošních evropských volbách propadla. V Evropském parlamentu nezískala podle údajů z volebního serveru ani jeden mandát. Dosud měla sociální demokracie v europarlamentu čtyři zástupce.

23:59

Volební výsledek je pro ČSSD tvrdá rána, nedokázala voliče zaujmout správným tématem. Restart strany musí být silnější a jasnější. Novinářům to dnes večer po zveřejnění výsledků řekl předseda strany Jan Hamáček.

06:12

Nový japonský císař Naruhito dnes ve svém paláci v Tokiu přijal amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se tak stal jeho prvním zahraničním hostem po nástupu na trůn na začátku měsíce.

06:25

Statistici měli data o hlasování v evropských volbách na serverech od sobotního večera. Byla zašifrovaná a šifrovací klíče byly rozděleny mezi několik lidí. Finální výpočet rozdělení mandátů provedli až v neděli večer.

06:40

Někteří čeští politici krátce po zveřejnění výsledků voleb do europarlamentu nešetřili tvrdými slovy. Podívejte se na jejich reakce.

 

06:54

Nejvyšší volební účast ve volbách do Evropského parlamentu zaznamenala obec Čilá na Rokycansku, kde přišlo k urnám 90 procent voličů. Naopak nejmenší volební účast byla ve Vřesové na Sokolovsku, kde jich přišlo necelých devět procent.

07:09

Novým litevským prezidentem bude 55letý uznávaný ekonom Gitanas Nauséda. V nedělním druhém kole voleb získal přes 65 procent odevzdaných hlasů a po vyrovnaném prvním kole jasně porazil bývalou ministryni financí Ingrid Šimonytéovou.

07:24

 

07:39

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton je válečný štváč a jeho hodnocení, že Severní Korea nedávnými raketovými testy porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN, je nesprávné. V prohlášení to dnes uvedlo severokorejské ministerstvo zahraničí.

07:54

Politice nerozumím, ale je to součást života stejně jako fronta na poště, takže píšu i o tom, písničkářství je o komentování života, říká písničkář a textař Pokáč, vlastním jménem Jan Pokorný.

 

08:10

 

08:19

Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) dnes potvrdila jednání o fúzi s francouzským Renaultem. Spojením by podle agentury Reuters vznikl lídr na světovém automobilovém trhu.

08:22

Výsledky evropských voleb jsou obzvlášť bolestivé pro ČSSD. Nejstarší česká politická strana se musí z Evropského parlamentu klidit, od voličů získala necelá čtyři procenta hlasů. V praxi to znamená, že přišla o své čtyři stávající europoslance.

08:38

Prodej automobilů na čínském trhu bude letos stagnovat a pohybovat se bude zhruba na úrovni loňských 28,1 milionu kusů. S odvoláním na společnost zprávu Čínského svazu výrobců automobilů (CAAM) a dalších organizací to uvedla agentura Nová Čína.

08:53

Firma českých vědců uspěla ve světě. Odhaluje originály obrazů, pomáhá i vesmírné agentuře NASA.

09:22

Ve volbách do EP přišlo nejvíce voličů k volebním urnám v Belgii (89 procent), Lucembursku (84,1 procenta) a na Maltě (72,6 procenta). Nejnižší volební účast byla na Slovensku (22,74 procenta), ve Slovinsku (28,29 procenta) a České republice (28,72 procenta).

09:35

 

09:50

V bambusovém lese na jihozápadě Číny zachytili na infračervenou kameru první albínskou pandu v historii. Informovalo o tom CNN.

10:06

Japonsko přidá high-tech sektory na seznam podnikatelských aktivit, kde omezuje zahraniční vlastnictví japonských firem. Opatření, o němž dnes informovala japonská vláda, vejde v platnost 1. srpna.

10:21

Výsledky sobotních voleb do EP na Slovensku potvrdily podle místního tisku trend změny, když ztráty zaznamenala nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie a posílila protiunijní krajně pravicová strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko.

10:38

Za první čtvrtletí 2019 se začalo v Jihočeském kraji stavět 529 bytů, meziročně o 147 více. Stavbaři za letošní leden až březen dokončili na jihu Čech 513 bytů, téměř o polovinu více proti stejnému období roku 2018. Vyplývá to z informací ČSÚ.

10:53

Čínská firma ByteDance, vlastník populární streamovací aplikace TikTok, hodlá vkročit do světa hardwaru a vyrábět vlastní chytrý telefon. Přístroj vybaví vlastními aplikacemi včetně zpravodajství, platformy pro krátká videa a her.

11:08

 

11:21

Francouzský prezident Emmanuel Macron se před úterním summitem Evropské unie sejde odděleně s několika evropskými politiky. Ještě dnes to bude španělský premiér Pedro Sánchez, v úterý pak premiéři zemí V4, tedy Česka, Polska, Maďarska a Slovenska.

11:37

Čínské ministerstvo zahraničí dnes ostře protestovalo proti setkání setkání amerických a tchajwanských činitelů. Americkým poradce pro otázky národní bezpečnosti John Bolton a tchajwanský šéf národní bezpečnosti David Lee se sešli v polovině května.

11:52

 

12:05

Počet ekologicky hospodařících zemědělců se v Česku od roku 2017 zvýšil průměrně o 13,5 procenta na 4725. Nejvíce jich přibylo ve Středočeském a Jihomoravském kraji, a to o téměř o 23 procent, informoval Svaz ekologických zemědělců.

12:19

Francie je proti trestu smrti a hodlá toto své stanovisko připomenout iráckým úřadům. Irácký soud v neděli poslal na smrt tři francouzské občany za jejich členství v teroristické organizaci Islámský stát. Francie však zároveň uznává nezávislost irácké justice.

12:34

Informační systémy státu nejsou v nejlepší kondici a kybernetická bezpečnost se z hlediska peněz podceňuje. Na konferenci Kybernetická bezpečnost to dnes uvedl ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil.

12:50

Americká internetová společnost Google investuje 600 milionů eur (15,5 miliardy korun) do výstavby nového datového centa ve městě Hamina v jižním Finsku.

13:06
13:22

ČSSD se musí od základů proměnit, kosmetické změny nestačí. V reakci na neúspěch v evropských volbách, v nichž sociální demokraté získali 3,95 procenta hlasů, to uvedl předseda pražské organizace ČSSD Petr Pavlík.

13:38

Do Česka po měsíci opět proudí ropa ropovodem Družba. Dodávky ze Slovenska byly obnoveny dnes ve 12:00.

13:54

Někdejší poslanec, ministr a středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) se vrátí do Sněmovny. Nahradí tam svou stranickou kolegyni Veroniku Vrecionovou (ODS), která o víkendu získala mandát europoslankyně.

14:11

Cena kryptoměny bitcoin se dnes výrazně zvyšuje, dopoledne přidávala více než deset procent a dostala se nad 8942 dolarů (přes 206 000 korun). To je nejvyšší hodnota za poslední rok.

14:27
14:59

Piráti navrhli, aby zřizovatelé kulturních příspěvkových organizací museli vypisovat na místa jejich ředitelů výběrová řízení. Funkční období ředitelů by bylo šestileté a jejich odvolání možné jen ze zákonných důvodů.

15:10

Ministerstvo financí navrhuje pro příští rok zvýšení platů ve veřejné správě a službách o dvě procenta. Učitelé by pak měli dostat přidáno o deset procent. Zaměstnavatelé návrh podporují. Odbory jsou proti. Pro učitele žádají přidání o 15 procent.

15:21

Týraných mužů je mnohem víc, než říkají statistiky, podle některých výzkumů až 37 procent. Týrání začíná, když ztrácíte kontrolu, začínáte dělat věci ze strachu. V případě mužů se jedná především o psychický teror a lehčí formy fyzického násilí, říká Zuzana Chomová z Intervenčního centra.

 

15:32

Do pole u letiště v pražských Letňanech dnes spadlo dvoumístné letadlo Cessna 152, jehož pilot havaroval při přistávání. Podle prvních informací mluvčí záchranné služby Jany Poštové byl při nehodě zraněn jeden člověk, byl ale při vědomí a chodil, podle hasičů šlo o pilota.

15:43

I s odstupem dvaceti hodin po prohraném utkání o bronz přemohly trenéra hokejové reprezentace Miloše Říhu emoce. Ocenil výkony hráčů, pochvaloval si práci se svými kolegy, ale zároveň naznačil, že jeho pokračování na reprezentační střídačce nemusí být automatické, i když má platnou smlouvu i pro příští sezonu.

15:54
16:04

Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly stoupnout příští rok zhruba o deset procent. Rovněž spotřební daň z lihu by měla stoupnout, a to zhruba o 13 procent. Zvýšit by se měla také daň z některých hazardních her. Návrh ministerstva financí dnes schválila vláda.

16:16

Hlavní město začne poskytovat středním školám peníze, ze kterých budou moci ředitelé přispívat dětem ze sociálně slabších rodin například na obědy, školní zájezdy, seznamovací kurzy a podobně. Radní pro školství Vít Šimral (Piráti) uvedl, že pro střední školy chce magistrát vyhradit částku v řádu statisíců korun.

16:27

Nejvíce kroužků ve volbách do Evropského parlamentu získal Luděk Niedermayer. Ve štábu TOP 09 ještě v neděli večer zaznívaly hlasy, že by bylo dobré, kdyby se ucházel o nějakou funkci ve vedení strany. Europoslanec to však odmítá, chce se naplno věnovat práci v Bruselu.

16:32

Rakouská Národní rada dnes vyslovila nedůvěru vládě kancléře Sebastiana Kurze, který je rovněž předsedou Rakouské lidové strany (ÖVP). Proti rekonstruované vládě složené z lidovců a nestranických odborníků hlasovali i poslanci sociální demokracie (SPÖ) a protiimigračních svobodných (FPÖ).

16:49
17:00

Český premiér Andrej Babiš se prostřednictvím ústavní stížnosti snaží na Slovensku zvrátit rozhodnutí tamních soudů, které loni v obnoveném líčení zamítly jeho žalobu, že je v dokumentech někdejší československé tajné policie StB veden jako její agent neoprávněně. Slovenský ústavní soud dnes ČTK sdělil, že stížnost přijal k dalšímu řízení.

17:12

Volební účast v Česku byla vyšší než na Slovensku. Podobně vysoká jako u nás pak byla v Chorvatsku nebo Bulharsku.

 

17:24

Poslední v Malajsii žijící samec nosorožce sumaterského uhynul. V Malajsii tak žije už jen jediný nosorožec tohoto kriticky ohroženého druhu - samička Iman.

17:36

Pražský dopravní podnik dnes podepsal se stavebními společnostmi Hochtief CZ, Metrostav a Strabag smlouvy na provedení geologického průzkumu nutného pro stavbu trasy metra D. Podnik zároveň podepsal smlouvu s obchodním sdružením GTM Trasy I.D metra na geologický monitoring a pasportizaci metra D.

17:48

K eurovolbám přišla jen menší část voličů ANO a ČSSD ze sněmovních voleb, proto vládním stranám klesl zisk, uvedl Median na základě svého dotazování těsně před volbami a v průběhu voleb do Evropského parlamentu. Piráti nižší účast svých voličů ze sněmovních voleb dokázali nahradit oslovením voličů jiných stran. Více o volbách do Evropského parlamentu a povolebním dění se dozvíte v naší on-line reportáži.

18:00

Ruská vláda má v plánu jednat o možném snížení dividendy monopolního provozovatele ropovodů v Rusku Transněfť za loňský rok. Na výplatu dividendy by mohla směřovat méně než polovina čistého zisku. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na prohlášení ministra pro energetiku.

18:12

Zájem vést britské konzervativce po premiérce Therese Mayové dnes ohlásil také ministr vnitra Sajid Javid. Stal se tak již devátým politikem vládní strany, který hodlá o post vůdce spojený s premiérským křeslem usilovat. U několika dalších výrazných konzervativců se ohlášení kandidatury ještě očekává.

18:24
18:36

Pokuty celkem za 18 milionů korun udělila Česká inspekce životního prostředí za poslední tři roky majitelům lesů kvůli liknavému postupu při likvidaci kůrovcové kalamity a dalších škůdců. Nejvyšší sankci dostal loni státní podnik Lesy ČR, který zaplatil 3,5 milionu korun.

18:50

Evropská komise příští středu pravděpodobně zahájí disciplinární kroky vůči Itálii kvůli jejímu rostoucímu dluhu, který porušuje pravidla Evropské unie. Uvedli to dnes podle agentury Reuters dva nejmenovaní činitelé z eurozóny.

19:05

Kristýna Plíšková podlehla v prvním kole French Open Američance Lauren Davisové 2:6, 4:6. Úvodní zápasy na turnaji dnes ještě čekají Marii Bouzkovou, Barboru Strýcovou a Lukáše Rosola. Naopak Petra Kvitová, která dnes také měla hrát, se z turnaje kvůli zranění odhlásila.

19:05

Provozovatel placené televize Canal Plus ze skupiny Vivendi koupí za jednu miliardu eur (25,8 miliardy korun) evropského konkurenta M7 od soukromého investora Astorg. Rozšíří tak svou působnost v Evropě, uvedla firma v dnešním prohlášení.

19:20

Euroskeptikovi Nigelu Farageovi se podruhé podařilo, co žádnému jinému britskému politikovi od konce první světové války. Ve volbách porazil obě tradičně nejsilnější politické strany - konzervativce a labouristy. A to navíc s uskupením, které začalo fungovat jen měsíc a půl před evropskými volbami. 

jarvis_5cd83b0b498e11e9df0990bd.jpeg

19:37

Letošní Cenu Olgy Havlové získala Tereza Nagyová za svou osvětovou činnost o životě se stomií, o níž píše i svůj blog Nejsem tabu. Ocenění od Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové dostávají lidé s postižením, kteří se i přes svůj handicap věnují práci pro ostatní. 

19:50

Hejtman pardubického kraje a bývalý místopředseda ČSSD Martin Netolický chce založit nové regionální politické hnutí. Reaguje tak na neúspěchy sociální demokracie v posledních několika volbách. V Pardubickém kraji by chtěl pro regionální volby 2020 dát dohromady koaliční kandidátku složenou z regionálních osobností a členů ČSSD.

20:02

Bývalý španělský král, nyní 81letý Juan Carlos I., se chce na konci týdne zcela stáhnout z veřejného života. Trůnu se vzdal v roce 2014. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na dnes zveřejněný dopis, který bývalý král adresoval svému synovi a nástupci králi Felipovi VI.

20:19

Majoritní akcionář investiční skupiny PPF Petr Kellner dnes jednal s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS) mimo jiné o bezpečnosti telekomunikačních sítí. Ubezpečil ho, že jeho firmy budou dodržovat případná omezení pro čínskou firmu Huawei, uvedl Kubera.

20:37

V Praze se v pátek už potřetí sešli studenti s apelem, aby se vláda zabývala současnou situací. Na jejich naléhání se rozhodlo reagovat hlavní město. Pražský magistrát v červnu vyhlásí stav klimatické nouze pro území celé metropole.

20:50
21:01

Čína v loňském roce vyplatila firmám registrovaným na domácích burzách rekordní subvence, aby jim pomohla čelit zpomalování hospodářského růstu. Subvence loni podle těchto údajů vzrostly o 14 procent na 153,8 miliardy jüanů (515 miliard korun).

21:18

Nejlepším hráčem sezony první fotbalové ligy se poprvé stal záložník Tomáš Souček, který pomohl pražské Slavii k titulu. V hlasování trenérů, kapitánů jednotlivých týmů a vybraných novinářů jasně zvítězil před nejlepším střelcem soutěže ruským útočníkem Nikolajem Komličenkem z Mladé Boleslavi a slovenským středopolařem Plzně Patrikem Hrošovským. Slavia ovládla i anketu o nejlepšího trenéra sezony, jímž se s velkým náskokem stal Jindřich Trpišovský.

 

21:49

Angela Merkelová chce, aby rozhodnutí o obsazení nejvyšších pozic v institucích Evropské unie padlo co nejrychleji. Uvedla, že její vláda podporuje princip výběru předsedy Evropské komise z řad stranických lídrů. Agentura Reuters s odvoláním na spolupracovníka francouzského prezidenta ale napsala, že Emmanuel Macron nepovažuje tento postup za automatický.

22:01

Při izraelském raketovém útoku na vojenský cíl v provincii Kunajtra na jihu Sýrie dnes večer zahynul jeden voják a další utrpěl zranění. Rovněž bylo poškozeno armádní vozidlo. Izrael uvedl, že raketový útok byl odvetou za předchozí střelbu ze syrského území, která mířila na izraelský bojový letoun v izraelském vzdušném prostoru.

22:20
22:33

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen pověří odcházející ministry správou svých resortů, dokud nebude ustavena nová přechodná vláda. Kabinet až do oficiálního jmenování nové vlády povede vicekancléř a ministr financí Hartwig Löger z lidové strany (ÖVP).

22:40

Z ruského kosmodromu Pleseck dnes úspěšně odstartovala raketa Sojuz s družicí ruského navigačního systému Glonass. Do raketového nosiče během letu udeřil blesk, žádné škody ale nenapáchal, ač v takovém případě hrozí ochromení senzorů a přístrojů.

22:58

Výsledky eurovoleb v zemích visegrádské čtyřky ukázaly, že vládní politici budou nejspíš chtít více rozhodování na úrovni Evropské rady, tedy mezi premiéry a prezidenty členských států EU. A zároveň menší vliv ostatních unijních institucí, jako je Evropský parlament. Odborníci z visegrádských zemí analyzují dopady voleb na domácí politiku.

23:18

Čínský internetový obchod Alibaba Group Holding zvažuje nabídku svých akcií za 20 miliard dolarů (téměř 462 miliard korun) na burze v Hongkongu. Chce tak navázat na rekordní primární nabídku akcií z roku 2014, kterou firma uskutečnila v New Yorku.

23:38

Během sestupu z vrcholu Mount Everestu v ponděí zemřel další horoloezec. 61letý Američan je tak už devátým mrtvým v aktuální horolezecké sezóně. 

23:59

Stát musí vrátit zboží, které policie před pěti lety zabavila při obřím zátahu proti growshopům. Zboží je už zničené, budu chtít náhradu, reaguje majitel Michal Otipka. 

06:30

Hokejisté Bostonu porazili v úvodním finále Stanley Cupu St. Louis 4:2, přestože prohrávali 0:2. Gólem a nahrávkou se na výhře podílel útočník Sean Kuraly, zvolený první hvězdou večera.

06:45

Americká nezisková společnost WeBuildtheWall postavila na pomezí s Mexikem na soukromém pozemku několikasetmetrový úsek pohraniční zdi. V noci na dnešek o tom informovala agentura AP.

06:59

Provozovatelé zábavního parku s biblickou tematikou Ark Encounter se soudí s pojišťovnou. Park v americkém státě Kentucky, jehož hlavní atrakcí je napodobenina Noemovy archy, poškodily deště, uvedl list The Washington Post.

07:12

Na Mount Everestu zemřel v pondělí americký horolezec, za posledních deset dní se tak stal jedenáctou obětí výstupu na nejvyšší horu světa. Dnes o tom informovala televize Sky News.

07:24

Do oběhu dnes vstupují nové bankovky v nominální hodnotě 100 a 200 eur. Tyto bankovky završují sérii nazvanou Europa a obsahují nové ochranné prvky, které znesnadňují jejich padělání. 

07:36

 

07:47

Útočník v Japonsku dnes pobodal 15 lidí, policie ho následně zadržela. Informovala o tom japonská agentura Kjódó. Mezi pobodanými je i osm školáků. O motivu činu policie neinformovala.

08:00

Na dnešní den připadá podle výpočtů Liberálního institutu den daňové svobody. Označuje se tak pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana, do té doby veškerý jeho příjem připadá státu. Loni tento den připadl na 22. května. Češi tak na stát letos pracovali 148 dní.

08:10

Slovan Bratislava nebude z ekonomických důvodů pokračovat v Kontinentální hokejové lize. Zástupci klubu dnes oznámili, že se v příštích dnech přihlásí zpět do slovenské extraligy, kterou před sedmi lety opustili.

08:13

Google plánuje ivestovat 670 milionů dolarů do rozšíření svého datového centra ve Finsku, aby mohli uživatelé prohlížeče rychleji stahovat soubory a media.

 

 

08:27

Překvapení se dočkali vědci, kteří v pěti anglických řekách hledali důkazy chemického znečištění. Za tímto účelem testovali sladkovodní krevety, které v nich žijí. V mnoha z nich objevili pesticidy... a ve všech kokain, napsal zpravodajský server The New York Times.

08:39

Americké velkoměsto New York sesadilo Londýn z prvního místa v anketě o nejlepší finanční centrum světa. Londýn přišel o první pozici kvůli vývoji kolem odchodu Británie z Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu mezi vysokými představiteli finančních společností, který zveřejnila konzultační firma Duff & Phelps.

08:48

 

08:57

Letadlo na cestě z Mexika do Japonska muselo nouzově přistát v severomexickém státě Sonora kvůli Japonci, který spolkl 246 pytlíčků s kokainem a následně dostal silný záchvat. Muži však už nebylo pomoci a zemřel, píše britský zpravodajský web BBC.

09:11

Do babyboxu v nemocnici v Havířově v pondělí večer někdo odložil novorozenou holčičku. Je to první dítě, které někdo do tamního babyboxu za skoro pět let jeho fungování dal.

09:25

Prudký pokles kapacity výroby elektřiny z jádra ohrozí plnění klimatických cílů a bezpečnost dodávek elektřiny. Rozvinuté země by proto měly najít způsoby, jak prodloužit životnost svých jaderných reaktorů. Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

09:35
09:45

Optimismus mezi spotřebiteli v Německu mírně ochladl, lidé jsou méně ochotni nakupovat a na budoucnost největší evropské ekonomiky hledí s větší opatrností. Uvedla to společnost GfK, jejíž index nálady na červen klesl na 10,1 z květnových 10,2 bodu.

09:54

Speciální jednotky kosovské policie dnes ráno zatkly 13 Srbů na severu země, který je zčásti pod kontrolou Bělehradu. Srbský prezident Aleksandar Vučić uvedl armádu do stavu bojové pohotovosti, informovala srbská i kosovská média.

10:03

Firma Viscofan CZ, která vyrábí v Českých Budějovicích umělá střívka pro potravinářský průmysl, dodá v létě na trh vegetariánské střevo. Střevo se vyrábí v Německu, v České republice dokončuje. 

10:13

Do oběhu dnes vstupují nové bankovky v nominální hodnotě 100 a 200 eur (zhruba 2600 a 5200 korun). Tyto bankovky završují sérii nazvanou Europa a obsahují nové ochranné prvky, které znesnadňují jejich padělání.

10:20

Téměř tři čtvrtiny Francouzů (72 procent) se domnívají, že prezident Emmanuel Macron by měl po neúspěchu své koalice Obroda ve volbách do Evropského parlamentu změnit svou politiku.

10:29

Společnost Colorlak ze Starého Města na Uherskohradišťsku, která je předním tuzemským výrobcem nátěrových hmot, loni vykázala tržby 625,9 milionu korun. Meziročně je to o 83 milionů korun méně. 

10:39

Zakladatel čínské společnosti Huawei Žen Čeng-fej by protestoval, pokud by se Peking v reakci na sankce uvalené Spojenými státy na jeho podnik rozhodl zavést odvetná opatření vůči americké firmě Apple. Žen to uvedl v rozhovoru s agenturou Bloomberg. 

10:47
10:57

Egyptské bezpečnostní složky se na Sinajském poloostrově dopouštějí porušování práv civilistů a v některých případech zřejmě i válečných zločinů. Ve své zprávě to dnes uvedla organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW).

11:05

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí oznámila, že spouští kampaň, v rámci které naočkuje přes 800 000 lidí proti choleře v provincii Severní Kivu na východě Konga. 

11:14

Zmocněnec německé vlády pro boj s antisemitismem Felix Klein vyzval všechny občany spolkové republiky, aby v sobotu nosili tradiční židovskou pokrývku hlavy jarmulku. Mají tak učinit jako výraz solidarity s Židy, kteří v Německu stále častěji čelí antisemitským útokům.

11:25

Na Mount Everestu zemřel další horolezec, 62letý Američan Christopher Kulish. Za posledních deset dní se tak stal jedenáctou obětí výstupu na nejvyšší horu světa.

 

11:34

Mediální společnost Meredith se dohodla na prodeji práv k časopisu Sports Illustrated. Za 110 milionů dolarů (2,5 miliardy korun) je získá americká zábavní společnost Authentic Brands Group.

11:45

Severokorejští státní úředníci vydírají řadové občany snažící se uživit své rodiny a nutí je dávat úplatky, přičemž jim vyhrožují zatčením a stíháním. Oběťmi jsou především Severokorejci, kteří působí v neformálním sektoru ekonomiky. 

11:56

Důvěra Čechů v budoucnost sjednocené Evropy dál vzrostla, od loňského dubna se zvýšila o dva procentní body na 46 procent. Srovnatelný podíl respondentů, 43 procent, ovšem v budoucnost sjednocené Evropy nevěří. Vyplývá to z aktuálního průzkumu CVVM.

12:05

 

12:16

Polsko oficiálně oslovilo americké partnery ohledně možnosti nákupu 32 stíhaček F-35A, kterými chce nahradit letouny zkonstruované ještě za sovětských dob. Oznámil to dnes ministr obrany Mariusz Blaszczak. Součástí nákupu má být i zajištění logistiky a výcviku.

12:18

Čeští hokejisté budou na příštím mistrovství světa v roce 2020 hrát ve skupině A v Lausanne s Kanadou, Švédskem, Německem, Slovenskem, Dánskem, Běloruskem a Velkou Británií.

12:32

Liberecká zoo má poprvé ve své 115leté historii hříbata ohroženého koně Převalského. Narodila se minulý týden a je to samec a samička.

12:42

Kancelář prezidenta republiky podala trestní oznámení pro křivé obvinění na senátora Václava Lásku (SEN 21) a zástupce organizace Rekonstrukce státu. Uvedl to tiskový odbor Pražského hradu. Reaguje tak na kauzu údajného ovlivňování soudců kancléřem Vratislavem Mynářem.

12:51

Rakouská skupina Kapsch prodává svou firmu Kapsch CarrierCom skupině S&T AG. Transakci posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), protože se týká i české dceřiné společnosti Kapsch CarrierCom. Úřad to uvádí na svých internetových stránkách.

13:00

 

13:09

Americké ministerstvo financí zveřejnilo dokumenty, na jejichž základě zařadilo na seznam ruských oligarchů s úzkými vazbami na Kreml miliardáře Olega Děripasku, kterého následně úřad zařadil i na sankční listinu.

13:18

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen odsoudil opakované poničení instalace fotografií přeživších holokaustu, umístěné na rušné vídeňské ulici Ring. Výstavu nyní nepřetržitě střeží skupiny dobrovolníků, informovala dnes agentura AP.

13:27

Biatlonistka Gabriela Koukalová ukončila v 29 letech sportovní kariéru. Dvojnásobná mistryně světa, olympijská medailistka a celková vítězka Světového poháru to dnes oznámila na sociálních sítích.

13:36

KOMENTÁŘ Martina Fendrycha: Nechutné, stupidní, nebezpečné: Ladislava Jakla, spolupracovníka exprezidenta Klause, člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, napadl v metru neznámý útočník. Údajný důvod: v minulosti kandidoval za SPD.

13:47

Financial Times se zamýšlejí nad tím, kdo by mohl nahradit Theresu Mayovou.

 

13:48

Irácký soud dnes vynesl rozsudky smrti nad dalšími dvěma francouzskými džihádisty, Francie nicméně zopakovala, že chce popravám zabránit, píše agentura AP.

13:59

Transformované penzijní fondy loni vydělaly klientům v průměru 0,7 procenta, žádný z nich nepřekonal inflaci, která činila 2,1 procenta. O rok dříve tyto fondy při inflaci 2,5 procenta připsaly klientům v průměru výnos 0,6 procenta.

14:07

Severní Korea má svou první značku whisky, alkoholický nápoj chce společnost Samilpo na trh uvést ještě letos. S odvoláním na čínskou cestovní agenturu Mladý pionýr to napsal zpravodajský server BBC.

14:14

 

14:23

Chvěje se a váhá jako batole, které se snaží jíst polévku, aniž by bryndalo - první robot na světě, který sbírá maliny, pracuje s rozvahou. Ovoce sklidí "pažemi" a plody opatrně uloží do připraveného košíku. Utržení jednoho plodu mu trvá asi jednu minutu, píše list The Guardian.

 

14:31

Hrazení většiny ceny léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění sněmovna zřejmě schválí. Zdravotnický výbor dnes přijetí této úpravy vládní novely o sdílení údajů o předepsaných lécích plénu doporučil.

14:43

Firma zabývající se platebními technologiemi Global Payments koupí konkurenční společnost Total System Services zhruba za 21,5 miliardy USD (497 miliard Kč) formou výměny akcií. Informovaly o tom dnes společnosti.

14:55

Skoro polovině ruských rodin stačí výdělek pouze na jídlo a ošacení, zboží dlouhodobější spotřeby si dopřát nemohou. Koupit vše, co považují za potřebné, si může dovolit jen 3,2 procenta Rusů. Uvedl to dnes podnikatelský list RBK s odvoláním na údaje ruského statistického úřadu Rosstat, pořízené ze 48 tisíc domácností.

15:06

Jak je to s televizemi v restauracích:

 

15:13

Za prohru sociální demokracie ve volbách do Evropského parlamentu může podle prezidenta Miloše Zemana nevýrazný Pavel Poc v čele její kandidátky a záležitost kolem odchodu ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) z vlády.

15:20

Internetový obchodník Mall Group ve fiskálním roce končícím letos v březnu zvýšil podle předběžných výsledků obrat o 13 procent na 16,2 miliardy korun. Více než 4,6 milionu zákazníků v sedmi zemích uskutečnilo přes sedm milionů objednávek, což je o 16 procent více než rok před tím.

15:36

Investiční skupina Krupa Global Investments (KGI) se sídlem v Praze, která patří slovenskému podnikateli Pavolu Krúpovi, koupila podíl ve španělském obchodním řetězci DIA.

15:52

Nový satelitní mýtný systém je ze dvou třetin hotový. Jeho budoucí provozovatel, konsorcium CzechToll/SkyToll, v něm využije 49 mýtných bran ze stávajícího systému a dalších 11 nových vybuduje. Používat je bude pro kontrolu výběru mýtného.

16:07

Rodná čísla se nebudou zapisovat do občanských průkazů asi až od roku 2023. Tříletý odklad podpořila v dnešním úvodním kole sněmovna.

16:08
16:24

Maďarská vláda chystá návrh zákona, který by změnil organizační strukturu místní akademie věd. Vládní kabinet by tak získal větší kontrolu nad výzkumem.

16:39

K veřejným wi-fi sítím se připojuje 94 procent dospělých Čechů. Téměř polovina (49 procent) na nich provádí i citlivé aktivity, jako je například zadávání hesel, internetové bankovnictví nebo posílání intimních fotek.

16:54

Čína a Rusko se nezúčastní červnového summitu v bahrajnském hlavním městě Manáma, který pořádají Spojené státy. Na summitu se má mluvit o ekonomických záměrech, které jsou součástí očekávaného amerického plánu na řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

17:09

Obchody Tesco od července zvýší základní tarifní mzdy provozním zaměstnancům o pět až sedm procent. Zaměstnancům distribučního centra mzdy vzrostou v průměru o 6,5 procenta.

17:27
17:43

Česká měna dnes bez impulzů ze světových trhů a nových čísel z ekonomiky k euru oslabila o dva haléře na 25,85 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna proti pondělnímu závěru ztratila šest haléřů na 23,14 Kč/USD.

17:59

Nejvyšší soud USA dnes podpořil zákon státu Indiana, který nařizuje pohřbívání nebo kremaci plodů odebraných při interrupci. Rozhodnutí označují americká média za prohru stoupenců potratů, kteří zákon zažalovali.

18:15

Spor o to, jaké následky by měl odchod Británie z Evropské unie bez dohody, dominuje debatě uchazečů o křeslo vůdce britské Konzervativní strany. Podle bývalého ministra zahraničí Borise Johnsona by měla Británie evropský blok opustit i bez smlouvy s Bruselem.

18:31

Prezident Miloš Zeman nepřijal demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Důvodem nepřijetí demise je to, že Staněk odhalil na ministerstvu kultury závažná ekonomická pochybení.

18:47
19:03

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) požádá ve středu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby prezidentovi Miloši Zemanovi navrhl odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) a místo něj jmenoval místopředsedu ČSSD a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu.

19:19

Sněmovna dnes přerušila debatu o návrhu skupiny poslanců v čele s Piráty na zavedení místní příslušnosti exekutorů a slučování exekucí. Na návrh Dominika Feriho (TOP 09) se k předloze vrátí potom, co vláda předloží vlastní úpravy postupu exekucí.

19:35

Po evropských volbách vyvstala v EU "nová geografie" zášti vůči elitám, tvrdí vítězný pravicový lídr v Itálii Matteo Salvini. Zdaleka ale není jisté, zda dokáže zformovat frakci stran, které vedle euroskeptismu, protiimigračního a protiislámského programu spojuje jen málo.

19:51

Možný ministr kultury Michal Šmarda (ČSSD) chce v kultuře stabilizovat situaci, uklidnit emoce, dohodnout se s významnými hráči v resortu. Je dlouhodobě neudržitelné, aby se kulturní obec stavěla proti ministerstvu, řekl.

20:07
20:23

Nepřijetím demise ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) prezident Miloš Zeman porušuje podle sněmovní opozice ústavní zvyklosti. Nikdo nemůže být ministrem proti své vůli, řekl dnes předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

20:39

Dolar dnes posiluje, přestože se výnos z amerických dluhopisů s delší dobou splatnosti snížil na devatenáctileté minimum. Zájmu o dolar chápanému jako bezpečná měna pomáhá globální obchodní a politické napětí a silný růst důvěry amerických spotřebitelů.

20:55

Izraelská strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua oznámila sloučení se stranou Kulanu ministra financí Mošeho Kahlona. Izraeli hrozí další předčasné parlamentní volby, protože Netanjahu nedokázal po těch dubnových dosud složit vládní koalici.

21:11

Americký výrobce rostlinných náhražek masa Beyond Meat bude od příštího roku vyrábět i v Evropě. Firma se ve spolupráci s nizozemským výrobcem masa Zandbergen World's Finest Meat snaží rozšířit svou produkci mimo Spojené státy a mohla by těžit z růstu poptávky po alternativách masa v evropském regionu.

21:27
21:43

Předčasné volby v Řecku se budou konat 7. července, tedy o týden později, než se očekávalo.

21:59

Čínská automobilka Aiways hodlá v příštím roce uvést na evropský trh sportovně-užitkový vůz s plně elektrickým pohonem. Měl by se jednat o první elektromobil s čínskou značkou nabízený v Evropě.

22:18

Americká technologická společnost Apple dnes po několikaleté přestávce představila novou verzi svého hudebního přehrávače iPod. Sedmou generaci přístroje iPod touch lze ode dneška objednávat na internetových stránkách firmy, model s kapacitou 32 gigabytů stojí 5990 korun.

22:35

Prezidenti a premiéři 28 zemí Evropské unie chtějí mít o jménu osoby, kterou europarlamentu navrhnou jako příštího předsedu Evropské komise, jasno na řádném unijním summitu 20. a 21. června.

22:52
06:37

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu má dnes poslední den na sestavení vládní koalice po dubnových volbách. Dosud se mu to nepodařilo kvůli sporům o branný zákon mezi potenciálními koaličními partnery jeho strany Likud.

06:46

Novým předsedou Evropské komise by měla být výrazná a charismatická osoba, která umí dělat kompromisy a spojovat členské země EU, myslí si český premiér Andrej Babiš.

06:55

Lidé ode dneška mohou zpochybnit u Nejvyššího správního soudu průběh a výsledky voleb do Evropského parlamentu. Mají na to deset dní. Lhůta končí v pátek 7. června. Soud bude mít na rozhodnutí 20 dní.

07:07

Čínská telekomunikační společnost Huawei se obrátila na soud ve Spojených státech se žádostí, aby označil zákaz používání jejích výrobků federálními úřady za neústavní. 

07:18

Navzdory tomu, že v posledních letech počet slonů zabitých pytláky klesá, hrozí chobotnatcům v Africe stále vyhubení, pokud mezinárodní společenství nepřijme další opatření na jejich ochranu. 

07:30

Více než pět desítek tornád zasáhlo v posledních dvou dnech severní a centrální část Spojených států. Živel ničil domy a stožáry elektrického vedení a způsobil smrt 82letého muže ve státě Ohio. 

07:53

Být normální znamená umět zvládat těžší situace, čtvrtina lidí se v průběhu života setká s duševní nemocí, byť přechodnou. Polovina lidí s depresí nevyhledá pomoc, u poruch spojených s užíváním alkoholu je to až 90 procent, říká Martin Hollý, ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice.

 

08:18

ROZHOVOR: Autoři Mapy exekucí vytvořili Mapu osobních bankrotů, která ukazuje, kolik lidí je dnes v jednotlivých krajích, okresech a pověřených obcích v oddlužení.

08:30
08:40

Žádný z velkých obchodních partnerů Spojených států zatím nesplňuje podmínky, aby mohl být označen za manipulátora s měnou. Devět zemí, včetně Číny, je však potřeba pozorně sledovat. 

08:51

Řidič zájezdového autobusu v úterý v centru Paříže záměrně zajel šoféra osobního auta, s nímž se předtím po srážce obou vozů pohádal. Muž byl na místě mrtvý.

09:01

KOMENTÁŘ: Blízký spolupracovník exprezidenta Václava Klause Ladislav Jakl byl napaden pěstmi v pražském metru. Vypověděl, že k němu přistoupili dva muži, zeptali se ho, jestli je "ten lídr SPD", a už ho tloukli.

09:11

Barmský soud vydal zatykač na radikálního nacionalistického buddhistického mnicha Wirathua. Důvodem byla jeho rozvratná činnost proti vládě. S odvoláním na policii o tom dnes informovala agentura Reuters.

09:29

Pokutu 15 000 dolarů (257 000 korun) udělily úřady v Kanadě muži, který se loni pokusil v příručním zavazadle na letu z Ruska propašovat do země 4788 pijavic. Měly být použity na lékařské účely, informovala v úterý zpravodajská společnost BBC.

09:39

Koupit vstupenky na prohlídku brněnské vily Tugendhat, která je na seznamu světového dědictví UNESCO, je v současnosti prakticky nemožné. Prohlídky vily, jejíž stavba začala před 90 lety, jsou až do konce roku vyprodané.

09:51
09:59

Pojišťovny uzavřely dohody o úhradách zdravotní péče pro příští rok v deseti ze 14 segmentů péče. Změny úhrad budou zejména u zubařů, praktických lékařů a gynekologů. Přibudou nové hrazené výkony, péče o těhotné se bude hradit jako balíček.

10:09

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) investuje 35 milionů korun do nové zkušební linky pro kontrolu bezešvých trubek v rourovně. Díky investici se především rozšíří zkušební rozsah linky i možnost dodávat trubky pro náročnější aplikace.

10:19

Svou případnou účast ve vládě ČSSD a ANO vnímá kandidát na nového ministra kultury Michal Šmarda (ČSSD) jako možnost zkusit prosazovat stranický program a uklidnit spory v kultuře. Politika navíc podle něj není černobílá.

10:29

Davy lidí od rána ve vídeňské katedrále svatého Štěpána naposledy vzdávají hold trojnásobnému mistru světa formule 1 Nikimu Laudovi, jenž zemřel 20. května v Curychu.

10:38

Za nedávnými útoky na ropné tankery v Perském zálivu stojí velice pravděpodobně Írán. Dnes to během návštěvy ve Spojených arabských emirátech prohlásil podle médií bezpečnostní poradce amerického prezidenta John Bolton. 

10:48

Plzeňští celníci objevili v rumunské dodávce přes 18 000 kusů pašovaných cigaret. Vozidlo s přívěsem pro převoz osobních aut, které jelo po dálnici D5 do Německa, si v noci vytipovala hlídka mobilního dohledu.

10:58
11:07
11:16

České firmy se stále vyhýbají plnění informační povinnosti. Za rok 2017 finanční výkazy nezveřejnilo 63 procent společností. V posledních pěti letech výsledky svého hospodaření nepublikovala každá třetí firma.

11:23

Digitalizaci u malých a středních podnikatelů ve službách táhnou online rezervace nebo objednávky, sociální sítě a cloudové služby, tedy ukládání dat do externího úložiště na internetu. 

11:33

Evropské akcie dnes oslabují, jejich hlavní index dopoledne odepisoval kolem jednoho procenta. Jedním z hlavních důvodů je zpráva, že se Čína chystá omezit vývoz vzácných kovů do Spojených států.

11:43
11:53

Počet lidí bez práce v Německu se v květnu nečekaně zvýšil a růst zaznamenal poprvé za téměř dva roky. Podle sezonně upravených údajů bylo bez práce 2,279 milionu lidí, což je o 60 000 více než v dubnu.

12:01

Málo známé finské společnosti Uros, která působí v oblasti internetu věcí (IoT), loni vzrostly tržby o 171 procent na 1,31 miliardy eur (33,9 miliardy korun). Firma je i zisková. 

12:09

Demokratický uchazeč o prezidentské křeslo a bývalý viceprezident Joe Biden chce navýšit federální investice do škol v chudších oblastech, podpořit vznik školek a zvednout platy učitelům.

12:16

Akademický sochař Petr Váňa a jeho spolupracovnici začali na Staroměstském náměstí v Praze s obnovou Mariánského sloupu, který v roce 1918 svrhl dav, protože v něm spatřoval symbol habsburské monarchie.

12:23

Jeden ze čtyř nejvyšších představitelů Evropské unie by měl být ze země střední Evropy. Na konferenci Pražský evropský summit (Prague European Summit) to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

12:33

Estonsko od července o čtvrtinu sníží daň na alkohol. Před dvěma lety jí přitom o 70 procent zvýšilo. Estonci ale začali jezdit za levnějším alkoholem do sousedního Lotyšska.

12:40

Libye vydala do Egypta jednoho z nejhledanějších egyptských džihádistů Hišáma Ašmávího, který byl ve své vlasti v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na egyptskou televizi.

12:50

Diskontu Penny Market v roce 2018 meziročně vzrostl obrat o téměř osm procent na 42 miliard korun. Také zisk po zdanění se loni řetězci zvýšil proti roku 2017 o více než 300 milionů na 866 milionů korun. 

13:08

Nedostatek času na jídlo je podle Čechů nejčastější překážkou, proč se v pracovní době nestravují lépe. V průzkumu společnosti Up ČR, která se specializuje na zaměstnanecké benefity, to jako hlavní důvod uvedlo 38 procent zaměstnanců.

13:15

Rekordní odměnu získá vítězka golfového majoru US Open. V americkém Charlestonu si po nedělním závěrečném kole na konto připíše milion dolarů, dosud nejvyšší prémii v ženském golfu.

13:23

Lotyšský parlament dnes zvolil novým prezidentem této pobaltské země Egilse Levitse, který byl dosud soudcem Soudního dvora Evropské unie. Získal podle serveru Delfi 61 hlasů od 93 přítomných poslanců.

13:37

Spolupracovník nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského obvinil jeho předchůdce Petra Porošenka, že při odchodu z funkce nechal odstranit z operační místnosti v prezidentově kanceláři všechny monitory a další vybavení. Nově jmenovaný tajemník bezpečnostní rady státu Oleksandr Danyljuk podle listu Ukrajinska pravda tvrdí, že zmizely i servery s tajnými údaji.

13:49

Tuzemské firmy stále nedodržují některé povinnosti související s evropským nařízením na ochranu osobních údajů GDPR. Podniky většinou nedostatečně řeší právo lidí na omezení zpracování jejich údajů, povinnosti spojené s provozem kamerových systémů a také nemají účinnou detekci a řešení bezpečnostních incidentů.

13:58

Prezident Miloš Zeman v dopise navrhl premiéru Andreji Babišovi (ANO), aby počkal v případě odvolávání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) na výsledky trestního oznámení, které Staněk podal. Babiš to dnes řekl na dotaz ČTK.

14:15

Nepál si dnes připomněl výročí prvního výstupu na Mount Everest, který 29. května 1953 zdolali Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norkej. Oslavy ale zastiňuje nejtragičtější sezona za poslední čtyři roky, letos zahynulo už 11 horolezců. Znovu se tak rozvířily diskuse, zda by se neměl počet vydávaných povolení k výstupu omezit.

14:16

Stavební firmě Subterra, která je součástí skupiny Metrostav, loni vzrostl čistý zisk meziročně více než čtyřnásobně na 132,9 milionu korun. Tržby jí klesly o 22 procent na 4,62 miliardy korun. Téměř třetinu tržeb firma vytvořila v zahraničí. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou společnost zveřejnila ve Sbírce listin.

14:24

Doplnění zapůjčené ropy do státních rezerv bude podle předsedy předsedy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavla Švagra trvat asi půl roku. Ropovodem Družba asi měsíc ropa netekla kvůli kontaminaci, stát formou zápůjčky poskytl Unipetrolu asi třetinu z rezerv.

14:39

Celníci při kontrolní akci s názvem Labuť zabavili v pražské provozovně 32 padělků sedaček na pouťové atrakce. Jejich prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda vyšší než 800 tisíc korun.

14:48

Cena vojenských vrtulníků, které české armádě nabízejí Spojené státy, se blíží představám české vlády. Na veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET v Brně to ve středu řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Požádal ale ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO), aby americkou stranu požádal o zlepšení platebních podmínek.

15:04
15:20

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se nebude zabývat sporem předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ohledně jeho výroku ve Sněmovně. Záležitost postoupil výboru soud, Kalousek před poslanci věc řešit nechtěl.

15:36

Ve vládním letadle, na jehož palubě byl i premiér Andrej Babiš (ANO), se v úterý pozdě večer střílelo. Výstřel omylem vyšel z pistole člena Babišovy ochranky. U incidentu byl i zvláštní zpravodaj redakce, který celou situaci viděl.

15:52

Sedm z deseti Němců si i po evropských volbách, v nichž propadly vládní strany CDU/CSU a SPD, přeje, aby kancléřka Angela Merkelová (CDU) zůstala ve funkci až do konce současného volebního období v roce 2021.

16:08

Výdaje na příspěvek na péči i počet lidí, kteří ho pobírají, rostou. Za 12 let od zavedení dávky, za kterou si mají senioři a handicapovaní zajistit opatrování doma či v nějakém zařízení, se vyplacená suma téměř zdvojnásobila a příjemců přibylo o 30 procent.

16:24
16:41

Aero Vodochody a Ministerstvo obrany ČR na veletrhu IDET v Brně oznámily, že firma pro českou armádu během čtyř let opraví 16 letounů L-159 v rámci takzvaných PP16, tedy periodických prací po šestnácti letech provozu. Celková hodnota zakázky je 1,6 miliardy korun

16:57

Pražská Technická správa komunikací (TSK) vypsala výběrové řízení na projekt opravy Libeňského mostu. Vytvoření dokumentace má vyjít maximálně na 42 milionů Kč.

17:14

Šéf americké vojenské rozvědky dnes obvinil Rusko, že patrně provádí omezené jaderné testy v rozporu s mezinárodní smlouvou. Ředitel DIA Robert Ashley řekl, že Moskva možná nedodržuje absolutní zákaz jaderných zkoušek, k němuž se ratifikací příslušné smlouvy zavázala.

17:31

Pražská burza dnes posílila. Index PX stoupl o 0,23 procenta na 1040,51 bodu. Nahoru burzu táhly hlavně akcie Komerční banky, energetické firmy ČEZ a Moneta Money Bank, s nimiž se obchodovalo v největších objemech z hlavních emisí.

17:47
18:03

Prezident Miloš Zeman navrhl premiéru Andreji Babišovi, aby počkal s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka na výsledky policejního prověřování trestního oznámení, které ministr podal. Zeman to napsal Babišovi poté, co v úterý odmítl přijmout Staňkovu demisi.

18:19

Rozhodnutí Spojených států umístit čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei na černou listinu by mohlo poškodit miliardy spotřebitelů po celém světě. Způsobí rovněž újmu americkým podnikům a bude mít dopad na zaměstnanost v USA.

18:35

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chce vědět, v čem tkví problém s financováním sociálních služeb, když stát na ně dává každý rok více peněz. Před poslanci se při dnešní mimořádné schůzi ohradila proti výtkám, že je nynější vláda ANO a ČSSD asociální.

18:51

Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost dnes dostali Karel Karika a David Tišer. Ocenění udělované Nadací Charty 77 získali za svůj boj za práva lidí, které společnost odsouvá na svůj okraj, za práva Romů, bezdomovců a sociálně vyloučených.

19:07
19:23

Bývalý gruzínský prezident a oděský gubernátor Michail Saakašvili se dnes po více než roce vrátil na Ukrajinu, odkud ho po odebrání občanství vykázal bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko. Jeho nástupce Volodymyr Zelenskyj v úterý Saakašvilimu občanství vrátil, aby mu umožnil návrat.

19:39

Pařížské muzeum Louvre se dnes po dvoudenní stávce zaměstnanců znovu otevřelo. Muzeum bylo nepřístupné v pondělí, v úterý je běžně zavřeno.

19:55

Nejvýznamnějším firemním daňovým rájem světa jsou Britské Panenské ostrovy. Vyplývá to ze žebříčku, který dnes zveřejnila organizace Tax Justice Network.

20:11

Španělsko musí propustit z vazby tři katalánské politiky, kteří jsou souzeni v souvislosti s pokusem Katalánska odtrhnout se v roce 2017 od Madridu. O postoji pracovní skupiny OSN pro nezákonné zadržování informovala agentura Reuters.

20:27
20:43

Americká policie dnes zasahovala před Bílým domem, kde se na místě vyhledávaném často turisty zapálil neznámý člověk. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na informaci Tajné služby Spojených států (USSS), prezidentské ochranky.

20:59

Ruští kosmonauti Oleg Kononěnko a Alexej Ovčinin dnes podle plánu vystoupili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Pracovní směnu zahájili tím, že u výstupu z modulu Pirs umístili portrét ruského kosmonauta Alexeje Leonova, který jako první člověk podnikl "procházku" ve volném vesmíru.

21:15

Skotská vláda dnes předložila místnímu parlamentu návrh zákona, který stanoví nová pravidla pro konání referend. Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová doufá, že by se na jeho základě mohlo konat už v druhé polovině příštího roku nové lidové hlasování o odtržení Skotska od Spojeného království.

21:32

Sněmovní debata o financování sociálních služeb skončila dnes po pěti hodinách bez výsledku. Mimořádnou schůzi svolanou z podnětu pěti opozičních stran kvůli chybějícím dvěma miliardám korun přerušila přestávka, kterou si do konce jednacího dne vyžádala ČSSD.

21:49
22:06

Vedení občanských demokratů vyloučilo dnes večer ze strany kvůli závažnému porušení stanov radního Jesenice u Prahy Martina Langa, který na facebooku nabádal k zabití prezidenta.

22:23

Saúdská Arábie čelí obvinění, že s pomocí izraelského softwaru podnikla sofistikovaný hackerský útok na prominentního satirika a kritika saúdskoarabské královské rodiny Ghánima Dúsárího, který již 16 let žije v dobrovolném exilu v Británii a od loňské vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího má údajně policejní ochranu.

22:40

Rumunská premiérka Dancilaová po uvěznění šéfa své vládnoucí Sociálnědemokratické strany Livia Dragney zásadně obrátila. Zřekla se kontroverzní justiční reformy, kterou předtím prosazovala, a slíbila zlepšení vztahů s Evropskou unií.

22:57

Ve věku 87 let dnes zemřel spisovatel, scenárista, překladatel a bývalý politický vězeň Jiří Stránský. Stránský je například autorem knihy Zdivočelá země, podle níž vznikl stejnojmenný televizní seriál. Ve svých dílech čerpal z vlastních zkušeností člověka, který byl za komunistického režimu dvakrát uvězněn.

06:32

Předčasné volby by se v Izraeli měly uskutečnit letos 17. září. Vyplývá to z návrhu zákona, který ve středu krátce před půlnocí schválil izraelský parlament a kterým rozhodl o svém rozpuštění, informuje izraelský list The Times of Israel.

06:44

Hlavní akciové indexy na americké burze včera opět oslabily kvůli trvajícím obavám o globální růst. Jejich ceny reagují na prohlubující se obavy z důsledků obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy. Na devizovém trhu zpevňoval dolar.

06:58

 

07:13

Nejméně sedm lidí přišlo o život a dalších 19 se pohřešuje poté, co se ve středu na Dunaji v centru Budapešti po střetu s dalším plavidlem potopila loď s jihokorejskými turisty. Informovala o tom agentura MTI.

07:28

Novým premiérem Papuy Nové-Guineje se stal někdejší ministr financí James Marape, který v dubnu rezignoval na protest proti novému energetickému projektu. Informoval o tom dnes britský zpravodajský web BBC.

07:42

Ceny pohonných hmot v Česku se dál zvyšují. Průměrná cena benzinu stoupla za týden o 28 haléřů na 33,67 koruny za litr. Nafta zdražila od minulé středy o 17 haléřů na 32,74 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

07:57

 

08:12

Neřekl bych, že nám peníze na stavbu metra slíbil, ale říkal jsem mu, že bez toho to nepůjde. A on si to zapsal na papírek, takže je to na dobré cestě, popsal pondělní setkání s premiérem Andrejem Babišem pražský primátor Zdeněk Hřib.

 

08:25

Doprava v některých úsecích dálnice D1 dnes ráno kolabuje. Cesta z Prahy do Brna se tak může protáhnout až o 2,5 hodiny. Po D1 se dnes přesunují konvoje amerických vojáků, kteří jedou na cvičení do Rumunska a Maďarska.

08:39

Výroba osobních aut v Británii se minulý měsíc propadla nejvíce od globální finanční krize, protože továrny omezily produkci kvůli očekávanému odchodu Británie z EU, který se nakonec nekonal. Celková výroba klesla o 44,5 procenta na 70 971 vozů.

08:53

 

09:07

Mount Everest láká každý rok tisíce horolezců z celého světa. Cena za výpravu postupem času klesla. V užších místech tak vznikají fronty, které během posledních deseti dní zřejmě stály život už jedenáct lezců.

09:22

Saúdskoarabský ministr zahraničí Ibráhím Asáf dnes vyzval muslimské státy, aby reagovaly "s veškerou tvrdostí a silou" na nedávné v útoky v regionu, ze kterých USA a jejich spojenci viní Írán.

09:35

Téměř dvaadvacet let po tragické smrti britské princezny Diany se pařížská radnice rozhodla pojmenovat po ní náměstí v centru města. S odvoláním na své zdroje o tom informoval list Le Monde.

09:49

Na severozápadě Ukrajiny ve středu pozdě večer havaroval armádní vrtulník. Podle předběžných informací čtyřčlenná posádka pád nepřežila. Na svém facebooku o tom v noci na dnešek informovala ukrajinská armáda. Příčina nehody se vyšetřuje.

10:03

Praha 5 představuje veřejnosti projekt výstavby dopravního terminálu na smíchovském nádraží. Návrh počítá se zánikem autobusového terminálu Na Knížecí, který se přesune o několik stovek metrů dál nad budovu smíchovského vlakového nádraží.

10:17

 

10:32

Ruští kosmonauti Oleg Kononěnko a Alexej Ovčinin se během nočního výstupu do volného prostoru vedle údržbářských prací věnovali i úklidu. Vně Mezinárodní vesmírné stanice nalezli ručník, který zde před deseti lety zanechal jeden z ruských kosmonautů.

10:46

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa ve středu jmenoval novou vládu, ve které polovinu křesel obsadí ženy. JAR se tím připojuje k několika málo státům na světě, které mají v kabinetu vyvážený poměr mezi pohlavími.

11:01

Tisíce lidí dnes protestovaly proti vládě v mongolském hlavním městě Ulánbátaru. Požadovali konec vlády, která podle nich nezvládá oživit zpomalený ekonomický růst a má problémy s korupcí, informovala agentura Reuters.

11:16

 

11:25

Kolem 10:00 byly kolony na dálnici D1 na čtyřech místech, mezi kilometry 84 a 85, 98 a 100, 112 a 115 a 140 a 141. "Příčinou je vždy dojezd kolon americké armády do omezení kvůli modernizaci," uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

11:30

Kuba bude legalizovat privátní, na černo instalované, wi-fi sítě a umožní dovoz příslušných zařízení, jako jsou routery. Opatření vejde v platnost 29. července. Restrikce přístupu k internetu patřily na Kubě k nejpřísnějším na světě.

11:44

Slovenský prezident Andrej Kiska dorazil do Lán, kde ho na zámku uvítal jeho český kolega Miloš Zeman. Kiska je na své poslední oficiální zahraniční cestě jako hlava státu.

11:58

Polský obchodník se syntetickými drogami, který se v současnosti skrývá, si údajně objednal vraždu ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra. Informuje o tom list Rzeczpospolita. Považoval ho za překážku ve svém nelegálním podnikání.

12:04

 

12:12

Největší ruská plynárenská společnost Gazprom v prvním čtvrtletí zvýšila zisk meziročně o 44 procent na 536 miliard rublů (190,3 miliardy korun). Pokles exportu kompenzovaly vyšší ceny plynu a také vyšší objem prodeje, uvedla dnes firma.

12:26

V Česku lidé loni prosázeli rekordních 249,5 miliardy korun, meziročně o 11,3 procenta více. Objem vyplacených výher vzrostl o 18,4 procenta na 218,2 miliardy korun.

12:40

 

12:54

Ruský poslanec Státní dumy a bývalý hlavní hygienik Gennadij Oniščenko doporučil seniorům, aby žili "tak trochu o hladu", neboť pak prý nebudou tloustnout. Výrok vyvolal posměšné reakce uživatelů sociálních sítí.

13:08

Maďarská vláda na neurčito ustupuje od zřízení nového systému správních soudů, oznámil dnes šéf kabinetu premiéra Viktora Orbána Gergely Gulyás. Chce, aby nejdříve byly vyřešeny spory ohledně nezávislosti soudnictví, vysvětlil.

13:21

Průmyslový holding Czechoslovak Group koupil skupinu firem, mezi které patří největší autorizovaný prodejce vozidel značky Hyundai a druhý nejvýznamnější prodejce značky Mazda v České republice.

13:35

 

13:49

Země visegrádské čtyřky by měly podpořit místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče v úsilí obsadit jednu z vrcholných funkcí v Evropské unii. Novinářům to dnes řekl slovenský prezident Andrej Kiska na zámku v Lánech.

14:02

Německý úřad pro regulaci finančního sektoru BaFin vyšetřuje druhou největší německou banku Commerzbank kvůli podezření, že před třemi lety včas neinformovala finanční trhy o své reorganizaci. Bance může vyměřit pokutu v řádu milionů eur.

14:08

Portugalsko je v eurozóně první zemí, která vydává dluhopisy v čínských jüanech na čínském trhu. Takzvané panda dluhopisy, jejichž prodej právě probíhá, mají tříletou splatnost a jejich hodnota dosahuje dvou miliard jüanů (6,7 miliardy korun).

14:17

Premiér Andrej Babiš nebude požadovat výměnu člena policejní ochranky, který pravděpodobně nedopatřením vystřelil na palubě armádního letadla. Babiš ho označil za velice pečlivého a seriózního člověka, který svou profesi bere velice vážně.

14:31

Točeného českého piva v sudech a tancích se loni poprvé vyvezlo více než toho v lahvích a plechu. Dnes to na tiskové konferenci uvedli představitelé Českého svazu pivovarů a sladoven. Z Česka se loni vyvezlo rekordních 5,16 milionu hektolitrů.

14:44

 

14:58

Šéf polské nadace pomáhající obětem zneužívání ze strany duchovních odchází poté, co list Gazeta Wyborcza vypátral, že od jedné z poškozených vylákal peníze. Chtěl je také po bratrech Sekielských, autorech dokumentárního filmu Jen to nikomu neříkej.

15:22

Silné zemětřesení u pobřeží Salvadoru dnes nad ránem místního času vyvolalo varování před vlnou cunami, informovala agentura AFP. V pobřežních oblastech probíhá evakuace, podle úřadů však oceán stoupne nanejvýš o 30 centimetrů.

15:37

Volby do Sněmovny by podle CVVM v květnu vyhrálo ANO se ziskem 28 procent hlasů, proti předchozímu měsíci se jeho podpora snížila o čtyři procentní body. Naopak podpora ODS, která by byla ve volbách druhá, vzrostla o tři body na 17 procent. Následovali by Piráti s 13,5 procenta hlasů a KSČM s 11 procenty.

15:53
16:09

Hnutí ANO nebude navrhovat své bývalé ministry Dana Ťoka a Martu Novákovou na velvyslanecké pozice. Vyplynulo to z odpovědi premiéra Andreje Babiše (ANO) na dotazy Věry Kovářové (STAN) při dnešních sněmovních interpelacích.

16:25

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen dnes pověřil sestavením nové přechodné vlády dosavadní šéfku rakouského ústavního soudu Brigitte Bierleinovou. Rakouskou vládu tak poprvé povede žena.

16:41

Pojišťovny i letos v průměru o několik procent zdražily povinné ručení. Důvodem jsou rostoucí náklady na odškodnění. Nejvyšší růst cen pojistek postihl opět rizikové klienty, kteří v minulosti dělali opakovaně škody.

16:57

Na brněnském veletrhu IDET se mezi exponáty předvedl i vojenský dron primárně určený k eliminaci jiných bezpilotních letounů. Systémů na eliminaci nepřátelských dronů ale bylo k vidění víc.

17:13
17:29

Ženy na jihu Moravy vydělávaly v loňském roce v průměru o 7124 korun méně než muži. Průměrná hrubá měsíční mzda v kraji dosáhla loni 32 639 korun, medián měsíční mzdy, tedy údaj očištěný o nejvyšší i nejnižší hodnoty, byl 28 728 korun, tedy o 3911 korun nižší.

17:45

Za "špinavé, zvrácené a nechutné" slovo dnes americký prezident Donald Trump označil výraz impeachment, tedy ústavní žalobu, po níž volá část demokratů. Naléhavé výzvy k ústavní žalobě na Trumpa zazněly po středečním veřejném vyjádření vyšetřovatele FBI Roberta Muellera.

18:01

Nejvyšší správní soud se postavil proti úřední změně pohlaví bez operace. V novém rozhodnutí poukázal na základní principy společnosti v Česku, která pohlaví většinově vnímá jako binární kategorii - tedy muž a žena.

18:17

Evropská legislativa neumožňuje členským zemím vybudovat společné úložiště radioaktivního odpadu. Uvedl to při dnešních sněmovních interpelacích ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

18:33
18:49

Premiér Andrej Babiš (ANO) ujistil vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), že navrhne prezidentovi odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). V pátek se chce Babiš sejít s Michalem Šmardou (ČSSD), kterého Hamáček navrhuje na Staňkovo místo.

19:04

Britská libra dnes vůči americkému dolaru poprvé od ledna sestoupila pod 1,26 dolarů. Dolů ji tlačí známky toho, že nástupcem britské premiérky Theresy Mayové by se mohl stát někdo ze zastánců odchodu Británie z Evropské unie bez dohody.

19:20

Ceny ropy se dnes výrazně snižují, dolů je tlačí kromě pokračující obchodní války i zpráva o nečekaně nízkém poklesu zásob suroviny v USA. Severomořská ropa Brent krátce po 18:00 SELČ odepisovala 3,1 procenta na 67,26 dolaru za barel.

19:36

Stát New Hampshire na severovýchodě USA se dnes stal dvacátým ze států americké unie, který zrušil trest smrti. Senát přehlasoval rozhodnutí guvernéra Chrise Sununua, který minulý měsíc zákon o zrušení trestu smrti vetoval.

19:52
20:08

Ve složení polské vlády se na příští týden chystají změny. Změny jsou nutné vzhledem k tomu, že ve volbách do Evropského parlamentu (EP) bylo v neděli zvoleno několik dosavadních ministrů.

20:24

Řetězec restaurací McDonald's v Česku ročně vytvoří 4 000 tun odpadu, v jedné pobočce denně vytřídí průměrně 85 až 100 kilogramů odpadů. Přechodem na papírové obaly v případě většiny obalů ušetří v Česku 42,8 procenta plastu za rok.

20:40

Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje platí, stát a kraj mohou dál připravovat infrastrukturní stavby. Nejvyšší správní soud dnes zamítl kasační stížnost proti rozsudku Krajského soudu v Brně, který dříve zamítl žalobu požadující zrušení zásad.

20:56

Absolutním vítězem cen za plnění cílů udržitelného rozvoje v ČR se letos stal projekt GINA System, jehož softwarová mapová technologie pomáhá propojit záchranáře, dobrovolníky a další potřebné složky při pomoci v náročném terénu.

21:11
21:27

Americká internetová společnost Google zakázala ve svém obchodu Play aplikace, které lidem pomáhají kupovat marihuanu. Google k tomuto zákazu přikročil navzdory rostoucímu počtu států v USA, které tuto drogu legalizovaly.

21:43

Dopravu na dálnici D1 ve směru na Brno dnes od rána brzdily konvoje amerických vojáků, kteří projíždějí Českem na cvičení do Rumunska a Maďarska. Cesta z Prahy do Brna se protáhla i o několik hodin.

21:59

Kvůli požáru liberecké chemičky Severochema se škodou zhruba 140 milionů korun byl z obecného ohrožení obžalován její bývalý pracovník. Požár vznikl před dvěma lety zřejmě ve chvíli, když obžalovaný muž v zaměstnání kradl ředidlo.

22:14

Absolutním vítězem letošního ročníku soutěže o nejlepší novinku na tuzemském trhu se stala renovovaná řada sektů Bohemia Sekt. Cenu odborné poroty za nejvíce inovativní výrobek dostaly kapesníčky Zewa Softis od firmy Essity Czech Republic.

22:29
22:45

Italské námořnictvo dnes ve Středozemním moři zachránilo stovku migrantů. Na italský ostrov Lampedusa a na Maltu doplulo z Afriky 178 lidí. Dalších 149 uprchlíků, z toho 65 dětí, bylo evakuováno Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) letecky z Tripolisu.

23:01

Americké akcie dnes poprvé v tomto týdnu posílily. Na akciových trzích nicméně přetrvávají obavy z negativního dopadu obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou na hospodářský růst.

06:40

ČSSD rozdělovala pašalíky a místa, lidé si na to zvykli a vytvořili mafie, aby si ty pozice udrželi. Strana se rozkládá a je stále trapnější, už není co poškozovat, kritizuje bývalý europoslanec Libor Rouček.

 

07:00

Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že Spojené státy od 10. června uvalí na veškeré zboží z Mexika pětiprocentní clo. To má podle Trumpa přimět Mexiko, aby zastavilo příliv migrantů do Spojených států.

07:14

Pražská teplárenská (PTAS) prodala během topné sezony na přelomu loňského a letošního roku o 2,4 procenta méně tepelné energie než na přelomu let 2017 a 2018. ČTK to řekl mluvčí společnosti Miroslav Štochl. Podle něho dnes společnost topnou sezonu ukončila.

07:30

Šestnáct žen podalo žalobu na americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) pro podezření z diskriminace. Oznámil to list The New York Times. Nynější i bývalé zaměstnankyně kriminální ústřednu obviňují, že pro ženy vytvořila nepřátelské pracovní prostředí plné nepatřičných žertů a sexuálního obtěžování.

07:46

 

07:59

Všechny konvoje amerických vojáků, kteří jedou na cvičení do Rumunska a Maďarska, již opustily Česko. Poslední z nich přejel hranici se Slovenskem kolem 5:30. Uvedla to armáda na svém twitteru. Části konvoje ve čtvrtek způsobily velké komplikace na dálnici D1, cesta z Prahy do Brna se řidičům mohla protáhnout až o několik hodin.

08:17

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies v letošním prvním čtvrtletí navzdory růstu tržeb prodělal miliardu dolarů (přes 23 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Hospodářské výsledky zveřejnila poprvé od svého vstupu na burzu.

08:27

 

08:48

Při výbuchu bomby nastražené v autě bylo dnes v Kábulu zabito nebo zraněno sedm lidí. Agentura Reuters napsala, že útok byl podle všeho namířen proti konvoji mezinárodní organizace. Ve čtvrtek v afghánské metropoli útočil sebevražedný atentátník nedaleko vchodu do vojenské akademie a o život přišlo šest lidí.

09:00

Bývalá ministryně zahraničí USA a prezidentská kandidátka Hillary Clintonová a její dcera Chelsea chtějí vytvořit produkční společnost, která se bude věnovat realizaci filmových a televizních projektů, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje.

09:16

Premiér Andrej Babiš slíbil kandidátovi ČSSD na ministra kultury Michalu Šmardovi, že jeho nominaci pošle na Hrad. Po zhruba půlhodinové schůzce na úřadu vlády Šmarda novinářům řekl, že situaci v kultuře je třeba řešit bezodkladně. Nejprve plánuje vypsat výběrová řízení na šéfy Národní galerie Praha a ředitele Muzea umění Olomouc.

jarvis_5cf00b28498ec245731b6eef.jpeg

09:30

Francouzský prezident Emmanuel Macron čelí kritice kvůli neúčasti na nadcházejícím mezinárodním pietním aktu u příležitosti 75. výročí vylodění spojenců v Normandii. Kritici to označili za urážku veteránů. Elysejský palác se hájí tím, že hlavy Francie předsedají mezinárodním připomínkám Dne D tradičně jen při kulatých výročích.

09:46

Čeští skauti v Krkonoších pomohou s přemnoženým kůrovcem loupáním kůry z napadených stromů. Vedení organizace dnes vyzvalo své členy, aby v nejvyšších českých horách pomohli, řekla ČTK mluvčí Junáka Barbora Trojak. Podle ní půjde o nejrozsáhlejší akci na ochranu přírody českých skautů v novodobé historii.

10:00

 

10:16

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,6 procenta, stejně jako v posledním loňském čtvrtletí. Mezičtvrtletně vzrostl hrubý domácí produkt o 0,6 procenta. Zpřesněná čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad. Jsou mírně lepší než v předběžném odhadu z poloviny května.

10:22

Někdejší tajemník bývalého prezidenta Klause Ladislav Jakl ČTK sdělil, že byl znovu fyzicky napaden. Podle Parlamentních listů se to stalo ve Zlíně. Policie o incidentu neví.

jarvis_5c9e613b498e11e9dd220e5a.jpeg

10:30

Těžba ropy ve 14členné Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v květnu oproti předchozímu měsíci snížila o 60.000 barelů denně (b/d) na 30,17 milionu b/d, což je nejnižší úroveň od roku 2015. Vyplývá to z dnešní zprávy agentury Reuters, která vychází z údajů o přepravě ropy od zdrojů z odvětví.

10:44

Pokud nebude členství strany Fidesz v Evropské lidové straně v souladu s maďarskými národními zájmy, pak přejde do nové politické formace. Ve státním rozhlasu to dnes řekl maďarský premiér a předseda Fideszu Viktor Orbán. Neuvedl ale, k jaké skupině by se Fidesz mohl připojit.

6 orban EPP

10:59

Benešov vypsal soutěž na výstavbu parkovacího domu pro 181 aut poblíž vlakového a autobusového nádraží. Má sloužit převážně jako záchytné parkoviště pro motoristy, kteří ve městě přesedají na vlaky nebo autobusy. Součástí budovy bude také 50 cykloboxů pro lidi dojíždějící do práce na kole.

11:17

Evropské akcie zahájily dnešní obchodování poklesem na nejnižší hodnotu za tři měsíce. Může za to propad automobilek Volkswagen a Fiat Chrysler po oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že uvalí clo na veškerý mexický dovoz.

11:26

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 8,5 milionu korun, kterou uložil pražskému dopravnímu podniku Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za chyby v tendru na dostavbu metra A. Důvodem bylo nedostatečně transparentní hodnocení nabídek u kritéria na plán organizace výstavy. ČTK to zjistila z úřední desky NSS.

11:44

Maďarské nízkonákladové letecké společnosti Wizz Air vzrostl v loňském fiskálním roce zisk po zdanění o šest procent na 291,6 milionu eur (7,5 miliardy Kč). Firma je optimistická i ve výhledu na letošní rok a čeká další růst zisku.

11:59

V dubnu vzniklo v ČR 2426 obchodních společností a 1526 jich zaniklo. Přibylo tak 900 firem, nejméně od konce roku 2009. V dubnu začalo zároveň podnikat 5368 fyzických osob a asi 5000 jich své podnikání ukončilo. 

12:14

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jmenoval šéfem své ochranky člověka spojeného s oligarchou Ihorem Kolomojským. Podle agentury Reuters je toto personální rozhodnutí dalším důkazem svědčícím o úzkých vazbách mezi novopečenou hlavou státu a kontroverzním magnátem.

12:24

Čínská vláda má připravený plán omezení vývozu vzácných kovů do Spojených států, a pokud si to vývoj napjatých obchodních vtahů vyžádá, přistoupí k němu. Opatření jsou zřejmě cílena na těžké vzácné zeminy, tedy prvky od europia po lutecium, a to je oblast, v níž jsou USA na Číně mimořádně závislé.

12:34
12:45

Poptávka po moderních průmyslových objektech vzrostla v Česku meziročně téměř o polovinu. Výstavba nových průmyslových nemovitostí sice v posledních dvou letech stále roste, poptávka ale pořád převažuje nabídku, informovala poradenská společnost Procházka & Partners. 

12:56

Filipíny vracejí do Kanady desítky nákladních kontejnerů s odpadem, kvůli kterému obě země několik let vedly diplomatický spor. Agentura Reuters napsala, že 69 kontejnerů naplněných odpadem bylo v noci naloženo v přístavu Subic severozápadně od Manily na loď, která se dnes vydala na měsíc trvající plavbu do kanadského Vancouveru.

13:08
13:20

Ekonomický růst ČR v prvním čtvrtletí odpovídal v meziročním srovnání odhadům České národní banky. Uvedl to dnes ředitel měnové sekce ČNB Petr Král. Meziroční růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí podle zpřesněných údajů Českého statistického úřadu činil 2,6 procenta.

13:30

Česko by se mělo prezentovat prostřednictvím nového loga nazvaného The Czech Republic: The Country For The Future (Česká republika - země pro budoucnost). Bude i součástí nové komunikační strategie státu.

13:32
Co může právník zlepšit za jediný den?

Krkoška přichází s několika základními radami, jimiž se prý dá chod právní kanceláře zjednodušit okamžitě.
1. Na každý úkol si vyhraďte předem daný čas.
2. Říkejte svým pracovníkům každý den, jak se jim v práci daří naplňovat stanovené cíle. Pozitivně je motivujte.
3. Kolik by za to zaplatil klient? Hodnoťte práci svých podřízených podle toho, jak by ji nejspíš ohodnotil sám klient.
4. Ukažte svým lidem, jak moc kanceláři vydělali a kolik ho jejich práce stála

13:39
13:50

Průměrný plat učitelů v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl na 36 224 korun měsíčně. Oproti stejnému období loňského roku si pedagogové polepšili zhruba o 3390 Kč, což je přibližně o deset procent. Nepedagogům ve školách vzrostl letos v prvním čtvrtletí plat na 19 359 korun.

14:03
14:10

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange v důsledku krutého, nehumánního a ponižujícího zacházení vykazuje všechny symptomy oběti dlouhodobého psychologického mučení. Uvedl to zvláštní zpravodaj OSN Nils Melzer, který vyšetřuje případy možného porušování lidských práv. 

14:20
14:30

Mezi českou veřejností nadále převládá odmítavý postoj k přijetí eura. Proti evropské měně je 75 procent Čechů, tedy zhruba stejně jako v předchozích letech. Počet příznivců přijetí eura se drží na 20 procentech.

14:39

Pokud by se v případě dotací pro Agrofert a údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) prokázalo porušení pravidel, finanční správa by musela zahájit příslušné daňové řízení. Takovýto závěr se ale zatím nepotvrdil. Novinářům to dnes řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

14:53

Twitter dnes kvůli šíření nenávistného obsahu dočasně zablokoval účet nizozemského krajně pravicového politika Geerta Wilderse. Poslanec, známý svými protiislámskými postoji, v místním tisku označil opatření za neuvěřitelné a uvedl, že mu společnost Twitter pohrozila trvalým zablokováním.

jarvis_5cbdd362498ec24571f1e9c1.jpeg

15:06
15:22

Sněmovna dnes opět nedokončila schvalování novely zákona o evidenci tržeb. Poslanci hlasovali o další části z téměř osmi stovek pozměňovacích návrhů. Ještě jich zbývá víc než 300.

15:34

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v květnu zpomalilo na 1,3 procenta z dubnové hodnoty 2,1 procenta. Inflace v Německu je tak nejníže od loňského února. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad.

15:45
15:57

Češi upravují auta pro vozíčkaře. Podnik API CZ začínal na přelomu tisíciletí jako malá dílna. Nyní je pro ně tuzemský trh moc malý a speciální rampy prodávají i do USA. Ročně vyrobí ve Slapech u Tábora asi 1600 kusů ramp.

16:08

Více než čtvrtině tuzemských internetových obchodů loni vzrostly tržby o 40 procent. Letos čeká růst 85 procent e-shopů. Vyplývá to z letošního průzkumu, který provedla společnost oXyShop.

16:20

Prezidentská kandidátka Elizabeth Warrenová vyzvala americký Kongres, aby přijal zákon umožňující trestní stíhání prezidenta během výkonu jeho funkce. Senátorka pokládá za důležité, aby hlava státu nestála nad zákony Spojených států.

16:32
16:47

Německá vláda prodlouží státní podpůrný program na nákup elektromobilů do konce roku 2020. Dnes to v Berlíně oznámil ministr hospodářství Peter Altmaier. Kabinet doufá, že tak podpoří poptávku po tomto typu vozů, která je stále nízká.

16:59

Francie a Německo vedou spor o Junckerova nástupce. Na obsazení klíčových postů, jako je předseda Evropské komise, se musí po volbách do Evropského parlamentu dohodnout členské země a europoslanci. Dokud se neshodnou, hrozí unii dlouhotrvající hádka.

17:10

Mexiko může problém s přílivem migrantů mířících do Spojených států snadno vyřešit. Dnes to na twitteru napsal americký prezident Donald Trump, který ve čtvrtek pohrozil uvalením cla na veškeré zboží z Mexika.

17:23

Babišův střet zájmů? Lidé ho sponzorují ze svých daní, lítají tu miliony, říká šéf pirátů Bartoš

 

17:36

Ceny ropy se dnes výrazně snižují, severomořská ropa Brent sestoupila pod 65 dolarů za barel. Donald Trump totiž plánovaným zavedením cel na dovoz z Mexika posílil obavy, že napětí v mezinárodních obchodních vztazích bude mít negativní vliv na poptávku po ropě.

17:48

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně posílily, když index PX stoupl o 0,2 procenta na 1044,1 bodu. V týdnu se nejlépe vedlo akciím elektrárenské společnosti ČEZ. Naopak nejvíce oslabily akcie Tatry Mountain Resorts. 

18:01
18:14

Dolar dnes na devizových trzích oslabuje, zájem je naopak o japonský jen, považovaný za bezpečnou měnu v dobách nejistoty. Investoři tak reagují Trumpovo uvalení cel na veškeré zboží z Mexika. Česká měna dnes posílila vůči dolaru a stagnovala k euru.

18:25

Hned po škole se stala generální ředitelkou úspěšné začínající firmy Nanopharma. Po sedmi letech ji Liliana Berezkinová opustila a startuje novou kariéru. "Plán je založit takový menší poradenský butik pro inovační start-upy," říká v rozhovoru pro HN.

18:38
18:48

ČSOB se stala jediným vlastníkem Českomoravské stavební spořitelny. Chce posílit svou pozici ve financování potřeb souvisejících s bydlením.

19:00

Italská policie zabavila v Turíně přes dva miliony artefaktů, v nichž byly falešné drahokamy dodané z Česka. Na trhu by měly zabavené náramky, náušnice, prsteny, ale i oděvní doplňky cenu několik milionů eur. Informovala o tom dnes televize Sky TG24.

19:23

Nynější návrh státního rozpočtu na příští rok vládou projde, řekl dnes místopředseda vlády Jan Hamáček po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou. 

19:35
19:48

Ve francouzské části masivu Mont Blanc dnes zahynul pětadvacetiletý slovenský alpinista. S odvoláním na místní policii o tom informovala agentura AFP. Dvěma Čechům, kteří Slováka v horách doprovázeli, se nic nestalo.

20:00

Populární káva americké kavárenské sítě Starbucks bude brzy k mání i v českých obchodech. Koncem léta ji plánuje na tuzemský trh uvést její prodejce, světová potravinářská jednička Nestlé.

20:12

Evropský parlament dnes rozhodl, že pozastaví dočasné akreditace nově zvoleným španělským europoslancům, kteří jsou obviněni ze vzpoury kvůli uspořádání referenda o nezávislosti Katalánska.

20:20

Majitelé firemních dluhopisů společnosti Zoot, mohou získat akcie firmy, a stát se tak akcionáři nově reorganizované společnosti. Cenné papíry nebudou mít omezenou převoditelnost, takže je jejich noví majitelé budou moci prodat.

20:27
20:44

Konfederace britského průmyslu (CBI) dnes varovala kandidáty na nástupce premiérky Theresy Mayové, že odchod Británie z Evropské unie bez dohody by výrazně a dlouhodobě poškodil konkurenceschopnost země. Informovala o tom agentura Reuters.

21:02

Indie přišla o pozici nejrychleji rostoucí ekonomiky světa. Růst jejího HDP v prvním čtvrtletí výrazně zaostal za odhady a zvolnil na 5,8 procenta z 6,6 procenta v předchozích třech měsících. Čínská ekonomika ve stejném období rostla tempem 6,4 procenta.

21:17

Alan Záruba už navrhl známku a pas. Podívejte se na další díl pořadu Endorfiny, v němž se uznávaný grafik pod vysokým košem snažil oživit své především dorostenecké basketbalové vzpomínky.

 

21:33

Největší problém českého vzdělávání jsou nerovnosti šancí a přístupu ke kvalitnímu vzdělání. Narůstají do takových rozměrů, že demotivují velkou část učitelů a studentů a zhoršují celkovou kvalitu školství. Přečtěte si esej Daniela Prokopa.

21:49

Obecná nejistota na finančních trzích povzbudila poptávku po státních dluhopisech, zejména německých. Výnos desetiletých bondů německé vlády se dnes propadl na minimum minus 0,21 procenta, a mírně tak překonal rekord z roku 2016, kdy proběhlo referendum o brexitu.

22:07
22:24

Slavný hotelový řetězec Hilton slaví 100 let. Hotely založené Conradem Hiltonem fungují ve 113 zemích světa. Prohlédněte si je ve fotogalerii.

22:41

Titul Policista roku 2018 získala kriminalistka Renáta Miková z jihočeského krajského ředitelství, která u policie slouží 25 let a vyšetřuje nejzávažnější zločiny v regionu. Vyhlášení výsledků 19. ročníku ankety Policista roku se konalo dnes večer na Hradě.

22:56

Čeští vědci učí roboty napodobovat lidský pohyb a rozumět slovním pokynům. Využití takového druhu robota má průmyslovým firmám ušetřit náklady a čas. Fungovat by mohli i jako asistenti pro handicapované nebo staré lidi.

23:12

Ze včel se stal symbol boje za rozmanitost přírody. Projektů na záchranu tohoto užitečného hmyzu přibývá po celém světě a na bzučící úly mohou častěji narazit i obyvatelé velkých měst, včetně Prahy. Obliba včelaření ale může hmyzu naopak ublížit.

23:28

Mezi českou veřejností nadále převládá odmítavý postoj k přijetí eura. Proti evropské měně je 75 procent Čechů, tedy zhruba stejně jako v předchozích letech. Počet příznivců přijetí eura se drží na 20 procentech.

23:43

Když chcete spolehlivý Bluetooth headset, je velká pravděpodobnost, že skončíte u značky Jabra. Dánská firma patří ve svém oboru ke špičce. Sluchátka Jabra Elite 65t ani ve sportovní verzi nezapřou svůj dobrý původ.

23:59
07:00

Americký prezident Donald Trump podpořil bývalého starostu Londýna a britského exministra zahraničí Borise Johnsona v jeho úsilí převzít po odcházející premiérce Therese Mayové vedení Konzervativní strany i vlády.

07:16

V základních školách mírně přibylo žáků, které pedagogické poradny označily za nadané. Zatímco loni jich bylo 1881, v aktuálním školním roce je to 2244 dětí.

07:32

Páteční střelba ve obecním správním centru ve městě Virginia Beach na východním pobřeží USA si vyžádala nejméně 12 obětí. Mezi mrtvými je i pravděpodobný střelec.

07:49

Úřadující americký ministr obrany Patrick Shanahan dnes vyzval Čínu, aby přestala narušovat suverenitu sousedních států a varoval, že USA budou v příštích pěti letech investovat značné prostředky, aby si udržely vojenskou nadvládu v regionu.

08:06
08:22

Summit zemí Organizace islámské spolupráce dnes odsoudil přesun americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Své členy vyzval k bojkotu zemí, které tak rovněž učiní.

08:37

Velké Meziříčí by mohlo od brněnské židovské obce převzít Novou synagogu. Musí připravit podmínky, za kterých by mohla být stavba bezplatně převedena do majetku města.

08:53

Policie obvinila z ohrožení životního prostředí a z nedbalosti firmu Dekos v Hradci Králové, odkud na podzim 2017 unikly z improvizované jímky ropné látky. V okolí byla vypálena vegetace a limity ropných látek byly překročeny i desetinásobně.

09:09

Krajské, senátní i obecní volby by se měly od příštího roku konat vždy na konci prvního říjnového týdne. Návrh ministerstva vnitra počítá také se zavedením stálých senátních volebních obvodů a s prodloužení lhůty na konání předčasných sněmovních voleb z 60 na standardních 90 dní.

09:25
09:41

Tři soukromé kosmické společnosti postaví pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) bezposádkové přistávací moduly, které by na lunární povrch možná již příští rok mohly dopravit techniku a provádět zde vědecké pokusy.

09:57

Expedice Monoxylon, která chce v replice pravěkého plavidla překonat cestu z pevninského Řecka na Krétu, má za sebou první třetinu cesty. Týmu se podařilo po šesti dnech přistát na ostrově Milos.

10:13

Každoroční charitativní aukce oběda s finančníkem a filantropem Warrenem Buffettem vynesla letos více než 4,5 milionu dolarů (104 milionů korun). Vítěz dražby, který zaplatí za oběd se třetím nejbohatším mužem světa tuto rekordní částku, si přál zůstat v anonymitě.

10:29

Fanoušci Harryho Pottera se tento měsíc dočkají nových knih ze světa slavného čaroděje. Tituly mají čtenářům poodkrýt historii předmětů Školy čar a kouzel v Bradavicích.

10:45
11:01

Česko by mohlo do rozpočtu EU vracet kolem 450 milionů korun dotací, které čerpal holding Agrofert. Vyplývá to z návrhu auditní zprávy Evropské komise, podle něhož je premiér Babiš ve střetu zájmů, dál má na firmu vliv a současně má jako předseda vlády vliv i na použití unijních peněz.

11:17

Sto milionů korun na dalších pět let činnosti by měl dostat Nadační fond obětem holokaustu, pokud vláda schválí požadavek, který jí v pondělí předloží ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

11:33

Kvůli zhoršující se globální bezpečnosti hodlá ministerstvo vnitra zpřísnit podmínky pro udělování českého občanství. Změny nastanou zejména v prokazování přestupkové bezúhonnosti, dokládání finančních prostředků a také v délce studia českého jazyka.

11:49

Lidé s dluhy z dětství by mohli být oddluženi ve zvýhodněném režimu, stejně jako senioři a zdravotně postižení. Peněžitých závazků by se mohli zbavit zbavit za tři roky, pokud budou plnit podmínky oddlužení.

12:06
12:22

Dva čeští vodáci se v pátek dostali do úzkých poté, co při sjíždění řeky Steyer poblíž rakouské obce Hinterstoder neúmyslně vjeli do vodopádu. Jednoho z nich musel zachránit vrtulník.

12:38

Český Krumlov ode dneška zpoplatnil vjezd zájezdových autobusů do města. Za příjezd a odjezd z takzvaného bus stopu zaplatí jeden autobus 1250 korun.

13:11

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle návrhu auditní zprávy Evropské komise (EK) porušuje po celou dobu svého vládního působení český zákon o střetu zájmů. Stará verze tohoto zákona ale neomezovala přístup k evropským fondům.

13:27
13:43

Dvě exploze v ruském závodě na výrobu trhavin Kristall ve městě Dzeržinsk v centrální části země dnes zranily nejméně 19 lidí. V zasažené sekci továrny, sloužící ke skladování výbušnin a munice, vypukl silný požár.

13:59

Peking začal počínaje dneškem uplatňovat zvýšená cla na americké zboží, jehož roční dovoz do Číny dosahuje hodnoty 60 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu korun). Tento krok je odvetou za nedávné zvýšení amerických cel na čínské výrobky.

14:15
14:31

Pražský magistrát od roku 2000 vytvořil na území hlavního města více než 270 hektarů zelených ploch. Zhruba 180 hektarů z této výměry tvoří souvislé lesní porosty.

14:37

Indická ambasáda si bude společně s českými úřady tento měsíc několika akcemi připomínat 150. výročí narození zakladatele nezávislého indického státu Mahátmy Gándhího. Na počest politika a odpůrce násilí bude v Česku zasazovat stromy, vyjde i poštovní známka.

14:53

Červen zřejmě bude teplý až horký. Už příští týden mají maximální denní teploty stoupat k tropickým 25 až 31 stupňům Celsia. V dalších třech týdnech má být sice o něco chladněji, přesto se průměr denních maxim má držet nad 20 stupni.

15:07

Počet ekofarem v České republice v posledních letech prudce stoupá. Nyní jich pracuje přibližně 4500 a loni v průměru přibyla každý den jedna nová, sdělila manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.

15:26

V Praze přednášel v polovině května slavný americký fyzik, nobelista a popularizátor vědy Kip Thorne, jeden z vědců, díky nimž nedávno začala nová éra astronomie – pozorování vesmíru pomocí gravitačních vln.

15:40

Rocketman je životopisný snímek o hudebníkovi Eltonu Johnovi. Je uctivý a konformní podobně jako film Bohemian Rhapsody o Freddiem Mercurym. Narozdíl od Bohemian Rhapsody je Rocketman originálnější, záhadnější, ale také povrchnější, tvrdí filmový kritik Kamil Fila.

 

15:58

Ve Staré Vodě na Olomoucku žili po staletí Němci. Po válce došlo k jejich odsunu a stát sem pozval české přistěhovalce. V roce 1946 Československo rozhodlo zde zbuduje vojenský újezd Libavá. Dvě desítky obcí zanikly, mezi nimi i Stará Voda.

16:16

Němečtí zelení se poprvé stali nejsilnější stranou v průzkumu volebních preferencí. Podle agentury Forsa by opoziční uskupení získalo nyní ve volbách 27 procent hlasů. Těsně na druhém místě by skončila konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Merkelové.

16:35

Premiér Babiš v dnešním rozhovoru označil návrh auditní zprávy Evropské komise ve věci jeho údajného střetu zájmů za vysoce nestandardní.

16:53
17:10

Jak Německo zezelenalo: Největší přísun voličů plyne zeleným z řad bývalých příznivců sociální demokracie, jež během let ve vládě velké koalice ztratila výrazný program, nemá silné lídry a propadla se do historické krize, píše Tomáš Linder v komentáři.

17:24

Jednou ze dvou obětí páteční střelby v Curychu je osmatřicetiletá Češka. Šedesátiletý Švýcar zadržoval jako rukojmí ve svém bytě dvě ženy a vyhrožoval, že je zastřelí. Policie po vniknutí do bytu našla všechny tři osoby mrtvé.

17:37

Důvod, proč Nigel Farage nezmizel, je prostý − Spojené království z EU navzdory výsledku referenda stále neodešlo. Farage, který po referendu prohlásil, že naplnil svou jedinou životní ambici a s politikou končí, tak svého snu stále nedosáhl.

17:46

Soud v Budapešti nařídil uvalit vazbu na ukrajinského kapitána lodi Viking Sigyn, která se ve středu večer srazila na Dunaji v centru maďarské metropole s menší výletní lodí Mořská panna. Informovala o tom dnes agentura MTI.

18:03

Spotřeba mléka a mléčných výrobků loni v Česku klesla o 0,3 procenta na 245,8 kilogramu na osobu bez započítání másla. Ve světě je však propad prodejů mléčných výrobků výraznější.

18:22

Bývalého japonského velvyslance v ČR Hideakiho Kumazawu zatkla dnes policie v Tokiu pro podezření z vraždy. Informovala o tom agentura Kjódó. Podle vyšetřovatelů 76letý exdiplomat zřejmě ubodal svého syna, policii zavolal na místo činu sám.

18:40
18:58

Ve věku 88 let zemřel ve Spojených státech známý mafiánský boss Frank Lucas, jehož životní příběh inspiroval tvůrce filmu Americký gangster s Denzelem Washingtonem v hlavní roli. Informovala o tom dnes agentura AP.

19:16

Íránská policie nakrátko zadržela dva evropské diplomaty na párty, které se účastnili společně muži i ženy. To je ale podle íránského práva nezákonné. Informovala o tom dnes íránská polostátní tisková agentura Tasnim.

19:30

Finsko bere školní vzdělávání nesmírně vážně, hovoří o něm nejen jako o prostředku, jak zvládnout výzvy budoucnosti, ale i jako o základní podmínce pro přežití lidského rodu. Profese učitele je tu ceněná a žádaná.

19:44

Cítím vůči sobě nenávist, terčem výhrůžek jsem dlouhodobě, první útok byl určitě politicky motivovaný, říká člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ladislav Jakl, kterého do funkce nominovala SPD.

 

20:02

V Paříži se dnes sešlo asi 1000 až 2000 příslušníků hnutí takzvaných žlutých vest, tedy méně, než minulou sobotu, informuje agentura AFP. Počet demonstrantů po celé Francii v posledních týdnech klesá.

20:20

Podle posledních odhadů pražského Centra sociálních služeb žije nyní v Praze kolem 4000 lidí bez stálého domova. Ačkoli mají na ošetření u lékaře nárok, mnozí se kvůli špatným zkušenostem zdráhají do ordinací chodit. Právě pro ty jsou tu Medici na ulici.

20:37

Indické úřady zahájily pátraní po skupině osmi horolezců, kteří se včas nevrátili po ohlášeném pokusu o zdolání sedmitisícovky Nandá Déví u hranic s Nepálem. Mezi pohřešovanými jsou čtyři Britové, dva Američané, Australanka a indický průvodce.

20:55

Snímkem Godzilla II Král monster, který právě hrají česká kina, se studio Warner Bros. pokouší stvořit monstrózní podobu superhrdinských Avengers, píše Tomáš Stejskal v recenzi na Aktuálně.cz.

21:14

Asi tisícovka odpůrců Izraele se dnes shromáždila v Berlíně na demonstraci u příležitosti Dne Al-Kuds (arabsky Jeruzalém). Další stovky lidí včetně německých politiků, zástupců Izraele a německé židovské obce se sešly na několika protidemonstracích.

21:28

Nechutný závěr měla předposlední etapa slavného cyklistického závodu Giro d´Italia. Miguel Ángel López, lídr stáje Astana a šestý muž celkového pořadí, ztloukl fanouška, který zapříčinil jeho pád.

21:43

Jak mohl Babiš ovládat dotace či Agrofert a proč je podle Bruselu ve střetu zájmů? Přečtěte si přehled závěrů ze zprávy Evropské komise.

21:59

 

22:13

Americký soud poslal na 18 let za mříže muže, který pod falešnou identitou saúdského prince od investorů podvodně vylákal osm milionů dolarů (185 milionů korun) a ze získaných peněz financoval svůj luxusní životní styl. Informovala o tom agentura AP.

22:31

Před měsícem překvapila rybáře plující podél severního pobřeží Norska neobvykle přátelská a ochočená bílá velryba. Nově zveřejněné satelitní snímky potvrzují, že kytovec pochází z Ruska.

22:47

 

23:02

Městský soud v Praze začal jednat o odvolání likvidátora majetku Harvardského průmyslového holdingu Zdeňka Častorála. Představenstvo i dozorčí rada holdingu tvrdí, že Častorál připravil firmu o 40 milionů korun. Ten obvinění odmítá.

23:19

Západní státy začaly po čínském zákazu hledat jiná místa, kam by přesunuly svůj odpad, který neumí nebo se jim ho nevyplatí zpracovávat. Dohody, které pro země jihovýchodní Asie začaly jako výnosný příjem peněz, však skončily znečištěným ovzduším.

23:36

Téměř všichni žadatelé o víza do Spojených států budou muset na základě nových pravidel poskytnout tamním úřadům informace o svých uživatelských jménech na sociálních sítích, e-mailových adresách či telefonní čísla. Informovala o tom agentura AP.

23:52

V severoirském Belfastu objevili dnes pod vozem jednoho z místních policistů nastraženou bombu. Podle policie ji pod auto umístili radikální nacionalisté, jejichž cílem bylo strážce zákona zabít. Výbušné zařízení se policii podařilo včas zneškodnit.

07:00

Peking obvinil Spojené státy z tvoření překážek v obchodních jednáních s tím, že nejnovější americká cla na dovoz čínského zboží obchodní spor mezi dvěma velmocemi nevyřeší. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy čínské vlády k obchodním jednáním s USA.

07:19

Tunisko v sobotu nepovolilo vylodění 75 migrantům zachráněných na moři. Podle kapitána hrozí, že do dvou dnů dojdou zásoby jídla a vody. S odvoláním na tuniskou organizaci na ochranu lidských práv o tom informovala arabská televize Al-Džazíra.

07:36

Pro Babiše bych reklamu nenatočil. Satira jako dřív by dneska dělat nešla, říká Čtvrtníček

 

07:52

Spojené království by podle Donalda Trumpa mělo opustit EU bez dohody, pokud se Britům nepodaří prosadit podmínky, které chtějí. Americký prezident, který v pondělí do Británie zavítá na státní návštěvu, to řekl v rozhovoru pro The Sunday Times.

08:08

Pije, podvádí svou ženu a lže. I tak Nigel Farage v eurovolbách triumfoval a teď se chce stát britským premiérem. "Jednou provždy změníme politiku v této zemi," prohlašuje.

08:23

Největší nákladní dopravce na tuzemské železnici ČD Cargo se chystá v příštích letech investovat miliardy do oprav svých vlaků a vagonů. Do pěti let chce proinvestovat 15 miliard. Posiluje kvůli zahraniční expanzi i kůrovci.

08:39

Přibývá také těch, kteří přespávají pod širým nebem a ve vlastních autech, což inspirovalo českou firmu k vyvinutí speciální vestavby, která běžný vůz přemění na kempingové auto. V přírodě nahradí kuchyň i ložnici.

08:52

Útočníci David Krejčí a David Pastrňák z Bostonu jsou opět o něco blíže zisku Stanleyova poháru. Bruins vyhráli třetí duel na ledě St. Louis vysoko 7:2 a ve finálové sérii play off NHL vedou 2:1 na zápasy.

09:06

Srážky posledních dní pomáhají jihočeským zemědělcům. Louky a pastviny, kde byla situace nejhorší a kde byly praskliny, se vzpamatovaly. Zemědělci se teď ale bojí vzniku plísní. Na některých místech kraje již senážují první obiloviny a traviny.

09:22

Čínský ministr obrany Wej Feng-che dnes prohlásil, že krvavý zásah armády proti demonstrantům na pekingském náměstí Tchien-an-men před 30 lety byl "správným" rozhodnutím a poukázal na následnou "stabilitu" země.

09:38

Setkání s britskou královskou rodinou, banket v Buckinghamském paláci, oslavy 75. výročí vylodění v Normandii, ale také demonstrace v ulicích Londýna. To vše zažije v příštích třech dnech americký prezident Donald Trump při státní návštěvě Británie.

09:53

Apple se chystá k pohřbu proklínaných iTunes. Na pondělní vývojářské konferenci WWDC představí kromě řady dalších novinek čím nepopulární aplikaci nahradí.

10:15

V pražském Foru Karlín se konal čtvrtý ročník mezinárodní konference Innovative Legal Services Forum supported by Legito. Právníci z více než 15 zemí diskutovali o robotizaci, outsourcingu nebo vlivu umělé inteligence na trh právních služeb.

10:28

Předsedkyně německé sociální demokracie (SPD) Andrea Nahlesová se po neúspěchu své strany ve volbách do Evropského parlamentu vzdá v pondělí své funkce. V úterý rezignuje také na post šéfky frakce SPD ve Spolkovém sněmu.

10:41

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci prvního čtvrtletí spořilo 4,453 milionu lidí. Bylo to o 2000 více než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

10:56

Místo lidí nastupují stroje. Jaké profese v průmyslu 4.0 zůstanou lidem?

 

11:10

Série tří bombových explozí dnes zabila v Kábulu jednoho člověka a 17 dalších zranila. Mezi zraněnými je afghánský novinář, informovaly úřady. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

11:24

Veolii Energie ČR stoupl zisk víc než o polovinu na 1,54 miliardy. Výnosy firmy, která patří v Česku mezi přední výrobce a dodavatele tepla a elektřiny, meziročně vzrostly přibližně o 167 milionů (2,3 procenta) na 7,42 miliardy korun.

11:39

Růst průměrné mzdy zůstal podle analytiků poměrně vysoký i v prvním čtvrtletí. Někteří ekonomové očekávají nominální růst průměrné mzdy díky růstu minimální mzdy a přidávání státním zaměstnancům o více než sedm procent, píše ČTK.

11:55
12:04

Obří výletní loď dnes ráno narazila v Benátkách při pokusu o zakotvení do přístavního mola a menšího plavidla. Lehké zranění při tom utrpělo nejméně pět lidí, informoval server listu La Repubblica.

12:21

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová nevidí důvod premiérovi Andreji Babišovi ve sporu s Evropskou komisí nevěřit. Babiš podle jejího vyjádření v pořadu Partie televize Prima střet zájmů vyřešil převedením holdingu Agrofert do svěřenských fondů.

12:36

Hospodaření Prahy skončilo za loňský rok přebytkem zhruba 6,7 miliardy korun. Příjmy dosáhly 88,643 miliardy a výdaje byly 81,982 miliardy. Výsledek hospodaření ovlivnily vyšší příjmy a nižší výdaje.

12:50

Tuzemští autobusoví a železniční dopravci před začátkem léta navyšují svůj provoz do tradičních turistických destinací v Evropě. Směřovat budou zejména do Chorvatska, provoz ovšem posilují i do Polska, Itálie a dalších evropských míst.

13:07

Papež František dnes při mši v Rumunském městě Blaj blahořečil sedm řeckokatolických biskupů, které pronásledovali, věznili, mučili a zabili agenti bývalého komunistického režimu.

13:14

Zjištění v návrhu auditní zprávy Evropské komise o Babišově střetu zájmů jsou závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin. V ČT to dnes řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Nejvyšší státní zastupitelství si podle něj vypracuje vlastní analýzu.

13:29
13:43

Pátrání po obětech ve výletní lodi, která se ve středu potopila v Budapešti, by mohlo začít v pondělí. Po návratu z maďarské metropole to dnes řekla listu The Korea Herald jihokorejská ministryně zahraničí Kang Kjong-wha.

13:57

Ruská atletika čelí dalšímu obvinění ze zakrývání dopingu. List The Sunday Times napsal, že Rusové poslali Komisi pro bezúhonnost atletiky padělané doklady, aby se vyhnuli trestu pro výškaře Danila Lysenka. Ruští atleti by tak mohli přijít o olympiádu v Tokiu.

14:11

Irácký soud dnes odsoudil k trestu smrti další dva francouzské občany za příslušnost k teroristické organizaci Islámský stát. Hrdelní trest tak během týden trvajícího procesu vynesl už nad devíti francouzskými džihádisty a jedním Tunisanem.

14:26

Pro technologické společnosti z Kalifornie, které se rozhodly získat kapitál v New Yorku, mají burziáni z Wall Street jednoduchý vzkaz. Začněte vydělávat, vzdušné zámky nechceme. Přečtěte si Peníze podle Leoše Rouska.

14:40
14:52

Ruští podnikatelé se bojí policie. Policisté se využívají k likvidaci nepříjemné konkurence. Podle průzkumu ruské Federální služby ochrany 84,4 % podnikatelů tvrdí, že vlastnit v Rusku byznys znamená vystavovat se nebezpečí.

15:06

Skupině DEK loni klesl čistý zisk meziročně o 6,1 procenta na 535,3 milionu korun. Největšímu českému prodejci stavebnin vzrostly tržby o pětinu na 19,5 miliardy korun. Počet poboček firmy se zvýšil o devět na 117.

15:19
15:37

Jeden z největších světových výrobců CD, DVD a gramofonových desek GZ Media loni utržil 2,53 miliardy korun, podobně jako předloni. Firma loni prodala 30 milionů gramofonových desek, z toho 26 milionů v mateřském závodě v Loděnici na Berounsku.

15:55

Profesní spolek Pedagogická komora kvůli situaci v českém školství a v obavě, že nynější kroky vlády sníží kvalitu vzdělávání, připravuje vyhlášení stávkové pohotovosti ve školách.

16:13

V případě, že český stát bude výrazně investovat do učitelské práce, může se dostat díky vyšší vzdělanosti na úroveň HDP sousedního Německa v roce 2100. Vyplynulo to ze studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu.

16:24

U libyjského pobřeží se potopila loď s migranty, zachránit se zatím podařilo 38 přeživších pasažérů včetně devíti dětí. Zatím není jasné, kolik lidí na palubě potopené lodi celkem plulo. Záchranná akce pokračuje.

16:32

 

16:50

Český premiér Andrej Babiš jednoznačně využil svého postavení politika, aby pro sebe získal hospodářské výhody. V reakci na návrh auditní zprávy EK to dnes německému listu Süddeutsche Zeitung řekla dosluhující europoslankyně Ingeborg Grässleová.

17:08

Když argentinští vědci zkoumali včely samotářky, jedna je překvapila svým chováním. Na rozdíl od ostatních si postavila hnízdo za použití plastů a žádného jiného materiálu. V hnízdě se pak dokonce vyvinul nový dospělý jedinec.

17:15

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podle předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) nectí pravidla řádného a spravedlivého procesu, když chce analyzovat návrh auditní zprávy Evropské komise o premiérově střetu zájmů.

17:26

Spojené státy jsou připraveny zahájit "bez předběžných podmínek" jednání s Íránem o jeho jaderném programu, potřebují ale vidět, že se tato země chová jako "normální stát". Ve Švýcarsku to dnes řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

17:44

Babiš je v koutě. Snaží se to překřičet, ale nelegálně dojí miliardy, komentuje kauzu českého premiéra šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

17:59

Kauza jménem "britský odchod z EU" se táhne už téměř tři roky. Pokud by měla vyvrcholit v poslední říjnový den, tedy v den svátku Halloween, bylo by to skutečně příznačné. Strašidla a kostlivci už k brexitu patří stejně jako k Halloweenu.

18:16

Představte si svět za 20 let. Průmysl 4.0 bude na svém vrcholu. Budou za nás všechnu práci vykonávat roboti? Jaké pracovní oblasti zůstanou lidem? Profese, které vyžadují lidský dotek, zůstanou.

 

18:45

Navzdory korupční aféře, která vedla k pádu jeho vlády, je bývalý kancléř Sebastian Kurz v Rakousku nadále velmi oblíbený. V čele kabinetu, který vzejde ze zářijových předčasných voleb, by si jej podle průzkumu přálo vidět 38 procent dotázaných.

jarvis_5c517be7498e40fdfd1840f8.jpeg

19:01

Pád komunismu v Polsku by byl bez papeže Jana Pavla II. jen těžko myslitelný. Při své první návštěvě rodné země před 40 lety oslovil miliony Poláků. Ve svých vystoupeních jim dodal odvahu změnit dějiny země.

19:14

Předseda Ústavního soudu Rychetský nesouhlasí s rozhodnutím svého soudu, který vyhověl stížnosti firmy, jejíž ostravský hotel odmítal ubytovat Rusy, pokud nepodepíšou nesouhlas s anexí Krymu. Majitel hotelu kvůli tomu dostal pokutu od České obchodní inspekce.

19:28

Češi upravují auta pro vozíčkaře. Tuzemský trh je pro ně malý, speciální rampy tak prodávají i do USA.

19:45

Češi jsou světoví mistři v používání bezkontaktních karet. Ty se ale uplatňují především při nákupech v supermarketech. Zvláště v menších obchodech zatím chybí platební terminály. Na vině je strach z vyšších nákladů i chybějící příklad státu.

 

20:02

Vědci z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky se rozhodli, že naučí průmyslové roboty poslouchat a napodobovat lidi, aby podle toho uměli plnit úkoly.

20:19

V návrhu auditu Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Babiše je podle skupiny Agrofert řada nepřesností, nepravdivých tvrzení a zavádějících interpretací. Firma k tomuto zjištění dospěla po prvním seznámení s návrhem auditní zprávy.

20:34

 

20:51

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odvolal ze své dočasné vlády dva ministry z konkureční nacionalistické strany Nová pravice. Krok přichází jen několik dnů poté, co izraelský parlament schválil konání předčasných voleb.

21:08

Francouzka měla kvůli péči o dítě snížený pracovní úvazek. Následně dostala od zaměstnavatele výpověď s tím, že jí vyplatí odstupné, ovšem vypočítané jen z nižšího úvazku. Žena se ale obrátila na evropský soud a ten rozhodl jasně: musí dostat víc.

21:25

 

21:41

Téměř polovina evropské populace je vystavena škodlivé míře hluku, jenž negativně ovlivňuje zdraví. Kromě poškození sluchu nebo špatného spánku může dlouhodobé vystavování se nadměrnému hluku vést i ke kardiovaskulárním onemocněním či neurózám.

21:59

Příznivci ukrajinské krajní pravice dnes v Charkově strhli pomník sovětského maršála Žukova. Učinili tak při protestu proti nově založené straně, jejíž představitelé jsou někdejší spolupracovníci svrženého proruského prezidenta Janukovyče.

 

22:17

Lídr francouzské opoziční strany Republikáni Laurent Wauquiez se rozhodl rezignovat na post předsedy. Pravicová strana pod jeho vedením utrpěla minulý týden těžký debakl ve volbách do Evropského parlamentu, když získala jen 8,5 procenta hlasů.

22:34

Několik tisíc většinou akademických pracovníků a studentů se zúčastnilo dnešního protestu v Budapešti proti plánu vlády premiéra Viktora Orbána na převedení Maďarské akademie věd pod vládní kontrolu. Kabinet krok odůvodňuje podporou inovací.

22:52

 

23:11

Stovky ultranacionalistických židů se dnes v doprovodu izraelské pořádkové policie shromáždily na Chrámové hoře v Jeruzalémě. S pořádkovými silami se následně střetli muslimští věřící, které rozlítila přítomnost nemuslimů v době ramadánu.

23:30

V bytě po Jaroslavu Foglarovi v Praze na Žižkově vzniká nový anglický překlad Osudů dobrého vojáka Švejka. Pracuje na něm anglický překladatel Gerald Turner. Stipendium mu poskytlo České literární centrum.

 

23:44

Americký stát Oregon je zaplaven marihuanou, podle znalců by trvalo přes šest let, než by se v celém objemu spotřebovala. Napsala to agentura AP. Oregon legalizoval užívání marihuany před pěti lety. Teď se snaží příval drogy omezit.

23:59

Bývalý španělský král Juan Carlos se dnes definitivně stáhl z veřejného života. Učinil tak pět let poté, co se vzdal trůnu ve prospěch svého syna Felipa IV.