Jen za letošní rok přijdou čeští filmaři kvůli nelegálnímu stahování o 1,4 miliardy korun. K takovému číslu dospěla alespoň Česká protipirátská unie. Zjistit přesnou sumu ušlých zisků, je nemožné.

Filmoví tvůrci a producenti již nechtějí nečinně sledovat megabyty stahovaných souborů porušujících autorská práva a začali se bránit soudní cestou.

V Česku již padlo 75 pravomocných rozsudků trestajícíh internetové piráty, zéměř ve třetině případů museli odsouzení také uhradit způsobenou škodu. Dalších 150 obviněných přistoupilo na mimosoudní dohodu za podmínky náhrady škody.

Svěrák X piráti: 1:0

Jako průlomové by se dalo označit i tažení režiséra Jana Svěráka proti nelegálnímu sdílení jeho posledního filmu Kuky se vrací. »Najal jsem dva studenty, aby prohledávali internet a zjišťovali, na jakých serverech je Kuky ke stažení. Jejich provozovatele jsme pak upozorňovali, že mají na stránkách ilegální kopii filmu a žádali jsme, ať ho z nabídky odstraní,« říká Svěrák.

Většina z nich podle něho zareagovala. Jeho žádost ignoroval pouze český server Share-rapid.cz, odkud si Kukyho podle Svěrákových propočtů stáhlo přes 13 tisíc lidí. Režisér tak na něj podal žalobu, v níž se domáhá odškodnění v řádech statisíců korun.

Svěrákův postup docílil dílčího úspěchu – Městský soud v Praze před několika týdny nařídil, aby Share-rapid.cz do vyřešení sporu znemožnil stahování jeho filmu. Podle dostupných informací jde o vůbec první případ, kdy český soud nařídil nějakému serveru odstranit ze své nabídky film na žádost jeho tvůrců.


Jak zabránit nezákonnému sdílení filmů na internetu? Proč za ně Češi nechtějí platit? Vyřeší situaci žaloby a soudní spory?

Ptali jste se Adama Dvořáka, filmového producenta snímků Lidice nebo Rafťáci. Na dotazy čtenářů serveru Ekonom.cz odpovídal v pondělí 5. září.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Martin Zeman
Dobrý den, opravdu doma nemáte ani jedno CD s hudbou nebo DVD s filmem, který jste si nelegálně stáhnul z internetu a pak vypálil? Díky za upřímnou odpověď. MZ
☺ no asi i mám. Současně pracuji v distribuční společnosti a mnohdy filmy které máme zakoupené nemáme screenovaci DVD je třeba pohlédnout na internet..nicméně situace je tu uplně jiná, protože práva na tyto filmy máme zakoupená. :-)
Adam
pavel.28
Dobry den, bylo nejak zjistovano, proc vlastne tzv. pirati filmy na internet nahravaji a stahuji? Zajimaly by mne skutecne duvody pro jejich jednani. Domnivam se, ze se nejedna pouze o ekonomicke duvody. Dekuji za odpoved.
Ze začátku to byla mám pocit spíš takový hec..“podívejte co mám a vy ne, jakej to jsem šikula“. V současnosti je to bohužel bussines – dáte to na stránky a ty Vám pak platěj za prokliky a to si myslím že už je opravdu obdoba toho když Vám někdo přeleze plot a komplet očeše jahody na zahradě. Na rozdíl od jahod, které máte na chuť mi se filmem živíme.
Adam
vašek
Jak lze podle vás efektivně zabránit nelegálnímu stahování? Postihovat koncové "zákazníky", kteří si filmy stahují - ale jak? vězením, pokutami? Nebo postihovat provozovatele webů, odkud se dají filmy stáhnout? Nebo se zaměřit na ty, kteří nelegální kopii udělají a umístí ji na web? Nezdá se vám, že máte příliš mnoho cílů?..
Myslím že by se měli postihovat servery, které to umožňují. Větší zodpovědnost za to co tam mají umístěno. No a pak taky ty jedinci, kteří ve velkém sdílejí soubory tak ti také. Když Vám někdo ukradne auto a pak ho najdete v bazaru budete také naštvaní....a bazar bude muset prokázat jak auto nabyl a zda má potřebnou dokumentaci, jako třeba techničák a tak. Měli by ta mbýt pokuty ne jenom symbolické. Příliš mnoho cílů to možná je, ale v sámošce taky nestojíte jenom u kasy aby jste chytil zloděje. ☺
Adam
Jan Vítek
Dobrý den, pane Dvořáku, měl bych jednu podle mne základní otázku celého problému: Proč Češi podle vás nepovažují nelegální stahování za krádež nebo problém? V severní Evropě nebo USA se údajně pirátství vyskytuje v mnohem menší míře. Díky za váš názor. Jan Vítek, Ostrava
No domnívám se že to bylo dáno hodně minulým režimem. Jako dělník jsi potřeba, inteligence a nápady se moc necenili. Na všechno si bylo potřeba nějak sáhnout. Myslím že to bude ještě trochu trvat než se tento názor změní. To že někdo věnuje čas a peníze tomu aby z hromady neforemného železa udělal třeba auto-se z části už hodnotí. Ale to že vytvoříte film s nemalými náklady a že to není automatické tam už to spousta lidí má jinak. Trochu jinak.... vezměte si situaci, že bych v době kdy budete na dovolené pronajímal Váš byt, aniž bych se zeptal. ☺ Je to správně? Vy přeci ten byt nepotřebujete, já uklidím tak Vás to nijak nepoškodí ......:-)
Adam
monika
Zkusil byste mi prosim napsat, jaka pomerna castka jde z jedne vstupenky (rekneme 150 Kc) na film temto lidem: - producent - reziser - scenarista - distributor - kinosal - herci - pomocny filmovy personal - ?
ASi je to dost individuální, ale například já jako producent si vyplácím peníze až ve chvíli kdy je projekt úspěšný. Pokud není, nemám nic. Kino si bere od 50 - 60 procent z lístku po odečtení DPH. Někdy mají na výsledku filmu podíl také scenárista a režisér...ostatní lidé ze štábu velmi málo kdy. Konkrétní částky udávat nechci bylo by to zavádějící.....Každopádně částky jsou malinko vyšší než u zaměstnanců, většina lidí ze štábu jsou na volné noze, takže to moc velká jistota není, žádně stravenky ani zlevněné jízdenky tu nejsou.....
Adam
Vladimir
Hlavní benefit pirátských kopií spočívá v jejich okamžité dostupnosti. Chci se podívat na film např. Hlidač č. 47 - google nabídne desítky stránek s recenzemi, zadám Hlidac č. 47 avi a hle první odkaz nabízí stažení. Vyzkoušejte sám... Totéž nastane pokud máte chuť poslouchat třeba konkrétní hudební skupinu. Pokud se chcete dívat či poslouchat hned moc jiných možností není. Nenastal čas nabídnout legální stahování? Jedno přehrání v úrovni 50 Kč/film by mi přišlo zajímavé.
Ono to už ale jde ..například přes O2. Existuje i pár dalších webů, kde je to legální a cenu jste téměř trefil. Zatím to moc rozšířené není a to je také dusledek pirátství. Když bych šel do krámu a ten krám by byl faakt veliký, také musím dojít až k pokladně a nemohu vkročit vzít nákup hned u vchodu a zase zmizet bez zaplacení, je k tomu také potřeba určitá energie. Snadně dostupné je všechno co najdete na ulici, přesto si to ale nemůžete jen tak vzít.
Adam
Arnek
Nikdy jsem žádné filmy nestahoval, protože to za 1. neumím a za 2. nemám zájem o Svěrákovy cocotiny. Kdyby film hned stál na cd 100,- , tak se jich prodá určitě víc, než když je nasazená cena 500,- za takový brak, jaký vyrábí Svěrák a spol.Takže si myslím, že to lidi stahují ze zvědavosti, co zase natočil za volovinu. A nejde jen o Svěráka. Posledních 20 let neexistuje film, který by nějak zaujal.Proč je film drahý je mi známo. Pro producenta jednoho nejmenovaného filmu, jezdilo několik aut. Zapomělo se na to, či na ono, tak se tam poslal řidič a dovezl to. Soudružka héérečka si přála pizzu, muselo se jet pro pizzu. Další herec toužil po cigaretách a Coca cole ... znám toho kluka a když mě toto vyprávěl, tak se nedivím, že takových darmožroutů vůbes stát živí.Navíc neplatí odvody, tak jako každý druhý občan. Tak proč ještě, jsou ty filmy tak nákladné ?? Nemusíte odpovídat. Aby dostal herec/čka 5000,- za jeden natáčecí den, je přemrštěné !!! Hvězdy pohaslé.
Vezmu to v bodech abych stihnul odpovědět na vše....neplacení daní bych se opravdu nebál. Náklady na film vykazujete hned na několik stran takže kdyby někdo přišel a řekl udělám to za méně ale bez dokladu pošlu ho k šípku. Ohledně efektivnosti na natáčení....když máte nějaký provoz a 300 zaměstnanců její provoz a systém ladíte celé roky...u filmu na to nemáte tolik času, jste odkázáni na rozmary počasí, zdravotní stav herců a štábu atd. – to znamená že ne všechno jste schopen předpovědět a ovlivnit aby vše bylo super efektivní. Na druhou stranu všichni máme stejné šance to zkusti. Já jsem střihač a jako producent jsem neměl žádné zkušenosti....na plac jezdím svým autem, do nákladů filmu to nejde. Můj honorář je až když film udělá diváky ne před tím. No a jak píšete o těch cigaretách, to opravdu v rozpočtu roli nehraje, navíc je naleznete v cateringu. Stejně tak by jste si je totiž nemohl koupit ani vy v práci, protože za to placen nejste. Kolikrát se Vám stalo že jste dělal mimopracovní aktivitu v době práce. To zda je někdo hvězda pohaslá...nevím, ale i Vy máte možnost zazářit....Karel Gott byl tuším elektrikář a jak zazářil..nic není nemožné
Adam
Lucie Míková
Co je podle vás větší problémové místo - načerno pořizované kopie filmů rovnou při promítání na malou kameru, nebo úniky po vydání filmu na DVD?
Asi větší problém jsou kvalitní kopie, než kinorip
Adam
anonym
Snazite se filmy distribuovane na DVD chranit nejakou softwarovou ochranou, jako se to driv delavalo u digitalni hudby? Jaky je vas nazor na tento postup u hudby v mp3 formatu? Dekuji za vyjadreni.
Je tam jistě ochrana, ale když to chcete ripnout a máte jak tak to zase taková práce není. Totiž když chcete vymyslet nějaký "zamykací kod" musíte jej totiž zvěřejnit, pak se to dekoduje snáze .... hudba se ztahuje lépe je totiž soubor menší, ale tam jsem už opravdu laik
Adam
Pavel Kovařík
Dobrý den, pane Dvořáku, nemáte zprávy o tom, že by se v ČR založil společný web-portál, který by sdružoval všechny distributory a nabízel za relativně nižší cenu (kolem 20 Kč) možnost stáhnout si film k sobě nebo ho on-line streamovat rovnou z tohoto portálu? Nebyl by podle vás toto způsob, jak pirátství zabránit? Podle mě takto každý subjket jen tříští své služby a bez společného úsilí se nepodaří nic..
Cena filmu na netu legalně je tuším kolem 50 kč. 20 je opravdu hodně málo, vzhledem k tomu, že z toho odvádítě DPH, poplatek za zprostředkování platebního portálu, OSA, Intergram, technické zajištění webu. To by Vám zbylo asi tak něco okolo 3 kč
Adam
ZA
Připadá vám cena 180 Kč za jednu vstupenku do multikina v Praze únosná? Pak se nedivte, že na filmy nikdo nechodí.................
Málo to není, ale kolik dáte za divalo? A to je dotované, mnohdy i vyšší částkou na diváka než je vstupenka....
Adam Dvořák
monika
Jak hodnotíte snahu Jana Svěráka bojovat s poskytovaletli obsahu jako je RapidShara nebo Ulozto - není to boj s větrnými mlýny? Nebylo by efektivnější nějak bojovat s koncovými zákazníky, kteří filmy stahují?
Koncoví zákazníci na filmech nevydělávají ....zmiňované weby ano a ne málo....proto se domnívám že je to cesta správná...
Adam Dvořák
Karel Novotný
Zdravím vás. Mám jednu otázku - Jak je na tom Česko z hlediska platné "protipirátské" legislativy, potřebovali byste zpřísnit nějaké zákony - pokud ano, jaké?
Domnívám se že rezervy tu určitě jsou....protože jinak by jsme na první rozhodnutí soudu (v případě Jana Svěráka) nečekali tak dlouho od revoluce....
Adam Dvořák
Michal k.
K čemu je protipirátská unie, když se u nás pořád stahuje o sto šest? Z čí peněz je vlastně tahle organizace financována? Díky. MK
Organizaci platí distributoři a producenti. Taky nebudete navrhovat zrušení policie, když se u nás stále krade.
Adam Dvořák
Alexandr
Dobrý den, pokud bych chtěl nabídnout alternativu - portál s placeným downloadem. Myslíte si, že u producentů uspěji? Proč jsou kladeny nesplnitelné nároky na podobné projekty. Místo placení na Rapidshare by šli peníze zpět do filmového průmyslu. Proč je tento jasný distribuční kanál ignorován a "alternativy" postihovány - vyplňují mezeru na trhu.
Žádny distributor nebude proti laceným portálům. Magicbox ve kterém také dělám z několika spolupracuje. Takže nikdo tyto legální kanály ignorovat nechce, jen to není tak lukrativní.... Vytvořit ale Rapidshare a inkasovat je snažší....
Adam Dvořák
ja
libi se mi, kolik je tady pochlebovacu filmoveho prumyslu.. kazdpadne by mne ale zajimalo,proc protipiratska unie a producenti neustale strasi obrovskymi castkami, o ktere prichazi filmovy prumysl. 1,5 milardy za rok je totalni nesmysl. drtiva vetsina lidi,ktera si film stahla,by na nej do kina nikdy nesla. zadna skoda tedy nevznikla... navic by se ve zminenem clanku melo jasne objevit, ze stahovani audiovizualnich del z internetu (z fileserveru) je zcela legalni. zatimco filmovy prumysl si to nechce priznat. stahujeme vsichni a kdo ne tak lze :)
Legální stahování z fileserverů opravdu není. Já k Vám také nepolezu do ledničky pro jogurty s odůvodněním, že bych si je jinak nedal. A ten šampon kterým si u Vás v koupelně omeju hlavu ...stejně není moje značka tak co :-) JAk víte že ta částka 1,5 miliardy je nesmysl? Vy máte jinou cifru kolik?
Adam Dvořák
123
Dobrý den, měl bych tyto dotazy: 1. jak vysvětlíte to, že v průměru "stahovači" utrácí více za audiovizuální díla, než ti, co nestahují? Proč chcete odrazovat lidi, kteří vás vlastně platí? Před nákupem fyzického výrobku se taky chci přesvědčit, že to není šmejd. A tady nám chcete prodávat zajíce v pytli. Proč? 2. Jak chcete mít zisky, když zákazníkovi nejste schopni nabídnout hudbu, nebo filmy ve formátu, který je pro něj nejpohodlnější? Co má zákazník dělat, když v oficiálním prodeji dané dílo není, protože "už není na skladě". V 21. století, kdy i hudební firmy pochopily, že flac/mp3 je správný směr... Děkuji
1. na to abych vyvrátil nebo potvrdil nemám podklady, odkud čerpáte informaci, že stahovači chodí častěji do kina nebo kupují DVD? P5ed nákupem například sušenek Vám také uplně vždy nedají ochutnat. K filmů jsou trailery, fotky synopse.....to už je k ochutnání dost....banán Vám taky nikdo v obchodě nedovolí oloupat.... 2. jak jsem již psal filmy na netu jsou i legálně, takže to možné je.
Adam Dvořák
Petr Morávek
Český trh je poměrně malý. Vyšel Kuky také v jiné jazykové verzi ? Asi by se tím vrátila větší část nákladů, než z česka.
Domnívám se že Kuky vyšel v jiných jazykových verzích. Ohledně prodejů českých filmů do zahraničí to zase tak slavné není. Lidice byli prodány do číny například za 10 000 USD. Ze zahraničních prodejů můžete umořit takových 10 procent rozpočtu a to jsem veeelky optimista. Oni se venku dívají na český film obdobně jako třeba běžný čech se dívá na rumunský, nebo albánský....nemusejí to být špatné filmy ale přesudky tu jistě jsou....šel by jste na takové filmy do kina? Možná ano nevím....
Adam Dvořák
Michal
Dobry den, myslite si, ze lide, kteri si v CR chteji nejaky film legalne zakoupit maji jednoduchou moznost jak to udelat? Tim nemyslim pochod do kamenneho obchodu pro prezite, drahe dvd, u ktereho platim navic naklady na lisovnu a kamenny obchod. Myslim tim nabidku filmu k okamzitemu stazeni (jako na nelegalnich serverech) za dosazitelnou cenu. Dekuji za odpoved.
Asi to bez znalosti internetového prostředí a vynaložení nějaké energie uplně nejde.....mohlo by to být snažší....také bych si to přál. Pokud ale vlivem ilegalního stahování bude krachovat víc takových projektů na legální stahování, nikdo se do toho nepohrne jako do podnikání.
Adam Dvořák
nitramt
Dobry den, nestydi se producent pokud na svuj film dostane statni dotaci a tudiz film je dotovan ze statem kradenych penez? Nemaji obcane automaticky narok se na takovyto film podivat zdarma, pokud byli nuceni na nej i pres svou vuli prispet? Preec musi mit moznost vedet na co jsou jejich dane (penize jim nedobrovolne odebrane) vynakladany. Dekuji za odpoved. Martin
Kdyby celý rozpočet filmu pokryla dotace možná by to tak mohlo být...ale to by jsme museli mýt státní film....každopádně by jsme pak museli chodit také zadarmo na hrady, divadla, koncerty, všechny památky....proč by to tam mělo být jinak a dotace tam jsou mnohem větší. Mhd by jste vlastně také mohl mít zadarmo, nákup tramavaje a výstavba metra se hradila z daní....to už tu bylo...vy to chcete zpět? Ve filmu mám ještě stále spoustu svých peněz...rozpočet byl na Lidice 70 mil. Z fondu jsme dostali 20 mil. Mám se stydět?
Adam Dvořák
Arnošt L.
Dobrý den, souhlasím s tím, že nelegální stahování filmů lze přirovnat ke krádeži. Nicméně se domnívám, že kdyby ceny filmů na DVD byly přiměřené a mohl si je koupit i zaměstnance s průměrnou mzdou, tak by se tolik nekradlo. Otázka zní:Proč setedy platí hercům a všem kolem tak nehorázné peníze za to, že nás baví a dělají tak jen svou práci?
Jaké peníze by se jim měli platit? kolik by bylo správně? Vše je na nabídce a poptávce...pokud bude hodně herců ..kvalitních herců, cena bude klesat. Každý má možnost stát se hercem. Ono to ale není o tom jen říct text, je to myslím dost nesnadná práce a herci si myslím uplně nad poměry nežijí. Ohledně ostatních to platí stejně. Pokud jste ve své práci nedoceněn proč nezkusíte něco jiného...třeba ve filmu...to je asi jedno...pak možná uvidíte jak nesnadné to je ....a nebo třeba zazáříte a budeme se předhánět aby jsme si mohli ukousnout kousek Vašeho času pro sebe a budeme Vám za to muset také zaplatit.
Adam Dvořák
Pedro
Stahovani filmu je podle autorskeho zakona legalni (pokud behem stahovani nepouzivam system, ktery zaroven autorsky chranene dilo zpristupnuje verejnosti .. jako napr. torrenty). Takze nechapu, proc kriminalizujete lidi tim, ze v souladu s ceskym a evropskym pravem jen vykonavaji to co mohou. Otazka.. muzete mi vysvetlit, proc bych tedy nemohl stahovat film, pokud je onen ukon stahnuti filmu v souladu se zakonem? Diky
Pokud je to tak jak píšete..to nevím....pak si to sice stáhněte, ale nemůžete si to pustit, protože pak provozujete projekci a to už v rozporu je. Jak jsem psal již dříve v zákonech by také měly proběhnout změny.
Adam Dvořák
pan Jarda
Nemyslíte si, že místo represe by situaci pomohlo vytv oření elektronického distribučního místa? Myslím, že filmový (hudební) průmysl okázale ignoruje, že stahování je prostě pohodlnější a dostupnější než nákup DVD. Dále by mě zajímalo proč se nedá koupit pouze právo na film s možností následného stažení z internetu? Nosič se může zničit a jeho cena je takřka nulová, ale pokud bych měl na film zakoupené "právo" mohl bych si ho stáhnout kolikrát bych chtěl, ideálně z oficiálního webu distributora.
pro Vaši představu vytvoření distribučního místa může stát něco okolo 20 - 30 milionů....systém, počítače, obsluha atd. - jak máte zaplatit tyto peníze, když vedle budou "obchody" pod rouškem, že je to legální nabízet ty samé produkty zdarma. Jak dlouho se udrží pekař, který půjde i pod cenu a bude dávat rohíky za korunu vedle toho co je bude dávat zdarma? Každá práva na ztažení musí mít pravidla, tzn i počet ztažení je jedno z nich.
Adam Dvořák
Jan
Chtěl bych slyšet váš názor na to, že u legálních způsobů (kino, DVD,..) musí divák zkousnout nechutnou dávku reklamy, protipirátských varování atd. Přičemž u nelegální kopie tohle nehrozí. Za dvě stovky se v kině dívat na dvacet minut ukázek něčeho co mě nezajímá a reklamních spotů, při přehrávání DVD čekat až projedou nepřeskočitelné spoty OSA tak to děkuji pěkně..
Reklama před filmem je na pokrytí části nákladů, které nejsou malé. Osa je autorský svaz hudebníků ty na DVD spoty nemají.
Adam Dvořák
Jan Merta
Dobrý den, proč když si koupím nebo půjčím DVD jsem otravován protipirátskými informacemi? Mám to přece legálně... opravdu mě to otravuje a myslím, že spousta lidí raději rip bez těchto informací.
JE to součást dlouhodobé kampaně, kde si všichni mají uvědomit, že stahování je krádež. O tom jaký je spot se rozepisovat nechci, ale proč jej někdo udělal je mi jasné. Máte možná pravdu, že "poděkovat" tomu kdo si koupil DVD je asi lepší....zkusím to dát jako podnět DVD distribuci.
Adam Dvořák
Lu
Nemyslíte, že je chyba, že zde není zatím žádný pořádný server na stahování typu Itunes? Přijedu do Německa a vše je jinak. Spousty stránek, v elektrech kupony na stažení. V prodejnách CD a DVD plno lidí, ceny i po přepočtu o mnoho nižší. Vzhledem k jejich platu velmi levné. Kupuji tam DVD za 5,50eur - to je cena dvou piv v hospodě, to bych taky bral. Jde o nové filmy, na vykopávky jako u nás v časopisech. Vidím chybu tady, už plno let měla být dostupná nabídka a lidé by začali jinak, teď se těžko přeučí.Je to chyba firem a distribucí.
Itunes tu chybí, ale i tak velká společnost jako apple nerozjela místní itunes a asi ví proč....cena o sonížení DVD tu byla - v pns stáncích a pumpách a byli tam i nové tituly, nicméně prodeje tam nebyli tak velké těžko se to hledalo v záplavě těch starých nebo méně kvalitních titulů
Adam Dvořák
Michal Varga
Dobrý den, sám jsem začínající filmař, přesto však uznávám, že v době, kdy producenti prakticky neuvažují o distribuci filmů v elektronické podobě, je pirátství zcela logickým jevem. Navíc podle mého nelze vyčíslit škody vzniklé stahováním - neexistuje žádná přímá souvislost mezi stažením filmu a záměrem koupit si DVD nebo lístek do kina v případě, že by film ke stažení nebyl. Největším problémem českých producentů a distributorů je neschopnost pružné reakce na poptávku na trhu. Tak co s tím budete dělat?
Ono se velmi těžko reaguje, protože máte mnoho subjektů se kterými by jste se musel dohodnout a to není snadně. Prostřednictvím protipiráské unie a unie distributorů dochází k určité koordinaci ale jednoduche to není. Pokud jste začínající filmař - sám to možná zjistíte, že to jednoduché není. Současně však máte možnost to změnit. Weby na legální stahování distributoři i producenti podporují, všichni jsou si však vědomi toho že to není snadný bussines
Adam Dvořák
Adam
Dobrý den. Chci se zeptat jestli si opravdu myslíte že zablokujete stahování a sledování filmů online. Dále mě zajímá proč, když neumíte filmy ochránit je po určité době nedáte sami zdarma ? Pokud chápu křivku příjmu z produkce filmů je následující. Nejvíc vyděláte promítáním v kině,poté vydáte DVD aby jste ještě zachytily povadající zájem a nakonec je televize.Ta Vám práva zaplatí tak jako tak. Tak proč nevydáte DVD a řekněme po 6 měsících film nedáte zdarma ke stažení třeba s reklamamy v celém filmu ? Vždyť je jasné že už na něm stejně vyděláte jenom drobky. Osobně se domnívám že stahování nikdy nezabráníte protože to jednoduše není technicky možné (zakážete jeden server a objeví se deset dalších). Děkuji.
Uplně zabránit stahování se nám asi nepodaří nikdy. Proč by jsme je měli dávat zdarma? Při výrobě filmu toho mnoho zdarma také nedostanete. To bych se mohl zeptat proč neděláte také vy pro svého zaměstnavatele zdarma, pokud budete mít na jídlo a oblečení. Všechny další náklady by mohli být při tomto úhlu pohledu považovány za zbytné. Kino je největší výnos to máte pravdu. Neplatí ale že televize je zanedbatelná a že Vám dají peníze tak jako tak. Vím i o projektech kde televizi velmi těžko sháněli. Když máte projekt ve kterém jste zahučel spoustou peněz a musíte je třeba někde vrátit, každý drobek dobrý. Zabránit stahování se asi nikdy nepodaří zcela vymítit. Ale jak by jste se postavil k názoru? - Zakažte jeden server s dětským pornem objeví se hned další......vzdal by jste ten boj?
Adam Dvořák
Marek K.
Je hezké jak se bráníte žalobami a pod. a legální cestu lidem nenabídnete. Proč tady neexistuje portál podobný iTunes? Nezajímá mě nějaká O2TV, to neni cesta pro každýho, ale jen prosazování mobilního operátora.
Itunes by byl fajn, ale ani apple se na naše teritorium nehrne, asi by to pro ně nebylo finančné únosné, když se u nás download filmů rozšíříl tak dobře. Každý kdo si zkusí udělat jenom rozpočet na tento portál zjistí, že to neí sranda...pak musíte udělat marketing aby o tom někdo věděl...prostě spousta peněz, které se Vám odněkud musí vrátit...
Adam Dvořák
Velkovévoda
Dobrý den, nemáte pocit, že již máme dávno předplaceno? V ČR již byla v ohledu autorských poplatků dávno popřena presumpce neviny. Platíme za každé prázdné záznamové médium ještě do úpravy zákona docela nemalé peníze, kdy tedy po úpravě zákona byly poplatky sníženy, ale i tak se jedná v součtu o docela zajímavé částky. Dříve se u paměťových karet a flash disků platilo za každých započatých 512MB 7,14Kč, nyní 1,79 za každý započatý GB. U HDD se platí do kapacity 1TB 0,18Kč za každý započtený GB. U disků s kapacitou nad 1TB 0,12Kč za GB, ale je přičten paušální poplatek 178,50Kč. Autorské poplatky za prázdná CD, DVD a tiskárny -0,48 Kč za nepřepisovatelné CD, 2,38 Kč za RW variantu. Za DVD zaplatíte navíc 1,19 Kč (resp. 5,95 za přepisovatelný disk). Nemáte pocit, že každý z nás má již dávno předplaceno a mohl by si tedy film s klidným svědomím stáhnout a vypálit? Nebo se jako spotřebitelé máme obrátit na OSU a požadovat po nich zpětné proplacení poplatku, jelikož na uvedených médiích máme svůj vlastní obsah, ať už u podnikatelů jsou to firemní data, zálohy až po fotky a videa z dovolených? Děkuji za odpoveď
za prázdná media neplatíte producentům ani distributorům, ale OSA, Intergram, Dilia. Osa - řeší skladatele, Intergram-hudebníky, Dillia -knihy....nejsem přesný v tom kdo co....ale na jejich stránkách to najdete...každopádně těmto organizacím i mi platíme....žádné peníze pro nás od nich neplynou. Pokud se Vám to nelíbí opravdu se obraťte na osu a podobné organizace. Jsme v obdobné situaci..platíme jim
Adam Dvořák
Související